גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסדר טיעון בפרשת ישראל ביתנו: דוד גודובסקי יודה בשוחד

(עדכון) - עפ"י ההערכות, הודאתו של גודובסקי, לשעבר ראש המטה הארגוני של מפלגת ישראל ביתנו, לא תפליל את פאינה קירשנבאום, החשודה המרכזית בפרשה ■ הצדדים טרם הסכימו על העונש ■ גודובסקי עמד על כך שיובהר בהסדר כי הוא לא לקח בשום שלב כסף לכיסו

דוד דאוד גודובסקי / צילום: שלומי יוסף
דוד דאוד גודובסקי / צילום: שלומי יוסף

פאינה קירשנבאום נשארת לבד במערכה הפלילית בפרשת ישראל ביתנו? דוד גודובסקי - ששימש כמנהל אגף הארגון של מפלגת ישראל ביתנו והיה הנאשם המרכזי לצד קירשנבאום בפרשת השחיתות והשוחד - הצטרף אמש (א') לשורת הנאשמים שחתמו על הסדרי טיעון עם המדינה על-מנת לסיים את ההליך הפלילי נגדו.

הבוקר (ב') הודה גודובסקי, והורשע על-פי הודאתו, בשורת עבירות של לקיחת שוחד, בקשת שוחד והלבנת הון. מדובר בהסדר טיעון שישי שנחתם עם נאשמים בפרשת השוחד והשחיתות השלטונית מהחמורות שנראו כאן לכאורה - "פרשה 242", המכונה גם פרשת "ישראל ביתנו", במסגרתה מואשמת סגנית שר הפנים לשעבר, פאינה קירשנבאום, בקבלת שוחד בתמורה לחלוקת תקציבים של המפלגה, בסיועו הצמוד של גודובסקי.

גודובסקי ניהל תחילה מגעים לחתימה על הסכם עד מדינה עם הפרקליטות, ואולם לבסוף נחתם הסדר טיעון, אשר במסגרתו לא הושגה הסכמה על קבלת עדות "מסבכת" מצד גודובסקי כנגד פאינה קירשנבאום. חרף זאת, הפרקליטות צפויה לזמן את גודובסקי להעיד כנגד קירשנבאום, ועדותו לא תועיל להגנתה של מי שהייתה הבוסית שלו והוא שימש כעושה דברה (בלשון המעטה). 

כפי שפורסם אמש ב"גלובס", סניגוריו של גודובסקי, מאור ברדיצ'בסקי ולירן זילברמן, הגיעו להסדר עם נציגי הפרקליטות, לפיו גודובסקי יודה בחלקו ביחסים השוחדיים שנרקמו בין גורמי מפלגת ישראל ביתנו לבין גופים ועמותות שונות במשק.

עם זאת, גודובסקי עמד על כך שיובהר במסגרת ההסדר כי הוא לא לקח בשום שלב כסף לכיסו.

גודובסקי הודה בחלקו ב-3 אישומים מרכזיים במסגרת הפרשה:

פרשת המופעים

במסגרת אישום זה הודה גודובסקי שפעל במספר מועדים להעברת עבודות וזכייה במכרזים ציבוריים על-ידי חברת ההפקות "אברורה" בבעלותה של נלי דינובזצקי, המקורבת לקירשנבאום.

על-פי האישום, סוכם בין קירשנבאום לדינובצקי ובעלה כי קירשנבאום תסייע לחברת ההפקות לזכות בעבודות הפקה תוך שימוש בקשריה, ודינובצקי תעניק בתמורה לקירשנבאום וגודובסקי 10% מהתקציב שתקבל עבור ההפקות. 

פרשת עמותת "איילים"

במסגרת אישום זה הודה גודובסקי כי פעל להעברת תקציב של 5 מיליון שקל לעמותת "איילים" שעסקה בפיתוח ההתיישבות בנגב ובגליל, בתמורה לקבלת חצי מיליון שקל בחזרה, במזומן. לאחר שמנהלי העמותה סירבו להעביר את הכספים במזומן, סוכם כי נתח משמעותי מהתקציבים שיועברו ממפלגת ישראל ביתנו על העמותה, יחזור לשימוש המפלגה ב"דרכים יצירתיות" שיימצאו. לאחר מכן פעל הנאשם לכך שהכספים אכן יועברו באותן דרכים יצירתיות למקורבים לקירשנבאום:

מימון שכרו של מיכאל קלגנוב, המדליסט האולימפי שהיה פעיל במפלגה, בשווי של 77 אלף שקל למשך שנה.

תשלום שכר חודשי למיכאל צ'ופנס, פעיל במפלגה שריכז פרויקט משותף למפלגה ולעמותה באזור הדרום. גודובסקי ביקש מהעמותה להמשיך לממן את שכרו את של צ'ופנס גם לאחר שהפרויקט הושלם, בסך 91 אלף שקל. 

בנוסף, העמותה מימנה בהוראת גודובסקי תשלומים שונים לחברות ייעוץ ומשרדי יחסי ציבור, עבור שירותים שניתנו לקירשנבאום ולמפלגה, בהיקף של 218 אלף שקל. 

בשלב מאוחר יותר הציע גודובסקי לעמותה לקבל תקציב נוסף של 1.5 מיליון שקל בתמורה להעסקה של ליה שמטוב, מקורבת לקירשנבאום, שכיהנה לפני כן כחברת כנסת מטעם מפלגת ישראל ביתנו.

דרך יצירתית נוספת להחזרת הכספים מהעמותה לקירשנבאום ומקורביה הייתה באמצעות מימון מדליות לוותיקי מלחמת העולם השנייה בשווי 20 אלף שקל. 

פרשת מימון הטיסות 

גודובסקי הודה גם בעובדות באישום בגינו הורשעה אתמול אירנה וולדברג, מי שהייתה מנכ"לית התאחדות היזמים לישראל. לפי האישום, וולדברג ביקשה את עזרתה של קירשנבאום בגיוס פרוייקטים להתאחדות, וספציפית בחיבור בין ההתאחדות לרשות למלחמה בסמים. לאחר שקירשנבאום יצרה את החיבור בין ההתאחדות לרשות, התבקשה והסכימה וולדברג לממן טיסה של גודובסקי ואדם נוסף, בעלות של 19 אלף שקל.

בחינת הפתע של השופט

השופט ירון לוי מבית המשפט המחוזי בתל-אביב ביקש לבחון את גודובסקי על היכרותו עם הפרטים העובדתיים המצוינים בכתב האישום המתוקן, בטרם אישר את ההסדר. כאשר סנגורו של גודובסקי ניסה לחלץ אותו מבוחן-הפתע של השופט, הגיב השופט: "תחסכו ממני, אני צריך להשתכנע שהנאשם יודע במה הוא מודה, במיוחד שזה בא אחרי כפירה כל-כך מפורטת. אני רוצה למנוע תקלות בטיעונים לעונש".

גודובסקי, שלא גילה עניין רב בדיונים שנערכו עד כה והעביר את רוב זמנו באולם בית המשפט בקריאת ספרים, התייצב מול השופט כשספר הקריאה שלו בידיו, ועל אף שהתקשה להשיב לשאלותיו של השופט ונאלץ להיעזר בסנגורו לא פעם - השופט לוי לא ויתר וסקר איתו את כל האישומים המפורטים במסמך.

סנגוריו של גודובסקי ביקשו להדגיש כי ההסדר מוגש בכפוף להסכמה דיונית שלא יעשה שימוש בהודאתו של גודובסקי לחובתה של קירשנבאום בהמשך ניהול ההליך.

הסנגורים מבקשים ששופט אחר יגזור את העונש

סנגוריו של גודובסקי הציגו לבית המשפט בקשה נוספת, שהטיעונים לעונש יישמעו בפני שופט אחר, מחשש שהשופט לוי כבר נחשף לראיות רבות לחובתו של גודובסקי, לרבות האזנות סתר שהסנגורים טענו שאינן קבילות. הסנגורים אף הביעו חשש שמא גזירת דינו של גודובסקי עלולה להשפיע על המשך ניהול ההליך לגבי הנאשמים הנוספים. 

השופט לוי הזכיר כי כבר גזר את דינו של נאשם אחר בפרשה (אפי פלס, מי שהיה הגזבר של מועצת בנימין), תוך כדי ניהול ההליך: "כבר גזרתי דינו של נאשם אחד, היו שם אמירות ערכיות, ואף אחד לא נפל מהכיסא", והוסיף: "אני לא זוכר שביקשו לפסול מותב כדי לגזור דין של נאשם, אתם מתבלבלים. התשתית לטיעונים לעונש זה כתב האישום, הא ותו לו". 

מכיוון שמדובר למעשה בבקשה לפסול את השופט לוי מהמשך הדיון בעניינו של גודובסקי לצורך גזירת דינו, ציין השופט: "הבקשה חריגה, צריך נימוקים כבדי-משקל. אין עילת פסלות בדין. אם תרצו, אתן החלטה עכשיו, והדרך לירושלים קצרה (לצורך ערעור על ההחלטה)". 

על אף שהשופט הודיע כי ימסור את החלטתו בבקשה בימים הקרובים, ניתן להניח מהערותיו במהלך הדיון שהוא לא ימהר לעביר את המלאכה לשופט אחר. את דבריו הוא סיים באומרו: "אני לא חושב שההחלטה שלי תפתיע אתכם".

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר ●

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק