גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אני כאן בגלל הגפילטע: "לוינסקי 50" בת"א מצוינת

מוצק, אולי טיפה מוצק מדי, אבל בקטנה, כמעט חריף, או לפחות מתובל כמו שצריך - ובעיקר טעים לאללה

גפילטע דור 2.0 / צילום: איל יצהר
גפילטע דור 2.0 / צילום: איל יצהר

ראש השנה ופסח אינם רק חגי היין של ישראל, אלה שאני מקפיד לחגוג במדור השכן, אלא גם, מה לעשות, חגי היידישקייט. גם אם אתה מרוקאי. רוצה לומר, החגים שבהם אתה נזכר, בדרך כלל בעזרת דודה לנה או מסעודה, שאתה מרוקאי/רומני/עיראקי או במקרה שלי פולנו-יווני, בן ל"נישואי תערובת" של פעם, בעידן שבו יווני עוד נחשב פרענק.

אומנם הצד הפולני השתלט על אישיותי לגמרי, אבל גם כשכבר הפכתי לפולני-קיצוני, כזה שמפחיד כל שוער של הקבוצה היריבה בישיבתו המופלאה בחושך, באוכל - נשארתי נאמן שנים ארוכות לקציצות הפרסה והבורקיטס של סבתא אסתר. אבל אף שאני עדיין חולם עליהם בלילה, לצדם התפנה מקום של כבוד לגפילטע שסבתא פלה, אמו הפולנייה של אבי, מעולם לא הכינה.

חמארה / צילום: איל יצהר

וכשאני מוצא גפילטע טוב, אין שמח ממני. לצערי, ולמזלכם, זה לא קורה הרבה. אצל מתי ("המקלל") בשוק לווינסקי בתל-אביב, לא מגישים כבר שנים את הגפילטע הכי טוב במזרח התיכון, בתיה נסגרה, ועל קיטון וסנדר כבר סיפרתי כאן.

והנה, תאמינו או לא (אני למשל, התקשיתי להאמין) מי שנחלץ לעזרתי בחודשים האחרונים, הוא לא אחר מאשר חביבי החביב, בעליה של החמארה החדשה בשוק לוינסקי, "לוינסקי 50". על חביבי, לא ממש פולני כפי שמעיד עליו שמו, כבר סיפרתי לכם כשניהל את "פפו" הקטנה והמקסימה במתחם גן החשמל, שלא שרדה את חפירות הרכבת בשכונה. בשנים האחרונות הוא מנהל ביד רמה את "שוקשוקה", ספק מזנון, ספק קפה ובעיקר יופי של מקום בסמטת הכרמל בשוק הכרמל.

פריטי המסעדה / צילום: איל יצהר

אלא שכמו מסעדנים רבים וגדולים ממנו, גם לחביבי בער (ואולי הבנק לחץ) לפתוח עוד מקום. מה שהוא החליט לפתוח, ובעיקר היכן שהחליט לעשות זאת, גרם לי להרים גבה. מי פותח מקום חדש במקום הכי ישן בתל-אביב, הלוא הוא שוק לוינסקי, ועוד מכנה אותו בחוצפתו "חמארה" (כלומר: מאורת שתייה). חמארה, חביבי, זה מקום בן 100, גג 25, לא חודשיים.

טוב, נו, תגידו בוודאי, כל מסע בן אלף מילין מתחיל בצעד קטן. ובכן, לשמחתי, את הצעד הזה עושה חביבי יפה. ומקל ההליכה שלו הוא גפילטע פיש. יש לו לחביבי עוד כמה מקלות כמובן. בירה טובה מהחבית (לא גולדסטאר אומנם, אבל יאללה, שיהיה) מוזיקה יוונית ואחרת שמחות לאללה, מארחת מופלאה בדמותה של אורית ארביב (אקס ג'וז ולוז המקורית), וקהל מצוין ועושה רושם שכבר נאמן, למרות הזמן הקצר. המקום הקטן שלו מצליח באורח פלא להיראות באמת כמו חמארה ותיקה, אף שהוא קיים רק כמה חודשים. לא משהו להקל בו ראש.

כבד קצוץ / צילום: איל יצהר

אלא שאתם, ולפעמים גם אני, כאן בשביל האוכל. והאוכל של חביבי פשוט מצוין. החל בסלטים הפשוטים והטובים - הסלט היווני הפשוט והטוב וממרח השום והשקדים הלוא הוא הסקור דליה, כך שגם היווני שבי בא על סיפוקו - עבור במרקים ביתיים כמו מרק עדשים שדגמתי, תפוחי אדמה וחומוס חריף, טוב וזול, דרך דגים כבושים למיניהם - טעמתי פלמידה אדומה נהדרת וסרדינים לא פחות טובים - וכלה במחבתות מרהיבות של פלמידה לבנה ברוטב עגבניות חריף נהדר.

אלא שאני כאן בגלל הגפילטע. לא שהשאר, כאמור, רע. ממש לא. אבל להגיד לפולני כמוני שיש גפילטע, זה כמו לנופף בבד אדום לשור ספרדי. והגפילטע של חביבי, כאמור, לא בדיוק ורשאי דור שלישי, הוא פשוט מצוין.

אולי דווקא בגלל שהוא לא פולני, הוא מקפיד שלא להקפיד על כלל הברזל בדג הממולא הפולני, שיהיה מתוק. הגפילטע של חביבי לא מתוק. הוא מוצק, אולי טיפה מוצק מדי, אבל בקטנה, כמעט חריף, או לפחות מתובל כמו שצריך (ואגב, לא כל הגפילטע האשכנזיים מתוקים כמו זה של הפולנים) ובעיקר טעים לאללה. וכשאתה מניח לידו כוס בירה קטנה או (ואולי גם) צ'ייסר קטן של וודקה קפואה, אתה בגן עדן. או לפחות אני. וכאן, כזכור, אני קובע.

פלמידה / צילום: איל יצהר

ואם זה לא מספיק לכם, אז יש גם כבד קצוץ וסלט מטיאס. אני מאוד מקווה שהצלחתו הנוכחית של חביבי תימשך. לא בטוח שאשרוץ כאן הרבה כמו שהייתי רוצה, אחרי הכול, מתי ממש מעבר לפינה, אבל בכל זאת, וזה מאוד נדיר, בחודשים האחרונים כבר ביקרתי כאן שלוש או ארבע פעמים. וזה המון. ברוך הבא, מר חביבי. לוינסקי, שמתמלא במקומות אופנתיים משהו על חשבון המעדניות והחמארות הוותיקות, צריך עוד כמה כמוך. טוב, עוד אחד או שניים. בעצם מספיק ככה.

מסעדת חמארה

פרטים: לוינסקי 50, תל-אביב. טל' 050-4429816.

ב'-ה' 00:00-09:00, ו'- 17:30-08:00, ש'- 18:00-12:00

מחירים: גפילטע - 29 שקל, כבד קצוץ - 35 שקל, סלט יווני - 39 שקל, סלט מטיאס - 35, סקורדיליה - 35 שקל, פלמידה אדומה כבושה - 45 שקל, סרדינים - 48 שקל, מרק - 25 שקל, פלמידה לבנה במחבת - 59 שקל

כדאי להכיר

עדשים ירוקות. אם תיתקלו בכאלו, רצוי במשקל, קנו והכינו מהן את המג'דרה הכי טובה שהכנתם בחיים. עם בורגול דווקא, לא עם אורז. טגנו 4 בצלים קצוצים בחצי כוס שמן זית לאט-לאט עד שיזהיבו, בשלו ½ ק"ג עדשים חצי שעה, ערבבו עם הבצל ובשלו עוד חמש דקות. הוסיפו ¾ כוס בורגול גס ומלח, ערבבו ובשלו עוד חמש דקות. מתכון של דוחול ספדי מספרו המצוין "בלדי".

השורה התחתונה

מצוין ושווה כל שקל

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ● צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; אקרו קופצת לאחר המיזוג עם ישראל קנדה

מדדי ת"א 90 יורד בכ-0.6%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.2% ● אקרו מזנקת ביותר ב-8% לאחר העסקה עם ישראל קנדה ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● עדכונים שוטפים

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו