גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקשר בין השוחד בשיכון ובינוי לשווי האסטרונומי של כביש 6

מוטי בן משה מציע לרכוש את חלקה של אפריקה ישראל בחברה הרווחית, ששוויה מוערך בקרוב לחצי מיליארד שקל ■ מה יעשו השותפים - שיכון ובינוי וקבוצת אלון - שמחזיקים בזכות סירוב לרכישת המניות? ■ ומדוע התקשה דירקטוריון החברה להתכנס כדי לאשר את הדוחות?

כביש 6 / צילום: תמר מצפי
כביש 6 / צילום: תמר מצפי

שלא בטובתה, נקלעה לאחרונה קבוצת חברות העוסקת בתחזוקה ובתפעול של מספר כבישים מרכזיים בישראל, ובראשם כביש 6, בין שתי פרשיות המסעירות את המגזר העסקי: חקירת השוחד באפריקה, המטלטלת את ענקית הבנייה והתשתיות שיכון ובינוי, והסדר החוב של חברת ההחזקות אפריקה ישראל. שיכון ובינוי ואפריקה ישראל הן שתיים מבין שלוש בעלות המניות בקבוצת "חברות המפעיל" (השלישית היא קבוצת אלון). 

כך נשלטת קבוצת חברות המפעיל

ל"גלובס" נודע כי דירקטוריון הקבוצה, ששוויה מוערך בקרוב לחצי מיליארד שקל, התקשה להתכנס בחודש האחרון כדי לאשר את הדוחות הכספיים שלה לשנת 2017, בשל מגבלות שהטילה חקירת פרשת השוחד בשיכון ובינוי. זאת מאחר ששניים מתוך חמשת הדירקטורים של קבוצת חברות המפעיל נחקרו במסגרת הפרשה: עופר קוטלר, לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי וכיום יו"ר קבוצת אלון (שאף נעצר במסגרת הפרשה), ועמית שגב, המשנה למנכ"ל שיכון ובינוי.

קבוצת חברות המפעיל הינה תרנגולת המטילה ביצי זהב: הרווח הנקי השנתי שלה מגיע על פי ההערכות ל-50-40 מיליון שקל בשנה, ובקופתה הצטברו יתרות מזומנים בהיקף של כ-130 מיליון שקל. בשנים האחרונות נמנעה החברה מלחלק דיבידנדים לבעלי המניות שלה, גם כשחלק מהם נזקקו לכך באופן נואש, על רקע חילוקי דעות ביניהם.

שלוש החברות המחזיקות בקבוצת חברות המפעיל חוו בשנים האחרונות טלטלות בעסקיהן: קבוצת אלון עברה אשתקד הסדר חוב, שהעביר את הבעלות בחברה לידי נושי האג"ח שלה - הגופים המוסדיים. אפריקה ישראל הגיעה אף היא לחדלות פירעון, ועומדת כיום בפני אישור הסדר חוב, הצפוי להעביר את הבעלות בה לידי מוטי בן משה.

להבדיל משתי אלה, שיכון בינוי, שבשליטת שרי אריסון, היא חברה איתנה ורווחית, אולם פועלת כיום תחת עננה כבדה של חקירת השוחד באפריקה, שבעקבותיה הורד לאחרונה דירוג החוב של החברה, בשל עלייה ברמת הסיכון שלה והחשש לפגיעה ברווחיה העתידיים. מניית שיכון ובינוי איבדה בחודש האחרון כ-20% משוויה.

לקראת שינוי במבנה הבעלות

נכון להיום מחזיקות שיכון ובינוי ואפריקה ישראל כל אחת ב-35.5% ממניות קבוצת חברות המפעיל ואילו קבוצת אלון, שמנהליה מטעם הגופים המוסדיים הם המנכ"ל אבי גפן והיו"ר קוטלר, מחזיקה ב-29% מהמניות. עם זאת, כבר בעתיד הקרוב צפוי להתרחש שינוי במבנה הבעלות בחברה; במסגרת הסדר החוב של אפריקה ישראל, הציע מוטי בן משה לרכוש, באמצעות חברת הדלק דור אלון שבשליטתו, את החזקותיה של אפריקה ישראל בקבוצת חברות המפעיל "כשהן נקיות וחופשיות", תמורת 165 מיליון שקל - מחיר שממנו נגזר שווי של 465 מיליון שקל לקבוצה כולה.

שיכון ובינוי וקבוצת אלון הגישו התנגדויות להצעת דור אלון, שלטענתן התעלמה מהזכויות הנתונות להן בהסכם בעלי המניות של קבוצת חברות המפעיל - זכות סירוב ראשונה וזכות הצטרפות במסגרת עסקה למכירת מניות הקבוצה. השתיים דרשו מביהמ"ש לשמור על זכויותיהן אלה, למרות שטרם הודיעו רשמית אם בכוונתן לרכוש את מניותיה של אפריקה ישראל או להצטרף למכירה.

בדיון שנערך אתמול בביהמ"ש בהסדר החוב של אפריקה ישראל, טען בן משה כי שיכון ובינוי לא הגישה עד כה שום הצעה לרכישת קבוצת חברות המפעיל, ובמקביל ציין כי אם קבוצת אלון תרצה לממש את זכותה ולמכור את החזקותיה, תקנה דור אלון שלו גם את ההחזקה הזו.

בעקבות הדברים ביקש עו"ד עופר צור, בא כוחה של שיכון ובינוי, לקבוע תקופה של 30 יום ממועד הסדר החוב, שבסיומה תחליט החברה אם לרכוש את הנתח של אפריקה ישראל במחיר של 165 מיליון שקל (כפי שנקבע בעסקה עם דור אלון). לקבוצת אלון תהיה כאמור זכות הצטרפות לעסקה. הנשיא אורנשטיין קיבל את רוח הדברים, וקבע כי בתוך 30 יום ממועד אישור הסדר החוב יידרשו שיכון ובינוי וקבוצת אלון להודיע על החלטתן בנושא.

שו"ב מאותתת כי בכוונתה לרכוש

למרות המחיר הנאה שמציעה דור אלון עבור מניות אפריקה ישראל בקבוצת חברות המפעיל, שמהווה שיפור לעומת הצעה קודמת שלה בסך 150 מיליון שקל, מאותתת שיכון ובינוי כי בכוונתה לממש את זכות הסירוב שבידיה, ולרכוש את המניות בעצמה.

מבחינת שיכון ובינוי, מדובר בנכס אסטרטגי שהוא בליבת פעילות התשתיות שלה בארץ ובחו"ל, ולפיכך יש לשליטה בו חשיבות מבחינתה. שיכון ובינוי נמצאת בימים אלה בעיצומה של הקמת שותפות מוגבלת, שאותה תנהל ושבה ישקיעו גופים מוסדיים, אשר תרכוש את רוב החזקותיה בזיכיונות ההפעלה של מנהרות הכרמל ונתיבי הצפון - פרויקטים של תשתיות שלהם מעניקה קבוצת חברות המפעיל שירותי תפעול.

בקבוצת אלון, לעומת זאת, המצב שונה; מאחר שהיא נמצאת כיום במהלך למימוש נכסיה לצורך החזר החוב לבעלי המניות שלה, ניתן היה לצפות כי תבחר לנצל את זכות ההצטרפות למכירה. מאידך, מתברר כי מנהליה מעריכים כי ניתן יהיה להשביח בעתיד את שווי ההחזקה ולקבל עבורה יותר, כך שלא פוסלים גם שם את הפעלת זכות הסירוב שבידיהם.

עם זאת, נראה כי במחיר המוצע על-ידי בן משה, יתקשו מנהלי קבוצת אלון לשכנע את בעלי המניות המוסדיים של הקבוצה לוותר על הצטרפות למכירה, אשר צפויה להניב להם תמורה נאה של כ-135 מיליון שקל (שווי מניות אלון בקבוצת חברות המפעיל על פי הצעת בן משה).

שיכון ובינוי, מן הסתם, לא תרצה להפוך, במקרה שכזה, לבעלת מניות מיעוט בקבוצת חברות המפעיל, כך שסביר שהיא תפעיל את זכות הסירוב שבידה, ותרכוש את מניות שני שותפיה בקבוצת חברות המפעיל. בהמשך, היא צפויה למכור חלק מההחזקות בקבוצת חברות המפעיל לשותף פיננסי (גוף מוסדי או קרן השקעה בתשתיות) באופן שיותיר בידה את השליטה והניהול בה.

כך או כך, מי שבכל מקרה צפויים להרוויח משינוי הבעלות בקבוצת חברות המפעיל הם נושי האג"ח של אפריקה ישראל; בין אם מניות הקבוצה שבידיה יימכרו לדור אלון, ובין אם לשיכון ובינוי (לבד או יחד עם קבוצת אלון), הם צפויים לקבל תמורה גבוהה יותר מזו שבה הוערך שוויו של נכס זה בעבר.

מורשת דודי ויסמן בדירקטוריון

בעלת השליטה בקבוצת חברות המפעיל (51%) היא חברה פרטית בשם "ישראל קנדה כבישים מהירים", שהוקמה על-ידי קבוצת אלון בתקופה שבה נשלטה בידי שרגא בירן ודודי ויסמן (שאף שימש כיו"ר קבוצת חברות המפעיל).

גולת הכותרת של פעילות הקבוצה היא החזקה בחברת "דרך ארץ הייווייז מנג'מנט קורפוריישן", קבלן התפעול והתחזוקה של כביש 6 (להבדיל מדרך ארץ, זכיינית כביש האגרה). חברת המפעיל של כביש 6 נוסדה ב-1999, והיא מספקת כיום על פי ההערכות כ-60% מהכנסות קבוצת חברות המפעיל. היא מנוהלת בידי מפכ"ל המשטרה לשעבר, יהודה וילק, ואחראית על תפעול מערכות האגרה ובקרת התנועה, תחזוקת הכביש, השירות ללקוחות, גינון וטיפוח נופי, תיקון תקלות, מענה מיידי במצבי חירום, גביית אגרה ושיווק.

על בסיס הניסיון וההצלחה שצברה בכביש 6, נכנסה ישראל קנדה במהלך השנים כקבלן תפעול גם לפרויקטים תחבורתיים מרכזיים נוספים, ובהם מנהרות הכרמל בחיפה, כביש 431, המחבר את נתיבי איילון למודיעין, ונתיבי הצפון - רשת כבישים חדשה שהוקמה בצפון הארץ.

בדצמבר 2012 נחתם הסכם שבמסגרתו מכרה קבוצת אלון 43% ממניות ישראל קנדה לידי אפריקה ישראל ושיכון ובינוי, בחלקים שווים. לשתי אלה כבר היו החזקות ישירות של 24.5% כל אחת בקבוצת חברות המפעיל, כך שלאחר ההסכם גדלה החזקתן בקבוצה, במישרין ובעקיפין, ל-35.5% מהמניות כל אחת.

קבוצת אלון אמנם נותרה עם החזקה של 29% "בלבד" ממניות קבוצת חברות המפעיל (ראו תרשים), אך הסכם המכירה שנחתם בין שלושת הגופים, ואשר מעיד על הדומיננטיות הרבה של דודי ויסמן באותה תקופה, מקנה לאלון גם כיום את הזכות למנות את רוב הדירקטורים (שלושה מתוך חמישה) בקבוצת חברות המפעיל - ולמעשה מותיר בידיה שליטה בפעילות זו.

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית