גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיהו "המאכער האלמוני" שהפך למוציא והמביא של עסקאות הענק באפריקה

האיש שעומד מאחורי פרשת השוחד באפריקה מתואר כדמות שהייתה נגישה לבכירי השלטון ביבשת השחורה ■ עם זאת, מכריו מספרים על אדם עם רגש חברתי שהפנה כסף רב לתרומות

מתגורר בשכירות בווילה יוקרתית במרכז הארץ, עם בריכה בחצר, חי ברמת מחייה גבוהה, טס לחו"ל על בסיס שבועי, מנהל את עסקיו ומרכז חייו בחו"ל, החזיק בעבר מטוס פרטי ונחשב לבעל נכסים רבים בארץ ובעולם; מנגד, טוען בביהמ"ש, כי איבד את כל רכושו, ירד מנכסיו ומצבו הכלכלי קשה.

תכירו את ש', אחד החשודים המרכזיים בפרשת השוחד לכאורה ששילמו גורמים בתעשייה הביטחונית בישראל לפקידי ממשל באפריקה, בתמורה לקידום עסקאות. ש' נעצר ביום ראשון בחשד למעורבות בפרשה שבמרכזה מכירת ספינות משמר מתוצרת מספנות ישראל, ועסקאות נוספות בתחום מוצרי הביטחון, ומעצרו הוארך עד היום בשעות הבוקר. שמו נאסר לפרסום לבקשתו. החשדות נגדו סובבים סביב מעורבות כמתווך, נותן שוחד, במסכת שוחדית שהתקיימה סביב עסקאות באפריקה בהיקף עשרות מיליוני שקלים שביצעה חברת מספנות ישראל.

כדי להבין כיצד הפך ש' לגורם המוציא ומביא של עסקאות עתק באפריקה, צריך ללכת למעלה מעשור אחורה, אל החוט הראשון ברשת הקשרים שטווה. אז, הוא עוד היה מתווך/מאעכר אלמוני יחסית בתעשייה הביטחונית בארץ, שרקם עסקאות עבור חברה ביטחונית קטנה, שרצתה לצמוח. מטעמי צו איסור פרסום לא נחשוף גם את שמה של החברה שעלול לחשוף את שמו של ש'.

באמצע העשור הקודם הייתה אותה חברה, חברה א' נכנה אותה, חברה ביטחונית קטנה שרצתה לצמוח, לגדול ולשחק "במגרש של הגדולים". תכניות הצמיחה שלה פגשו את תכניותיו של ש', שלימים יזכה לכינוי "סוחר נשק". ש', ישראלי ממרכז הארץ הצליח לטוות באותן שנים רשת של קשרים בצמרת השלטון של ניגריה - וביקש לבסס את מעמדו באותה המדינה.

הוא סיפק באותה עת שירותים של ייעוץ ביטחוני ואבטחה לראשי ממשל בניגריה, נהנה מגישה בלתי מוגבלת לבעלי התפקידים המרכזיים במדינה, וידע לנהל ולמנף את קשריו איתם היטב. גורם ביטחוני שמגדיר את ש' כ"אדריכל" העסקה המשמעותית הראשונה של חברה א', שהיקפה הסתכם בלא פחות מ-250 מיליון דולר, מסר כי ש' "רצה להתבסס באפריקה, וחברה א' רצתה לגדול ונזקקה לעסקה משמעותית. באמצע הייתה ניגריה, שביקשה להגן על הפעילות של חברות הנפט בדלתא של הניג'ר, שהייתה מופרעת במעשי חבלה מצד המורדים".

במסגרת העסקה התחייבה חברה א' למשרד הביטחון הניגרי על אספקת מערכות של מכ"מי חוף שפותחו באלתא מערכות, חברה בת של התעשייה האווירית, מגדלי מכ"ם ומוצבים, מטוסי תצפית, כלי שייט ומטוסים ללא טייס. חברה א' גדלה מאוד בעקבות העסקה, ו-ש' זכה לדמי תיווך שמנים. כולם היו מרוצים, אך לא בטוח שניגריה קיבלה את כל התמורה בעד כספה. על פי תחקירים ופרסומים בנושא, לא בטוח שכל המערכות שהיו אמורות להיות מסופקות לממשל הניגרי - סופקו. היקפה הכספי האדיר עורר תמיהה גם בתעשיות הביטחוניות בארץ וגם בניגריה עצמה. שם, ועדה מיוחדת של הסנאט הניגרי פתחה בחקירה במטרה לקבוע אם היקפה הגדול של העסקה נובע משוחד שהועבר לגורמים במדינה. בעקבות כך העסקה הוקפאה. אך ש' לא ניזוק מכך ככל הנראה. הוא המשיך להדק קשרים עם בכירי הממשל הניגרי ולצבור כוח.

"אורח חיים יוקרתי"

ב-2010 הוא כבר תיווך בין השלטונות בניגריה לבין מספנות ישראל, שבבעלות אנשי העסקים שלומי פוגל, סמי קצב ואסי שמלצר על אספקה של שתי ספינות "שלדג" שמתוצרת ישראל לשימוש חיל הים הניגרי. היקף העסקה: כ-25 מיליון דולר, סכום שנראה מופרז מאד בשביל שתי ספינות כאלה.

חקירת המשטרה במספנות ישראל, מתמקדת בחשד שעסקת ספינות השלדג נגועה בשחיתות ונעשתה תוך תשלום שוחד, באמצעות עמלות גבוהות ששולמו לסוכנים. ש' היה במעצר עד היום בבוקר (בהסכמתו), והבוקר שוחרר למעצר בית עד ל-30 לחודש.

בדיון המעצר, ביקש סנגורו של ש', עו"ד שחר מנדלמן, צו איסור פרסום שמו. נציג המשטרה בדיון התנגד לבקשה וטען, כי יש חשיבות ציבורית בפרסום השם, בין היתר בעקבות החשדות החמורים והיקף העבירות וכן שרטט את אורח חייו של ש' כאורח חיים יוקרתי. מנגד, טען הסניגור, עו"ד מנדלמן, כי ש' אינו אותו אדם אמיד שהיה בעבר. "המצב הכלכלי של החשוד לפני 8-10 שנים לא דומה למה שיש היום. הוא איבד את כל מה שהיה לו, הוא במצב כלכלי מאוד קשה. הוא איבד את כל הונו בשנים האלה, הסתבך כלכלית, קיבל החלטות עסקיות שגויות", טען.

ש' מתואר על ידי מכריו כאדם מורכב, מקושר ואסרטיבי, אך גם אנושי. אחד הסיפורים שמספרים עליו משרטט גם את הצדדים באישיותו שלא מעלים בדמיון ארגזי נשק במשאית מאובקת ושטופת שמש מדבר אפריקאית. בתחילת אוגוסט 2009 נכנס אלמוני חמוש ורעול פנים לבר-נוער בתל אביב וירה לכל עבר. ניר כץ וליז טרובישי ז"ל נרצחו ועוד 11 נפצעו. "יומיים אחרי הטבח הגעתי לשם ודיברתי עם מנהלי המקום - בניסיון לסייע. שאלתי אותם מה הם צריכים, מה חסר והם ביקשו טלוויזיות וציוד שישמש לקיום פעילויות במקום", מספר אחד ממכריו של ש'. לדברי המכר, "נסעתי אל ש' הביתה, לרמת השרון, והראיתי לו את הרשימה. הוא מיד העמיד תרומה בהיקף של כמה אלפי שקלים. בלי שום ויכוח. במקרה אחר הוא העמיד תרומה גם לבית החולים שיבא בתל השומר".

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים