גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניית "עמוס 8" בארה"ב - מכת מוות לתעשיית החלל הישראלית

התעשייה האווירית מבקשת סבסוד של המדינה כדי לנסות לזכות בכל זאת במכרז לבניית הלוויין הבא ■ "גלובס" מנתח האם נכון לסייע לחברה הממשלתית ומה המשמעות לתעשיית הלוויינים בישראל

הודעת חלל תקשורת מאתמול, על הסכם לבניית לוויין התקשורת עמוס 8 בידי חברת לוראל האמריקאית, היא התגשמות חלום הבלהות של אנשי תחום לוויינות התקשורת בתעשייה האווירית (תע"א), שחלל היא הלקוחה היחידה שלהם. "העבודה מול חלל תקשורת הינה בעלת חשיבות עליונה להמשך קיומו של תחום לווייני התקשורת בחברה, וככל שחלל תקשורת תבחר להתקשר עם חברה אחרת לפיתוח לווייני תקשורת, עלולה להתעורר אי-ודאות באשר להמשך קיומו של תחום לווייני התקשורת בחברה", כך הזהירו דוחות החברה ל-2016 (הדו"ח ל-2017 יפורסם בימים הקרובים), מהסיטואציה הזאת בדיוק.

את ההערכה שההסכם החדש של חלל עלול לסמן את קיצה של תעשיית לווייני התקשורת הישראלית, מבטא בחריפות ח"כ יואב קיש, יו"ר ועדת המשנה לנושא חלל של ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת: "מדינת ישראל גזרה גזר דין מוות על שוק לווייני התקשורת בישראל. זה משבר לאומי, טיפשות וחלמאות. בעיניי זה כישלון עצום של משרד הביטחון, משרד האוצר ומשרד החלל והמדע, שלא הצליחו לבנות תוכנית שתרים את שוק לווייני התקשורת על רגליו לאחר הפיצוץ של עמוס 6. אשר יגורנו בא לנו. ממצב של משבר כבד איבדנו את התעשייה".

בדיווח שהעבירה אתמול חלל לבורסה, נכתב כי ההסכם עם לוראל הוא בהיקף של 112 מיליון דולר, והוא כולל את "רכישת הלוויין ומערכותיו, כולל מערכת שליטה קרקעית לשם תפעול הלוויין, שירותי תמיכה בשיגור, תמיכה בתפעול הלוויין למשך חייו ותמיכה בפעולות לביטוח שיגור הלוויין ובעת פעילותו במסלול". שיגור הלוויין מתוכנן ל-2021 ומשך חייו אמור להיות 15 שנה.

כפי שציין קיש, הרגע המכונן במשבר הקיומי של תחום לווייני התקשורת בתע"א - המונה כמה עשרות מהנדסים - הוא פיצוץ עמוס 6 על כן השיגור בקייפ קנברל שבפלורידה, יומיים לפני שיגורו המתוכנן בספטמבר 2016.

החברה המשגרת הייתה אמורה להיות Space-X של אילון מאסק, ובעקבות הפיצוץ צללה עוד באותו יום מניית חלל תקשורת ב-9%. זו הייתה המכה השנייה שספגה החברה בתוך זמן קצר, לאחר שבנובמבר 2015 יצא משימוש בטרם עת עמוס 5, שבנתה חברה רוסית. בעקבות המשבר הקים שר המדע והטכנולוגיה אופיר אקוניס ועדה בראשות מנכ"ל משרדו, פרץ וזאן, שמטרתה "לבחון את ההשלכות על תעשיית החלל הישראלית ולגבש המלצות למדיניות לעתיד".

במסקנות הוועדה, שהתפרסמו בדצמבר 2016, הוסבר כי "ברמה הלאומית, בתוך זמן קצר יעמדו לרשות מדינת ישראל רק שני לווייני תקשורת תוצרת ישראל: עמוס 3 ועמוס 4. משמעות הדבר היא יכולת חלקית בלבד לשימוש בלווייני תקשורת לטובת צרכיה הלאומיים (האזרחיים והביטחוניים) של מדינת ישראל ואזרחיה. משמעות הדבר היא שבמקרה חירום יש חשש לפגיעה קשה בכלכלה, בשגרת החיים ובביטחון. בנוסף, קיים סיכון ממשי לאבדן נקודות השמיים של מדינת ישראל בהן ניתן למקם לווייני תקשורת במסלול גיאוסטציונארי". הכוונה היא לשלושה מיקומים שהוקצו ללוויינים הישראליים בחלל, מעל קו המשווה.

הוועדה הדגישה כי "שוק החלל העולמי, הכולל מוצרים ושירותים, מוערך ביותר מ-320 מיליארד דולר בשנה. גם אם חלקה של ישראל בשוק יהיה רק 1%, מדובר ביצוא של 2-3 מיליארד דולר בשנה".

לאור כל זאת מסקנותיה היו חד-משמעיות: "למדינת ישראל יש צורך מהותי ביכולת עצמאית להשגת מידע מהחלל ובהעברת מידע באמצעות החלל (תצפית ותקשורת). יכולות אלה נדרשות לקיום באופן שוטף ורציף* נדרשת מדיניות לאומית ברורה המגדירה את הפעילות בחלל כיעד בעדיפות לאומית".

בעקבות הקביעות האלה הסיקה הוועדה כי יש צורך בשלושה לוויינים ישראליים בשלוש הנקודות המוקצות לישראל בכל רגע נתון, ולוויין רביעי לגיבוי. כפועל יוצא היא המליצה על תוכנית ל-16 שנה, לבניית לוויין מדי ארבע שנים בסבסוד שנתי של 70 מיליון שקל - כלומר 280 מיליון שקל ללוויין. 60 מיליון שקל בשנה אמורים לפצות על "הפער שבין עלות פיתוח לוויין בישראל ובין רכש מתוצרת זרה" ו-10 מיליון "לשיקום תשתית המו"פ והייצור בתעשייה".

כרוניקה של משבר ידוע מראש

כפי שנרמז מנסיבות הקמת ועדת וזאן, המשבר הנוכחי היה ידוע מראש. מזה כמה חודשים ידוע לכל הגורמים המעורבים בעניין כי חלל תקשורת מחויבת להגיע להסכם על בניית ושיגור עמוס 8 ברבעון הראשון של השנה, לאור זאת שהתחליף לעמוס 6 הוא חכירה של לוויין אחר (עמוס 7) עד פברואר 2021 בעלות גבוהה של 22 מיליון דולר לשנה. בדיון בוועדה של קיש בסוף ינואר אמר סמנכ"ל חלל תקשורת גיל לוטן, כי "כדי לשגר עד פברואר 2021, צריך לסכם עד סוף החודש הבא".

מנהל מפעל החלל בתעשייה האווירית, עפר דורון, התייחס לדיונים הממשלתיים על סבסוד לווייני התקשורת ואמר כי הפערים גדולים מדי ולכן "אנחנו פסע מסוף הדרך". הוויכוח הוא בעיקר בין משרדי האוצר, הביטחון והמדע על ההשתתפות בסבסוד. האוצר הסכים להקצות 14 מיליון שקל בשנה בלבד, והמשרדים האחרים לא הסכימו להקצות את שאר הסכום.

"כל אחד נלחם על ליטרת הבשר שלו, ולא הבין שאם זה לא ייגמר תוך שבועיים-שלושה הכל הולך לאיבוד", מתאר היום קיש את הדינמיקה של הסחבת הממשלתית. "גם האנשים הטובים לא יישארו, הרי אם לא מפתחים לווייני תקשורת למה שהם יישארו?". נכון להיום מקווים בתע"א להשים את עשרות המהנדסים בתחום לווייני התקשורת בפרויקטים אחרים, אך לא מן הנמנע שזליגת העובדים המוכשרים תימשך ואף תואץ. כבר בדיון שהתקיים בוועדה של קיש בדצמבר אמר דורון: "איבדנו חלק גדול מהמהנדסים כולל בכירים בשל חוסר הוודאות בנושא".

לסבסד או לא לסבסד, זאת השאלה

למרות זאת קיש עדיין לא מרים ידיים, לאור זאת שלחלל יש חודשיים לבטל את העיסקה עם לוראל. "יש עוד אפשרות להתעשת בימים הקרובים, עדיין אפשר לייצר עיסקה עם חלל תקשורת", הוא אומר. "אכנס דיון של ועדת המשנה לחלל בנושא מיד אחרי הפסח. אני מבין את חלל שהלכו עם ספק זר", הוא מוסיף, ומתכוון למצבה הקשה של החברה, שאיבדה 70% משוויה בשנים האחרונות.

שאלת הסבסוד הממשלתי היא במידה לא מבוטלת שאלה של השקפת עולם. המתנגדים לסבסוד כזה יטענו כי בשונה מפעילות לווייני התצפית שאותם מממנת המדינה לצורך מתן מענה לצרכיה הביטחוניים, פעילות לווייני התקשורת היא מסחרית ברובה, ועל כן אם תע"א אינה מסוגלת להתמודד בשוק החופשי עליה לסגור את הפעילות הזאת.

לתומכים בסבסוד יש טיעונים אחרים. אחד מהם הוא שמכיוון שהמדינה עושה שימוש גם בלווייני התקשורת, הם ממילא עולים לה כסף רב. לפי טענה זאת, עלויות השימוש של הממשלה בכל לוויין תקשורת עולות על 280 מיליון שקל ב-15 שנה, ולכן עדיף שתסבסד את שימור התעשייה בישראל במקום שחלק ניכר מהכסף יילך לחברה אמריקאית.

טענה נוספת מתבססת על כך שהסבסוד של תעשיית החלל האזרחי לנפש נמוך בישראל בצורה קיצונית מבמועדון החלל היוקרתי שאליו היא משתייכת, בו חברות בין השאר ארה"ב, בריטניה, גרמניה, איטליה, צרפת, הודו ויפן (רוסיה, אגב, שבנתה בזול את עמוס 5, הוכיחה שהיא לא חלק מהמועדון, לאחר שהלוויין יצא מפעילות לאחר ארבע שנים בלבד).

באיחוד האירופי אושרה רק לאחרונה תוכנית חמש-שנתית לסבסוד תעשיית החלל בקרוב ל-700 מיליון אירו, שמתווספים לסבסוד של עשרות מיליוני אירו בכל מדינה, ובסה"כ סבסוד של 10-20 דולר לנפש בשנה. בארה"ב מתוקצבת נאס"א ב-20 מיליארד דולר בשנה, כלומר 40 דולר לנפש, אם כי מדובר בתחום החלל כולו. בישראל, בניגוד לכך, מתקצבת המדינה את תחום החלל האזרחי בכ-3 דולר לנפש.

טענה שלישית היא שישראל, המחזיקה בתע"א כמה עשרות מומחים בתחום לווייני התקשורת ובונה לוויינים בקצב של אחד בארבע שנים, אינה יכול להתמודד עם יתרון הגודל של חברות ענק בינלאומיות, הבונות 2-6 לוויינים בשנה, כמו בואינג, איירבאס ו-Thales.

טענה רביעית מתבססת על שיקולי ביטחון: אף שארה"ב היא בת ברית קרובה, וכך גם מדינות אחרות שעשויות לבנות בעתיד לווייני תקשורת שבהם ייעשה שימוש בישראל, יש חשיבות בכך שהתקשורת לצרכים ביטחוניים ומדיניים תרוץ על קוד וטכנולוגיות ישראליים, שאין ספק שאינם משמשים לאיסוף מודיעין על ישראל ושאין חשש שינותקו בעת משבר. ועדת וזאן תיארה זאת כ"הבטחת חופש הפעולה במרחב, באמצעות יצירת מידע והעברת מידע באופן בלתי תלוי".

הסבר נוסף לצורך של ישראל בתוכנית חלל אזרחית הוא "יתירות לתשתית התקשורת כתשתית קריטית", כדברי הוועדה. "בעולם החשוף יותר ויותר לאיומי סייבר ומתקפות על תשתיות קריטיות, אסונות טבע, או אירועים מלחמתיים, גיבוי לקשר עם העולם הוא קריטי לשם פיזור סיכון. מבחינה גיאו-פוליטית ישראל משולה לאי, שכן היא מוקפת מדינות אשר לא נמצאות עמה בהסכמים המאפשרים גיבויים תקשורתיים באמצעות כבלים תת קרקעיים".

מהתעשייה האווירית נמסר: "הצענו לחברת חלל לוויין מתוחכם הנותן מענה לצרכי מדינת ישראל. הצעה זו התבססה גם על מעורבות ומימון ממשלתיים. משהחליטה ממשלת ישראל שלא לסייע לפרויקט, לא היה כל סיכוי לתעשייה האווירית להתחרות במחיר של חברות זרות, המייצרות לוויינים בכמויות גדולות הרבה יותר ממנה. התעשייה האווירית היא חברה עסקית למטרות רווח, וככזו אינה יכולה לבצע פרויקט בהפסד.

ממשרד המדע והטכנולוגיה נמסר: "סוכנות החלל הישראלית שבמשרד המדע פועלת לסייע ככל האפשר לתעשיות הישראליות. ההחלטה לגבי תקצוב וגובה הסיוע לבניית לוויין תקשורת בישראל הייתה של משרד האוצר, שעד כה, למרות פניותינו החוזרות, לא קיבל את עמדתנו".

ממשרד האוצר נמסר כי בפגישות שהתקיימו בין משרד האוצר למשרד המדע, המשרדים הגיעו להבנות באשר לסכום שהתבקשו המשרדים לתקצב ללוויין עמוס 8. הנושא גם מתוקצב בתקציב 2019. עד כה, משרד האוצר לא קיבל פנייה בדרישה לסכומים נוספים מעבר לסכום שנסגר עם משרד המדע.

עוד כתבות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי