גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סניף איקאה ליד בית שמש? גם מושב אשתאול רוצה חלק

המושב מבקש צו מניעה בטענה כי חתם הסכם להקמת פארק תעשייה בקרקע שלו עם חברת ברזאני, אך זו מכרה לאחרונה את מניותיה למתיו ברונפמן ושותפיו ב-44 מיליון שקל, תוך הפרת זכות הסירוב של המושב ומבלי ששופרו תנאי ההסכם איתו שנחתם ב-2006

מושב אשתאול הגיש לאחרונה בקשה לצו מניעה נגד מימוש עסקה שתכפה עליו את שותפות פישר-ברונפמן-מגה אור, יזמי איקאה ישראל, כשותפה עם המושב בחברה שאמורה להקים פארק התעשייה על אדמות המושב.

לטענת המושב, שמצפון לבית שמש, בשנת 2006 נחתם הסכם בינו לבין חברת י.ד ברזאני להקמת פארק תעשייה משותף, אלא שברזאני לא הקימה את הפארק ומכרה את מניותיה לבעלי איקאה ישראל ללא הסכמתו, ומבלי ששופרו התנאים הכלכליים של העסקה משנת 2006. הסכסוך המשפטי עשוי לעכב את הקמת החנות הנוספת של הרשת.

בבקשה לצו מניעה, שאותה הגישה האגודה השיתופית אשתאול לבית המשפט המחוזי בירושלים' באמצעות עוה"ד פרופ' אבי וינרוט ואריאל דינובצקי, נטען כי בשנת 2006 קיבלה האגודה השיתופית של מושב אשתאול אפשרות, מכוח החלטה 717 של מועצת מקרקעי ישראל, להקים פארק תעשייה על חטיבת קרקע בת 57 דונם המצויה בתחום המושב סמוך לכביש 38, בפאתי בית שמש.

סניפי איקאה

על מנת לממן ולממש את הפרויקט התקשר המושב בדצמבר 2006 בהסכם השקעה עם ברזאני, לפיו היא תקים את הפרויקט. על פי ההסכם, חלקה של ברזאני בחברה המשותפת שהוקמה עם המושב לצורך הקמת הפארק היה 74% וחלקו של אשתאול 26%. בבקשה מציינת האגודה השיתופית כי בסמוך למועד החתימה על ההסכם אמר ברזאני כי בכוונתו להקים את הפרויקט בתוך 3 שנים, והוא עתיד לייצר מקור פרנסה ארוך טווח למושב.

אלא שבפועל, טוען המושב, חלפו 12 שנים, וברזאני לא הקים ולו מבנה אחד על הקרקע שניצבת שנים כאבן שאין לה הופכין. עוד טען המושב כי ברזאני מצידו חיפש זמן רב למכור את חלקו בחברה ולצאת מהעסקה ברווח. בבקשה נטען כי לאחרונה התברר למושב כי בראזני, התקשר ביולי 2017 בהסכם עם חברת מגה אור הציבורית, שבשליטת צחי נחמיאס, ועם שותפות ברונפמן-פישר, מבעלי איקאה ישראל, לפיו ימכור להם את מניותיו בחברה ב-44.5 מיליון שקל. "הסכם זה נחתם ללא ידיעת המושב ומאחורי גבו, לא הובא לידיעתו בזמן אמת, חרף זכות הסירוב הקבועה בהסכם ההשקעה בין המושב לבין ברזאני".

"בעמדת מיעוט מול כרישי נדל"ן"

לטענת המושב, ברזאני אינו יכול לכפות עליו שותף אחר, ובמקרה שכזה קובע הסכם ההשקעה כי עומדת למושב זכות סירוב ראשונה. ההיגיון לזכות זו הוא שהמושב אינו "גוף עסקי" אלא מי שחבריו קיבלו את הקצאת המקרקעין על מנת שיהיה בידיהם מקור פרנסה. משכך, המושב עמד על כך שיוכל לבחור את השותף שעתיד לנהל את המקרקעין והחברה. "אם חלילה תושלם העסקה, ימצא עצמו המושב בעמדת מיעוט בחברה שנכפית עליו שותפות בה עם כרישי נדל"ן ידועים", ציין המושב בבקשה, והזכיר כי בין מגה אור לשותפות ברונפמן-פישר יש הסכם לרכישת קרקעות לצורך הקמת סניפי איקאה בישראל, וכי על פי מתווה זה הוקם בין השאר סניף איקאה באר שבע.

ואכן, המושב טוען בבקשה לצו מניעה כי הצדדים חברו יחד על מנת לשלול בחוסר תום לב משווע את זכות הסירוב הבסיסית של המושב תוך שבראזני משלשל לכיסו את הרווח העצום והרוכשים החדשים כופים עצמם על המושב. זאת כאשר, במקביל, יזמו הצדדים פרסום כתבות על הקמת סניף איקאה ירושלים באדמות אשתאול במטרה ליצור "עובדה מוגמרת", ותוך התעלמות מזכות המושב. "מדובר במעשה חמור ביותר, שכן אף אילו היתה לשותפות האמורה זכות כלשהי בחברה הרי שעסקת שכירות בין החברה לבין חברת אחרת (איקאה) הינה עסקת בעלי עניין מובהקת המחייבת קבלת הסכמת המושב. ברם הרוכשים החדשים... מתייחסים למושב כאילו היה אוויר".

בחודש ינואר האחרון התקיימה פגישה בין נציגות המושב לבין הרוכשים החדשים, בה הובהר לרוכשים כי המושב לא ויתר מעולם על זכות הסירוב שניתנה לו, וכי אין להשלים את מהלך מכירת המניות בחברה ללא קבלת הסכמת המושב. בנוסף, הבהירה הנציגות כי ישנה אפשרות שהרוכשים ייכנסו בנעלי ברזאני תוך שיפור התנאים של הסכם ההשקעה משנת 2006, בתמורה לוויתור המושב על זכות הסירוב.

למרות זאת, נטען בבקשה, ברזאני והרוכשים החדשים לא פעלו להגיע להסכמות עם המושב, אלא פעלו במהירות להשלים את העסקה והודיעו כי רואים במושב כמי שוויתר על זכות הסירוב שלו. הרוכשים (מגה אור וברונפמן-פישר), נטען, הגדילו לעשות ושלחו זימון לאסיפה כללית של בעלי מניות ל-15 במארס, כאילו הם כבר בעלי המניות של החברה והם מבקשים לממש את זכויותיהם כ"בעלי הבית" החדשים תוך התעלמות מזכות המושב.

מושב אשתאול מבקש מבית המשפט למנוע את המהלך ולעצור את ניסיון הצדדים לקבוע עובדות בשטח. השופטת שירלי רנר קבעה דיון בנוכחות הצדדים ליום חמישי הקרוב.

נציג היזמים: "אין בסיס לתביעה"

מעו"ד אברהם אברמן ממשרד עו"ד אפרים אברמזון ושות', המייצג את קבוצת ברונפמן-פישר ומגה אור, נמסר בתגובה: "אין בסיס לתביעה. הבקשה של מושב אשתאול במעמד צד אחד נדחתה על ידי בית המשפט ואנו נגיב באופן ענייני בפני בית המשפט בימים הקרובים".

מחברת ברזאני לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות, תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה״

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; המניה הקטנה בבורסה שמזנקת בכמעט 30%

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.2%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

הלקחים והמציאות העכשווית בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח