גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכש הביטחוני הסעודי מארה"ב: הנסיך מהמר על טראמפ

בדיוק 15 שנה לאחר שארה"ב פלשה לעיראק, ופתחה תיבת פנדורה ענקית, נסיך המילניום של ערב הסעודית קופץ לבית הלבן עם רשימת רכש צבאי של 12.5 מיליארד דולר ■ אם הרפורמות שלו יעלו יפה, אולי הוא יתקן מה שעוללו בוש וצ'ייני לארצם ולמזרח התיכון ב-2003

הנסיך מוחמד בן סלמאן מציג לטראמפ את רשימת הרכש / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst
הנסיך מוחמד בן סלמאן מציג לטראמפ את רשימת הרכש / צילום: רויטרס, Jonathan Ernst

אתמול מלאו 15 שנה למלחמת עיראק השנייה. הראשונה, 12 שנה קודם, נועדה לשחרר את כוויית. השנייה נועדה לשחרר את האיסלאם. זה מה שאמר עליה האיש שחזה אותה, והעניק השראה למחולליה, פול וולפוביץ, אז המשנה לשר ההגנה של ארה"ב. הוא הודה בראיון זמן קצר לאחר המלחמה, שהצורך לפרוק "נשק השמדה המוני" מסדאם חוסיין היה רק כסות.

המטרה הייתה לזעזע את העולם המוסלמי באמצעות דוגמא והזהרה. ההתקפה על המגדלים התאומים ועל הפנטגון ב-11 בספטמבר 2001 שיכנעה את וולפוביץ כי התרופה אינה יכולה להיות צבאית, אפילו לא פוליטית. היא צריכה להיות רוחנית ותרבותית.

וולפוביץ שיקף, או בעצם מיצה, את המידה שבה יוהרה סימאה את עיני ארה"ב. בעיני עצמה היא לא הייתה זקוקה לאיש. החשובות בבעלות בריתה באירופה התנגדו למלחמה. בבריטניה, שנשארה נאמנה, קמה תנועת מחאה עצומת ממדים. ההכנות למלחמה התחילו את הקרע בין ארה"ב לרוסיה, שאולי היה מתפתח ממילא, אבל אולי לא, ואולי לא במידה שהתפתח. טורקיה, שהבטיחה לתמוך בארה"ב, השתמטה ברגע האחרון.

"מעצמת העל היחידה" של הימים ההם גמרה אומר לעשות שרירים. היא האמינה שנחלה ניצחון מלא ומהולל באפגניסטן, ולפיכך יכלה להתפנות לשחרור עיראק. ההיסטוריה לא עניינה את מתכנני המלחמה, והניואנסים של חיי עיראק התבזבזו על מתכנני המלחמה.

כה גדולים היו יהירותה של ארה"ב ועיוורונה, שהיא אפילו חיברה חוקה לעיראק החדשה, ועיצבה בשבילה דגל, שהיה מנותק מכל מסורת ומכל מורשת מקומית, וכמובן נדחה על המקום. במאי 2003, חודשיים וקצת לאחר תחילת המלחמה, הנשיא בוש נחת במטוס קרב על נושאת מטוסים אמריקאית, הודיע ש"ידן של ארה"ב ושל בעלות בריתה הייתה על העליונה", והצטלם על רקע שלט ענקי "המשימה הושלמה".

ארה"ב מצאה את עצמה עד מהרה בעיצומה של מלחמה נגד מה שתואר כ"טרור איסלאמי", אבל כלל גם הרבה אלמנטים עיראקיים לאומניים. הנשיא שהכריז על ניצחון במאי 2003 הכריז חמש שנים אחר כך, כי הוא מוסיף להאמין שניצחון בוא יבוא. יום אחד. תחת יורשו.

הרוחות הרעות

עיראק פתחה תיבת פנדורה, שרוחות רעות מוסיפות לבקוע ממנה עד עצם היום הזה. קו ישר מוליך ממלחמת השווא של ג'ורג' בוש ודיק צ'ייני אל נוכחות איראן בגבולותיה הצפוניים של ישראל. קו ישר מוליך ממנה אל חידוש נוכחותה האימפריאלית של רוסיה במזרח התיכון, עם כל המאפיינים הנשכחים של ברית המועצות: ציניות, נכלוליות, אופורטוניזם. כמובן, לפחות חלק מזה היה יכול להימנע אלמלא טעויותיו ההיסטוריות של ממשל אובמה. אבל מוטב לזכור איפה כל זה התחיל, ומי הגיש לאמריקה ולבעלות בריתה את החשבון שיידרשו הרבה מאוד שנים לפירעונו.

מה היה קורה אלמלא פלשה ארה"ב? אפשר רק לנחש. בין הפרת לבין החידקל היה נשאר על מכונו משטר מרושע ורצחני, שהיה מוסיף לדכא שני שלישים של האוכלוסייה, מנסה לחתור תחת משטרים שכנים, ומסבסד ארגוני טרור בין המדבר העיראקי לים התיכון. הוא היה נשען בהדרגה על רוסיה, אולי גם על סין. בהחלט לא חזון מפתה. אבל הוא היה עומד בדרכה של איראן; ואל קאעידה, ואחריה דאעש, לא היו מתפשטות על פני הסהר הפורה. כנראה.

לנסיך אצה הדרך

ערב הסעודית יעצה לארה"ב להימנע מן המלחמה ההיא. אבל בימים ההם סר חינה. סוף סוף, מחממת הקנאות הוואהבית בקע אוסמה בן לאדן, ויצאו רוב המבצעים של אחד עשר בספטמבר. המסר המשתמע של ארה"ב לסעודים היה, שיתקו - ועשו מה שאומרים לכם. בדיוק 15 שנה אחר כך, אם כי אולי לא בקשר ישיר עם יום ההולדת, השליט בפועל של ערב הסעודית סר אל נשיא ארה"ב להדק עוד יותר את יחסי הברית.

בשעה שהנשיא אובמה נזף בסעודים על איבתם הגלויה לאיראן, ויעץ להם - בחוכמתו של מארגן שכונות משיקאגו - "להתחלק בשכונה", דונלד טראמפ מסכים איתם לחלוטין שבלימת איראן צריכה לעמוד בראש סדר היום אמריקאי במזרח התיכון. הנסיך הסעודי, מוחמד בן סלמן (המזוהה עכשיו יותר ויותר בראשי התיבות הלטיניים של שמו, MBS, להלן מב"ס), נוהג כמו אצה לו מאוד הדרך. אף כי הוא רק בן 32, לא היה בערב הסעודית שליט קצר רוח יותר ממנו.

מסעו הרשמי הראשון בחול מאז תפס את השלטון, ביוני שעבר, הוכן בקפידה. נשכרו חברות יחסי ציבור, מודעות הציפו את העיתונים, ראיונות חולקו, דלתות נפתחו. הנסיך אינו פופולרי במערב. הוא מוחזק אחראי לחלק ניכר של הזוועות בתימן, אם כי חלק מן המבקרים שוכחים למרבה הנוחיות את חלקה של איראן. אבל מבס מושך תשומת לב באמצעות הטעמת תוכניותיו מרחיקות הלכת לרפורמה. התקשורת מדווחת אפילו כי הנסיך בן דור המילניום מתכוון ליצור הוליווד סעודית.

הוא מבטיח רפורמה של האיסלאם, בנוסח המזכיר את התייהרותו האסטרטגית של פול וולפוביץ לפני 15 שנה. הוא רוצה ליצור איסלאם מתון - חזון מפתיע כמעט עד גיחוך, בהתחשב בזה שהוא בא ממשפחת מלוכה שסיבסדה את התפשטות האיסלאם הרדיקלי, מהרי פקיסטן ועד צפון אפריקה, מאינדונזיה ועד הקווקז.

הסיכון הגדול

אין מנוס מלפקפק ביכולתה של ערב הסעודית למתן את האיסלאם מחוץ לגבולותיה. אבל לערב הסעודית אמנם יש סיכוי להיות לצוק של יציבות במזרח התיכון, אם היא תצליח למתן את האיסלאם מבית, ואם נסיך המילניום אמנם ידבר אל לבם של מיליוני צעירים בארצו (12 מיליון סעודים, או 35% של האוכלוסייה, הם בני 24 ומטה, לפי המדריך המקוון של הסי.איי.אי).

בינתיים מב"ס ראוי למחמאות. הוא יודע את נפש נשיאו. בבואו אל טראמפ הוא הגיש לו לוח קרטון ענקי עם רשימת כל הרכישות הצבאיות המתוכננות של ערב הסעודית בארה"ב, 12.5 מיליארד דולר. הסעודים, בניגוד לישראלים, משלמים במזומן. זו מוסיקה ערבה לאוזני נשיא, המודד את העולם החיצון על פי השורה התחתונה במאזן המסחרי.

אבל לפחות חלק מן המומחים בוושינגטון חושבים, שמב"ס מקבל עליו סיכון גדול. אחד מהם הזהיר אתמול ב"וול סטריט גורנל", כי היחסים עם הבית הלבן אמנם הדוקים ממה שהיו מאז ומעולם, "אבל מערכת היחסים הרחבה יותר אינה עומדת על בסיס איתן. הסעודים הניחו את כל הביצים בסל של טראמפ ושל ג'ארד קושנר, [חתנו של הנשיא]. זו אסטרטגיה מסוכנת. הם מזוהים עד קיצוניות עם צד אחד, והשתתפותם במשחק הפוליטי הפנימי חושפת אותם לסכנה שהם ייפגעו, כאשר יעלה ממשל חדש".

ייתכן מאוד. אבל הסעודים אולי מקווים ששלוש שנים יספיקו להם כדי להוכיח לאמריקאים משני המחנות עד כמה הם משתפרים, ועד כמה הם חסרי תחליף. מאז ההרפתקה הנפסדת של 2003 לא היו לארה"ב בעלי ברית איתנים במרחב הערבי. מי יוכל לדחות את הסעודים אם הם יצליחו למלא את החסר.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?