גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארגון המורים: תקציב של 154 מ' ש' - אפס שקיפות ומנגנון מנופח

בבחירות לראשות ארגון המורים שיתקיימו השבוע ייקבע האם רן ארז ימשיך לשלוט בתקציב הענק ■ "גלובס" חושף את תקציב הארגון: מגביית דמי חבר בסך 50 מיליון שקל, ועד תשלום משכורות של 26 מיליון שקל ■ רן ארז: "בלי מורים, אין לנו במדינה הזאת כלום, לא טייסים ולא מהנדסים"

רן ארז / צילום: שלומי יוסף
רן ארז / צילום: שלומי יוסף

רן ארז, יו"ר ארגון המורים ב-20 השנים האחרונות, יתמודד ביום רביעי בבחירות נוספות שיקבעו אם ימשיך להנהיג את הארגון קדנציה שמינית ברציפות ולשלוט על תקציב של 154 מיליון שקל בשנה. אחרי כל כך הרבה שנים, ואולי דווקא בגללן, הוא המועמד הבלתי מעורער להיבחר שוב. מולו יתמודד חיו בוכובזה, יו"ר המועצה של ארגון המורים. מועמדים נוספים רשאים להציע את עצמם עד הרגע האחרון.

הבחירות מגיעות לארז בתקופה טובה. הוא חתם בימים האחרונים על הסכם שכר חדש של מורי התיכון, לאחר משא ומתן שנמשך למעלה משנה. העובדה כי לא היה מוכן להתפשר בקלות עושה לו שירות טוב. תקציב הארגון לשנים 2017 ו-2018 והדוחות הכספיים של השנים 2012-2016 שהגיעו לידי "גלובס" שופכים אור על הכוח הכלכלי של הארגון, ועל הכוח שיש למי שעומד בראשו ושולט על תקציב ענק.

שני גורמים מרכזיים מרכיבים את תקציב הארגון: שליש מהתקציב - 50 מיליון שקל - מגיע מחברי הארגון כדמי חבר, או כפי שכינה אותם ארז בשיחה איתנו, בטעות או שלא, "מסי חבר". כל חבר משלם עד 58 שקל בחודש; 75 מיליון שקל נוספים מגיעים ממשרד החינוך - 60 מיליון שקל לארגון עצמו והשאר לעמותה הפדגוגית שלו.

וכך, בסיוע משרד החינוך וההסכמים הקיבוציים שחתם עם הארגון במשך השנים, הפך ארגון המורים לצינור כספים ממשרד החינוך למורים, דבר שסיפק לו הישגים מול המורים וחיזק את כוחו. הכספים מיועדים לשי למורים, מלגות, השתלמויות, ביטוחים ועוד.

תקציב ארגון המורים

ארגון המורים הוא אגודה עות'מאנית ולכן לא מחויב לפרסם את תקציבו, שאכן לא פורסם בשנים האחרונות. גם הדוחות עצמם נערכים באופן פחות מפורט ביחס לדוחות של עמותות שכפופות לרשם העמותות. תקציב הארגון ל-2018 תוכנן כך שיכלול גירעון שוטף של 18.5 מיליון שקל על חשבון קופת הארגון, אך לא בטוח שיהיה בכך צורך.

בחסות האפשרות להימנע משקיפות, מחלק הארגון משכורות בהיקף של 26 מיליון שקל בשנה לכ-100 עובדים, ומתחזק מנגנון פעילות שקשה להגדירו כחסכוני במיוחד, דבר שבא לידי ביטוי במערך תפעול יקר. הוצאות השכר מהוות כ-17% מכלל הוצאות הארגון המורים, כשבהסתדרות המורים, למשל, הן מהוות 12%.

הכסף שעובר ממשרד החינוך הפכו אותו לגוף דו-מהותי, כלומר גוף פרטי שמוטלות עליו חלק מהחובות של גוף ציבורי, כך לפי הגדרת משרד החינוך במסמך בקרה שנכתב במהלך 2015.

דווקא עם הגדרה כזאת היה ניתן לצפות שהארגון ינקוט בשקיפות יתר. אלא שבארגון מציינים כי הם מסתפקים בפרסום הדוחות הכספיים בפני משרדי החינוך והאוצר בלבד. הם אמנם מחויבים לפרסם רק את החלק המתקבל מהמדינה, אך בשנים האחרונות החלו להציג בפניהם את הדוחות המלאים.

מי שניסה להשיג תשובות מקיפות יותר הייתה התנועה לאיכות השלטון. "הדוחות העלו סימני שאלה רבים ובגלל שהם לא מלאים, עקב חוסר השקיפות - פנינו בשורה רבה של שאלות לפני למעלה מחודש ולצערנו טרם קיבלנו תגובה עניינית לסוגיות שהעלינו", אומרת עו"ד נילי אבן חן, ראש המחלקה הכלכלית של התנועה לאיכות השלטון.

לשאלת "גלובס" לגבי היעדר הפומביות, ענה ארז כי הדבר נובע מהתחרות שיש לארגון עם הסתדרות המורים, ארגון יציג נוסף שמתמקד במורי בתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים, אך מייצג גם כ-5,000 מורים בחטיבה העליונה. לשם השוואה, הסתדרות המורים מפרסמת דוחות כספיים באתר שלה, אך גם הם חלקיים. "אנו מתמודדים איתם על אותו 'פלח שוק', וגם כשקוקה קולה מוכרת לחנויות ויש לה מבצעים, היא לא מעדכנת קודם כל את פפסי. אמנם, בין זה לבין שקיפות מול הממשלה ושלטונות החוק - אנחנו מעדיפים את השקיפות מול שלטונות החוק, אבל אנחנו לא רוצים שכל מה שקורה פה יהיה ידוע בהסתדרות המורים. למשל, בט"ו בשבט חילקנו בחדרי המורים קופסאות עם פירות יבשים, וכעבור יומיים-שלושה הסתדרות המורים רצה ונתנה ממתקים. יש פה כל הזמן תחרות".

הבחירות להנהלה וליו"ר יתקיימו ברביעי הקרוב, וארז לא מתרגש מהעיסוק בתקופת כהונתו הארוכה. "אני צריך רוב מיוחס של 66% כדי להמשיך לכהן, תראה לי עוד בחירות שיש מגבלה כזאת", הוא אומר ל"גלובס", מבלי לציין כי הוא זה שהוביל שינוי בתקנון שמסיר את המגבלה על קדנציה של שתי כהונות בלבד. "אם לא רוצים אותי, לא צריך. לא קל להיות יו"ר. אני מאמין באמונה שלמה שמה שאני עושה זה לטובת מדינת ישראל, אפילו יותר מאשר למורים - כי בלי מורים, אין לנו במדינה הזאת כלום, לא טייסים ולא מהנדסים, לא רופאים ולא עורכי דין".

הבחירות נמשכות בפועל כבר שלושה חודשים - חברי הארגון בוחרים ועידה ארצית שבה 650 חברים, חברי הוועידה בוחרים 59 חברי מועצה, ואלו מתכנסים ובוחרים את יו"ר הארגון ו-8 חברי הנהלה נוספים. האפשרות להיבחר מול ארז היא קשה - בארגון אמנם מציינים כי 30%-40% מחברי המועצה מתחלפים בכל קדנציה, אך כ-30 מהחברים מקבלים משכורת מהארגון ועובדים תחת ארז - כ-16 מנהלי סניפים ועובדי מטה בארגון. חיו בוכובזה, שמתמודד נגד ארז, הוא רכז מגמת מדעי המחשב בבית הספר אורט תיכון בחצור הגלילית, ובהודעה שפרסם הבטיח כי יקדם שקיפות וביקורת בתוך הארגון, וכן כי יפעל בכל דרך חוקית לשנות את שיטת הבחירות אשר מנציחה את המצב הקשה של הארגון ושל ציבור המורים.

ארגון המורים הוא ארגון עובדים יציג, שהוקם בשנת 1958 ומתמקד במורים בתיכונים. בארגון נכללים כ-60 אלף מורים, 10,000 גמלאים ועוד 5,000 שנמצאים בשנות שבתון ובחופשות ללא תשלום. המורים מתחלקים בין החטיבה העליונה (כ-40 אלף), חטיבת ביניים (כ-10,000) ו-5,000 מורים נוספים שעובדים בבתי ספר שש-שנתיים. בסך הכל יש בארץ כ-60 אלף מורים בחטיבה העליונה, כך שארגון המורים הוא הארגון הכי משמעותי בתיכונים, כשהסתדרות המורים מייצגת 5,000 מורים, והשאר לא מיוצגים.

הארגון הוא זה שמנהל משא ומתן עם משרד החינוך על שכר, ובדרך כלל חותם על הסכמים קיבוציים לתקופה של כארבע שנים. בדרך כלל הסכמי השכר כוללים העלאות שכר חדות יותר למורים הוותיקים, אך בהסכם השכר שנחתם בשבוע שעבר סוכם כי שכר המורים המתחילים יעלה ב-19% ויעמוד על 8,000 שקל. שכרם של שאר המורים יעלה בהדרגה בכ-500 שקל במשך שלוש שנים, ובנוסף למענק חד פעמי של 1,000 שקל. עלותו של הסכם השכר מוערכת ב-600 מיליון שקל לכל התקופה.

בנוסף למשאים ומתנים על השכר, מעניק הארגון למורים השתלמויות ומלגות. כמו כן, הוא מעניק תנאים טובים בפנסיה וכן הטבות נרחבות למורים באמצעות סבסוד מופעי תרבות, נופש, מסעדות וסדנאות, בין השאר באמצעות כרטיס "תמורה" של לאומי קארד. הארגון גם מספק ביטוחים מקצועיים ורפואיים לחברי הארגון.

ארגון המורים

שנת הקמה: 1958

מורים חברים בארגון: 75 אלף חברים - מתוכם 10,000 גמלאים ו-5,000 בשנת שבתון

יו"ר: רן ארז (תקופת כהונה: 20 שנה)

מקבלי שכר: כ-100 עובדים

ציוני דרך משמעותיים: 1. רפורמת עוז לתמורה - העלתה את שכר המורים והובילה לשינוי במבנה עבודתם; 2. הסכם השכר החדש, שכולל לראשונה העלאת שכר המורים הצעירים בקצב מהיר משל הוותיקים

לאן הולך הכסף, ואיך מחזק משרד החינוך את הארגון?

בהסכם הקיבוצי שחתם הארגון בשבוע שעבר עם משרד החינוך נקבע כי הארגון יקבל מהמדינה מיליון שקל נוספים לקרן "ידע", שנותנת מלגות למורים שמעוניינים לעשות תארים אקדמיים. ב-2018 עומד תקציב הקרן על 19 מיליון שקל, מתוכם 11 מיליון שקל מגיעים ממשרד החינוך. למעשה, המשרד היה יכול להעניק למורים מלגות בעצמו, אך כחלק מהמשא ומתן הוא גם מוכן לתת לארגון להראות הישגים נוספים מול המורים. כלומר, הארגון מגדיל את השירותים שהוא נותן למורים, ומחזק את הלגיטימציה שלו כגוף שמסוגל לדאוג להם.

המחיר הוא אי-יעילות בהענקת המלגות. כך, 19% מתקציב קרן ידע מופנה למשכורות ותקורה. פנייה לארגון בנוגע להיקף המשכורות לא נענתה.

הדבר נכון גם לגבי מחלקת השתלמויות שתקציבה השנתי עומד על 19 מיליון שקל, מרביתם ממשרד החינוך. 32% מתקציב המחלקה עובר למשכורות ותקורה. משרד החינוך מבצע בקרה על כספים אלו, אך לא מפרסם באופן פומבי. בדוח שנכתב על ידי משרד רו"ח מבקר לבקשת משרד החינוך ב-2015 נמתחה ביקורת על התנהלות הארגון ועל כך שלא ביצע תהליך סדור, תחרותי ושוויוני לבחירת ספקים ונותני שירותים.

ארגון המורים מפעיל גם את העמותה הפדגוגית, שמטרתה קידום דרכי למידה, הוראה ופיתוח תוכניות לימודים. העמותה מקבלת ממשרד החינוך תקציב לכל מורה פעיל, ובסך הכל העבירה בשנת 2016 סכום של 13.5 מיליון שקל, מתוך הוצאות של 16.5 מיליון שקל. העמותה הפדגוגית כפופה לרשם העמותות, אך קשה לדעת איך מורכבות הוצאות השכר שלה מכיוון שהיא משלמת 3.2 מיליון שקל לארגון המורים בעבור תקורה ושירותים שהוא מעניק לה, למשל ניהול, רואי חשבון, שירותי משרד וכו'. ארז מציין כי הארגון פנה לרו"ח מבקר שביצע ניתוח במשך כשלושה שבועות והוא קבע מה עלות השירותים שמעניק הארגון, ושהיא אף נמוכה יותר ממה שרשם העמותות היה מאפשר.

בהצעת התקציב של הארגון נכללת גם עלות של 2.8 מיליון שקל לתפעול אתר האינטרנט. האתר של הארגון מורכב יחסית מכיוון שהוא כולל מכירת כרטיסים והנחות. מי שמתפעל את האתר היא חברת מגה לאן, שגם לוקחת עמלות מהמכירות ואחראית על הסליקה של כרטיסי האשראי. 8.5 מיליון שקל משוריינים לביטוח תרופות למורים, ביטוח תאונות אישיות וביטוח אחריות מקצועית.

הנשק של ארז: קרן שביתות של 15 מיליון ש'

החתימה על הסכם השכר של מורי התיכונים בשבוע שעבר הייתה אירוע מתגלגל - בחודש נובמבר סיכם ארגון המורים עם משרד האוצר את עיקרי ההסכם הקיבוצי החדש שכולל תוספות שכר משמעותיות, וצמצום פערים בין המורים הצעירים לוותיקים. ההסכמות לא מנעו חודש של עיצומים ושביתות עד ששוב "סוכם" על הסכם שכר חדש, אך רק שלושה חודשים לאחר מכן התבצעה החתימה הסופית. לאחר שהגיעו להסכמות כספיות, ניהלו הצדדים משא ומתן ממושך על התנאים המשפטיים, ובעיקר על שאלת "השקט התעשייתי" - האם המורים מתחייבים להימנע משביתה לאורך כל התקופה.

התקציב ל-2018 שנחשף בידי "גלובס" מראה כי בארגון שריינו לטובת מאבק מקצועי - מעין קרן שביתות - סכום לא מבוטל של 15 מיליון שקל. בשנה שעברה השתמש הארגון בכ-7 מיליון שקל למאבק מקצועי מתוך תקציב מתוכנן של 20 מיליון שקל. בעבר אמר ארז כי הוא לא רוצה שהמדינה תדע את מבנה התקציב שלו, בין השאר בגלל תקציב המאבק המקצועי: "ברגע שהמעסיק יודע כמה כסף אנחנו רוצים להשקיע במאבק פרופסיונלי נגד המעסיק, הוא יודע כמה זמן הוא יכול להחזיק מעמד עד שאנחנו נגמור את התקציב", אמר ארז בדיון בכנסת ב-2012.

הגישה לא חריגה, והיא מקובלת בקרב איגודים מקצועיים ברחבי העולם. אך מאז ארז דווקא שינה גישה ולמעשה הפך את התקציב לסוג של איום שמונח על השולחן במשא ומתן עם המדינה. "היום הם נחשפים לתקציבים שלנו, ואנחנו מאמינים שלא ינצלו את הדברים לרעה. עם זאת, אם הם יידעו שיש לנו 15 מיליון שקל הם יחשבו שלא כדאי להם להיאבק איתנו. בתקופה שאתה יודע שנגמר ההסכם הקיבוצי, אתה צריך חופש פעולה - אתה לא יודע כמה בסופו של דבר תצטרך להשקיע בתקשורת, לתת עזרה כלכלית למורים שלא מקבלים משכורת או הסעות. ולכן, כדי להיות בצד הבטוח - עדיף שנקצה יותר כסף".

ייעוץ מס ב-8 מיליון שקל

ארגון המורים יעביר למורים ב-2018 סכום של 32 מיליון שקל כשי לחגים, כשמחצית מהסכום יגיע ממשרד החינוך. הארגון מעניק למורים כרטיס מתנה (Gift Card) - כ-550 שקל למורה - שמאפשר לקבל סכום גבוה יותר מהסכום שנטען בכרטיס. את שאר הסכום משלים הארגון ממקורותיו העצמיים.

במהלך השנים סיבך השי לחג את ארגון המורים עם רשות המסים, מכיוון שבשום שלב לא שילמו בגינו מס. ארגון המורים לא מעסיק את המורים ולכן לא היה יכול לנכות את המס במקור, או לדאוג שינוכה מס בתלוש המשכורת. "ב-1996 סיכמנו עם המדינה שהיא מעבירה לנו כסף לשי למורים. לאחר 10 שנים פנו אלינו מרשות המסים ודרשו מס הכנסה. הגישו לנו שומה של 88 מיליון שקל על 10 שנים - זה יותר ממה שקיבלנו מהמדינה באותן שנים. הלכנו ליועץ מס ועשינו איתו הסכם שהוא מקבל שיעור מסוים ממה שהוא חוסך לנו. בסוף שילמנו 17 מיליון שקל מתוך 88 מיליון שקל", סיפר ארז, אך לא הסכים להגיד מה היה הסיכום עם יועץ המס. לפי הארגון, השומה השנייה הייתה על 60 מיליון שקל ובסוף שילמו 7.5 מיליון שקל, וכן קיבלו פטור עד 2023. "בהסתדרות המורים אמרו, 'אנחנו לא משלמים', והם מנהלים משפט עם מס הכנסה יותר מ-12 שנה. הם הפסידו בכל הרמות וחויבו בכל השומה שלהם וכן בקנסות והצמדות", הוסיף ארז. חשוב לציין כי המספרים הללו אינם שקופים באופן מלא בדוחות החברה.

בהצעת התקציב ל-2018 מופיע סכום של 1.5 מיליון שקל שישולם ליועץ המס כחלק מסכום כולל של כ-8 מיליון שקל על פני כמה שנים. התשלום שמקבל היועץ, שבארגון כאמור לא הסכימו למסור את שמו, הוא ככל הנראה בעבור הטיפול בשומת המס השנייה, ולא ידוע כמה קיבל עבור הטיפול בשומה הראשונה. קשה לקבוע האם גובה הסכום ששולם ליועץ מס על החיסכון הוא מופרז, מכיוון שהוא כולל כאמור פטור לעתיד - ודורש היכרות טובה יותר את התיק והטיעונים השונים בו. זאת אחת הבעיות עם אי-השקיפות, שמקשה לאמוד על טיב ההסכם שביצע הארגון, מכספי 75 אלף חבריה. מפניית "גלובס" ליועצי מס בסוגיה זו, על פניו נראה שסכום אבסולוטי של 8 מיליון שקל הוא גבוה, וכי בסכומים כאלו היצמדות לשיעור כלשהו מהחיסכון לא מחויבת המציאות.

ארגון המורים ייאלץ להיות שקוף יותר?

בשבוע שעבר קיבלה הממשלה החלטה שעשויה להתברר כמשמעותית - העברת הפיקוח על אגודות עות'מאניות מאחריות של משרד הפנים למשרד המשפטים. אגודות עות'מאניות הן גופים לתועלת הציבור שהוקמו לפני 1980, אז נחקק חוק העמותות שקבע כי העמותות שיוקמו מעתה ואילך יוכפפו לרשם העמותות. בישראל יש כ-10,000 אגודות עות'מאניות, אך רבות מהן כבר לא פעילות.

אגודות עות'מאניות נהנות מפיקוח מקל יותר, ולא מחויבות לשקיפות כעמותות רגילות. הדבר בעייתי יותר בארגונים שמקבלים כסף מהמדינה, כמו ארגון המורים. אגודות בולטות נוספות הן ההסתדרות והסתדרות המורים, קופות החולים, ארגוני עובדים נוספים וכו'. חלק מהגופים האלו מפוקחים באופן חלקי על ידי משרדי הממשלה, אבל קשה יותר לעקוב אחר פעילותם.

ההכפפה של האגודות העות'מאניות לרשם העמותות לא תוביל בשלב זה לפיקוח ברמה של העמותות, אך הוא יוכל לבקר טוב יותר את מה שהחוק מאפשר לו. למשל, רשם העמותות יכול לדרוש חשבון מפורט של ההכנסות וההוצאות של האגודות.

עו"ד נילי אבן חן, ראש המחלקה הכלכלית של התנועה לאיכות השלטון, שעוסקת בנושא בשנים האחרונות אומרת כי "לראשונה מזה 70 שנה מישהו הצליח לגעת באגודות העות'מאניות, וצריך להחמיא על כך לשרת המשפטים איילת שקד. כרגע זאת התקדמות קטנה, אבל זה מאוד תלוי מה יקרה בפועל. המבחן יהיה כמה רשם העמותות יפשיל שרוולים ויעשה את המקסימום במסגרת הסמכויות שניתנו לו. זה אמנם לא פירוק של האגודות העות'מאניות, כפי שרצינו, אבל זאת תחילת שקיפות ובקרה".

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?