גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ששינסקי: הסכם חברת החשמל - החטא הקדמון של משק הגז

"אין דוגמה לחוזה כזה בעולם, שמצמיד את המחיר של הגז במדינה מסויימת למדד מחירים אמריקאי" אמר ששינקי ■ "מה שקרה הוא הגרוע מכל כי מחיר הגז בעולם ירד בגלל פצלי השמן ואנחנו הולכים ועולים"

חברת חשמל / צילום: שאטרסטוק
חברת חשמל / צילום: שאטרסטוק

"מתווה הגז נעשה תחת הנחייה שצריך להגיע להסכם עם היזמים, כשיש הנחייה כזו זה קושר את הידיים במו"מ" כך אמר שלשום (ה') פרופ' איתן ששינסקי שעמד בראש שתי וועדות שהמליצו למדינה על משטר המסוי על תגליות הגז ועל משאבי הטבע.

ששינסקי הוסיף "החטא הקדמון היה הסכם הגז בין תמר לחברת החשמל שמצמיד את המחיר של הגז למדד המחירים לצרכן האמריקאי. אין דוגמה לחוזה כזה בעולם, שמצמיד את המחיר של הגז במדינה מסויימת למדד מחירים אמריקאי. מה שקרה הוא הגרוע מכל כי מחיר הגז בעולם ירד בגלל פצלי השמן ואנחנו הולכים ועולים. תהיה הזדמנות לפתוח אותו אבל כבר היום בחוזים החדשים של אנרג'יאן המחיר הוא סביב 4 דולר (ליחידת חום). יהיו מי שיטענו בצדק שזה איטי מדי".

יחד עם זאת הביע ששינסקי אופטימיות לגבי סיכויי הכנסת תחרות למשק הגז. "היום יש מונופול, אבל בסופה של הדרך בשנים הקרובות אולי יהיו שלושה שחקנים".

ששינסקי דיבר בכנס שנערך שלשלום באוניברסיטת תל-אביב לציון פתיחת הפעילות המשותפת של האוניברסיטה עם המכון האקדמי לרפורמות מבניות שייסד עו"ד שרגא בירן. בהתייחסו לכותרת הכנס "קץ הקפיטליזם? תחילתו של עידן חדש" אמר ששינסקי "אין היום דיון אידיאולוגי לגבי השיטה הכוללנית. זו השיטה של בעלות פרטית, אבל צריך למקד הדיון בכשלונות ולומר מהם הגבולות הסבירים לפעילות של ממשלה במשק קפיטליסטי, שתהיה מוגבלת על-ידי רגולציה של ענפים לא תחרותיים ובעיקר התשתיות. אם צריך להפריט תשתיות צריך לעשות את זה נכון.

"אנחנו לא עשינו את זה נכון. השאלות שצריך להתרכז בהן הן הפיקוח הממשלתי. מה שקורה בסקטור הפיננסי - אין ספק שיש כשל ממשלי בחבילות השכר שניתנו בסקטור הפיננסי. המכשירים שניסו אותם, כמו דח"צים לא עבדו. אני לא בטוח שתקרת השכר של 2.5 מיליון שקל הוא הנכון, כי אני לא מאמין ברף אחד לכולם אבל זו הייתה הרמת ידיים".

מייסד המכון לרפורמות מבניות עו"ד שרגא בירן הציג נתונים לפיהם שני שליש מהעושר העולמי מיוחס לנכסים בלתי מוחשים (Intangible) ושאמר כי "אנחנו נכנסים לעידן כלכלי חדש. היסודות של הקפיטליזם הישן לא יכולים לענות על הצרכים של העושר החדש, שהוא בלתי מוחשי, בלתי מתכלה ומגיע מעושר אינטלקטואלי ורעיוני. רוב המוצרים של העושר החדש אינם מוצרים במחסור, כמו בכלכלה הישנה, אלא מוצרים ציבוריים באופיים ונגישותם- כמו האינטרנט, הרשתות החברתיות ומאגרי המידע האין סופיים החינמיים. עברנו מעידן של הון שמבוסס על עבודה ונכסים להון חדש, מ- Sweat equity ל-Brain equity".

לדברי בירן, "השינוי הזה משנה את פני הכלכלה העולמית. דו"ח הבנק העולמי לשנת 2018 קובע כי חלה עלייה של 66% בהיקף העושר הגלובאלי, שעמד בנתונים העדכניים ביותר מ-2014 על 1,143 טריליון דולר. כבר בשלב זה, למעלה מ-65% מההון הגלובלי הוא הון אנושי, ורובו מרוכז במדינות העשירות והמפותחות. אם בוחנים את חלוקת העושר על פני האומות, אנחנו רואים רמת אי-שוויון אדירה, כאשר 72% מהעושר העולמי מוחזק על ידי 19% בלבד. זה לא מצב בר-קיימא".

פרופ' איתי סנד, ראש מייסד של בי"ס ללימודי חברה ומדיניות בפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת תל אביבטען בכנס כי "40% מהאוכלוסייה בישראל הם עניים, זה אחוז לא נתפס. במדינה עם חוסן כלכלי גדול נמצאת אוכלוסייה גדולה שלא יכולה לקיים את עצמה, שחיה ברעב. הקפיטליזם שאנחנו מכירים נעלם. אחרי מלחמת העולם השנייה הייתה תקופה ארוכה שבה כיכבה מדינת הרווחה ולמאיון העליון היה חלק קטן יותר בעושר הכולל. העידן הניאו-ליברלי של שנות ה-80 החזיר את הקפיטליזם ואיתו את היקף העושר של המאיון העליון, על חשבון כלל הציבור. מי שניצח הם התאגידים הבינ"ל".

פרופ' עומר מואב מאוניברסיטת ווריק בבריטניה וממכון אהרון של המרכז הבינתחומי פתח בדברי ביקורת על דברי פרופ' סנט ואמר כי "אין בארץ כלכלן שמבקר את ממשלת נתניהו באותה חריפות שאני עושה את זה אבל כדאי מאד בכל דיון, בוודאי באקדמיה, לדבוק בעובדות ולא ללכת לעולם של עובדות אלטרנטיביות. כשמסתכלים על נתונים רואים שהעוני בישראל גבוה אבל הוא לא 40% אלא 20% והוא הולך ומצטצמם על פני הזמן. המעמד הבינוני לא רעב. מצבו הכלכלי לא נשחק".

בהתייחסו לכותרת המושב אמר מואב "קפיטליזם נשמע כאן כמו מילת גנאי, שיש אלטרנטיבות יותר טובות. כשאני אומר קפיטליזם הכוונה היא לכלכלה המבוססת לא על מתכנן מרכזי לא על ממשלה ששולטת בכלכלה אלא על יוזמה פרטית והמנגנון שמווסת הוא השוק כשהמחירים נקבעים בביקוש והיצע. אני חייב להסכים עם הביקורות שנשמעו פה קודם שקפיטליזם זה שיטה די מחורבנת. באמת יש פער די גדול בין האידולוגיה של חופש ויוזמה והממשלה רק עוזרת - בעולם האמיתית ההנחות האלה לא מתקיימות. יש פער מאד גדול בין המודל התיאורטי של כלכלת שוק חופשי לבין מה שמתקיים במציאות אבל הפער הזה הרבה יותר גדול אצל האידיאולוגיות האלטרנטיביות.

אם אי-שוויון כל-כך מטריד אנשים אפשר באמת לחזור 200 שנה אחורה, מדד הג'יני למדידית אי-שוויון בהכנסות בין בני אדם היה הרבה יותר נמוך ממה שהוא היום, אבל יחד עם זאת 90% מבני האדם בעולם חיו בעוני מחפיר. היום פחות מ-10% חיים באותה רמת עוני. זאת אומרת, אולי אי השוויון באמת גדל על-פני 200 השנים האחרונות אבל הרווחה של כולם עלתה בצורה דרמטית. יש פערים אבל יש מגמת שיפור אדירה - אלו אכן העובדות. אי-השוויון הולך ומצטמצם מספר האנשים שחיים מתחת לקו העוני - לא קו העוני הישראלי שהוא לוקסוס יחסית לקו העוני בהודו אלא קו העוני העולמי - הולך ומצטצמם בצורה דרמטית. מי שהרעיף את כל הטוב הזה על העולם זה לא הסוציאליזם אלא כלכלת השוק".

פרופ' אבנר דה-שליט מהאוניברסיטה העברית אמר כי "ההון הגדול מנסה להשתלט על המערכת ולמנוע תחרות תוך השתלטות על הממשל, ומי שנפגע בעיקר הוא מעמד הביניים. היום הקפיטליזם מנסה להכריח את האדם לחזור לתקופה הפיאודלית, שבה האדם תלוי לחלוטין במעסיק שלו. ההון הגדול, ה-1%, מנסה להילחם במעמד הביניים תוך גיוס הרגולציה לצידו.אנחנו לא בקץ הקפיטליזם אבל יש שני דברים נורא מעניינים שקורים ב15-20 שנה האחרונות בעולם המפותח. מבחינה תודעתית, הרעיון הסוציאל-דמוקרטי מתחדש דרך הרעיון הירוק (הסביבתי) שמכיל תובנות מחודשות ורעננות יותר של הרעיון האדום". דה שליט אמר כי "יש היום דפוסי חשיבה מוסדיים של חשיבה מחודשת על הלכות יסוד כמו קניין - למשל יש היום נסיעות שיתופיות, סחר חליפין בקניין פרטי דרך האינטרנט, השאלת אופניים ושיתוף במיומנויות או בנק הזמן המציע שירות הניתן שלא תמורת תשלום אלא תמורת שירות אחר. "המאפיין את כל היוזמות האלה הוא שהרעיון המרכזי הוא לא להביא מכסימום רווח אלא שיש חשיבות מובנית ליחסים החברתיים ולקהילה".

פרופ' ששינסקי הקדיש בדבריו מקום נרחב לפעילותו להסדרת המיסוי על רווחים מתגליות גז ומהפקת משאבי טבע. הקדשתי חמש שנים לשתי הוועדות" אמר ששיסנקי "תחילה לגז ואח"כ משאבי הטבע. המדינה הפריטה את זה אבל היא עשתה את זה לא נכון. החוק קבע משטר של מיקור חוץ שכל ההוצאות על היזמים. המדינה הפריטה את זה אבל היא עשתה את זה לא נכון. בארה"ב כשחברה רוצה לקבל רישיון יש מכרז והמנצח משלם לממשלת ארה"ב דמי חתימה - וזה פותר את שאלת הרווחים העודפים. לא צריך וועדת ששינסקי. רישיונות ללא שום תמחור.

"היו 500 נסיונות להפיק נפט וגז יבשתיים כולם היו כישלון, ואז היו התגליות בשנות האלפיים ים תטיס, תמר, לוויתן, תנין וכריש. ואז ממשלת ישראל שאלה את עצמה, באיחור, האם אנחנו מקבלים את החלק הנאות? איפה אנחנו עומדים - וראינו שאנחנו הנמוכים ביותר מבין 200 מדינות וזה נתן לנו הצדקה לשנות כללים. זה חשוב לא לשנות את הכללים באמצע המשחק כפי שטענו בצדק היזמים אבל יש מטרה נוספת, שהציבור יקבל את חלקו הנאות והיינו במצב כל-כך קיצוני שזה מצדיק שינוי הכללים. היום חלק המדינה הוא 62-62% זה בערך הממוצע בעולם. אותו דבר עשינו באשלג".

בעקבות עבודתה של וועדת ששינסקי הראשונה והשנייה חוקקה המדינה חוק המטיל מס רווחי יתר על הפקת גז ומשאבי טבע. המס על מאגר הגז תמר טרם הניב למדינה הכנסות משמעותיות כיון שהוא יופעל רק לאחר שהיזמים ירוויחו סכום השווה ל-230% מהשקעותיהם בפיתוח ובחיפושים. על-רקע זה נמתחה ביקורת על מס ששינסקי מצד אישים כמו מנהיג מפלגת העבודה אבי גבאי שטענו שהיה נכון יותר למסות את הגז באמצעות מחיר מפוקח, כפי שנעשה כיום למשל עם מחיר הבנזין.

על-רקע הביקורת הזו אמר ששינסקי כי "הפיתרון שלנו של מס רווחי יתר אין בו עיוותים, בניגוד לתמלוגים. גם כלכלנים בעולם חושבים שזו הייתה החלטה נכונה. רוב מדינות אפריקה לא עשו כך כי מס רווחי יתר מחייב אינפורמציה על ההוצאות של היזמים - ולכן באפריקה יש רק תמלוגים וחבל. ראיתי את הנתונים על אפריקה - מנצלים אותם.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35