גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר בין השוחד בשיכון ובינוי לשווי האסטרונומי של כביש 6

מוטי בן משה מציע לרכוש את חלקה של אפריקה ישראל בחברה הרווחית, ששוויה מוערך בקרוב לחצי מיליארד שקל ■ מה יעשו השותפים - שיכון ובינוי וקבוצת אלון - שמחזיקים בזכות סירוב לרכישת המניות? ■ ומדוע התקשה דירקטוריון החברה להתכנס כדי לאשר את הדוחות?

כביש 6 / צילום: תמר מצפי
כביש 6 / צילום: תמר מצפי

שלא בטובתה, נקלעה לאחרונה קבוצת חברות העוסקת בתחזוקה ובתפעול של מספר כבישים מרכזיים בישראל, ובראשם כביש 6, בין שתי פרשיות המסעירות את המגזר העסקי: חקירת השוחד באפריקה, המטלטלת את ענקית הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי, והסדר החוב של חברת ההחזקות אפריקה ישראל. שיכון ובינוי ואפריקה ישראל הן שתיים מבין שלוש בעלות המניות בקבוצת "חברות המפעיל" (השלישית היא קבוצת אלון). 

כך נשלטת קבוצת חברות המפעיל

ל"גלובס" נודע כי דירקטוריון הקבוצה, ששוויה מוערך בקרוב לחצי מיליארד שקל, התקשה להתכנס בחודש האחרון כדי לאשר את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2017, בשל מגבלות שהטילה חקירת פרשת השוחד בשיכון ובינוי. זאת מאחר ששניים מתוך חמשת הדירקטורים של קבוצת חברות המפעיל נחקרו במסגרת הפרשה: עופר קוטלר, לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי וכיום יו"ר קבוצת אלון (שאף נעצר במסגרת הפרשה), ועמית שגב, המשנה למנכ"ל שיכון ובינוי.

קבוצת חברות המפעיל הינה תרנגולת המטילה ביצי זהב: הרווח הנקי השנתי שלה מגיע על פי ההערכות ל-50-40 מיליון שקל בשנה, ובקופתה הצטברו יתרות מזומנים בהיקף של כ-130 מיליון שקל. בשנים האחרונות נמנעה החברה מלחלק דיבידנדים לבעלי המניות שלה, גם כשחלק מהם נזקקו לכך באופן נואש, על רקע חילוקי דעות ביניהם.

שלוש החברות המחזיקות בקבוצת חברות המפעיל חוו בשנים האחרונות טלטלות בעסקיהן: קבוצת אלון עברה אשתקד הסדר חוב, שהעביר את הבעלות בחברה לידי נושי האג"ח שלה - הגופים המוסדיים. אפריקה ישראל הגיעה אף היא לחדלות פירעון, ועומדת כיום בפני אישור הסדר חוב, הצפוי להעביר את הבעלות בה לידי מוטי בן משה.

להבדיל משתי אלה, שיכון בינוי, שבשליטת שרי אריסון, היא חברה איתנה ורווחית, אולם פועלת כיום תחת עננה כבדה של חקירת השוחד באפריקה, שבעקבותיה הורד לאחרונה דירוג החוב של החברה, בשל עלייה ברמת הסיכון שלה והחשש לפגיעה ברווחיה העתידיים. מניית שיכון ובינוי איבדה בחודש האחרון כ-20% משוויה.

לקראת שינוי במבנה הבעלות

נכון להיום מחזיקות שיכון ובינוי ואפריקה ישראל כל אחת ב-35.5% ממניות קבוצת חברות המפעיל ואילו קבוצת אלון, שמנהליה מטעם הגופים המוסדיים הם המנכ"ל אבי גפן והיו"ר קוטלר, מחזיקה ב-29% מהמניות. עם זאת, כבר בעתיד הקרוב צפוי להתרחש שינוי במבנה הבעלות בחברה; במסגרת הסדר החוב של אפריקה ישראל, הציע מוטי בן משה לרכוש, באמצעות חברת הדלק דור אלון שבשליטתו, את החזקותיה של אפריקה ישראל בקבוצת חברות המפעיל "כשהן נקיות וחופשיות", תמורת 165 מיליון שקל - מחיר שממנו נגזר שווי של 465 מיליון שקל לקבוצה כולה.

שיכון ובינוי וקבוצת אלון הגישו התנגדויות להצעת דור אלון, שלטענתן התעלמה מהזכויות הנתונות להן בהסכם בעלי המניות של קבוצת חברות המפעיל - זכות סירוב ראשונה וזכות הצטרפות במסגרת עסקה למכירת מניות הקבוצה. השתיים דרשו מביהמ"ש לשמור על זכויותיהן אלה, למרות שטרם הודיעו רשמית אם בכוונתן לרכוש את מניותיה של אפריקה ישראל או להצטרף למכירה.

בדיון שנערך אתמול בביהמ"ש בהסדר החוב של אפריקה ישראל, טען בן משה כי שיכון ובינוי לא הגישה עד כה שום הצעה לרכישת קבוצת חברות המפעיל, ובמקביל ציין כי אם קבוצת אלון תרצה לממש את זכותה ולמכור את החזקותיה, תקנה דור אלון שלו גם את ההחזקה הזו.

בעקבות הדברים ביקש עו"ד עופר צור, בא כוחה של שיכון ובינוי, לקבוע תקופה של 30 יום ממועד הסדר החוב, שבסיומה תחליט החברה אם לרכוש את הנתח של אפריקה ישראל במחיר של 165 מיליון שקל (כפי שנקבע בעסקה עם דור אלון). לקבוצת אלון תהיה כאמור זכות הצטרפות לעסקה. הנשיא אורנשטיין קיבל את רוח הדברים, וקבע כי בתוך 30 יום ממועד אישור הסדר החוב יידרשו שיכון ובינוי וקבוצת אלון להודיע על החלטתן בנושא.

שו"ב מאותתת כי בכוונתה לרכוש

למרות המחיר הנאה שמציעה דור אלון עבור מניות אפריקה ישראל בקבוצת חברות המפעיל, שמהווה שיפור לעומת הצעה קודמת שלה בסך 150 מיליון שקל, מאותתת שיכון ובינוי כי בכוונתה לממש את זכות הסירוב שבידיה, ולרכוש את המניות בעצמה.

מבחינת שיכון ובינוי, מדובר בנכס אסטרטגי שהוא בליבת פעילות התשתיות שלה בארץ ובחו"ל, ולפיכך יש לשליטה בו חשיבות מבחינתה. שיכון ובינוי נמצאת בימים אלה בעיצומה של הקמת שותפות מוגבלת, שאותה תנהל ושבה ישקיעו גופים מוסדיים, אשר תרכוש את רוב החזקותיה בזיכיונות ההפעלה של מנהרות הכרמל ונתיבי הצפון - פרויקטים של תשתיות שלהם מעניקה קבוצת חברות המפעיל שירותי תפעול.

בקבוצת אלון, לעומת זאת, המצב שונה; מאחר שהיא נמצאת כיום במהלך למימוש נכסיה לצורך החזר החוב לבעלי המניות שלה, ניתן היה לצפות כי תבחר לנצל את זכות ההצטרפות למכירה. מאידך, מתברר כי מנהליה מעריכים כי ניתן יהיה להשביח בעתיד את שווי ההחזקה ולקבל עבורה יותר, כך שלא פוסלים גם שם את הפעלת זכות הסירוב שבידיהם.

עם זאת, נראה כי במחיר המוצע על-ידי בן משה, יתקשו מנהלי קבוצת אלון לשכנע את בעלי המניות המוסדיים של הקבוצה לוותר על הצטרפות למכירה, אשר צפויה להניב להם תמורה נאה של כ-135 מיליון שקל (שווי מניות אלון בקבוצת חברות המפעיל על פי הצעת בן משה).

שיכון ובינוי, מן הסתם, לא תרצה להפוך, במקרה שכזה, לבעלת מניות מיעוט בקבוצת חברות המפעיל, כך שסביר שהיא תפעיל את זכות הסירוב שבידה, ותרכוש את מניות שני שותפיה בקבוצת חברות המפעיל. בהמשך, היא צפויה למכור חלק מההחזקות בקבוצת חברות המפעיל לשותף פיננסי (גוף מוסדי או קרן השקעה בתשתיות) באופן שיותיר בידה את השליטה והניהול בה.

כך או כך, מי שבכל מקרה צפויים להרוויח משינוי הבעלות בקבוצת חברות המפעיל הם נושי האג"ח של אפריקה ישראל; בין אם מניות הקבוצה שבידיה יימכרו לדור אלון, ובין אם לשיכון ובינוי (לבד או יחד עם קבוצת אלון), הם צפויים לקבל תמורה גבוהה יותר מזו שבה הוערך שוויו של נכס זה בעבר.

מורשת דודי ויסמן בדירקטוריון

בעלת השליטה בקבוצת חברות המפעיל (51%) היא חברה פרטית בשם "ישראל קנדה כבישים מהירים", שהוקמה על-ידי קבוצת אלון בתקופה שבה נשלטה בידי שרגא בירן ודודי ויסמן (שאף שימש כיו"ר קבוצת חברות המפעיל).

גולת הכותרת של פעילות הקבוצה היא החזקה בחברת "דרך ארץ הייווייז מנג'מנט קורפוריישן", קבלן התפעול והתחזוקה של כביש 6 (להבדיל מדרך ארץ, זכיינית כביש האגרה). חברת המפעיל של כביש 6 נוסדה ב-1999, והיא מספקת כיום על פי ההערכות כ-60% מהכנסות קבוצת חברות המפעיל. היא מנוהלת בידי מפכ"ל המשטרה לשעבר, יהודה וילק, ואחראית על תפעול מערכות האגרה ובקרת התנועה, תחזוקת הכביש, השירות ללקוחות, גינון וטיפוח נופי, תיקון תקלות, מענה מיידי במצבי חירום, גביית אגרה ושיווק.

על בסיס הניסיון וההצלחה שצברה בכביש 6, נכנסה ישראל קנדה במהלך השנים כקבלן תפעול גם לפרויקטים תחבורתיים מרכזיים נוספים, ובהם מנהרות הכרמל בחיפה, כביש 431, המחבר את נתיבי איילון למודיעין, ונתיבי הצפון - רשת כבישים חדשה שהוקמה בצפון הארץ.

בדצמבר 2012 נחתם הסכם שבמסגרתו מכרה קבוצת אלון 43% ממניות ישראל קנדה לידי אפריקה ישראל ושיכון ובינוי, בחלקים שווים. לשתי אלה כבר היו החזקות ישירות של 24.5% כל אחת בקבוצת חברות המפעיל, כך שלאחר ההסכם גדלה החזקתן בקבוצה, במישרין ובעקיפין, ל-35.5% מהמניות כל אחת.

קבוצת אלון אמנם נותרה עם החזקה של 29% "בלבד" ממניות קבוצת חברות המפעיל (ראו תרשים), אך הסכם המכירה שנחתם בין שלושת הגופים, ואשר מעיד על הדומיננטיות הרבה של דודי ויסמן באותה תקופה, מקנה לאלון גם כיום את הזכות למנות את רוב הדירקטורים (שלושה מתוך חמישה) בקבוצת חברות המפעיל - ולמעשה מותיר בידיה שליטה בפעילות זו.

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

משרדי רשת 13 / צילום: Shutterstock

השותף המפתיע בשיחות על רכישת רשת 13

בחברת אקסס החליטו להתקדם עם הצעת פטריק דרהי לרכישת רשת 13, וברשות השנייה מערימים קשיים על הבקשה שהוגשה ● קבוצת יזמי ההייטק בראשות אסף רפפורט רואה בכך הזדמנות לחזור לשולחן, ולפי מידע שהגיע לגלובס, בין השחקנים שנמצאים על המגרש נמצאת שותפה מעניינת במיוחד: התנועה הקיבוצית

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

טהרן, איראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צאו באופן מיידי": שורת מדינות במסר לאזרחיהן במזרח התיכון

גרמניה, הודו, קוריאה הדרומית, אוסטרליה ומדינות נוספות הוציאו בזו אחר זו אזהרות רשמיות לאזרחיהן לעזוב את איראן מיידית ● ראש ממשלת פולין: "כולנו יודעים מה הכוונה"

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

זום גלובלי/ צילומים: רויטרס

חזית חדשה מול אוקראינה? הונגריה שולחת חיילים לגבול

שעות לפני המו"מ בז'נבה: איראן בדרך לחתום על עסקת נשק ימי עם סין וארה"ב הטילה סנקציות על טהרן • הונגריה מאשימה את אוקראינה ושולחת חיילים לגבול • ובמקסיקו חוששים: חיסול מנהיג קרטל הסמים עשוי לפגוע באירועי המונדיאל במדינה • זום גלובלי, מדור חדש

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

OpenAI שוברת שיאים: גייסה 110 מיליארד דולר לפי שווי של 730 מיליארד

אמזון, אנבידיה וסופטבנק הובילו את הסבב הפרטי הגדול בהיסטוריה ● המהלך ממצב אותה כחברת הטכנולוגיה הפרטית בעלת השווי הגבוה בעולם ● במקביל נחתמה שותפות ענן אסטרטגית בהיקף עתק והחברה מציבה יעד של מאות מיליארדי דולרים בהוצאות מחשוב עד סוף העשור

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?