גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האניגמה של שוק הדיור: ההיצע לא גדל, והמחירים עדיין יורדים

בתוך שבוע אחד פורסמו נתונים שאמורים להעיד על מגמות סותרות בשוק הדיור: מחירי הדיור ירדו ברציפות 4 חודשים, אך מספר התחלות הבנייה הוא הנמוך ביותר מאז 2012 ■ נשיא התאחדות בוני הארץ: "כחלון ממשיך לפעול בצורה שאם תמשיך, תביא לקטסטרופה בשוק הדיור"

משה כחלון/איור: גיל ג'יבלי
משה כחלון/איור: גיל ג'יבלי

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה שני נתונים משמעותיים בשבוע האחרון. ביום חמישי האחרון היו אלו נתוני מדד מחירי הדיור שהעידו על ירידה של 1% במחיר הממוצע של דירה בישראל, ועל כך שמדובר כבר בחודש רביעי של ירידות מחירים.

מדובר בנתון משמעותי שאין להקל בו ראש, וייתכן שניתן כבר להכריז על שינוי מגמה. פרסום זה של הלמ"ס גם העיד על ירידה גורפת במחירי הדיור בששת המחוזות השונים, וגם על ירידה משמעותית במדד מחירי הדירות החדשות בשיעור 2.1%.

הנתון האחרון הוא אומנם המשמעותי ביותר מבחינת השינוי באחוזים מחודש לחודש, אבל הוא גם זה המוטה ביותר. הסיבה לכך היא שמדד הדירות החדשות כולל היקף לא מבוטל של דירות מוזלות במסגרת תוכנית מחיר למשתכן. מדובר בכרבע מהדירות שנכללות במדד, עם השפעה לא מבוטלת על התוצאה הסופית.

הנתון המשמעותי השני שפרסמה הלמ"ס פורסם היום והוא מתייחס להתחלות הבנייה. לפי הנתונים התחלות הבנייה נמצאות בירידה, הן ברבעון האחרון של 2017 לעומת קודמו והמקביל לו בשנה שעברה והן ברמה השנתית. נתון זה אינו מבשר טובות בכל הקשור לצורך בבנייה חדשה, אבל הוא אינו צפוי להשפיע בטווח הקרוב על מגמת הירידה במחירי הדירות.

הסיבה לירידה בהתחלות הבנייה היא ככל הנראה ההאטה המתמשכת במכירת דירות במהלך 2017. מדובר בשנה במסגרתה צעדי הממשלה כנגד המשקיעים כמו גם תוכנית מחיר למשתכן, שהושיבה רוכשים רבים על הגדר בהמתנה להגרלות על הזכות לרכוש דירה מוזלת, הפחיתה משמעותית את היקף רכישת הדירות בשוק.

כשהקבלנים לא מוכרים, הם גם לא ששים לצאת לפרויקטים חדשים. עוד מעט נשמע מכל עבר קריאות של גורמים כאלו ואחרים בענף הנדל"ן שכבר ממהרים לקבוע שהירידה בהתחלות הבנייה תעצור את ירידת המחירים ותוביל לעלייתם המחודשת.

אבל כאן נכנסת תוכנית מחיר למשתכן לתמונה. כמו שהיא משפיע על מדדי המחירים, ולפחות בכל הקשור למדד הדירות החדשות היא מושכת את המחיר כלפי מטה, גם התחלות הבנייה מושפעות ממחיר למשתכן.

נכון להיום, סביב 50 אלף דירות מוזלות צפויות להתחיל ולהיבנות בשנים הקרובות ולפי האוצר ומטה הדיור המספר הזה עוד יעלה. הקבלנים שבונים פחות, בונים פחות בפרויקטים שאינם מחיר למשתכן, משום שרוב מכרזי הקרקע היו לטובת הפרויקטים המוזלים.

ככל שיותר פרויקטים של מחיר למשתכן יבשילו לבנייה, יקבלו היתר בנייה, ויתקדמו, הם עתידים להפוך להיקף משמעותי יותר בקרב התחלות הבנייה ב-2018 וגם ב-2019.

פרויקט מחיר למשתכן משתקף במדד המחירים רק לאחר קבלת היתר הבנייה וחתימת החוזים על ידי הזכאים. מסיבה זו, החוזים החדשים שעתידים להיחתם ב-2018 ישתקפו במדד המחירים וימשיכו לגרור אותו כלפי מטה. לכן, הירידה בהתחלות הבנייה היום לא עתידה להשפיע על המחירים בטווח הקרוב, ולא מן הנמנע שבגלל ריבוי התחלות הבנייה הצפוי ב-2018 במסגרת התוכנית הממשלתית, היא עשויה גם להתעצם.

אבל זה בטווח הקצר. בטווח הארוך לירידה בהתחלות הבנייה משמעות לא טובה לענף. מדובר בפחות פרויקטים לקהל הרחב (מחיר למשתכן פונה בעיקר למחוסרי דיור), ומדובר בהאטה בפעילות במשק מצד קבלנים ומצד כל הענפים הנלווים לענף הבנייה.

בשורה התחתונה, כפי שהדברים נראים כעת, מחירי הדירות נמצאים בירידה כבר ארבעה חודשים, והיד עוד נטויה. נכון להיום הירידה מושפעת בעיקר ממחיר למשתכן, אבל במקביל נראה שגם יכולת הרכישה של הציבור הרחב מתחילה להגיע לקצה היכולת במחירי שוק חופשי. יכול להיות ששינוי התפיסה בציבור והמשך ההאטה ברכישות יובילו להמשך ירידת מחיר ואף להעצמתה.

אבל צריך גם להסתכל על הטווח הארוך, ולדאוג שהתחלות הבנייה לא ימשיכו לרדת כי בשלב כל שהוא, זה כן יתמוך בעליית מחיר נוספת.

למשל, ביום בו רוכשי הדירות המוזלות יעברו את פרק הזמן בן חמש השנים במסגרתו אסור להם למכור את הדירות, ואז כולם יודעים שהם לא ימכרו את הדירה במחיר המוזל בו היא נרכשה, אלא ינסו למכור אותה במחיר המלא. אם עד אז התחלות הבנייה ימשיכו לרדת, המשמעות עשויה להיות עלייה במחיר.

הממשלה לא עומדת ביעד שהציבה לעצמה

לפי הנתונים שפורסמו היום, ב-2017 החלו להיבנות 46,320 דירות חדשות בלבד, זאת לעומת 53,950 דירות חדשות שהחלו להיבנות בשנת 2016 - ירידה בשיעור של כ-14% בשנה.

ברבעון הרביעי של 2017 החלו להיבנות בישראל 10,190 דירות חדשות בלבד. מדובר בנתון הנמוך ביותר מאז הרבעון השלישי של 2012, אז החלו להיבנות 8,739 דירות חדשות. חשוב לציין כי נתוני התחלות הבנייה של השנים האחרונות הצביעו על מגמה הפוכה. ב-2010 החלו להיבנות כ-40 אלף יחידות דיור, ב-2013 החלו להיבנות כ-47.7 אלף יחידות דיור וב-2016 החלו להיבנות כ-54 אלף יחידות דיור. לאור הנתונים החדשים נראה כי הממשלה מתרחקת מיעד התחלות הבנייה שהציבה לעצמה - כ-60 אלף יחידות דיור בשנה - יעד הנראה כרגע בלתי אפשרי.

גם ברמת המחוזות אפשר לראות ירידות משמעותית בין 2017 ל-2016 בכל הקשור להתחלות הבנייה, שהבולטת בהן היא במחוז ירושלים. במחוז נרשמה ירידה שנתית בהתחלות הבנייה בשיעור של כ-24%.

המחוז היחידי בו נרשמה עלייה בהתחלות הבנייה בין 2016 ל-2017 הוא מחוז תל-אביב בו נרשמה עליה בשיעור שנתי של 6.7%.

הירידה המשמעותית בהתחלות הבנייה בירושלים מתחברת לנתון אחר בו בלט מחוז זה. במדד מחירי הדיור המחוזי שפורסם ביום חמישי האחרון, מחוז ירושלים רשם את הירידה החדה ביותר גם במחירה של דירה ממוצעת (3.1%-). זאת לאחר שגם בשני החודשים שקמו לפרסום המדד נרשמה במחוז ירידת מחירים.

לא מן הנמנע שהתקררות שוק הנדל"ן במחוז ירושלים משתקפות כעת גם בפעילות הקבלנים באזור, והובילו לצניחה החדה בהתחלות הבנייה במחוז זה.

במקביל לירידה בהתחלות הבנייה, נרשמה ירידה גם בנתוני גמר הבנייה ונתוני הבנייה הפעילה. נתוני גמר הבנייה (שלפי הלמ"ס מתייחסים לבניינים שמאוכלסים ברמה של כ-50% ומעלה) מעידים כי ברבעון האחרון של 2017 הסתיימה בנייתן של 10,872 יחידות דיור, לעומת 12,379 יחידות דיור ברבעון שקדם לו (12.1%-).

עם זאת, בהשוואה שנתית נראה שהיקפי גמר הבנייה דווקא רשמו עלייה מ-46,070 בשנת 2016 ל-47,449 בשנת 2017.

יחידות הדיור הנמצאות בבנייה פעילה (דירות שנמצאות בתהליכי בנייה נכון לפרסום נתוני הלמ"ס), ירדו ברבעון הרבעי של 2017 לרמה של 112.9 אלף לאחר שברבעון השלישי של 2017 עמדו על 113.7 אלף וברבעון השני עמדו על 115.2 אלף.

נשיא התאחדות בוני הארץ רוני בריק, התייחס היום לפרסום נתוני הלמ"ס על ירידה בהתחלות הבנייה ואמר: "שר האוצר ממשיך לפעול בצורה שאם תמשיך, תביא לקטסטרופה בשוק הדיור. כל מי שעוקב אחרי התנהלות הממשלה יודע ששר האוצר עושה כבר מעל שנה הכל כדי ששוק הדיור יוקפא. הוא מבטיח הבטחות ללא כיסוי, הוא מייצר קבוצות גדולות של משקיעים בעל כורחם - ואת זה אני אומר, אחרי שראיתי בסיורים איך דירות של מחיר למשתכן שנמסרו לזוכים, עומדות להשכרה בלי מענה. הוא שם בעצמו יעדים שאפשר היה להשיג, אבל עשה הכל כדי שהם לא יושגו".

עוד הוסיף בריק: "השר כחלון העביר את כל הקרקע של המדינה לאורך חודשים רק למחיר למשתכן אבל זכאי מחיר למשתכן הם רק 25% מהשוק, הוא יודע את זה ומתעלם לחלוטין מ-75% מהשוק. שר האוצר חותך בכל חודש את היקף הקרקע שהמדינה מוכרת, אני זוכר אותו עומד על במות ומשתמש במושג ספסור בקרקע, אז שר האוצר כחלון הוא כרגע הספסר הגדול ביותר במדינה. אנחנו היזמים והקבלנים, כולנו אנשי עסקים, ואין לנו שום יכולת לנהל את הפעילות שלנו בשוק כל כך מסוכן, בלי שום וודאות ושום יציבות. בשוק כזה אין שום סיכוי שאנחנו נגדיל את הייצור שלנו".

מחירי הדירות בירידהההנחה שמקבלים זוכי מחיר למשתכןמספר התחלות הבנייה בירידה


עוד כתבות

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

הבכיר ברפאל שנבחר להדליק משואה "גם מהצלחה של 99% אני מוטרד"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

עידו אהרונוביץ / צילום: מסע ישראלי

הסדנה שטייסי הקרב עוברים כדי לעבד את חוויות המלחמה

חיל האוויר וארגון מסע ישראלי מציעים לטייסים סדנה בת יומיים שבה הם רוכשים כלים להתמודדות עם קשיים רגשיים ומנטליים ● "אלה דברים שלא יעלו בתחקיר מבצעי", מסבירים המארגנים ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

בורסות אירופה נפתחו בעליות; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

דאקס וקאק עולים בכ-0.4%, פוטסי מתחזק ב-0.5% ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● עליות במסחר בחוזים העתידיים על מדדי וול סטריט ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

אפליקציית Gett / צילום: סטודיו גט

העסקה נחתמה: פנגו רוכשת את גט תמורת 175 מיליון דולר

סכום הרכישה דומה לשווי שפורסם בגלובס בחודש מרץ האחרון, אז לפי ההערכות התנהל המו"מ לפי שווי של 150-160 מיליון דולר עבור גט ● לפי גורם המקורב לעסקה, שתי החברות ימשיכו לפעול בצורה נפרדת ועצמאית, ולא מתוכננת כל השפעה על מצבת כוח-האדם

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

הדוחות המאכזבים שהפילו את המניה הישראלית בוול סטריט

סולאראדג', המפתחת טכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית, מסכמת רבעון חלש נוסף ● ההכנסות צללו בכ-80% וההפסד הנקי גדל ● גם התחזיות להמשך שהציגה החברה מאכזבות

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד