גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדמנות הקנייה של חובבי רכבי האספנות הגיעה

אחרי רצף של עליות מחירים, עד כדי בועה, נראה ששוק רכבי האספנות מתחיל לחזור לגבולות ההיגיון ■ תמונת מצב

פורד THUNDERBIRD
פורד THUNDERBIRD

כל כלכלן ומשקיע ידעו לספר לכם, שהשווקים בעולם מתנהגים בצורה מחזורית. אחרי כל תקופה של עליות וגריפת רווחים, מגיעות בדרך כלל נפילות ותקופה ממושכת של שפל ושחיקת ערך. כלכלת ארצות הברית, למשל, נמצאת כרגע באחד המחזורים החיוביים הארוכים בתולדותיה. לאחרונה הורגשו כמה זעזועים, אבל האווירה הכללית בעידוד ממשל טראמפ נשמרת חיובית.

גם שוק רכבי האספנות האמריקאי נהנה ממחזור ממושך מאוד של ביקוש ועליות מחירים, עד כדי בועה, אם שואלים מומחים. תוכניות ריאליטי פופולריות על שיפוץ רכבים ליבו בשנים האחרונות את האווירה וגרמו לרבים לחשוב, שמדובר באפיק השקעה מדהים. כתוצאה מכך, עברו מכוניות שרירים אמריקאיות מיד ליד במחירים אסטרונומיים.

לא ברור אם שוק רכבי האספנות הוא אינדיקציה לכלל הכיוון שאליו צועד השוק, אבל נראה שהאוויר מתחיל לצאת מהבועה הזו. במכירה הפומבית הגדולה של בארט-ג'קסון בסקוטסדייל, אריזונה, שפתחה את השנה בינואר, הרוכשים לא מיהרו להכניס את היד לכיס, והמחירים של מכוניות רבות היו הגיוניים ונגישים הרבה יותר מאשר בשנים עברו. רק כלי רכב נדירים יחודיים באמת השיגו מחירי פרימיום, וזו תמיד בשורה טובה למי שרוצה להיכנס לשוק.

ספורט אמריקני קלאסי: המחירים חוזרים לשפיות

אחרי תקופה ארוכה שבה נסקו מחירי מכוניות ה"אמריקנה" האייקוניות לשמיים, נראה שהשוק מתחיל לחזור ולספק תמורה הגיונית לכסף. דוגמה אחת היא פורד THUNDERBIRD. לפני שנה-שנתיים, אקזמפלרים מוקדמים במצב טוב השיגו 60 עד 80 אלף דולר במכירות פומביות.

השנה, בסקוטסדייל הוצעה גרסה פתוחה מודל 1955 עם מרכב מקורי, מנוע V8 מקורי מפס הייצור, תיבה אוטומטית מקורית, לוח מחוונים מקורי ואפילו מושב קדמי חשמלי מבית החרושת. כל הטוב הזה עם 39 אלף מייל מקוריים בלבד על השעון, ולאחר שיפוץ מקיף למצב נסיעה מלא השיג במכירה השנה כ-33 אלף דולר בלבד. ת'אנדרבירד אחרת ממודל 1955, מגרסת ה-SS, לאחר שיפוץ מקיף מאוד, השיגה כ-40 אלף דולר. בערך המחיר של מאזדה 6 חדשה בישראל.

התקררות דומה מורגשת גם בזירת השברולט קמארו, שנהנתה עד לאחרונה מביקוש-על. כך, למשל, אקזמפלר במצב מקורי ושמור מגרסת ה-Z28 הקרבית, מודל 1977, שבילה את חייו באריזונה ומוצע ללא שום חלודה, החליף ידיים תמורת כ-14,300 דולר בלבד. דגמי קמארו משופצים ומושקעים משלהי שנות ה-60 החליפו ידיים סביב ה-40 אלף דולר, כאשר רק לפני שנה-שנתיים היה קשה למצוא כאלה בפחות מ-70 אלף. אפילו קורבט פתוחה מתחילת שנות ה-60, לשעבר "הגביע הקדוש" של האספנים, נמכרה סביב ה-50 אלף דולר.

מותגי הפאר: המחירים צונחים

מי שמתלונן על שחיקת הערך המואצת בשוק מכוניות היוקרה הישראלי, צריך לברך על כך שהוא לא חי בארצות הברית. ירידת המחירים של מכוניות יוקרה בעשר השנים הראשונות לחייהן היא אדירה, ואפילו מותגי סופר-פרימיום ודגמים בייצור מוגבל מתקשים לקבל סטטוס של "פריטים לאספנים".

קחו, למשל, יצירה קלאסית ועל-זמנית כמו בנטלי קונטיננטל GT. במכירה השנה הוצעה מכונית כזו מודל 2006, שמורה בקנאות, ללא תאונות, עם מנוע 12 צילינדרים טווין-טורבו ותיבה אוטומטית. המכונית הוזמנה במקור עם חבילת "מולינר" סופר-יוקרתית, שכוללת צביעה מיוחדת, חישוקי 22 אינץ' מיוצרים לפי הזמנה, מערכת קול מטורפת ועוד. כחדשות נמכרו מכוניות כאלה תמורת כ-300 אלף דולר אחרי התוספות. במכירה החליפה הבנטלי ידיים תמורת כ-60 אלף, מחיר של אודי Q3 בישראל.

יקר מדי? אז למה לא להשקיע במזראטי קוואטרופורטה V8 מודל 2005, עם תוספות אישיות בשפע, כולל דיפון עמדת פיקוד מסיבי פחמן, מפלט בהזמנה מיוחדת ופסי ספורט. בבארט-ג'קסון היא נמכרה בפחות מ-21 אלף דולר. סוזוקי משומשת בשבילכם. קוואטרופורטה דומה וחדישה יותר, מודל 2011, עם מנוע 4.7 ליטר, כ-60 אלף מייל על השעון והרבה מאוד תוספות, נמכרה ב-33 אלף דולר, כולל סטיקר המחיר המקורי על השמשה, שעומד על 136 אלף דולר במקור.

בנטלי קונטיננטל GT

פרארי: גם במודנה נפלה שלהבת?

אם תשאלו אספנים, הם יגידו לכם שפרארי היא תמיד ההשקעה הטובה ביותר בעולם הרכב המשומש. כמויות הייצור היו ונותרו מוגבלות, המותג מהלך קסמים על לקוחות בכל העולם, ובשנים האחרונות, מאז הנפקת פרארי, פקד את השוק "טירוף אדום" עם נסיקת מחירים חדה בכל הדגמים.

אבל אפילו האדום הלוהט מתחיל להתקרר כיום, לפחות יחסית. במכירה הפומבית החליפה ידיים 358TS טארגה קלאסית מודל 1990, עם מנוע 3.4 ליטר ותיבה ידנית. הצבע הוא "רוסו קורסה" המבוקש, מקורי מבית החרושת, ולדברי בעליה, המכונית נשמרה במוסך מוגן כשהיא מכוסה בכיסוי המקורי של פרארי. למכונית יש היסטוריה נקייה מתאונות, ספר טיפולים מלא ו-35 אלף מייל מקוריים בלבד. כל זה לא עזר הרבה, והיא נמכרה ב-55 אלף דולר בלבד.

פרארי F355 ספיידר אדומה, אוטומטית, מודל 1999 במצב כמעט חדש עם 18,400 קילומטרים על השעון, נמכרה ב-77 אלף דולר, ואילו קלאסיקה כמו 308GTS טארגה מודל 1984, שנחשבת בעיני רבים לאחת המכוניות היפות ביותר בעולם בשנות ה-80, נמכרה בכ-62 אלף דולר. מחיר צנוע בהחלט עבור כרטיס כניסה ל"ליגה של הגדולים".

פרארי

קאסטום והוט-רוד: כבר לא מכרה זהב?

מכוניות "קאסטום" מודרניות יחסית, שעברו טיפולים ושיפורים ייחודיים ויקרים מאוד בסדנאות נודעות, היו עד לאחרונה פריט מבוקש על-ידי פנסיונרים ובעלי ממון אמריקאים. כעת, השוק שלהן צונח. דוגמה אחת היא דודג' מאגנום RT מודל 2005, שעברה טיפול "הוט-רוד" מקיף בסדנת "בץ". הדגם הנדיר קיבל צביעה חד-פעמית, חרטום חדש, חישוקי 24 אינץ' בסגנון עדות הראפרים עם התאמות נלוות של המתלים, מנוע משודרג ותא נוסעים מרשים כולל מערכת קול אימתנית וריפוד עור דו-גווני בעבודת יד.

ברקורד של הרכב יש גם זכייה בתצוגה בקליפורניה, וכל זה עם כ-2,500 מייל מקוריים בלבד על השעון. במכירה הפומבית של בארט-ג'קסון הוא מצא בעלים חדש ששילם עבורו, נא לשבת, 7,700 דולר. בערך כמו קורולה חבוטה בת עשר אצלנו.

עוד דוגמה? פונטיאק קטלינה קופה, מודל 1968. המכונית עברה טיפול קאסטום שכולל צביעה ייחודית ומושקעת, דלתות "למבורגיני" מתרוממות אל-על, ריפוד עור מושקע ומנוע ששודרג ל-390 כ"ס. אבל היא כנראה לא הייתה לטעמו של כל אחד, ובמכירה היא קטפה 9,900 דולר בלבד.

דודג' מאגנום RT מודל 2005

אבות-טיפוס ייחודיים: עדיין מחירי פרימיום

סקוטסדייל, אריזונה, היא אולי המקום האחרון בעולם שבו הייתם מצפים למצוא פיז'ו 205 במכירה פומבית. במיוחד לאור העובדה, שלמותג אין בארצות הברית נוכחות זה עידן ועידנים. אבל מתברר שכאשר הדגם הוא נדיר מספיק וההיסטוריה שלו ייחודית מספיק, הלקוחות עומדים בתור. במקרה דנן, מדובר בדגם ה-T16 טורבו שיוצר באמצע שנות ה-80 ב-200 יחידות בלבד עבור הומולוגציה של דגם מירוצי הראלי המקצועי של פיז'ו מקבוצה B.

הרכב הזה חולק עם מכונית המירוץ זוכת הפרסים את ההנדסה הייחודית שלו, כולל מנוע מרכזי, מתלי מירוצים והנעה כפולה מתוצרת פרגוסון בעלת שלושה דיפרנציאלים. מנוע הטורבו של גרסת ההומולוגציה מסתפק ב-197 כו"ס, כמחצית מההספק של דגם המירוצים המקצועי דאז, אבל עדיין היה בכך די כדי להעניק למכונית הקטנה ביצועים מרשימים מאוד בזמנה.

המבנה ההנדסי הייחודי עורר את סקרנותה של ג'נרל מוטורס, שב-1985 בחנה את האפשרות להיכנס בעצמה לעולם הראלי. לפיכך, הזמין הקונצרן שתיים מבין ה-200 שיוצרו, ואלה נחתו במחלקת ההנדסה של החברה בארצות הברית לצורך "לימוד".

אחת המכוניות נותרה במצב המקורי והיא השיגה במכירה הפומבית - לא פחות מ-186 אלף דולר, אולי מכונית האספנות היקרה ביותר בהיסטוריה המודרנית של היצרן הצרפתי. אחותה, שעברה שינויים והתאמות בג'נרל מוטורס - כולל התקנת מתלים אקטיביים - מוגדרת בתור אב-טיפוס חד-פעמי, והיא השיגה במכירה כ-146 אלף דולר.

פיז'ו 205

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

בוועדות התכנון משנים גישה: "אין כוח שיעצור כעת התחדשות עירונית"

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: הלכת אפרופים לא תחול עוד על חוזים עסקיים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים