גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך התנתקו מדעי המחשב באקדמיה מעולם ההייטק שבחוץ

סטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות, שמצפים למצוא עבודה בסוף התואר, מגלים שאין להם כישורים רלוונטיים למעסיקים ולתחומים שמעניינים אותם ■ ההייטק פשוט מתקדם מהר מדי, ומחייב את מוסדות הלימוד לחשוב מחדש על מבנה התארים ■ דעה

סטודנטים בספריה / צילום: שאטרסטוק
סטודנטים בספריה / צילום: שאטרסטוק

בזמן ההפסקה בתיכון, בין הצלצולים, דמיינתי את עצמי שם, בהייטק. עשיתי את כל ההכנות הדרושות: חרשתי בשדה המספרים המרוכבים וסיימתי 5 יחידות במתמטיקה, ואפילו התחלתי ללמוד קורסים בנושא באוניברסיטת בר אילן. לכך הוספתי אליהן 10 יחידות במדעי המחשב. הכיוון היה ברור: לשרת ביחידה טכנולוגית, ואז ללמוד באקדמיה את כל מה שצריך כדי לעבוד בתעשיית הטכנולוגיה הישראלית. דמיינתי את התעודה הנחשקת כזו שתהפוך אותנו, החנונים, ליפים והנכונים. אם לא של פנאי פלוס, לפחות של המיט-אפ הקרוב.

אז התגייסתי לחיל התקשוב, והתחלתי במקביל תואר בניהול ובמדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה. אחר כך עבדתי בתמיכה טכנית, משרה מלאה אבל נוחה לסטודנט. זה היה נחמד, אבל די מהר הגעתי למסקנה שעדיף שאתחיל כבר לעבוד במקצוע מדמ"חניקי באמת, ולצבור ניסיון עוד במהלך התואר. ואז הבנתי שאין לי באמת מושג מה אני יכול להציע למעסיקים, ומה רלוונטי אליהם מתוך הידע שלי. התברר שדי מעט.

כן, ידעתי מה זאת כתיבת קוד. וקצת אלגוריתמים. וקצת על תקשורת נתונים וקומפילציה, ואוטומטים. חקרתי את האינטגרל הלא אמיתי. לגבי מבחן קושי - לא היה ברור אם כך הוא נקרא בגלל הקושי לשבץ אותו בקורות החיים. עכשיו, ארבעה קורסים מסיום התואר בניהול עם חטיבה במדעי המחשב, ברור לי שיש לתואר משמעות. אבל לא ברור לי עדיין מהי.

במבוא ללימודי מדעי המחשב נלמד המושג "יעילות". הוא מתאר את סדר הגודל של כמות הפעולות שאלגוריתם צריך כדי לתת מענה לבעיה. ככל שאלגוריתם דורש מהמחשב פחות פעולות, הוא נחשב יעיל יותר. בואו נבחן את העיקרון הזה בנוגע לתואר במדעי המחשב: בין היתר הוא דורש שנה לימוד של מתמטיקה ברמה מאד גבוהה; לימודים ברמה הספרתית, ה-0 וה-1 (שזה חשוב, אבל פרקטי למעטים), והכרה של מושגים ברמת הכותרת והנוסחה (תקשורת). שלוש השנים האלה הן בהכרח דרך לא יעילה להגיע לחומר, לרוב האנשים.

כשהבנתי את זה, נכנסתי ל-Camp - תקופת לימוד אינטנסיבית, מהבוקר עד הערב, שהתמקדה רק בפיתוח ווב. חמשת החודשים האלו היו יעילים יותר מאשר שלוש שנות התואר. הם היו ממוקדים, הנגישו תפיסות חדשות, דרשו ממני ליצור דברים בעצמי. כאלה מוחשיים, שאפשר ליישם במציאות. משם המשכתי למשרה הראשונה שלי, כמתכנת ווב באסותא. הפערים בין האקדמיה למציאות רק הלכו וגדלו.

בתואר נדרשתי לכתוב אלגוריתם יעיל, או לחשב סדר גודל של כמות הפעולות; בעבודה, אני מבקש אפיון של מה שצריך לתכנת, מבין את התהליכים שקודמים לכך, ומתכנן אותם עם הגורמים הנכונים. רק אז מגיע שלב האלגוריתם היעיל, שנכתב בהתאמה לAgile-, סוג של שיטה ניהולית לפיתוח מהיר. כל אלו גישות רלוונטיות ביותר למתכנת ב-2018, שלא הוזכרו ולא במעט בתואר, חלק מהבנה של מערכת גדולה וכוללת. סטודנטים לכלכלה לומדים מיקרו ומאקרו. החוויה שלי, ושל סטודנטים למדעי המחשב ששוחחתי איתם, היא שאנחנו נשארנו ברמת המאקרו.

מה עם לימודי ענן? או גיימינג?

חשוב להדגיש: אין ציפייה מהאוניברסיטה שתלמד הכל, שזה יעד לא ריאלי. כל תת-תחום בתכנות מתפתח בקצב מעריכי; כמפתח ווב, כל יום עולה מאמר מהפכני שמספר למה טרנד כזה יותר טוב מטרנד אחר, ולמה גישה אחת יעילה בפועל יותר מקודמתה.

אלא שישנה הצדקה לצפות שהתואר יאפשר לנו לפחות לבחור קורסים שבהם נוכל לתכנת בעצמנו, בתחום שבו אנחנו מתעניינים: ענן, גיימינג, האינטרנט של הדברים. פחות לפי שפת תכנות, יותר לפי תחום, ובהתאם לתפיסות הניהול של התעשייה: פרויקטים שיש מאחוריהם תכנון, שנבחנים לא רק ברמה הטכנית, אלא גם ברמת חוויית המשתמש. רק לאחרונה התפרסם סקר מקצועות הטכנולוגיה הנחשקים של Stack Overflow, אתר הבית של מתכנתים רבים ברחבי העולם. לרבים מהם, ובטח למקצועות קשורים (מעצבים, מנהלי מוצר), סט הכלים האקדמי מועיל מעט מאוד.

הבעיה הזאת לא מוגבלת לאוניברסיטאות: צוריאל יאמין, מתכנת אוטומציה, סיים תואר במדעי המחשב במכללה. "רוב הדברים שלמדנו לא רלוונטיים ביומיום של העבודה", הוא אומר, "קורסים של אינפי, אלגברה ליניארית, מתמטיקה בדידה, קומבינטוריקה - הם לא נמצאים בשגרה. אולי זה קשור לתפקידים ספציפיים, אבל לא לרוב מקצועות התעשייה". את מה שהיה רלוונטי לעבודה שלו, הוא מעיר, "היה ניתן לקצר לשנה".

לדבריו, "מי שמגיע עם אפס ניסיון, עם או בלי תואר, מאוד מתקשה למצוא עבודה. לקורסים המקצועיים אין תדמית טובה, אבל חשוב להבין שלפעמים גם בוגרי תואר מאוניברסיטה יתחילו מלמטה. גם להם חיפוש העבודה לא תמיד פשוט כמו שהוא נשמע. אני לא מצטער שעשיתי תואר, אבל הוא לא נתן לי הרבה ברמה הפרקטית-יומיומית".

"הפער בין הפרקטיקה לבין הלימודים האקדמיים גדול. למעשה, הלימודים האקדמיים מהווים רק נקודת פתיחה שאינה מספיקה לצורך קבלה לרוב המשרות בשוק", אומר גם רז רודיטי, יו"ר ובעלים משותף של חברת קומפאי טכנולוגיות, העוסקת בבניית פלטפורמות עבור ארגונים גדולים וסטארט-אפים. כתוצאה מהפער בין הלימודים למציאות, החברה שלו פתחה תכנית הכשרה לסטודנטים, שכוללת בנייה של פרויקטים אמיתיים. חברות אחרות, ובהן וויקס, נהגו באותו אופן. "זיהינו שחוסר ניסיון מונע מצעירים מוכשרים להתקבל לעבודה", הוא מוסיף, "הרעיון הוא שלאחר חודשיים האנשים שלומדים אצלנו יכולים להיכנס לעבודה על פרויקטים בתחומים כמו ווב, מובייל ומציאות מוגברת".

צריך להתנסות, ולעשות טעויות

א', סטודנט למערכות מידע באקדמית תל אביב יפו, דווקא קיבל כתרגיל פרויקט שביצע בממשק ווב, עם צד שרת וצד לקוח. לו ולחבריו לא נאמר איך לעשות את הפרויקט, והמכללה פתוחה לקבל ביצוע של מערכת כזאת באמצעות טכנולוגיות שונות. כסטודנט למערכות מידע, הדרישה שמולה הוא ניצב נגעה בעיקר לרמת התכנון של המערכת: ברמת בסיס הנתונים, המסכים ואבטחת המידע. אלא שבמכללה הוא לא למד את הטכנולוגיות שבהן השתמש, ודרישת הפרויקט הייתה גם ללמוד לבד. שזה מצוין, גם במציאות נדרש ללמוד לבד, וזאת כניסה טובה יותר לעולם האמיתי מזו שאני קיבלתי. אבל באמת צריך את האקדמיה כדי ללמוד לבד?

איתי רז'ינסקי, מתכנת פרילנסר, החליט שמבחינתו זה מיותר. "נפגשתי פעמיים עם לימודים גבוהים: הפעם הראשונה הייתה במכינה של הטכניון. שם למדתי מתמטיקה, פיזיקה - ושאני לא רוצה ללמוד בטכניון. בסיבוב השני למדתי בכלל ביולוגיה ימית, בבאר שבע". גם בתחום הזה, הוא מספר, רק 10% מהחומר היה קשור למה שביקש ללמוד. "כל השאר היה מתמטיקה, משוואות". כשביקש לבנות פרויקט תכנות ("משהו שקשור לטאבים של גיטרה"), הוא חיפש דרך יעילה להשלים את הידע שחסר לו. לכן הוא החל לחפש עבודה כשכיר: "השתמשתי במה שעשיתי עד אז כהדגמת יכולות, הסכמתי לשכר נמוך יחסית ולנסיעות ארוכות, וטיפסתי לאט-לאט". הוא מצא עבודה במשרד פרסום, שם בנה אתרי תדמית ודפי נחיתה, התפתח - ויצא לעצמאות.

עוד קודם לכן, אומר ר'זינסקי, הוא למד את הבסיס באינטרנט: בעזרת האתר codeschool, שעתיר באנימציות, סיפורים, שירים ותרגילים. "לדוגמה, היה שם סיפור על משפחה עם חנות תכשיטים שצריך לבנות לה אתר. קודסקול בנוי בצורה מאוד טובה: הסטנדרטים גבוהים, למדתי מזה הרבה". למי שרוצה להיכנס לעולם הזה הוא מייעץ "קודם כל ללמוד HTML, ג'אווהסקריפט ו-CSS. חשוב לזכור שמתכנתים הם לא רופאים. זה עולם שמותר לעשות בו טעויות. אפשר להתחיל מלמטה, ללמוד לבד, לנסות, ומקסימום לפשל. יש מקום למתכנתים מתחילים וזוטרים, כי הם עושים את העבודה השחורה. פעם, פעמיים, 30 פעם. בסוף לומדים".

ובכל זאת, חשוב לומר: החוויה של כל סטודנט ששוחחתי איתו, באוניברסיטה או במכללה, הייתה שונה מעט. גם ההכללה הנפוצה, שלפיה "באוניברסיטאות לומדים מתודולוגיה, במכללות פרקטיקה", חוטאת לאמת, ולא רק מהצד של המכללות. גם באוניברסיטאות יש מרצים שמוכנים לקבל פרויקטים חדשניים ופרקטיים. מבנה העבודה הסמינריונית, והיעילות שלה בעולם האמיתי, משתנה מאוד בין מרצה למרצה, בין קורס לקורס, בין רכז לרכז.

ובכל זאת, התחושה היא שתואר במדעי המחשב, או תואר שכולל את מדעי המחשב, הופך לפחות ופחות רלוונטי. לא רק בגלל התכנים שהגופים האקדמיים בוחרים לכלול בו, אלא בעיקר בגלל המהירות שבה התחום גדל ומתפתח. פשוט אין דרך לכסות את כל עולם המחשב, גם ברמה הראשונית ביותר, והדבר דומה כיום לסטודנט לרפואה שרוצה ללמוד את כל חלקי הגוף בשלוש שנים בלבד. ללמוד קצת אלגוריתמים, ומעט תקשורת, וקמעה מערכות ספרתיות וכזית מערכות הפעלה - זה לא רק לא ממש פרקטי, זה כבר אפילו לא נותן בסיס אמיתי.

אז מה עושים? הפתרון שנראה לי כהגיוני ביותר, ונראה שצומח בימים אלה, הוא לוותר על גישת "הכל מהכל", ולעבור להתמקצעות והתפקסות. האוניברסיטאות עצמן התחילו להבין את זה: בבן גוריון ובאוניברסיטה הפתוחה יש תארים במדעי המחשב ובאבטחת מידע, ובבר אילן יש תואר בטכנולוגיות אינטרנט. נכון, תמיד יתפתח עוד תת-תחום, ותמיד יהיה צורך לפתוח מסלולי התמחות חדשים בתוך התואר, ולסגור ישנים. וכן, גם אז האקדמיה תתקשה לסגור את הפערים מול עולם ההייטק האמיתי. אבל היא לפחות תחזור להיות איתו במגע.

■ הכותב הוא סטודנט לניהול ומדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה ומתכנת ווב באסותא

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?