גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

ישראל ביתנו: גזר דין מקל למנכ"לית התאחדות היזמים לשעבר

אירנה וולדברג הודתה במתן שוחד לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, ומנהל אגף הארגון במפלגה, דוד גודובסקי ■ השופט צבי גורפינקל: "יש להבחין בין נותני שוחד שיוזמים את ביצוע העבירה, ודינם מאסר ממשי - לבין נותני שוחד שלא יזמו את העבירה"

פאינה קירשנבאום / צלם: שלומי יוסף
פאינה קירשנבאום / צלם: שלומי יוסף

6 חודשי עבודות שירות וקנס בסך 30 אלף שקל - זהו גזר הדין שהוטל הבוקר (א') על מנכ"לית התאחדות היזמים בישראל לשעבר, אירנה וולדברג, שהודתה במתן שוחד לסגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, ומנהל אגף הארגון במפלגה, דוד (דאוד) גודובסקי, בפרשת ישראל ביתנו. השוחד ניתן בדמות מימון טיסה של גודובסקי ויועץ התקשורת שלו בעלות של כ-15 אלף שקל על-ידי ההתאחדות.

על-פי כתב האישום המתוקן, בו הודתה וולדבר במסגרת הסדר טיעון, נוצרו בינה לבין קירשנבאום וגודבסקי יחסים שוחדיים, כאשר אלה שימשו בתפקידי מפתח במפלגת ישראל ביתנו.

על-פי כתב האישום, אשר הנאשמת המרכזית בו היא פאינה קירשנבאום, בשנים 2003-2014 שימשה קירשנבאום כמזכ"לית מפלגת ישראל ביתנו וכסגנית שר הפנים, ובשנים 2014-2009 כיהנה קירשנבאום כחברת כנסת, וכחלק מסמכויותיה של קירשנבאום במפלגת ישראל ביתנו היא הייתה אמונה על הכספים הקואליציוניים של המפלגה. דוד (דאוד) גודובסקי שימש בתקופה חופפת כמנהל אגף הארגון של מפלגת ישראל ביתנו, כאשר קירשנבאום הייתה הממונה על גודובסקי בתפקידו כמנהל אגף הארגון, ובין השניים היו קשרי עבודה הדוקים.

וולדברג הודתה כי בינה לבין קירשנבאום נוצרו קשרי עבודה בשנת 2009, כאשר קירשנבאום פעלה על-מנת להשיג תקציבים עבור פעילות ההתאחדות, אשר הסתכמו לסך של כ-1.5 מיליון שקל. בנוסף, בשנת 2014 פנתה וולדברג אל קירשנבאום וביקשה את עזרתה בחידוש קשר מקצועי שהיה לה עם הרשות למלחמה בסמים. בעקבות זאת פנתה קירשנבאום לראש הרשות והמליצה לו להיפגש עם וולדברג, במטרה לשלב את ההתאחדות בפעילות הרשות. בהמשך לכך, החל ממארס 2014 שולבה ההתאחדות בפרויקט של המכללה למינהל בראשון-לציון, בנושא של שיקום מכורים, אשר מומן על-ידי הרשות.

התמורה לשוחד, כך על-פי הודאתה של וולדברג, ניתנה באוגוסט 2014, אז ביקש גודובסקי לטוס ולשהות בסרביה ובאוקראינה. בהמשך לכך, על-פי הנחייתה של קירשנבאום, פנה גודובסקי אל וולדברג כדי שההתאחדות תממן את הנסיעה - וכך היה. וולדברג הסכימה לממן את נסיעתם של גודובסקי ושל יועץ התקשורת של קירשנבאום לסרביה ולאוקראינה, בעלות כוללת של 15,084 שקל.

במסגרת הסדר הטיעון צוין כי וולדברג הניחה כי גודובסקי נוסע לסרביה ולאוקראינה במסגרת תפקידו במפלגת ישראל ביתנו, וכי הנסיעה קשורה לנושא קידום עלייה ומימנה את הנסיעה, באמצעות ההתאחדות, בעד פעולות עתידיות שקשורות בתפקידיה הציבוריים של קירשנבאום, וכדי לא לסכל אפשרות שקירשנבאום תיטיב עמה גם בעתיד.

בגזר הדין המאשר את הסדר הטיעון בין הצדדים, ציין השופט צבי גורפינקל מבית המשפט המחוזי בתל-אביב כי החליט להקל עם וולדברג ולא לגזור עליה עונש של מאסר בפועל בשל נסיבותיה האישיות. "הנאשמת בת למשפחה ציונית ודודה אף היה אסיר ציון לתקופה ארוכה", כתב השופט בגזר דינו, והוסיף: "ממסמכים שהוגשו ועדויות שנשמעו עולה כי הנאשמת הייתה אישה חזקה, חיונית יצירתית ומקצועית, ומעולם לא נתגלה כל פגם בפעילות הכספית של העמותה". 

השופט גורפינקל הוסיף כי יש להבחין "בין נותני שוחד שיוזמים את ביצוע העבירה ובכך משחיתים את עובדי הציבור, ודינם מאסר ממשי - לבין נותני שוחד שלא יזמו את העבירה, לא הציעו מיוזמתם את השוחד אלא נדרשו לתת את השוחד על-ידי לוקח השוחד."

לכן קבע השופט כי "ניתן לקבוע כי גם מאסר שירוצה בעבודות שירות ישרת את מטרות הענישה ויענה על האינטרס הציבורי". 

בסוף גזר דינו שלח גורפינקל מסר לנאשמים האחרים בפרשה: "אין לגזור גזירה שווה מהעונש שיוטל על הנאשמת לעניינם של נאשמים אחרים - כל מקרה עומד בפני עצמו ולגופו". 

באי-כוחה של אירנה וולדברג, עורכי הדין ליאת בכור, אורי שפיגל ובן גופמן ממשרד נשיץ ברנדס אמיר, מסרו בתגובה: "אנו שמחים שבית המשפט קיבל את עמדתנו וגזר עונש של עבודות שירות לאירנה וולדברג. אכן היא הודתה בעבירת שוחד, אבל מדובר ברף הנמוך של העבירה. לא היה אינטרס ציבורי או בכלל לשים אותה מאחורי סורג ובריח. אנחנו שמחים שהסיפור מאחוריה והגיע לסיומו". 

עוד כתבות

טיילור סוויפט וטראוויס קלסי / צילום: Reuters, INSTARimages

עם הון של 2 מיליארד דולר: איך יראה הסכם הממון של טיילור סוויפט?

כוכבת הפופ ושחקן הפוטבול טרוויס קלסי התחתנו בניו יורק בסוף השבוע, ושאלת חלוקת ההון ביניהם מסעירה את אמריקה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

גל פיטורים נוסף במיקרוסופט: מעל 5,000 איש יפוטרו

בגל קיצוצים רביעי בתוך שנתיים, מיקרוסופט עומדת לפטר כ-2.5% ממצבת העובדים שלה השנה ● הקיצוצים צפויים לפגוע במגוון רחב של מחלקות, וביניהם חטיבת הגיימינג של אקסבוקס ● הפגיעה במרכז החברה בחיפה, הרצליה ובתל אביב צפויה להיות מזערית

אומקסה ב''אונמי הילטון'' / צילום: אסף קרלה

היפנית בת ה-27 לקחה את הסושי צעד קדימה במלון הילטון

הסניף של "אונמי" בהילטון מתגבר על אתגרי הכשרות, משחזר מנות אייקוניות ומציע מנות חדשות עם פרשנות מקומית ויצירתית

צילום: Shutterstock

חברות הביצוע הופכות לנכס אסטרטגי ליזמיות הנדל"ן

בתוך פחות משנה הודיעו חמש חברות ייזום נדל"ן על רכישת חברת ביצוע, או על הקמת זרוע ביצוע משלהן ● הסיבות רבות: החל בשליטה על כל "שרשרת הייצור", דרך הרצון לוודאות גדולה יותר ללא תלות בגורמים חיצוניים - ועד בניית המוניטין ● אך יש מי שמזהיר: "אם אתה לא קבלן ביצוע בנשמה - אל תיכנס לזה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; מדד הביטחוניות קפץ במעל 3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● קמטק, נובה וטאואר איבדו גובה לאחר הנסיגה בסקטור השבבים בוול סטריט ● מניות הבנקים התקשו להתרומם ● תשואות האג"ח בארה"ב עלו לאחר שיו"ר הפד הדגיש כי יעד העל שלו הוא ריסון האינפלציה ● מחירי הנפט ירדו לשפל, בעוד השוק הימר על הפסקת האש של טראמפ

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

אירופה ננעלה בשיא של שנה; מניות השבבים התאוששו

נעילה חיובית באירופה: מדד סטוקס 600 עלה לשיא של שנה והשלים עלייה שבועית רביעית ברציפות ● מניות שבבי הזכרונות הובילו את בורסת דרום קוריאה לזינוק של 6% ודחפו את אלו של אירופה ● בעקבות דוח התעסוקה החלש, הדולר נחלש ומחיר הזהב עולה בדרך לרווח השבועי הראשון שלו מזה חמישה שבועות ● היום, לרגל יום העצמאות, לא מתקיים מסחר בוול סטריט

הציור ''הכרזת העצמאות'', 1818 /  ג'ון טראמבל

האם ארה"ב חוגגת עצמאות ביום הלא נכון?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: המושבות התנערו מהבריטים יומיים לפני יום חגה של אמריקה, אז מאיפה 4 ביולי הגיע?

גיא לויתן, דור קרובינר, עומרי ליטבק, מייסדי חברת Mize / צילום: גיא כושי

עם אקזיט של 300 מיליון דולר, הסטארט-אפ המפתיע של אנשי שוק ההון

דור קרובינר, עומרי ליטבק וגיא לויטן עשו אקזיט לאחר שזיהו במקרה נציג של תאגיד קוריאני בכנס במיאמי ● הסטארט־אפ שהקימו מחליף את השוואת המחירים הפסיבית באתרים כמו בוקינג ואקספדיה במסחר אוטומטי המבוסס על ניתוח הסתברויות

פרויקט נוגה 1 ביפו של יוסי אברהמי / צילום: באדיבות יוסי אברהמי

הישר משוק היוקרה: טרנד המכירות החדש של חברות הבנייה

זה התחיל כפתרון לתושבי חוץ שרכשו דירות בארץ וביקשו לחסוך לעצמם זמן והתעסקות, הפך למקדם מכירות לדירות יוקרה וכיום הפך רווח גם בשוק הכללי ● דירות שנמכרות עם ריהוט מלא הפכו לכלי שיווקי בתקופה מאתגרת למכירות, אך הן עלולות להפוך גם לחסם אם השיווק לא מדויק ● מה היתרונות ליזם, כמה הוא נדרש להשקיע ואיפה הסיכון?

מכוניות חדשות ליצוא בנמל בסין / צילום: Shutterstock

הסינים ממשיכים להתחזק: כ-177 אלף כלי רכב חדשים נמסרו במחצית הראשונה

מותגי הרכב הסיניים ממשיכים לכבוש את השוק הישראלי: קבוצת צ’רי הובילה את טבלת המסירות, בעוד כלי הרכב מתוצרת סין הגיעו לשיא של כ־45% מכלל המכירות, ורכבי הפלאג־אין וההיברידיים המשיכו להתרחב על חשבון החשמליים

גם זה קרה פה / צילומים: תמר קינן, Shutterstock

בטרפת הימורי המונדיאל יש לקח חשוב לכיס

בתכנון קו הרכבת החדש דילגו על כמה בעיות ● המשביר עצבן את הקונים כדי להעביר מסר ● ומה מלמדים הימורי המונדיאל ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה בניו יורק: מניות השבבים הפילו את נאסד"ק; דאו ג'ונס בשיא

המשק האמריקאי הוסיף 57 אלף משרות ביוני, מתחת לצפי האנליסטים ● האיום על מניות השבבים: אפל בוחנת אפשרות לרכוש חלק משבבי הזיכרון שלה מיצרנית סינית, אנטרופיק מסמסונג ● הדולר נחלש, תשואות האג"ח יורדות ● ריביאן וטסלה עקפו בהרבה את צפי המסירות ברבעון השני, הראשונה זינקה, טסלה נפלה ● מחר לא יתקיים מסחר

נתן צבי, קרן מנור אוורגרין / צילום: אייל אפרתי

חברת הסיעוד המשפחתית שעשתה אקזיט של 180 מיליון שקל

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בשבוע שעבר רכשה קרן מנור אוורגרין 50% מחברת הסיעוד המשפחתית נתן, בהשקעה של 200 מיליון שקל, והצטרפה לשורה של גופים פיננסיים שהשקיעו בתחום המתנהל הרחק מאור הזרקורים ● ומה בכל זאת מעיב על פעילותן של החברות בתחום, שמגלגל סכומי עתק

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר / צילום: חיים צח - לע''מ

עתירה לבג"ץ: למנוע מהחשכ"לית לעסוק באדלטק ובפרויקט שורק

קבוצת אדלטק, בעלת מניות בתחנת הכוח דוראד, טוענת כי בתקופה שבה כיהנה מיכל עבאדי-בויאנג'ו כיו"ר דוראד לפני מינויה לחשכ"לית, הפכה מחלוקת מסחרית בין בעלי המניות בדוראד ל"קרב אישי" נגד קבוצת אדלטק ובעל השליטה בה אורי אדלסבורג, ולכן יש למנוע ממנה לעסוק בענייני הקבוצה ובפרויקט תחנת הכוח שורק בשל ניגוד עניינים

סם אלטמן. בלי לספר את הסיפור / צילום: Reuters, Image Press Agency

אמזון סגרה עסקת ענק עם openAI - והשקת הסרט על המייסד שלה נבלמה

לאחר שאמזון נסוגה מהפצת הסרט "Artificial", שמציג את מנכ"ל OpenAI באור ביקורתי, מציף המקרה שאלות על יחסי הכוחות החדשים בין הוליווד לענקיות הטכנולוגיה ● האם בעידן שבו האולפנים תלויים יותר ויותר בביג־טק, גם החופש האמנותי עלול לשלם את המחיר?

מרצדס CLA200 / צילום: יחצ

זו מכונית מלוטשת, איכותית ונעימה. אם אתם מוכנים להוציא יותר מ-300 אלף שקל

מרצדס CLA200, הדור החדש של ה־CLA, שומר על המראה של קודמו אולם משפר משמעותית את מרווח הפנים, את היכולת הדינמית ואת נוחות הנסיעה ● אבל המחיר פונה בעיקר ללקוחות שוחרי סטטוס

פיליפ הלטוויג, ממייסדי קוגניג'י ומי שמוביל את פעילות ה-AI בנייס / צילום: NiCE

מנכ"ל החברה שנייס רכשה: "קשה לסרב להצעה של מיליארד דולר"

פיליפ הלטוויג, ממייסדי קוגניג'י, שנמכרה לנייס ב-955 מיליון דולר, וכיום מוביל את פעילות ה-AI שלה, סיפר לגלובס על הסיבות למכירת החברה ועל משבר השביתה בלופטהנזה שה-AI פתר ● עוד סיפר שג'נסיס, המתחרה של נייס, הסירה את האפשרות לעבוד יחד: "זה טיפשי"

שחר דניאל, מנכ''ל חברת אלארום טכנולוגיות/ אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, שאטרסטוק

נפלה בוול סטריט, מתרסקת בת״א: מה קרה למניית אלארום

דיווחים לפיהם הרשויות האמריקאיות חוקרות מעורבות של חברת אלארום הישראלית, בשימוש במכשירים פרטיים המקושרים לאינטרנט ללא הסכמת בעליהם, הצניחו את מניית חברת איסוף הנתונים הדואלית ● המניה התרסקה היום בת"א ביותר מ-70% ויורדת לשווי של כ-50 מיליון שקל

ארדואן בביקור במצרים בפברואר השנה, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים מהדקות את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן

על רקע המלחמה הממושכת במזרח התיכון התהדק שיתוף הפעולה הביטחוני טורקיה ומצרים ● המדינות קיימו מספר תרגילים צבאיים ומשותפים, ובפברואר התקיימה פגישה בין א-סיסי וארדואן ● ההתעצמות הצבאית המשמעותית של קהיר בשנים האחרונות מעוררת תמיהה בירושלים

מזקקת ורסטיל / צילום: באדיבות ורסטיל

מה שיותר ישן יותר טוב? הסטארט-אפ שרוצה לנפץ את מסורת הוויסקי

ורסטיל שפועלת בצפון הארץ שמה לה למטרה לחולל מהפכה במסורת בת מאות השנים שמלווה את ייצור המשקאות האלכוהוליים ● תוכנה ייעודית ובקר שמוצמד לחבית מאפשרים לנטר לראשונה את תהליך היישון - ולקצר אותו משנים לחודשים