גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חמש סיבות להגדיל חשיפה למניות בשווקי אירופה

אחרי כמה שנים של ביצועי יתר במניות בארה"ב, נראה כי הבשילו התנאים לעדיפות של המניות האירופיות

אולם המבואה של בורסת לונדון / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
אולם המבואה של בורסת לונדון / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

אירופה מתעתעת השנה כמעט בכל תחום. מזג האוויר המשוגע הוביל בשבועות האחרונים, לראשונה זה שנים, לשלג בבירות אירופיות כמו רומא ולונדון; נתוני המאקרו החיוביים מכים את התחזיות האופטימיות; בחזית הגיאופוליטית נוצרה דווקא רגיעה בניגוד לציפיות; ובשווקים הפיננסיים נראה כי לראשונה זה כמה שנים הבשילו התנאים לביצועי יתר של המניות באירופה על פני ארה"ב.

לא מעט משקיעים יופתעו לגלות כי במונחים דולריים, בשנה החולפת הניבו השווקים באירופה תשואה דומה לארה"ב. מדד S&P500 עלה ב-18%, בדומה לעלייה במדד יורוסטוקס 600, הכולל את 600 המניות הגדולות ביותר באירופה. האם זה מקרי?

בשנים האחרונות התרגלו רוב המשקיעים לתשואות יתר של השוק האמריקאי על פני רוב השווקים המפותחים. בחמש השנים האחרונות ה-S&P500 עלה ב-53% יותר מהמדד המוביל באירופה, ובעיני רבים, במיוחד משקיעים צעירים, נתפס השוק האמריקאי כמקום הטוב ביותר להיות בו מאז ומעולם.

מתחילת 2002

עם זאת, מי שיבחן את ההיסטוריה הארוכה יותר, יגלה כי בשנים האחרונות היו לא מעט תקופות שבהן השוק האירופי הניב תשואות גבוהות יותר מהאמריקאי. יתר על כן, אם נבחן את הביצועים של השוק האירופי מאז החל להיסחר מטבע האירו בתחילת 2002, נגלה כי במשך 14 שנים, כלומר עד 2016, הוא הניב תשואה אבסולוטית דומה. בחלק גדול מהתקופה, הביצועים של המדד האירופי היו עודפים באופן משמעותי (ראו גרף), מה שמלמד שאירופה יודעת לעלות לא רק כשארה"ב עולה. חשוב לזכור כי התקופה הזו כוללת כמובן גם את המשבר הפיננסי העולמי בין 2007 ל-2008, וכן את משבר החובות הגדול של גוש האירו ב-2011-2012.

ארה"ב ביססה בשנים האחרונות את מעמדה ככלכלה גמישה ואחת הכלכלות המערביות הצומחות בקצב המהיר ביותר, כמי שהתאוששה הכי מהר מהמשבר הפיננסי הגדול וכמי שמצליחה להתאים עצמה לעידן הטכנולוגי החדש. אך בדיוק מהסיבות האלה, קשה להאמין כי הכלכלה שבה הסיכון הוא הנמוך ביותר, תהיה זו שתניב גם בשנים הקרובות את הביצועים הטובים ביותר במניות.

המניות זולות יותר ופער הריביות מיטיב

ברבעון הרביעי של 2017 הפתיעו החברות באירופה בשיעורי צמיחה מרשימים של מעל 8% בהכנסות, ורווחים שקפצו ביותר מ-50% - מה שהוביל לירידה במכפילי הרווח. מכפיל הרווח הנוכחי של מדד סטוקס 600 באירופה עומד על 15.9, נמוך משמעותית מהמכפיל של מדד S&P500 הניצב ברמה גבוהה של 22.2. אגב, בגרמניה, מקום מושבן של רבות מהחברות הגדולות באירופה וגם של חברות בעלות שווי שוק בינוני רבות הנהנות מהגאות בכלכלה הגדולה באירופה - המכפיל נמוך עוד יותר ועומד על כ-14.

המכפילים באירופה לא רק נמוכים יותר בהשוואה גלובלית, אלא גם בהשוואה לעצמם. המכפיל הממוצע של המדד האירופי בעשור האחרון היה 20.8, וב-20 השנה האחרונות הוא היה 19.1. מנגד, בארה"ב דווקא המכפיל הנוכחי גבוה מהממוצע ב-10 השנים האחרונות (17.1) וגם ב-20 השנה האחרונות (18.1).

תמונת המצב הזו נכונה גם כשבודקים את מכפילי ההון (3.3 בארה"ב, 1.92 באירופה), וגם כשמשווים את החברות באמצעות מכפיל EV/ebitda, המאפשר להשוות בין חברות מסקטורים שונים (10.3 בארה"ב, לעומת 9.8 באירופה). גם במקרים האלה המכפילים בארה"ב גבוהים יותר מהמכפילים ההיסטוריים שלהם - מה שתומך בחשיפה דווקא לשווקים הזולים יותר באירופה.

ומה הלאה? בחודשים האחרונים הולכים ומתרבים הגורמים התומכים בביצועי יתר של השוק האירופי גם מכיוון הריבית. עליית הריבית בארה"ב הגדילה עוד יותר את פער הריביות הקיים כבר ממילא מול אירופה. הריבית בארה"ב עלתה ל-1.75%, בעוד שהריבית באירופה בכלל שלילית.

הפער הזה צפוי להמשיך לגדול, כשהריבית בארה"ב תעלה השנה עוד פעם או פעמיים, בעוד שבאירופה הכריז רק לפני שבועיים נגיד הבנק המרכזי כי כל עוד אין אינפלציה, אין שום סיבה שהבנק ייסוג מהמדיניות המוניטארית האגרסיבית שלו, שכוללת גם הרחבה כמותית משמעותית. לפי הצפי הנגזר מהשווקים, הריבית באירופה לא תעלה לפני יוני 2019, אבל סיכוי לא קטן שהיא לא תהיה חיובית לפני 2020.

לאורך זמן וככל שהריבית בארה"ב תהיה גבוהה יותר, גם חולשת הדולר לא תוכל להימשך. בשנה האחרונה התחזק האירו ב-14% מול הדולר, וריבית גבוהה יותר תוביל בסופו של דבר להתחזקות המטבע האמריקאי - מה שיעבוד לטובת החברות האירופיות. מטבע חלש ישפר את כושר התחרות של החברות באירופה ויאפשר להן להגדיל עוד יותר את פעילותן.

המאקרו הטוב ביותר זה 20 שנה

מדד המחירים לצרכן של פברואר באירופה אמנם הפתיע כאשר האינפלציה ירדה לרמה הנמוכה ביותר מאז 2016, קצב שנתי של 1.1%, אך נתוני הצמיחה באירופה הם מהחזקים ביותר ב-20 שנות קיומו של גוש האירו.

ב-2017 צמחה הכלכלה ב-2.5%, האבטלה ירדה ל-8.6%, וברבעון הראשון של 2018 מדד מנהלי הרכש עלה לרמות שיא של יותר מעשור, בעיקר בתחום התעשייה, המגלמות צפי להמשך התרחבות כלכלית. בעוד שנתוני מאקרו חיוביים לא גורמים לפי שעה לחשש לעלייה בריבית האירו, מגמת עליית הריבית בארה"ב עשויה להתגבר עוד יותר ככל שהשיפור במאקרו שם יימשך.

ירידה בסיכון הפוליטי

באחרונה נרשמת ירידה ברמת הסיכונים הפוליטיים באירופה, לאחר תקופה ארוכה של חוסר ודאות. הבחירות באיטליה הסתיימו אמנם בניצחון של מפלגת חמשת הכוכבים האנטי-ממסדית, אך היא ככל הנראה לא תהיה חלק מהקואליציה, כך שהממשלה לא צפויה לקבל החלטות קיצוניות לשום צד. במקביל, אחרי 6 חודשים הצליחה הקנצלרית הנבחרת בגרמניה אנגלה מרקל להרכיב ממשלה חדשה - דבר שהוביל להתפוגגות החששות מבחירות חוזרות והמשך האי ודאות.

לירידת הסיכון הפוליטי באירופה תרמו גם התוצאות של הבחירות בצרפת בשנה שעברה, והקו הליברלי שמוביל הנשיא עמנואל מקרון, התומך בהמשך קיום האיחוד במתכונתו הנוכחית ובפוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח שלו.

כל אלה הובילו לירידה בסיכון להתפרקות גוש האירו וקיבלו ביטוי, בין היתר, בירידה בפער התשואות הממשלתיות של גרמניה מול מרבית המדינות, לרמות הנמוכות ביותר מאז משבר החובות לפני כ-7 שנים.

ובעוד שהסיכון הפוליטי הנתפס באירופה יורד, הסיכון הפוליטי הנתפס בארה"ב דווקא עולה. אחרי פיטורי מזכיר המדינה לפני קצת יותר משבוע, בשווקים ממתינים עתה לראות מה יהיו ההשלכות של מכסי הפלדה והאלומיניום שהטיל נשיא ארה"ב טראמפ. החשש המרכזי הוא ממלחמת סחר עולמית ופגיעה בסחר הגלובלי - אחד ממנועי הצמיחה של ארה"ב והכלכלה העולמית כולה.

ייתכן כי חלק מהחששות האלה מוגזמים, והשנים האחרונות לימדו כי לא מעט פעמים הכלכלה האמריקאית ומדדי המניות בארה"ב הצליחו להתמודד עם האתגרים ולהניב ביצועים עודפים על פני שווקים אחרים. לקח אחד שלימדו אותנו שלושת החודשים הראשונים של 2018 הוא, שלכל הפחות - שווה לשלב חשיפה לשווקים ולאפיקים שונים, כי לא מעט פעמים השווקים רצים לטווחים קצרים.

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הוא ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, עבור עצמם ו/או עבור אחרים, בניירות ערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון