גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט הפוך למחיר למשתכן: הזכאים הופכים למשקיעים בעצמם

זכאים רבים של תכנית מחיר למשתכן נרשמים להגרלות רק בשל הזכאות לדירה בהנחה ■ החשש בגזרת המאקרו: ריבוי דירות להשקעה עשוי להביא למשבר נדל"ן בטווח הארוך

פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר
פרוייקט מחיר למשתכן / צילום: איל יצהר

מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של משרד האוצר, תחגוג בקרוב שלוש שנים. התוכנית שינתה כמה כללי יסוד בכל הקשור למכרזי קרקע שמפרסמת המדינה בשנים האחרונות וגם משפיעה הן על הביקושים בשוק החופשי, הן על פעילות הקבלנים וגם על התעשייה הנלוות לענף הנדל"ן.

נכון להיום, ההיקפים של מחיר למשתכן משמעותיים. על פי מעקב "גלובס" אחר מכרזי קרקע שנסגרו בהצלחה מאז יצאה התוכנית לדרך, מספר יחידות הדיור המוזלות שעתידות להיבנות כבר מתקרב ל-50 אלף, היקף שדומה למספר ההתחלות הבנייה השנתי בישראל. תוקף התוכנית אף הוארך לאחרונה במועצת מקרקעי ישראל ובקבינט הדיור.

היקף הזכאים הכולל, משקי הבית שהנפיקו תעודת זכאות לתוכנית, עומד כיום על קרוב ל-120 אלף. כ-40 אלף זכאים זכו בזכות לרכוש דירה מוזלת, מה שמותיר כ-80 אלף זכאים שעדיין ממתינים להגרלות נוספות. ישנם כמה פרויקטים שכבר הגיעו לשלב האיכלוס או נמצאים בשלבי בנייה סופיים.

התוכנית כמובן לא חפה מבעיות. החל מתכנון בעייתי של כמה פרויקטים שזכו להתנגדות מצד הזכאים (חלק מהמקרים האחרונים אף הצליחו לשנות את התכנון) דרך מועדים ארוכים למסירת הקרקע ועיכובים בבנייה ועד לדירות שגם אחרי הנחה נותרות יקרות (בדרך כלל גדולות ויקרות) וזכאים רבים שמעדיפים לוותר על זכייתם.

אבל מחיר למשתכן הביאה שינוי משמעותי נוסף, שייתכן שכמו בדברים אחרים, לא חשבו עליו עד הסוף. "קרנבל ההגרלות" גורם לזכאים להירשם ולנסות את מזלם בתקווה שיצליחו לרכוש דירה בהנחה, גם אם כלל לא תכננו לרכוש דירה כעת. ההגרלות משנות את השיקולים של הזכאים בכל הקשור למיקום הדירה, ולמעשה הופכות חלק מהזכאים למשקיעים בעצמם.

שיחות עם זכאים ועם גורמים בענף מעלות שאלה מעניינת אודות השפעה אפשרית של השינויים בשוק בעקבות התוכנית הממשלתית - מה יעשו זכאי מחיר למשתכן שרוכשים היום דירות בהנחה במקומות שבהם הם לא מעוניינים לגור מחד או במחיר גבוה מאוד מנגד (גבוה יחסית לאפשרות שלהם לעמוד בתשלומי המשכנתא במקרה של שינוי בתעסוקה או בכל דבר אחר). האם הם מביאים בחשבון את המלכוד שברכישת דירה עם איסור מכירה למשך חמש שנים? הנה כמה מהבעיות.

הביקושים: הזכאים רק מגדילים את הביקוש

לתוכנית מחיר למשתכן שתי השפעות הפוכות בכל הקשור לביקושים. מצד אחד, פרסום ההגרלות הגדולות והיקפים גדולים של זכאים שממתינים להזדמנות שלהם לרכוש דירה מוזלת מורידים את הביקוש בשוק החופשי. אפשר לראות את זה היטב בדוחות של הכלכלן הראשי באוצר לכל אורך שנת 2017 ותחילת 2018 וגם בדוחות של חברות הנדל"ן עצמן.

מהצד של הזכאים, התוכנית דווקא מעודדת ביקושים. מכיוון שבמדינת ישראל כל דבר הוא זמני, ואף אחד לא יודע עד מתי ימכרו דירות בהנחה או עד מתי תוכנית מחיר למשתכן תמשיך לפעול, הזכאים מסתערים על ההגרלות וגם מי שלא תכנן לרכוש דירה, מוציא תעודת זכאות ומנסה את מזלו. כלומר, בקרב מחוסרי דירה התוכנית דווקא מגדילה את הביקוש.

ריבית המשכנתאות הממוצעת

האפשרות להשכיר: שיעור המשקיעים כבר גבוה בערים מסוימות

הגדלת הביקושים והקדמת הרכישות במחיר למשתכן מובילה בין היתר למצב שבו זכאים מעדיפים לזכות בדירה מוזלת גם אם היא לא במקום שבו הם רוצים לגור (ראו מסגרת), ומקווים להשכיר הדירה, ולאחר תום איסור המכירה למכור אותה במחיר השוק וכך להגדיל את ההון העצמי הנדרש לרכישת דירה "אמיתית".


הבעיה היא שבעשור האחרון המחירים רק עלו, וישראלים רבים רכשו דירות להשקעה, ובנקודת הזמן הנוכחית ישנם מקומות שבהם שיעור המשקיעים בקרב בעלי הדירות גבוה מאוד, מה שמעלה את השאלה מה יהיה על שוק השכירות באותם מקומות. מדובר בעיקר על ישובים פריפריאליים כמו עפולה, חריש, קרית גת וגם השכונות החדשות בראש העין למשל. האם המשקיעים של מחיר למשתכן מביאים את זה בחשבון?

איסור המכירה: אין מה שיוציא מהבוץ כשלא מצליחים לשלם

רוכשי דירות מוזלות שמתחילים לשלם משכנתא היום מקווים שביום האכלוס ישכירו את הדירה במחיר מסוים שיממן להם את התשלום החודשי. אבל נניח לרגע שהם מגיעים למצב שבו הם לא עומדים בתשלומי המשכנתא. אולי כי דמי השכירות לא מכסים את המשכנתא. הם לא יכולים לעשות מה שעושה אדם דומה בשוק החופשי - למכור את הדירה. הם מסונדלים לאיסור המכירה שאם יעברו עליו ישלמו קנס בגובה 450 אלף שקל.

נזכיר שעליות המחירים בשנים האחרונות אפשרו לכל מי שנקלע למצב דומה למכור דירה אם נקלע לקושי ואפילו ליהנות מעליית המחיר בדרך, שתקטין לו את החוב. במחיר למשתכן האפשרות הזו לא קיימת, מה שעשוי להוביל למצב שבו זכאים שלא תהיה להם ברירה יעבירו את הנכס לבנק. הבנקים אגב מסגרו את הסיכון במקרה כזה בצורה מלאה. דירה שתגיע לבנק לא תחויב בקנס, ותוכל להימכר במחיר רגיל. אז סכנה ליציבות הבנקים לא קיימת כאן, אבל אם באמת מקרים כאלו יתרחשו, גם הבנקים יצטרכו פתאום להבין איך מתמודדים עם כל הדירות הללו שיגיעו לפתחם.

המימון: משכנתאות גבוהות וריבית שתעלה

בכל הקשור למימון, תוכנית מחיר למשתכן מייצרת כמה בורות מסוכנים למדי. ראשית, ההון העצמי הנדרש נמוך יותר, ולכן שיעור ההלוואה מתוך סכום הרכישה גבוה יותר. שנית, סביבת הריבית הנמוכה דוחפת אנשים לרכישת דירות, בשוק החופשי וגם במחיר למשתכן, ולא מעט רוכשי דירות לוקחים משכנתא עם החזרים חודשיים גבוהים מאוד. היום הם יכולים לעמוד בהם, אחרת גם הבנק לא היה מאפשר להם לקחת את הסיכון בעקבות המגבלה המתייחסת לכושר ההחזר, אבל משכנתא היא הלוואה לתקופה של עשרות שנים ואם מוסיפים למשוואה את הריבית שככל הנראה תתחיל לעלות בשלב זה או אחר, הסיכון עולה עוד יותר.

שלישית, יש מי שבמקביל למשכנתא לוקח גם אשראי נוסף, הלוואה לכל מטרה נניח, מבנק אחר. להשלים את ההון העצמי. בשבוע שעבר דיברו על הנושא בבנק ישראל: "לקוח שלוקח הלוואה מכמה גופים הוא בעל סיכון של פי שלושה להיקלע למשבר ממי שלקח ממלווה אחד", כך אמרה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר. עוד אמרה: "עשינו ביקורת וראינו שיש אנשים שלקחו משכנתא ולקחו הלוואה צרכנית מבנק אחר כדי להשלים הון עצמי. לקוח יכול לקחת הלוואות בבנק אחר, ולבנק אין את התמונה הכוללת. זה גם פוגע בלקוחות כי אשראי צרכני יותר יקר ופחות מתאים - הוא קצר יותר".

אם ישתנו התנאים במשק, מקרים של אי עמידה בתשלומי המשכנתא עשויים להיות פחות נדירים מהיום.

מבנק ישראל נמסר בעניין: "בעת העמדת המשכנתא לזכאי התכנית הבנק המסחרי לוקח בחשבון גם את המאפיינים הייחודיים לתכנית מחיר למשתכן לרבות נושא סחירות הנכס. הוראות הפיקוח בנושא זה מסדירות את הליך המכירה מטעם הבנק במקרה של כשל בהחזר המשכנתא".

מחיר למשתכן

תגובת משרד השיכון: "זה תרחיש קיצוני ותיאורטי"

גורמים במשרד הבינוי והשיכון דוחים את הטענה שמחיר למשתכן גורמת לביקושים יש מאין, אולם מסכימים שהתוכנית מקדימה רכישות של זכאים. במקביל הם מזכירים שהתוכנית הובילה לירידה משמעותית בביקושים בשוק החופשי, לצד הצעדים שהופעלו כנגד המשקיעים שהורידו את שיעורם מכלל הרוכשים בהיקף משמעותי. מבחינתם האתגר הגדול שעומד כעת בפניהם הוא להשאיר את אמון הזכאים בתוכנית כדי לשמר את המצב הקיים.

לגבי רכישת דירות ספקולטיבית ומשכנתאות מנופחות סבורים במשרד כי הזכאים מודעים לסיכונים ועדות לכך היא העובדה שלא מעט זוכים בהגרלות מבטלים את הזכייה כשהם מבינים שלא יוכלו לעמוד במחיר. גם למערכת הבנקאית יש הגנות מספקות, הם אומרים, ובמקביל גם היא מונעת מזכאים להיכנס להתחייבויות שלא בטוח יוכלו לעמוד בהן.

אבל באותה הנשימה מסבירים אותם גורמים שהמדינה מעורבת בשיקולים של הרוכשים עד רמה מסוימת: "אנחנו יכולים להגיד לרוכשים שיבדקו עצמם טוב טוב לגבי ההחזרים של המשכנתא. כל אחד צריך ללכת ולהירשם ולקנות דירה במקום שידו משגת. בכל כנס של דיירים במחיר למשתכן אנחנו מדגישים את זה. ואנחנו שוקלים אפילו להגדיל את החלק שלנו בכל הקשור בהסברים על התנהלות כלכלית נכונה ונבונה. אבל זו אחריות של הציבור".

לגבי אזורים שבהם עשויה להיות הצפה של דירות להשכרה, במשרד הבינוי והשיכון סבורים שהשוק יידע לאזן את עצמו. "אם דירה מוזלת נרכשה במחיר נמוך יותר, גם השכירות תוכל להיות נמוכה יותר בהתאמה וזה יאזן את השוק. במקביל, הצעדים מול המשקיעים גם מצמצמים את מלאי הדירות להשכרה כך שבדיעבד יש בזה גם סוג של תרופה לבעיה האפשרית שעולה כאן".

בשורה התחתונה, מסכם גורם בכיר במשרד, תרחיש כפי שמתואר בכתבה הוא תרחיש קיצון, תיאורטי נכון להיום, ואם יקרה, אולי יבוא לידי ביטוי בצורה מצומצמת במקומות מסוימים בלבד בפריפריה. "אם זה יקרה", כך אותו הגורם, "נקבל את ההחלטות המתאימות".

נתוני מחיר למשתכן מאשרים: רבים מהזכאים אינם זוכים בדירה בעיר שבה הם גרים

בשבוע שעבר פורסם הדו"ח השנתי של ה-OECD הנוגע לכלכלת ישראל. הדו"ח התייחס בין היתר לשוק הדיור בישראל, ומחברי הדו"ח כי בתוכנית מחיר למשתכן, הזכאים זוכים בזכות לרכישת דירה בהנחה ללא קשר לצרכי המגורים האמיתיים שלהם, וחלק ניכר מהם צפוי להשכיר את הדירות ולא לגור בהן.

נתונים של משרד הבינוי והשיכון ומטה הדיור באוצר מחזקים את אותה הטענה שעולה בדו"ח ומעידים כי חלק ניכר מהזוכים בהגרלות מחיר למשתכן לא זוכים במקום מגוריהם.

למשל, הנתונים מעידים כי 3,841 זכאי מחיר למשתכן המתגוררים בירושלים זכו בדירה מוזלת בהגרלה. במקביל, בבירה הסתיימו עד כה שש הגרלות שבמסגרתן הוכרזו זוכים ל-755 דירות מוזלות סך הכל. כלומר, 3,086 זכאים מהבירה זכו בדירות מוזלות במקומות אחרים.

בתל אביב, שבה טרם נסגרו מכרזי מחיר למשתכן ולכן גם טרם התקיימו הגרלות, מספר הזכאים המתגוררים בעיר שזכו בהגרלות של מחיר למשתכן עומד על 3,208. כלומר, 3,208 זכאים תושבי תל אביב שזכו בהגרלות מחיר למשתכן במקומות אחרים בארץ.

גם בפתח תקווה, לא פורסמו עד כה מכרזי מחיר למשתכן, ועל פי הנתונים, 1,542 זכאים מהעיר זכו בזכות לרכוש דירה ביישובים אחרים.

לא מתחשבים בצרכי הזכאים

בחיפה נראה שמספר הזוכים המתגוררים בעיר עולה משמעותית על היצע הדירות המוזלות לגביו פורסמו ונסגרו הגרלות. 1,345 זכאים שמתגוררים בחיפה זכו בהגרלות, אולם היקף הדירות שהוגרלו בעיר (כולל הגרלה חוזרת אחת לפחות) עומד על 628 דירות מוזלות בלבד. כלומר, גם כאן מדובר 717 זכאים מהעיר שזכו ביישובים אחרים.

נציין כי בחלק מהיישובים, מספר הזוכים בהגרלות שהם בני היישוב נמוך ממספר הדירות שהוגרלו בין כלל הזכאים, כמו בראשון לציון למשל. עם זאת, אין כל ודאות שכל הזכאים המתגוררים בראשון לציון זכו בפרויקט בעיר. במקביל, הנתונים לא מאפשרים לדעת האם הזוכים במחיר למשתכן רוכשים את הדירה למגורים או למטרת השקעה.

הנתונים הללו מעידים עד כמה היצע הדירות במחיר למשתכן אינו מתחשב בצרכי הזכאים, שחלקם יצטרכו לעבור לעיר אחרת כדי לגור בדירה שבה זכו. ניתן להניח שחלק מזוכים אלו אינם מתכוונים לגור בדירות המוזלות, מה שמעיד שוב שהתוכנית גם הופכת חלק מהזוכים למשקיעים שישכירו את הדירות.

עוד כתבות

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן