גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ירה את הירייה הראשונה במלחמת סחר עם סין

נשיא ארה"ב הטיל מכסי יבוא על מוצרים מסין בשווי 50 מיליארד דולר ■ בייג'ינג כבר הודיעה שתנקוט צעדי עונשין ■ הערכות: תטיל מכסים על פולי סויה וסורגום, פלח משמעותי מהיצוא האמריקאי לסין, סנקציה שתפגע במצביעי טראמפ במערב התיכון

דונלד טראמפ / צילום: רויטרס,  Kevin Lamarque
דונלד טראמפ / צילום: רויטרס, Kevin Lamarque

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ירה אמש (ה') את היריה הראשונה במלחמת סחר עם סין, שצפויה לפגוע, בראש ובראשונה, בצרכנים אמריקאים ובמיוחד בפלח גדול של מצביעי טראמפ. בנאום קצר בבית הלבן, הכריז הנשיא, שהוא עומד להטיל מכסי יבוא בשווי שנתי של 50 מיליארד דולר על סדרת מוצרים ושירותים מסין, כגמול על גזלה מתמשכת של קניין רוחני שהפיקו חברות אמריקאיות ועל צורות אחרות של גניבות טכנולוגיות אמריקאיות שמחקו, לדבריו, מפעלים ומשרות בשווי מיליארדי דולר מהמפה הכלכלית של ארה"ב.

טראמפ הורה לממונה על סחר החוץ של ארה"ב (U.S. Trade Representative) להכין בתוך 15 יום רשימה של מוצרי יבוא מסין שיוכפפו למכסים החדשים. לאחר תקופה של קבלת תגובות מהציבור, יפרסם הממשל את הרשימה והמכסים ייכנסו לתוקף עם הפרסום. תיאורטית, פרק הזמן בין נאום טראמפ לבין הטלת המכסים בפועל עשוי לשמש לניהול מו"מ בין שתי המדינות כיצד להימנע ממלחמת סחר, כמה אנליסטים הוציאו זאת מכלל אפשרות. הקליע כבר יצא מהקנה, לדעתם.

אך כמה שעות לאחר נאום טראמפ, הודיע משרד המסחר בבייג'ינג, כי סין תטיל מכסים על מוצרי יבוא מארה"ב בשווי שלושה מיליארד דולר, אם שני הצדדים לא יגיעו להסכמה כיצד להימנע מעימות כלכלי בתוך פרק זמן קצוב. "אין ספק, שסין תנקוט את כל הצעדים הנחוצים להגן בהחלטיות על זכויותיה הלגיטימיות ועל האינטרסים שלה", נאמר בהודעת המשרד.

אפשר לפרש את ההודעה הסינית כאיום או כהזמנה למו"מ. כך או כך, משרד המסחר פירט מה צעדי הגמול שמתכננים הסינים נגד וושינגטון: מכס בגובה 15% יוטל על שורת 120 מוצרים אמריקאים, בשווי כמיליארד דולר, לרבות פירות טריים ויינות. יוטלו גם מכסים בגובה 25% על מוצרי יבוא אחרים, לרבות בשר חזיר ומוצרי אלומיניום. ואלה, כנראה, רק הצעדים הראשונים.

טראמפ התעלם מאזהרות של כלכלנים ומחוקקים שטוענים, כי מכסי היבוא יפגעו, אולי, בסין עצמה, אבל הנזק שייגרם לארה"ב יהיה גדול הרבה יותר - לא רק מבחינה כלכלית אלא גם מבחינה מדינית: סין עלולה למשוך ידה מהמאמצים למתן את קוריאה הצפונית.

כדי לחדד את המסר שארה"ב מכוונת את תותחיה הכלכליים בעיקר לעבר סין הודיע הבית הלבן, זמן קצר לפני הכרזת טראמפ, כי הממשל החליט להחריג מדינות רבות, שמוגדרות כידידות ובעלות ברית, ובהן מדינות האיחוד האירופי, קוריאה הדרומית וברזיל, מהעלאת מכסי היבוא על פלדה (25%) ועל אלומיניום (10%), שעליה הודיע טראמפ החודש. קודם לכן הוחרגו קנדה ומקסיקו ממכסים אלה. גם סין מייצאת את שתי המתכות לארה"ב - אם כי בכמויות קטנות הרבה יותר בהשוואה לקנדה ומקסיקו - אך היא כמובן לא תיהנה מהפטורים שניתנו למדינות אחרות.

טראמפ הדגיש בנאומו, כי סין היא "ידידה" של ארה"ב, וכי הוא רוחש "כבוד עצום" לנשיא שי, אך בייג'ינג חטאה ב"גניבת קניין רוחני אמריקאי בהיקפים אדירים..."

"המילה שאני רוצה להשתמש בה היא 'הדדיות'", אמר טראמפ. "אם יגבו מאיתנו כספים, אנו נגבה כספים בחזרה". הוא הביא כדוגמה את ההבדלים במכסים שמוטלים על מכוניות מיובאות.

אך טראמפ הביע זעם לא רק על גניבות הקניין הרוחני אלא גם על הגרעון הגדול בסחרה של ארה"ב עם סין. לדבריו, הגרעון בסחר עם סין מסתכם ב-500 מיליארד דולר - פלח ענקי מכלל הגרעון המסחרי של ארה"ב, שמגיע ל-800 מיליארד דולר. הוא אמר, כי ביקש מממשלת סין לצמצם את העודף שלה בסחר עם ארה"ב ב-100 מיליארד דולר. "זה הרבה כסף", הוא אמר, אך לא ציין כיצד הגיבו הסינים על הבקשה.

"הצעדים שנקטנו היום עומדים להפוך אותנו למדינה חזקה הרבה יותר ועשירה הרבה יותר", אמר הנשיא.

פקידי ממשל אמרו אתמול לכתבים, כי רשימת מוצרי היבוא הסיניים שעליהם יוטלו המכסים החדשים תכלול בעיקר מוצרים טכנולוגיים או מוצרים עם רכיבים טכנולוגיים, שמבוססים על קניין רוחני אמריקאי. במקרים רבים, לא גנבה סין טכנולוגיות מסוימות אלא אילצה חברות אמריקאיות לחלוק עמה את הטכנולוגיות שלהן כתנאי להיתר ליצא לסין או להקים בה מפעלים.

רשימת המוצרים תפורסם בעוד 15 יום והיא תכלול 1300 מוצרים מתוצרת סין - החל בנעליים ופריטי ביגוד וכלה במוצרי אלקטרוניקה, אמר הפקידים.

לדבריהם, הסנקציות אינן מוגבלות רק למכסי יבוא. טראמפ יורה למשרד האוצר להטיל הגבלות על השקעות סיניות בחברות טכנולוגיות אמריקאיות. הם אומרים, כי זו טקטיקה שהסינים עצמם פיתחו כדי לבנות "כוכבים תעשייתים", כגון בינה מלאכותית וכלי-רכב אוטונומיים.

"מה שעשינו היום הוא נקיטת צעדים אסטרטגיים כדי להתגונן מהתוקפנות הכלכלית של סין", הכריז פיטר נאווארו, ראש מועצת הסחר הלאומית בבית הלבן. "חזרנו והבענו בפומבי את ההשגות שלנו על הכלכלה הסינית שאינה מתבססת על עקרונות השוק החופשי".

הצעדים החדשים מהווים שינוי חשוב מאוד בגישתה של ארה"ב לסין, הוסיף נאווארו. במקום לנסות למשוך את סין לסדר הכלכלי העולמי, שמבוסס על תקנות מוסכמות - מדיניות שהחלה בנשיאותו של ריצ'ארד ניקסון, בהשראתו של הנרי קיסינג'ר - רואה עתה ארה"ב את סין כמתחרה אסטרטגית, שמטרתה לשחוק את הביטחון הלאומי והעוצמה הכלכלית של ארה"ב.

אך כלכלנים רבים אומרים, כי בסופו של דבר הכרזות אלה הן, במידה רבה, דברי רהב. אין ספק, שסין אכן אשמה בגזילת טכנולוגיות מארה"ב (וממדינות אחרות), אך הצעדים שנוקטת ארה"ב עלולים עלולים לחזור אליה כבומרנג. "אנו רואים עתה, בסלו מושן, את תחילת הכידרור שיסתיים בגול עצמי מכאיב", אמר היום פרשן בתכנית מלל טלוויזיונית.

למשל: שניים מפלחי היצוא הגדולים ביותר של ארה"ב לסין הם פולי סויה וסורגום, שמקורם במדינות המערב התיכון, ובמיוחד באזורים שבהם יש ריכוז גבוה של מצביעי טראמפ. סין תוכל להטיל מכסים גבוהים על יבוא גידולים אלה, או פשוט לצמצם את רכישתם בארה"ב ולרכוש אותם במדינות כברזיל וארגנטינה, שממתינות בפינה. זו תהיה פגיעה לא רק בכלכלת ארה"ב אלא גם פגיעה אישית בטראמפ עצמו. למעשה, לוביסטים מטעם חברות חקלאיות ניסו להסביר זאת לנשיא ויועציו, אך הם נתקלו בתשובה אחת: נקיטת צעדים נגד סין היתה הבטחה חשובה במסע הבחירות של טראמפ, ועליו לקיים את הבטחותיו.

קרבן פוטנציאלי אחר היא חברת בואינג, היצואנית הגדולה ביותר בארה"ב. סין היא אחת מהלקוחות החשובים ביותר של בואינג ובייג'ינג לא תתקשה להעביר הזמנות למתחרה האירופית שלה - איירבאס.

"יש דאגה רבה בארה"ב מגישת הבית הלבן, שמתומצתת באמירה 'נראה מי ישלוף ראשון'", אמר ל"וושינגטון פוסט" ג'וש בולטן, נשיא Round Table, ארגון שמאגד מנכ"לים ומנהלים בכירים בחברות אמריקאיות. "הקרבנות של ההחלטות שיקבל ממשל טראמפ] יהיו בעיקר אמריקאים". לשכת המסחר של ארה"ב, ארגונים של קמעונאים וחנויות רשת גדולות כטארגט, וול מארט ובסט באי, הביעו דאגה מעליות מחירים של מוצרי יבוא לצריכה ביתית.

יחד עם זאת, כלכלנים אמריקאים אינם חוששים שסין תשתמש בנשק היום הדין שלה - אגרות חוב של האוצר האמריקאי. אין מדינה שמחזיקה יותר אג"ח אמריקאיות מאשר סין. אך הכלכלנים אינם סבורים שהסינים ימכרו את "כל המלאי", כי, בסופו של דבר, זו תהיה "יריה ברגל של סין עצמה".

"גלובל טיימס", עיתון כלכלי סיני בשפה האנגלית, שמשמש שופר של השלטונות בבייג'ינג, כתב השבוע במאמר מערכת, כי הרעיון שסין תסבול יותר מארה"ב במלחמת סחר עם ארה"ב הוא "שחצני ונאיבי". לא ברור אם טראמפ ויועציו בחנו אפשרות זו.

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן