גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנה"פ יסיים את החקירה בארה"ב עם קנס גבוה מזה של לאומי

כך חושפים דוחות הבנק ■ מנכ"ל הפועלים, אריק פינטו: "האמריקאים עברו כברת דרך מאז ההסדר עם לאומי, וזה לא רלוונטי להשוות בין המקרים" ■ "יש לי סיבה להאמין שהחקירה תסתיים עד סוף 2018"

זו הייתה אמורה להיות שנה חזקה לבנק הפועלים , עם רווח של 3.3 מיליארד שקל. אלא שהבנק, בניהולו של אריק פינטו, ספג גם השנה הפרשות כבדות בגין חקירת הרשויות בארה"ב, שעמדו על כ-700 מיליון שקל, והביאו לכך שהבנק סיים את שנת 2017 עם רווח של 2.66 מיליארד שקל ותשואה על ההון של 7.5%.

הבשורה היותר בעייתית שעולה מהדוח, היא שההפרשות שביצע בנק הפועלים עד כה בגין החקירה - 1.2 מיליארד שקל - אינן סוף פסוק. כפי שפורסם ב"גלובס", בנק ישראל פנה לפני כמה שבועות לבנק הפועלים ודרש שירחיב את הגילוי באשר למצב החקירה. מהפרטים שפורסמו היום (ב') בדוח, ניתן להסיק כי הבנק צפוי לסיים את החקירה עם הפרשה גדולה יותר באופן משמעותי. 

מה כדאי שטראמפ ילמד ממדיניות האננס

"אנחנו משקיעים בחקירה משאבים"

"אנחנו מטפלים בחקירה בצורה מאומצת מאוד. אני מקווה שעד סוף 2018 החקירה תהיה מאחורינו, ויש לי סיבה להאמין שככה יהיה", אומר היום פינטו בשיחה עם "גלובס".

מהדוחות הכספיים עולה כי בהתבסס על הסדרים שביצעו בעבר הרשויות האמריקאיות, הקנס שמוטל על הבנקים עשוי לכלול ארבעה רכיבים: רכיב בגין אובדן המס לרשויות; רכיב המתבסס על הכנסות הבנק מהפעילות; רכיב קנס בגין עונש; ורכיב המתבסס על הנוסחה שסוכמה עם כמה מהבנקים בשווייץ.

בבנק הפועלים מציינים כי עד היום ההפרשה מתבססת רק על רכיב אובדן המס לרשויות. סביר להניח כי הקנס הסופי יכלול רכיבים נוספים, ולכן הוא צפוי להיות גבוה יותר. זאת ועוד, מתברר כי הפועלים והרשויות בארה"ב טרם סיכמו סופית את היקף הלקוחות שייבדק. "טרם סוכמו הקריטריונים לקביעת אוכלוסיית הלקוחות שבגינה עשוי הבנק להידרש לשלם", נכתב בדוח.

הדוח גם מספק אינדיקציה נוספת להתמשכות תהליך העברת הנתונים לרשויות בארה"ב. הבנק מדווח שלבקשת משרד המשפטים אמריקאי, הנתונים ייבדקו על-ידי גרם נוסף - Inderpendent Examiner.

לפי הערכות, מדובר בתפקיד הדומה לתפקיד המוניטר שקיבל בזמנו בנק לאומי, לאחר שחתם על ההסדר, ואילו בבנק הפועלים החליטו הרשויות לערב אותו כבר בשלב איסוף המידע. מדובר בגוף פרטי, שהבנק באופן רשמי הוא שממנה ומשלם לו, אך אותו גוף קובע עצמאית את תוכנית העבודה ומדווח ישירות לרשויות בארה"ב על הממצאים.

בכך מצטרף גוף נוסף לנושא העברת הנתונים, מלבד עו"ד פיני רובין, שמשרדו גורניצקי מונה בתחילה לטפל בכך, ובהמשך התווסף גם משרד דלויט שנדרש לעבור על הנתונים.

זאת ועוד, מהדוח עולה כי בבנק מציינים כי יש שיקולים נוספים שישפיעו על סופו של ההסדר שייחתם (לא רק מבחינת היקף הקנס, אלא מבחינת התוכן שיכלול ההסדר ומשמעותו).

בבנק מציינים כי "שורה של שיקולים עלולים להשפיע לרעה על ההסדר, ובכללם טענות אפשריות ביחס לפעולות מסוימות שביצעו בכירים לשעבר בפועלים שווייץ, שעלו במהלך החקירה, וקביעות ביחס לחומרת המעשים והיקפי פעילותם".

בשורה התחתונה הדוח מאפשר הצצה על כמה מסובכת ומורכבת החקירה של הבנק מול הרשויות בארה"ב.

האם ההסתבכות מול ארה"ב לא נבעה מכך שהתנהלתם בצורה לא נכונה מול האמריקאים ולא שיתפתם מההתחלה פעולה באופן מלא?

פינטו: "כשמסתכלים על דברים בדיעבד, אז קל לראות הכל 6:6. אנחנו משקיעים בחקירה משאבים ותשומת לב ניהולית רבים. כשנסיים עם החקירה, אפשר יהיה לעשות ניתוח במבט לאחור".

אבל מהנתונים שיש עד עכשיו, ניתן לראות שהיקף ההפרשה שלכם מתקרב לזה של לאומי, ששילם קנס של 400 מיליון דולר, וקיים סיכוי טוב שתעקפו אותו בקנס, אף שהפעילות שלכם מול לקוחות אמריקאיים הייתה קטנה יותר. איך זה קרה?

"לצערי, אני מנוע מלהתייחס לנושאים שקשורים לחקירה האמריקאית. מה שניתן לומר על האמריקאים, הוא שמבחינתם לאומי הוא לא ההשוואה. האמריקאים עברו כברת דרך מאז ההסדר עם לאומי, וזה לא רלוונטי להשוות בין המקרים".

אתה לא מרגיש שקיבלת ירושה בעייתית, שכן החקירה התחילה עוד לפני שנכנסת לתפקיד המנכ"ל?

"אני 40 שנה בבנק הפועלים. מעולם לא הסתכלתי ולא דיברתי על מה שעשו קודמי. ניהול זה מרוץ שליחים, וכל אחד עוסק במקטע שלו ועוסק באירועים שמתממשים בקדנציה שלו. אני עושה את מה שמוטל עלי, להוביל את המערכת הבנקאית ולטפל באירועים שמתרחשים בקדנציה".

אריק פינטו מרוצה מהתוצאות

למרות החקירה, פינטו מרוצה מהתוצאות: "מבחינתי, 2017 הייתה שנה מצוינת בכל הפרמטרים, וזה הישג שראוי לציון, לאור העובדה שבמקביל לעשייה השוטפת אנו מטפלים באירועים אקסוגניים, כמו החקירה האמריקאית שדורשת תשומת לב ניהולית גבוהה", הוא אומר.

בשוק ההון המשקיעים פחות אופטימיים, בנק לאומי עקף אתכם באחרונה במונחי שווי שוק.

"נכון לרגע זה שווי השוק שלנו גבוה מלאומי. שווי שוק זה עניין תנודתי, ושוק ההון מתמחר כרגע את החקירה בארה"ב. אם מסתכלים על מובילות ופרמטרים כלכליים, אנחנו מובילים. צריך להסתכל על רווח שוטף מהפעילות, ושם אנו שומרים על פער של קרוב למיליארד שקל מהבא אחרינו".

כאחד הבנקים הגדולים בישראל, אתם כנראה תעמדו במרכז ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האשראי ללווים הגדולים. עד כמה אתה מודאג מהוועדה?

"הוועדה ממש לא מטרידה אותי. לוועדה הזו יכול להיות תפקיד חשוב מאוד, בתנאי שהיא תעסוק בהפקת לקחים ולא בשיימינג. יש פה גם סוגיה הרבה יותר רחבה ממה שמנסים לצייר, או לצמצם אותה, כי יש פה גם את המוסדיים וצריך להסתכל על מה שקורה שם בנושא מתן הלוואות.

"הרבה דברים השתנו בבנקים בשנים האחרונות, שבהן מדיניות האשראי ותיאבון הסיכון השתנה והרגולציה. מבט על תיק האשראי יראה שיש לנו תיק איכותי מאוד, ושצמצמנו את החשיפה ללווים גדולים דרמטית".

הובלתם את לקיחת התיק של שאול אלוביץ לבית המשפט, והנה קבוצת יורוקום ניצבת בפני איום של פירוק וללא משקיע שנסוג. בדיעבד, זה היה נכון לנקוט צעד כזה?

"אנחנו תמיד מנסים לשקם לקוח או עסק שנקלע לבעיות, אבל ברגע שיש בעיה וראינו שלקוח מפסיק לשתף פעולה, אנחנו עושים הכל כדי לנסות להשיא את הערך הגבוה לבנק ולגבות כמה שיותר מהלקוח. גם במקרה של אלוביץ, הבנק נקט פעולות".

אתה לא מיואש מהמצב שבו נמצא כיום התיק?

"ממש לא התייאשתי, אני עוד אופטימי. יש בקבוצת יורוקום חברה טובה, שקוראים לה בזק. אני מציע לא להזדרז ולקבוע עובדות - לפעמים המהירות מהשטן. כשנושמים עמוק, אפשר יהיה להציל ולגבות הרבה כסף".

השאלה אינה רק על האשראי שניתן, אלא גם מה עשיתם מרגע שהתגלו תקלות. למשל, במקרה של אליעזר פישמן (לשעבר בעל השליטה ב"גלובס"). שנים ידעתם שהוא בבעיה ולא לקחתם אותו לבית המשפט. זה לא בעייתי?

"אני לא רוצה להיכנס לפרטים, אבל העובדות הן לא תמיד נר לרגלי מי שמפרסם אותן. גם במקרה של פישמן, בתקופה מסוימת נגבו סכומים אדירים, ודווקא אם היינו עושים פעולות קיצוניות נגדו, כנראה לא היינו מצליחים לגבות אותם. לא תמיד הליכה למשפט היא הצעד הנכון. דוגמה טובה לכך היא טאואר, שנקלעה לקשיים וסייענו לשקם אותה, וכיום היא אחת החברות המובילות במשק הישראלי".

צמיחה בפעילות הבנק בישראל

כאמור בפעילות הליבה של הבנק, 2017 הייתה שנה טובה לבנק הפועלים, עם צמיחה בפעילות בישראל וריסון ההוצאות. אחרי שנים שבהן הבנק נאלץ לבלום את הצמיחה באשראי בעקבות יעדי ההון הנוקשים של בנק ישראל, השנה הוא שב לצמוח. תיק האשראי צמח ב-2.5%, כאשר בפעילות בישראל הצמיחה הגיעה ל-3.5%.

מוקד פעילות חשוב לצמיחת הבנק היה האשראי הצרכני, ובדומה לבנקים אחרים גם הפועלים ספג הפסדי אשראי לא מבוטלים של 631 מיליון שקל, שקוזזו בריקברי נאה במגזר העסקי, שעמד אשתקד על 472 מיליון שקל.

פינטו מודע לעלייה בהיקף ההפרשות להפסדי אשרי, אבל לא מתכוון לבלום את הצמיחה בתחום: "יש לנו משק שאנו מאמינים בו בכל קנה-מידה, ויש לנו מקום לצמוח.

"יחד עם זאת, אנחנו רואים כמה גורמים שפוגעים במוסר התשלומים. יש קלות בלתי נסבלת של פשיטות רגל, שנובעת גם משינויים בחקיקה", הוא אומר. "המחוקקים לא מבינים שזה לא מסייע ללווים, הם גורמים בכך לעלייה בסיכון האשראי ואז מתמחרים גבוה יותר את הסיכון, והריבית גדלה.

"ב-2018 בתוכנית העבודה שלנו נדבך מרכזי זה לטפל בחיתום ולטייב אותו", מוסיף פינטו. "נמשיך לצמוח בתחום האשראי הצרכני, אבל צמיחה שתתמקד במקומות שאינם מסוכנים".

עוד כתבות

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?