גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוסח חדש להצעת החוק: נוכחות עורך דין בחדרי החקירות

מתגבשת הצעה לקביעת זכותו של חשוד לדרוש נוכחות עורך דין בעת חקירתו ■ "החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו, היינו משטרת ישראל"

נתי שמחוני, איתן מעוז וערן שחם /  / צילום: שלומי יוסף
נתי שמחוני, איתן מעוז וערן שחם / / צילום: שלומי יוסף

מי שחושב שאין סיכוי שהוא ייעצר על ידי המשטרה - שיחשוב שוב. כאשר מספר המעצרים גבוה משמעותית ממדינות מקבילות לנו בעולם, כשמערכת היחסים בין המשטרה, הפרקליטות ובתי המשפט נראית הדוקה מתמיד, וכאשר יותר ממחצית העצורים מסיימים את הפרשה שנקלעו אליה בלא כתבי אישום - אין ספק שכל אחד כמעט יכול למצוא עצמו לבדו בחקירה קשה מול מספר חוקרים, בעניינו, בעניינו של אחר...

בשקט-בשקט, מתגבש ניסוח חדש של הצעת חוק הקובעת את זכותו של חשוד נחקר, לדרוש נוכחות של עורך דין בעת חקירתו. אלא שהפעם, משיקולים תדמיתיים, אקטואליים ופוליטיים, מובילי המהלך לא יהיו שוב ח"כים בולטים מהאופוזיציה, כפי שהיה בהצעות החוק הקודמת, אלא ח"כים מהקואליציה. יותר מזה, הפעם, נוכח אי-הנוחות המתגברת גם בימין וגם בשמאל מאופן קיום החקירות הנוכחיות ומחשיפתן תקשורתית - יש סיכוי גדול שוועדת השרים לענייני חקיקה, בראשות שרת המשפטים איילת שקד, לא תדחה את הצעת החוק הפרטית, כפי שעשתה בפעם הקודמת רק לפני כשנתיים.

הצעת החוק המקורית הונחה במאי 2006 על-ידי הח"כית זהבה גלאון. סיבוב נוסף היה בקיץ 2015, אחרי כינון הממשלה הנוכחית, כשהוגשה "הצעת חוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים) (תיקון - נוכחות עורך דין בחקירת חשוד) התשע"ה-2015".

על הצעה זו חתומים חברי הכנסת זהבה גלאון (מרצ), נחמן שי ומיקי רוזנטל (המחנה הציוני). על פי הצעת החוק הזו חקירת חשוד בתחנת משטרה תתנהל בנוכחות עורך דין; ואם לא נכח עו"ד בחקירה, היא תתועד בתיעוד חזותי. חשוד רשאי לוותר בכתב על הזכות לנוכחות עו"ד, וגם: הודאות חשוד שהתקבלו בחקירה שהתקיימה ללא נוכחות עו"ד, ללא תיעוד וללא הסכמה בכתב - לא יהיו קבילות.

בדברי ההסבר כתבו החכ"ים: "מטרת הצעת חוק זו להגן על זכותו של החשוד בביצוע עבירה פלילית שלא ליפול קורבן למעשה אלימות משטרתית, וכן למנוע פגיעה בכבוד האדם בעת חקירתו. החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו, היינו, משטרת ישראל".

למעשה, הדיון וההבנה כי לנחקר יש זכות לנוכחות עו"ד בעת חקירתו החלה הרבה שנים קודם, ועלתה שוב ושוב בכל פעם שקרו כאן מקרים קשים במיוחד של הודאות שהתקבלו, על-פי טענות שחלקן הוכחו, תחת לחצים כבדים. אבל המשטרה והפרקליטות הצליחו לנטרל את הנושא. לרבות בפעם האחרונה שזה קרה בוועדת השרים, במהלך 2016.

ממשרדה של שרת המשפטים איילת שקד לא נמסרה תגובה לשאלה מדוע דחתה בזמנה ועדת השרים לחקיקה את הצעת החוק של הח"כים גלאון, רוזנטל ושי. אין ספק שהיום הזה יגיע, אומרים גם היום, רק לא ברור מתי.

כנופיית מע"צ: תיקי החקירה נעלמו

בנובמבר 1993, אחרי חשיפה של סדרת פרשיות שבהן הורשעו נאשמים על-סמך הודאות כוזבות, מונתה ועדה בראשות השופט העליון אליעזר גולדברג. המלצת הוועדה הייתה חד משמעית - "לפתוח את דלתותיהם של חדרי החקירות לעורכי דין כבר מן השלב הראשון של החקירה (ובכלל זה שלב התשאול)" - (דוח הוועדה. 1994. פסקה 46). גולדברג נימק המלצתו בצורך "להרתיע חוקרים מפני מעשים אסורים, להבטיח את אמון הציבור בשלב זה של אכיפת החוק, ולחזק את יכולתו של בית המשפט לקבוע ממצאים מבוססים".

הוועדה הדגישה, שאין לחייב את המשטרה שלא לחקור אלא בנוכחות עורך דין, אבל המליצה שיש לקבוע כי "תהא זכותו של העצור לבקש כי עורך דין מטעמו יהיה נוכח בחקירתו, כפי שזכותו היום לבקש נוכחות עורך דין בשעת מסדר זיהוי... כדי שיהיה בידו לעמוד על משמר זכויותיו של הנאשם". עוד המליצה הוועדה להסתפק בנוכחות עו"ד רק כמשקיף, ולא להרחיב זכות זו למתן אפשרות להתערב ולייעץ לחשוד במהלכה.

איכשהו, המלצות ועדת גולדברג, שהוציאו מהכלל חקירה הקשורה לביטחון המדינה, נמוגו. התאיידו בלא להותיר עקבות.

באותן שנים בערה הארץ בגלל פרשת "כנופיית מע"צ" - "מועצת עבריינים צעירים". בקיץ (אוגוסט) 1978 התפרסם מעצרה של קבוצת צעירים שהמשטרה ייחסה להם עבירות חמורות, בעיקר שורה של מקרי הצתה. המעצרים וההליכים המשפטיים סוקרו בהרחבה, הכותרות ציטטו חוקרי משטרה שאמרו כי מדובר ב"קבוצת אנרכיסטים מאורגנת היטב, עם היררכיה ומטרות מוגדרות, שמטרתם לזרוע הרס בציבור". הושמעו גם הקשרים פוליטיים.

אלא שכבר בתחילת המשפט טענו הנאשמים, כי ההודאות הוצאו מהם בכוח ובעינויים. מולם עמדו בכירי משטרה, כולל מי שלימים היו למפכ"ל, ניצב וגם בכירה בפרקליטות תל-אביב, שהכחישו מכל וכל את העינויים. לאחר משפט ארוך, מתוקשר ועמוס כותרות אלימות שמרביתן מוטות לטובת המשטרה, הורשעו 5 מהנאשמים, אחד זוכה מחמת הספק ואחד קיבל מעמד של עד מדינה והעיד נגד חבריו. שלושה מבכירי השופטים דאז קבעו, שהנאשמים בדו מדמיונם את טענות ההתעללות וההכאות שלא היו ולא נבראו, וחלקו שבחים למשטרה על החקירה המוצלחת. הצעירים נידונו לעונשי מאסר של 13 שנים.

14 שנים אחרי המשפט, לאחר שהסתיימו כל עונשי המאסר, הופיע קצין משטרה, חוקר, שהיה מעורב בחקירה והודה בראיון טלוויזיוני כי ההודאות אכן נגבו תוך שימוש באלימות קשה ובהשפלות, ושעדויות הנאשמים זויפו. החוקר נקרא למח"ש, הודה במעשים, והעיד על חבריו. אז הסתבר גם שתיקי החקירה המשטרתיים, נעלמו. בתחילת 1998 הודיע היועץ המשפטי לממשלה דאז, אליקים רובינשטיין, כי הוא תומך במשפט חוזר, ועמדתו התקבלה בבית המשפט העליון.

כתב אישום מתוקן הוגש, אבל הפרקליטות התחרטה והחליטה לא לנהל משפט חוזר. ביהמ"ש המחוזי בתל-אביב ביטל את ההרשעות, זיכה את ה"אשמים" ופסק להם פיצויים. לפני הירצחו אישר הרשם-השופט עדי אזר המנוח את בקשת הנאשמים-המזוכים, לחשוף מסמכים חסויים אשר לעמדתם כללו התייחסות להוראה מגבוה להפעלת אלימות בחקירות, אלא שאז נדון בבית המשפט הסדר סופי, והפרקליטות התנתה אותו בוויתור על חשיפת המסמכים.

המזוכים היו מותשים וההסדר נחתם. נזכיר, כי ב-2009 שודר בערוץ 1 הסרט "הכנופיה שלא הייתה", שבו הועלתה סברה שלפיה פרשת הכנופייה החלה לפני הבחירות לכנסת התשיעית, שנערכו במאי 1977, ונוצלה כניסיון לקשור את ההצתות למנחם בגין ולשמואל תמיר ז"ל.

בתי המשפט נגררים

בדצמבר 2006 נפתחה פרשה קשה, רצח הנערה תאיר ראדה בקצרין. הנאשם רומן זדורוב הודה, שיחזר, וזמן קצר אחרי חזר בו מהודאתו, ואמר כי אולץ לחתום תחת לחץ. בקיץ 2010 הורשע זדורוב בבית המשפט המחוזי בנצרת, ונידון למאסר עולם. אז נפתחה מסכת של ערעורים, חוות-דעת סותרות וביקורת על החקירה. בקיץ 2015 הוכרע הדבר בביהמ"ש העליון, בהרשעה של שני שופטים מול השופט יורם דנציגר, שסבר כי יש לזכות את הנאשם מחמת הספק.

משפט חוזר לא אושר, אולם הפרשה ממשיכה להתגלגל עד היום עם ספק באשמתו. הסדרה הדוקומנטרית, "צל של אמת", ששודרה בערוץ 1 ולימים בהוט, חיזקה את הספקות לאחר שהצביעה על כיווני חקירה שלדעתה לא מוצו, וביקרה את המשטרה.

מאז 2003, ניסתה הח"כית גלאון, לוחמת לזכויות האזרח, לקדם הצעת חוק שתתקן את נחיתות הנחקר מול החוקרים. אליה הצטרפו גם אנשי הסנגוריה הציבורית במשרד המשפטים. כל התומכים בזכות לנוכחות עורך דין בחקירה, חוזרים ואומרים: עם כל הכבוד לשאיפתם הכנה של החוקרים והפרקליטים להגיע לחקר האמת, ולהעמיד את האשמים והמושחתים לדין, הם (החוקרים) עלולים, גם שלא במכוון, להיכנס ללופ, אם בגלל הודאה שנגבתה בלחץ, או בשל גיוס עד מדינה שלא תמיד דובר אמת. ואז, בתי המשפט הנוטים כמעט אוטומטית לתמוך בתביעה, וגם מעדיפים עסקאות טיעון, נגררים ולרוב מרשיעים.

נזכיר כי מרכז המחקר והמידע בכנסת כתב בדוח נוכחות עורך דין בחקירת חשוד - סקירה משווה מיום 21 במאי 2007, כי "החוק בישראל קובע אמנם שעצור זכאי להיפגש עם עורך דין ולהיוועץ בו... ואולם לא חלה עליה כל חובה לאפשר לעו"ד להיות נוכח במהלך החקירה של לקוחו".

זאת, בניגוד להכרה ב"זכות יסוד" של חשוד המחייבת נוכחות עו"ד מטעמו בהליכים של מסדר זיהוי. הסקירה מצאה אז, כי ישראל כמו אירלנד ובלגיה, אינן מכירות בזכות החשוד לנוכחות עו"ד בחקירה, בעוד שארה"ב, אנגליה, אוסטריה, סלובניה, צ'כיה ומקדוניה, מכירות בזכות זו. כעת, העניין הזה החל להתבשל מחדש. לא על-ידי שלושת הח"כים שהגישו את הצעת החוק המקורית, שאינם מוכנים היום לדבר בזכות העניין.כנראה, מחשש שהדבר עלול להיראות כאילו מדובר בערעור על המשטרה המקיימת היום את חקירות נתניהו ושות'. לעומת זאת, חברי-כנסת אחרים, שלא רוצים להיראות כמי ש"מעתיקים" מהשלושה שקדמו להם, מחפשים מסלול אחר, ובתנאי שלא ייראה כקשור לחקירות המתוקשרות הנוכחיות.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם