גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הפוך למחיר למשתכן: הזכאים הופכים למשקיעים בעצמם

זכאים רבים של תכנית מחיר למשתכן נרשמים להגרלות רק בשל הזכאות לדירה בהנחה ■ החשש בגזרת המאקרו: ריבוי דירות להשקעה עשוי להביא למשבר נדל"ן בטווח הארוך

פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר
פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר

מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של משרד האוצר, תחגוג בקרוב שלוש שנים. התוכנית שינתה כמה כללי יסוד בכל הקשור למכרזי קרקע שמפרסמת המדינה בשנים האחרונות וגם משפיעה הן על הביקושים בשוק החופשי, הן על פעילות הקבלנים וגם על התעשייה הנלוות לענף הנדל"ן.

נכון להיום, ההיקפים של מחיר למשתכן משמעותיים. על פי מעקב "גלובס" אחר מכרזי קרקע שנסגרו בהצלחה מאז יצאה התוכנית לדרך, מספר יחידות הדיור המוזלות שעתידות להיבנות כבר מתקרב ל-50 אלף, היקף שדומה למספר ההתחלות הבנייה השנתי בישראל. תוקף התוכנית אף הוארך לאחרונה במועצת מקרקעי ישראל ובקבינט הדיור.

היקף הזכאים הכולל, משקי הבית שהנפיקו תעודת זכאות לתוכנית, עומד כיום על קרוב ל-120 אלף. כ-40 אלף זכאים זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת, מה שמותיר כ-80 אלף זכאים שעדיין ממתינים להגרלות נוספות. ישנם כמה פרויקטים שכבר הגיעו לשלב האיכלוס או נמצאים בשלבי בנייה סופיים.

התוכנית כמובן לא חפה מבעיות. החל מתכנון בעייתי של כמה פרויקטים שזכו להתנגדות מצד הזכאים (חלק מהמקרים האחרונים אף הצליחו לשנות את התכנון) דרך מועדים ארוכים למסירת הקרקע ועיכובים בבנייה ועד לדירות שגם אחרי הנחה נותרות יקרות (בדרך כלל גדולות ויקרות) וזכאים רבים שמעדיפים לוותר על זכייתם.

אבל מחיר למשתכן הביאה שינוי משמעותי נוסף, שייתכן שכמו בדברים אחרים, לא חשבו עליו עד הסוף. "קרנבל ההגרלות" גורם לזכאים להירשם ולנסות את מזלם בתקווה שיצליחו לרכוש דירה בהנחה, גם אם כלל לא תכננו לרכוש דירה כעת. ההגרלות משנות את השיקולים של הזכאים בכל הקשור למיקום הדירה, ולמעשה הופכות חלק מהזכאים למשקיעים בעצמם.

שיחות עם זכאים ועם גורמים בענף מעלות שאלה מעניינת אודות השפעה אפשרית של השינויים בשוק בעקבות התוכנית הממשלתית - מה יעשו זכאי מחיר למשתכן שרוכשים היום דירות בהנחה במקומות שבהם הם לא מעוניינים לגור מחד או במחיר גבוה מאוד מנגד (גבוה יחסית לאפשרות שלהם לעמוד בתשלומי המשכנתא במקרה של שינוי בתעסוקה או בכל דבר אחר). האם הם מביאים בחשבון את המלכוד שברכישת דירה עם איסור מכירה למשך חמש שנים? הנה כמה מהבעיות.

הביקושים: הזכאים רק מגדילים את הביקוש

לתוכנית מחיר למשתכן שתי השפעות הפוכות בכל הקשור לביקושים. מצד אחד, פרסום ההגרלות הגדולות והיקפים גדולים של זכאים שממתינים להזדמנות שלהם לרכוש דירה מוזלת מורידים את הביקוש בשוק החופשי. אפשר לראות את זה היטב בדוחות של הכלכלן הראשי באוצר לכל אורך שנת 2017 ותחילת 2018 וגם בדוחות של חברות הנדל"ן עצמן.

מהצד של הזכאים, התוכנית דווקא מעודדת ביקושים. מכיוון שבמדינת ישראל כל דבר הוא זמני, ואף אחד לא יודע עד מתי ימכרו דירות בהנחה או עד מתי תוכנית מחיר למשתכן תמשיך לפעול, הזכאים מסתערים על ההגרלות וגם מי שלא תכנן לרכוש דירה, מוציא תעודת זכאות ומנסה את מזלו. כלומר, בקרב מחוסרי דירה התוכנית דווקא מגדילה את הביקוש.

ריבית המשכנתאות הממוצעת

האפשרות להשכיר: שיעור המשקיעים כבר גבוה בערים מסוימות

הגדלת הביקושים והקדמת הרכישות במחיר למשתכן מובילה בין היתר למצב שבו זכאים מעדיפים לזכות בדירה מוזלת גם אם היא לא במקום שבו הם רוצים לגור (ראו מסגרת), ומקווים להשכיר הדירה, ולאחר תום איסור המכירה למכור אותה במחיר השוק וכך להגדיל את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה "אמיתית".


הבעיה היא שבעשור האחרון המחירים רק עלו, וישראלים רבים רכשו דירות להשקעה, ובנקודת הזמן הנוכחית ישנם מקומות שבהם שיעור המשקיעים בקרב בעלי הדירות גבוה מאוד, מה שמעלה את השאלה מה יהיה על שוק השכירות באותם מקומות. מדובר בעיקר על ישובים פריפריאליים כמו עפולה, חריש, קרית גת וגם השכונות החדשות בראש העין למשל. האם המשקיעים של מחיר למשתכן מביאים את זה בחשבון?

איסור המכירה: אין מה שיוציא מהבוץ כשלא מצליחים לשלם

רוכשי דירות מוזלות שמתחילים לשלם משכנתא היום מקווים שביום האכלוס ישכירו את הדירה במחיר מסוים שיממן להם את התשלום החודשי. אבל נניח לרגע שהם מגיעים למצב שבו הם לא עומדים בתשלומי המשכנתא. אולי כי דמי השכירות לא מכסים את המשכנתא. הם לא יכולים לעשות מה שעושה אדם דומה בשוק החופשי - למכור את הדירה. הם מסונדלים לאיסור המכירה שאם יעברו עליו ישלמו קנס בגובה 450 אלף שקל.

נזכיר שעליות המחירים בשנים האחרונות אפשרו לכל מי שנקלע למצב דומה למכור דירה אם נקלע לקושי ואפילו ליהנות מעליית המחיר בדרך, שתקטין לו את החוב. במחיר למשתכן האפשרות הזו לא קיימת, מה שעשוי להוביל למצב שבו זכאים שלא תהיה להם ברירה יעבירו את הנכס לבנק. הבנקים אגב מסגרו את הסיכון במקרה כזה בצורה מלאה. דירה שתגיע לבנק לא תחויב בקנס, ותוכל להימכר במחיר רגיל. אז סכנה ליציבות הבנקים לא קיימת כאן, אבל אם באמת מקרים כאלו יתרחשו, גם הבנקים יצטרכו פתאום להבין איך מתמודדים עם כל הדירות הללו שיגיעו לפתחם.

המימון: משכנתאות גבוהות וריבית שתעלה

בכל הקשור למימון, תוכנית מחיר למשתכן מייצרת כמה בורות מסוכנים למדי. ראשית, ההון העצמי הנדרש נמוך יותר, ולכן שיעור ההלוואה מתוך סכום הרכישה גבוה יותר. שנית, סביבת הריבית הנמוכה דוחפת אנשים לרכישת דירות, בשוק החופשי וגם במחיר למשתכן, ולא מעט רוכשי דירות לוקחים משכנתא עם החזרים חודשיים גבוהים מאוד. היום הם יכולים לעמוד בהם, אחרת גם הבנק לא היה מאפשר להם לקחת את הסיכון בעקבות המגבלה המתייחסת לכושר ההחזר, אבל משכנתא היא הלוואה לתקופה של עשרות שנים ואם מוסיפים למשוואה את הריבית שככל הנראה תתחיל לעלות בשלב זה או אחר, הסיכון עולה עוד יותר.

שלישית, יש מי שבמקביל למשכנתא לוקח גם אשראי נוסף, הלוואה לכל מטרה נניח, מבנק אחר. להשלים את ההון העצמי. בשבוע שעבר דיברו על הנושא בבנק ישראל: "לקוח שלוקח הלוואה מכמה גופים הוא בעל סיכון של פי שלושה להיקלע למשבר ממי שלקח ממלווה אחד", כך אמרה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר. עוד אמרה: "עשינו ביקורת וראינו שיש אנשים שלקחו משכנתא ולקחו הלוואה צרכנית מבנק אחר כדי להשלים הון עצמי. לקוח יכול לקחת הלוואות בבנק אחר, ולבנק אין את התמונה הכוללת. זה גם פוגע בלקוחות כי אשראי צרכני יותר יקר ופחות מתאים - הוא קצר יותר".

אם ישתנו התנאים במשק, מקרים של אי עמידה בתשלומי המשכנתא עשויים להיות פחות נדירים מהיום.

מבנק ישראל נמסר בעניין: "בעת העמדת המשכנתא לזכאי התכנית הבנק המסחרי לוקח בחשבון גם את המאפיינים הייחודיים לתכנית מחיר למשתכן לרבות נושא סחירות הנכס. הוראות הפיקוח בנושא זה מסדירות את הליך המכירה מטעם הבנק במקרה של כשל בהחזר המשכנתא".

מחיר למשתכן

תגובת משרד השיכון: "זה תרחיש קיצוני ותיאורטי"

גורמים במשרד הבינוי והשיכון דוחים את הטענה שמחיר למשתכן גורמת לביקושים יש מאין, אולם מסכימים שהתוכנית מקדימה רכישות של זכאים. במקביל הם מזכירים שהתוכנית הובילה לירידה משמעותית בביקושים בשוק החופשי, לצד הצעדים שהופעלו כנגד המשקיעים שהורידו את שיעורם מכלל הרוכשים בהיקף משמעותי. מבחינתם האתגר הגדול שעומד כעת בפניהם הוא להשאיר את אמון הזכאים בתוכנית כדי לשמר את המצב הקיים.

לגבי רכישת דירות ספקולטיבית ומשכנתאות מנופחות סבורים במשרד כי הזכאים מודעים לסיכונים ועדות לכך היא העובדה שלא מעט זוכים בהגרלות מבטלים את הזכייה כשהם מבינים שלא יוכלו לעמוד במחיר. גם למערכת הבנקאית יש הגנות מספקות, הם אומרים, ובמקביל גם היא מונעת מזכאים להיכנס להתחייבויות שלא בטוח יוכלו לעמוד בהן.

אבל באותה הנשימה מסבירים אותם גורמים שהמדינה מעורבת בשיקולים של הרוכשים עד רמה מסוימת: "אנחנו יכולים להגיד לרוכשים שיבדקו עצמם טוב טוב לגבי ההחזרים של המשכנתא. כל אחד צריך ללכת ולהירשם ולקנות דירה במקום שידו משגת. בכל כנס של דיירים במחיר למשתכן אנחנו מדגישים את זה. ואנחנו שוקלים אפילו להגדיל את החלק שלנו בכל הקשור בהסברים על התנהלות כלכלית נכונה ונבונה. אבל זו אחריות של הציבור".

לגבי אזורים שבהם עשויה להיות הצפה של דירות להשכרה, במשרד הבינוי והשיכון סבורים שהשוק יידע לאזן את עצמו. "אם דירה מוזלת נרכשה במחיר נמוך יותר, גם השכירות תוכל להיות נמוכה יותר בהתאמה וזה יאזן את השוק. במקביל, הצעדים מול המשקיעים גם מצמצמים את מלאי הדירות להשכרה כך שבדיעבד יש בזה גם סוג של תרופה לבעיה האפשרית שעולה כאן".

בשורה התחתונה, מסכם גורם בכיר במשרד, תרחיש כפי שמתואר בכתבה הוא תרחיש קיצון, תיאורטי נכון להיום, ואם יקרה, אולי יבוא לידי ביטוי בצורה מצומצמת במקומות מסוימים בלבד בפריפריה. "אם זה יקרה", כך אותו הגורם, "נקבל את ההחלטות המתאימות".

נתוני מחיר למשתכן מאשרים: רבים מהזכאים אינם זוכים בדירה בעיר שבה הם גרים

בשבוע שעבר פורסם הדו"ח השנתי של ה-OECD הנוגע לכלכלת ישראל. הדו"ח התייחס בין היתר לשוק הדיור בישראל, ומחברי הדו"ח כי בתוכנית מחיר למשתכן, הזכאים זוכים בזכות לרכישת דירה בהנחה ללא קשר לצרכי המגורים האמיתיים שלהם, וחלק ניכר מהם צפוי להשכיר את הדירות ולא לגור בהן.

נתונים של משרד הבינוי והשיכון ומטה הדיור באוצר מחזקים את אותה הטענה שעולה בדו"ח ומעידים כי חלק ניכר מהזוכים בהגרלות מחיר למשתכן לא זוכים במקום מגוריהם.

למשל, הנתונים מעידים כי 3,841 זכאי מחיר למשתכן המתגוררים בירושלים זכו בדירה מוזלת בהגרלה. במקביל, בבירה הסתיימו עד כה שש הגרלות שבמסגרתן הוכרזו זוכים ל-755 דירות מוזלות סך הכל. כלומר, 3,086 זכאים מהבירה זכו בדירות מוזלות במקומות אחרים.

בתל אביב, שבה טרם נסגרו מכרזי מחיר למשתכן ולכן גם טרם התקיימו הגרלות, מספר הזכאים המתגוררים בעיר שזכו בהגרלות של מחיר למשתכן עומד על 3,208. כלומר, 3,208 זכאים תושבי תל אביב שזכו בהגרלות מחיר למשתכן במקומות אחרים בארץ.

גם בפתח תקווה, לא פורסמו עד כה מכרזי מחיר למשתכן, ועל פי הנתונים, 1,542 זכאים מהעיר זכו בזכות לרכוש דירה ביישובים אחרים.

לא מתחשבים בצרכי הזכאים

בחיפה נראה שמספר הזוכים המתגוררים בעיר עולה משמעותית על היצע הדירות המוזלות לגביו פורסמו ונסגרו הגרלות. 1,345 זכאים שמתגוררים בחיפה זכו בהגרלות, אולם היקף הדירות שהוגרלו בעיר (כולל הגרלה חוזרת אחת לפחות) עומד על 628 דירות מוזלות בלבד. כלומר, גם כאן מדובר 717 זכאים מהעיר שזכו ביישובים אחרים.

נציין כי בחלק מהיישובים, מספר הזוכים בהגרלות שהם בני היישוב נמוך ממספר הדירות שהוגרלו בין כלל הזכאים, כמו בראשון לציון למשל. עם זאת, אין כל ודאות שכל הזכאים המתגוררים בראשון לציון זכו בפרויקט בעיר. במקביל, הנתונים לא מאפשרים לדעת האם הזוכים במחיר למשתכן רוכשים את הדירה למגורים או למטרת השקעה.

הנתונים הללו מעידים עד כמה היצע הדירות במחיר למשתכן אינו מתחשב בצרכי הזכאים, שחלקם יצטרכו לעבור לעיר אחרת כדי לגור בדירה שבה זכו. ניתן להניח שחלק מזוכים אלו אינם מתכוונים לגור בדירות המוזלות, מה שמעיד שוב שהתוכנית גם הופכת חלק מהזוכים למשקיעים שישכירו את הדירות.

עוד כתבות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; נובה עולה ב-4%, אנרג'יאן ב-3%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו-פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"