גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמנם סיקור מלטף לנתניהו בוואלה? הכותרות מראות אחרת

4,000 כתבות ומאמרי דעה בוואלה! מטילים בספק את הטענות לסיקור אוהד של ראש הממשלה

בנימין נתניהו / רויטרס
בנימין נתניהו / רויטרס

1. לפני כשבועיים תיארתי פה בפרוטרוט מדוע הקביעה שהשתרשה כאילו בזק קיבלה הטבות ממשרד התקשורת או ששאול אלוביץ קיבל הטבות מראש הממשלה בנימין נתניהו, בכובעו כשר התקשורת, בהיקף של עד מיליארד שקל, מופרכת ומנותקת מכל היגיון כלכלי. הדוחות האחרונים של בזק מעידים כאלף מונים על הפגיעה של רפורמת השוק הסיטונאי בחברה ואני משוכנע שהדוחות השנתיים של החברה, שאמורים להתפרסם עד סוף החודש, יתארו באופן הטוב ביותר את מה שקורה בשוק התקשורת ואת השפעת הרגולציה על התחום. כשיתפרסמו הדוחות, אוכל לבצע ניתוח פיננסי של השפעת התחרות והרפורמה בתקופת נתניהו-פילבר על דוחות בזק, יהיו תוצאות החברה אשר יהיו.

2. וכעת לצד השני של המשוואה בחשד לשוחד בתיק 4000: הסיקור המלטף לכאורה לנתניהו באתר וואלה! שבבעלות בזק. האמירה הזאת, "בזכותה" של המשטרה ו"בזכותם" של כלי התקשורת הניזונים מהמשטרה או זה מזה, הכתה שורשים כה חזק עד שהפכה לאמת, לעובדות יצוקות מבטון, אך האם היא אכן אמת? האם, עובדתית, אתר וואלה! "נערך מבלפור", כפי שיושבי האולפנים בטלוויזיה קבעו? האם, עובדתית, אתר וואלה! העניק סיקור "מתלקק ומתנחמד" לנתניהו כפי שהם חוזרים ואומרים לנו? הקביעה החד-משמעית הזאת לא התבססה על עובדות, אלא בעיקר על הדלפות מהמשטרה, וגם על התחקיר של העיתונאי גידי וייץ ב"הארץ" מסוף אוקטובר 2015.

נתניהו ואלוביץ/ איור : גיל ג'יבלי

וייץ קבע בתחקירו שוואלה! הוא אתר פרסומי של משפחת נתניהו וששר התקשורת נתניהו מסייע לבעלים של האתר, שאול אלוביץ. לאחרונה אף קבע "הארץ" שמדובר בזירת פשע - כנראה בית המשפט של העיתון, כהרגלו, כבר חרץ את גורל התיק ואפשר לוותר על מערכת הצדק הישראלית. נראה שתחקירו של וייץ לא ממש התבסס על עובדות, כלומר, על ניתוח כל הפרסומים בוואלה! בעד או נגד נתניהו לאורך זמן מספיק כדי לקבוע מסמרות, אלא התבסס על שיחות בעילום שם עם עובדים או עובדים לשעבר, שקבלו על כך שהם נאלצים לסקר את נתניהו באופן "נחמד". מי שכיכב בכתבה הוא אילן ישועה, מנכ"ל וואלה! שצוטט כאומר לעובדיו ש"ההגנה על נתניהו היא פרי הוראות שהכתיב הבוס, שאול אלוביץ... נתניהו הורס את המדינה, אני לוקח כדורים נגד הקאה כשאני מבקש את זה מכם...". עוד קבע וייץ כי נתניהו אישר לאלוביץ את עסקת בעלי העניין עם yes, דבר שפשוט לא נכון. נתניהו אישר את המיזוג לצד אישורים של רשות ההגבלים העסקיים ומועצת הכבלים והלוויין, ועל בסיס זה יצאה עסקת בעלי העניין לדרך. העסקה, שלא קשורה כלל לנתניהו ואושרה בדירקטוריון בזק, נמצאה פגומה בחלקה ואף הומלץ להגיש בגינה כתבי אישום.

מנגד, פורסמה באתר "מידה" בחודש שעבר כתבה או סוג של תחקיר מאיר עיניים פרי עטו של גלעד צוויק, תחת הכותרת "העובדות מוכיחות: אתר וואלה! לא העניק סיקור אוהד לנתניהו", ובו נפרסו עובדות רבות על מאמרי דעה התוקפים באופן די חריף את נתניהו. הכתבה הזאת, בניגוד לכתבה ב"הארץ", לא זכתה להד גדול בתקשורת הממסדית, אבל בעיניי היא הרבה יותר קרובה למציאות. אתר "מידה" אמנם נחשב בעל נטייה ימנית מובהקת, אבל גם "הארץ" הרי לא נחשד באובייקטיביות יתר, במיוחד בכל מה שקשור לנתניהו. בעוד שאתר "מידה" הגיש עובדות, "הארץ", כך נראה, צייר את המטרה מראש וחיבר אליה עדויות אנונימיות, במה שנראה כחיבור בגומיות רופפות.

כדי להגיע לתמונה הקרובה ביותר למציאות, היה צריך לנטר את כל האזכורים של נתניהו לאורך שנים באתר וואלה! (במיוחד בשנים 2015-2017). די מפתיע שאיש לא עשה זאת עד עכשיו (מומלץ למשטרת ישראל לעשות זאת). פניתי לגוף המתמחה בכך כדי להגיע לחקר האמת, אך העלות הכבדה ומשך הזמן שנדרש לכך אילצו אותי לעשות זאת באופן חלקי. עברתי על כותרות של קרוב ל-4,000 כתבות ודעות בוואלה! שיש בהם אזכור של השם "נתניהו" בין 2015 ל-2016 ואני יכול לקבוע שאתר "מידה" צודק ו"הארץ" טועה: אין כל עדות מוחצת לכך שנתניהו קיבל סיקור מלטף באתר באופן קיצוני. נהפוך הוא, רוב מאמרי הדעה היו נגד נתניהו (ראו מדגם של הרוב). לקביעה שאתר וואלה! הוא אתר פרסומי של משפחת נתניהו אין, אם כן, רגליים במציאות.

כמה תובנות והסתייגויות כלליות: ראשית, וואלה! ככלי תקשורת אינו מהמשפיעים בישראל. הוא אמנם אחד האתרים הגדולים, אבל רחוק מלהיות משפיע כמו ynet מקבוצת "ידיעות אחרונות", למשל, ובוודאי לא כמו ערוצי החדשות 2 ו-10. הוא לא נתפס מעולם כאתר חדשותי או כאתר שמוביל כתבות עומק או תחקירים ורק באחרונה הוא עושה מאמצים להיתפס ככזה. לכן, המשקל שמייחסים לו פתאום בתיק 4000 הוא מגוחך.

שנית, רוב האזכורים של נתניהו הם חדשותיים ומיעוטם הם מאמרי דעה. החדשות כוללות התבטאויות שלו וגם של יריביו, שלא חוסכים ממנו את שבט לשונם. כן, ויש גם כמה ידיעות המתארות את ביקורי הזוג נתניהו בחו"ל או את פועלה של שרה נתניהו. אם זה נחשב סיקור מלטף, אז זו באמת בדיחה. מדובר בידיעות רכילותיות שכמוהן יש עשרות מדי יום ש"נדחפות" לעיתונים על ידי אנשי יחסי ציבור.

שלישית, הבדיקה שלי לא הביאה בחשבון את הידיעות שלא פורסמו או רוככו, ואת מה שנקרא בעיתונות "היררכיית הידיעות" או הדעות שפורסמו וגם את הדברים שלא פורסמו. כלומר, היכן בדיוק הן פורסמו - האם בדף הבית או במקום נידח באתר. עם זאת, מכלול הפרסומים מעיד שלמרות הכול, וואלה! היה די מאוזן.

רביעית, כל זה לא אומר שלא הופעלו לחצים מאחורי הקלעים. הופעלו גם הופעלו, כפי שהם מופעלים בכל כלי תקשורת. אלו הם כללי המשחק וכדאי להסיר את מסכות הצביעות והתמימות מרוב המלהגים בנושא. המבחן הוא אחד: מה פורסם ומה היה המכלול. אני מניח ש"הארץ" לא עשה בדיקה דומה וגם לא יפרסם בראש חוצות בדיקות כאלה כי הן לא משרתות את מטרתו הברורה מאליה - להפיל את נתניהו.

חמישית, אני בטוח שאלוביץ היה בין הלוחצים, וככל הנראה הוא עשה זאת באופן אגרסיבי - הרי יש הקלטות ועדויות של ישועה. מדוע הוא הפעיל על המנכ"ל שלו לחץ כבד? האם הוא חשב שריכוך הביקורת על נתניהו יוביל לכך שראש "ירכך" את הרגולציה על בזק? האם היה דיל בינו לנתניהו? מבחן התוצאה מצביע שלא ממש: אין סיקור מלטף, ודאי שלא באופן קיצוני, ואין הוכחה להטבות כלכליות ניכרות. ואם היה דיל והמשטרה תוכיח אותו מעל לכל ספק, אהיה הראשון שיסיר בפניה את הכובע.

ציטוטים ממאמרי הדעה ב"וואלה!": בעד או נגד בנימין נתניהו?

נגד

■ "האלימות לא התפרצה מאליה - הממשלה מובילה הסתה חסרת רסן... נתניהו משדר פאניקה רדופה, והוא ושריו הופכים את המרחב הציבורי לשדה קרב ואת אזרחי המדינה למליציות פרטיות"

■ "אפשר להגיד בלב שלם שהמדינה לא דמוקרטית... ההסתה נגד הציבור הערבי שבאה לידי ביטוי בקידום חוקים גזעניים... וכמובן השיח האלים ברשתות החברתיות שמקבל גיבוי מהממשלה והעומד בראש"

■ "ההתנצלות של נתניהו על אמירתו על הערבים זה קצת מאוחר מדי. הוא יכול להתנצל עד מחר. הנזק כבר נעשה"

■ "האמירה של נתניהו על הערבים שמגיעים אל הקלפיות ומופע ההתנצלות המביש לא יכולים להתפרש רק כלוקים בטעם רע"

■ "כשאנשי ימין מסיתים ובוכים: הרוח האלימה והרצחנית נושבת ממקום אחד בלבד ובה יש לטפל"

■ "דוח המבקר על הוצאות רה"מ חושף תרבות של נהנתנות, בזבוזים ויחס מעט מזלזל לכספי ציבור. מנהיגים תמיד ביקשו לעצמם יותר, אבל יש מרחק עצום בין הספרים של בן גוריון לסושי של נתניהו"

■ "נתניהו, תלמד לחרוק שיניים משמיר: התעקשות רה"מ לנאום בפני הקונגרס האמריקאי שבועיים לפני הבחירות בישראל תגבה מחיר מישראל"

■ "קצת ענווה לא תזיק גם לראש הממשלה: אזרחי ישראל רוצים לראות את מידת הענווה והצניעות במה שנוגע לחייו האישיים"

בעד

■ "זה לא הזמן להתחשב עם נתניהו: כמצביעת שמאל אני מוצאת את עצמי מסנגרת על רה"מ מבלי להסכים עם דרכו הפוליטית. מה רציתם שיעשה? שילבש את חליפת האיומים וינחת במסוק צבאי בעזה? תהיו ריאליים"

אין עדות מוחצת לכך שנתניהו קיבל סיקור מלטף באופן קיצוני. נהפוך הוא, רוב מאמרי הדעה היו נגד נתניהו. לקביעה שאתר וואלה! הוא אתר פרסומי של משפחת נתניהו אין רגליים במציאות

הצביעות של ישועה: גם הוא כמו אלוביץ

המקליטן הסדרתי הוא האחרון לדבר על לחצים מאחורי הקלעים. האיש שנהנה משכר של עשרות מיליוני שקלים בוואלה! אינו איש תלוי או שבוי כלכלית במיוחד. הוא הפך את עצמו בפועל לעורכו הראשי של האתר וגם נהנה מכך ונשאב לכך. זאת ואף זאת: הוא יכול לספר לחוקרים במשטרה כיצד הוא פעל או ניסה לפעול בכלי תקשורת אחרים כדי להוריד ידיעות שלא החמיאו לוואלה! בדיוק כמו אלוביץ.

אני לא קונה את תדמית הצדיקים של המקליטים שהופכים לגיבורים בבואם לחשוף מעשים פליליים כביכול. הגולם קם על יוצרו: הקלטות סדרתיות ומכתבים אנונימיים הפכו למכת מדינה ובהרבה מקרים הדבר נועד רק כדי לחסל חשבונות ולעשות שיימניג לאנשים. האינפלציה בהקלטות גם מערערת לחלוטין את האמון בין אנשים. אני בטוח שאם אי פעם יקליטו חוקרי משטרה או אנשי פרקליטות בכירים שלא בידיעתם - הדברים שיוצאים מהפה שלהם יזעזעו את המדינה.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה - וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים, הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה