גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להכין את הילד לאתמול

כולנו אומרים שאנו רוצים עבור ילדינו את הטוב ביותר, ומתכוונים שאנו רוצים עבורם את הבטוח, את המוכר

לראות את המחר / איור: עומר הופמן
לראות את המחר / איור: עומר הופמן

במשך תשע השנים האחרונות, בתדירות של כל הזמן, אני מנסה להשפיע על בני המקסים יונתן, שישב ללמוד. בתשע השנים האחרונות, כך לשבועתו, המורה לא נתנה שיעורי בית, שאותם ממילא הוא כבר סיים בכיתה. בנוסף, התברר שלמרבית המורות הייתה אנגינה (מדובר במגיפה בלתי נשלטת, שהשתוללה בעיקר סמוך לבית הספר שלו), כך שהמבחנים בוטלו כבר כמה שנים ברציפות, וכל מאמציי לזכות לראות אותו עושה מה שמקובל לעשות עם ספרי ומחברות הלימוד עלו בתוהו. אפילו שיעורי בית ועבודות הגשה הוא לא נתן לי להכין עבורו.

והנה, הלימודים בחטיבת הביניים רגע לפני סיום, השיבוצים לתיכון ולמגמות קרבים, ולפתע, באיחור אופנתי של כמה שנים, בניגוד גמור למה שהורגלתי אליו, הילד מנסה לעלות ברגע האחרון על כרכרת השגרה בנתיב הסלול. הוא מגיע אליי, ככה בנונשלנט, לקראת ערב, מעדכן אותי שמחר יש מבחן משווה (יש לזה שם אחר היום) במתמטיקה ומבקש, אם יש לי חצי שעה פנויה, שאלמד אותו לרגע את כל החומר של כיתות ז'-ט' באלגברה ובהנדסה. ייאוש.

פעם, כשהגעתי איתו לאסיפת הורים בכיתה ה', חפוי ראש ומוכן לעונש, המורה הסבירה לו שמוקדם מדי נהיה מאוחר מדי, ונתנה לו, שוב, צ'אנס אחרון, תוך שהסבירה לו שהוא חלש באנגלית וביקשה שישלים את החומר לפני שיהיה מאוחר. אני הנהנתי בהכנעה, כהנהן הורה באסיפות הורים, ואילו הבן יקיר לי הסביר לה שנכון שהוא חלש באנגלית, ובגלל זה הוא לא ישלים את החומר, כי אבא שלו טוען שעדיף לחזק את החוזקות שלך, כדי להיות מצוין בהן. אם הוא יחזק את החולשות שלו, הסביר, הוא יתקדם בהן לכל היותר לרמה בינונית, וחבל על הזמן שלו. ולכן, כך הודיע לה הנער, הוא נאלץ לדחות את הצעתה. והנה, לא חלפו ארבע שנים ונפלה עליו חרדת המציאות, ופתאום, באמת אני חושש שמוקדם מדי נעשה מאוחר מדי.

שנים אני מאיים עליו שאם הוא לא יוציא ציונים טובים הוא לא יתקבל ללימודים גבוהים, וחייו הבוגרים ייחרבו. כמו רבים וטובים לפניי, אני מנהל כיום את מלחמות האתמול ומנסה להכין את הילדים שלי בבטחה לחיי הדור הקודם, החיים המוכרים לי. ההורים שלנו ישבו לנו בסביבת התנוך, וניסו לשכנע אותנו למצוא עבודה עם קביעות, תוך המלצה על התעשייה האווירית, אגד, משרד החינוך או משרה טובה בעירייה, ואנחנו הנהנו ובחרנו קצת אחרת.

ההורים שלהם, בזמנם, שהיו בעלי מקצוע, ניסו לשכנע אותם ללמוד מקצוע: רתך, מסגר, טכנאי, מכונאי, ספר, שען או סנדלר, מלאכה שפרנסה בצדה בעולם של פעם. כולנו אומרים שאנו רוצים עבור ילדינו את הטוב ביותר, ומתכוונים למעשה שאנו רוצים עבורם את הבטוח ביותר, את מה שמוכר לנו. כפועל יוצא מכך, אנחנו מנסים להכין אותם לחיים הכמעט לא רלוונטיים עבורם, של הדור שלנו.

איימתי עליו שאם הוא לא יוציא ציונים גבוהים, הוא לא יתקבל ללימודים גבוהים, מאחר שכך זה היה לפני 30 שנים, בזמני, רגע לפני שהקימו את כל המכללות ורגע לפני שהמרכז הבין-תחומי (או כמו שהחבר'ה קוראים לו: "המרכז הבן טחונים") אפילו קיבל אישור להעניק תואר דוקטור, וניתן כבר להגיע ללימודים גבוהים בתשלום, גם בלי הצטיינות יתירה בתיכון.

איימתי עליו בביטחון מוטעה, כמצופה מהורה, שאם הוא לא יתקבל ללימודים גבוהים אין לו עתיד (לאחרונה גיליתי שכולנו מסכימים לגבי מה שיהיה בעתיד, והמחלוקות העיקריות שנותרו בין אנשים הן רק לגבי מה שהיה בעבר), זאת אף שלאחרונה גיליתי שאפילו את ההווה איני מיטיב להכיר, וכבר כיום אינני יודע ובוודאי שאיני מבין במה באמת עוסקים מרבית הצעירים שמסבירים לי מה המקצוע שלהם. לפעמים אפילו קצת נדמה לי שלא לומדים את הדברים האלה באוניברסיטה, שנותרה תקועה לה סתם, באמצע החיים של רבים מאיתנו.

העובדה שאני אפילו לא מכיר ממש את המקצועות של הדור הנוכחי, לא ממש מפריעה לי לנסות להכין את הילדים שלי, בכלים של הדור הקודם, למלחמה של הדור הבא. מה לעשות, העולם משתנה מהר ואנשים משתנים לאט.

פה ושם לאורך השנים, ניסיתי לחזק את עצמי, בלי לגלות לו, והתעודדתי מכך שביל גייטס עזב את הלימודים באוניברסיטה לאחר שנה אחת, וייתכן, לא עלינו, שעד היום הוא לא שב להשלים אותם. התעודדתי מכך שסטיב ג'ובס התחיל את הסיבוב לאחר שחזר מטיול ארוך מדי במזרח הרחוק, שם, לפי הסיפור, היו רק חומרים ספורים שאותם לא עישן, ואילו תמאס אלווה אדיסון הקטין לעשות, ועזב את בית ספר בגיל 12, התחיל ללמוד בבית, המציא מלא תירוצים מדוע בית ספר לא בשבילו, והמשיך להמציא עוד 1,093 המצאות שרשומות על שמו (כולל כמובן נורת החשמל, שאלמלא היא, היינו יושבים עד היום בבית ורואים טלוויזיה בחושך).

אבל בינינו, איזה הורה מביט על בנו הצעיר ומאחל לו שיפסיק ללמוד או שייסע קצת לדפוק את הראש במזרח, בתקווה שייצא מזה איזה ביל גייטס או סטיב ג'ובס. אנחנו רוצים עבורם שקט וביטחון, שילכו באיזה תלם חרוש, שלא ירוצו, מחשש שייפלו ושיקפידו ללבוש משהו חם כי קר שם בחוץ.

ומה לגבי אדיסון? הממציא הזה, שלכאורה היה עם הראש הכי פתוח בעולם, העסיק פעם עובד בשם טסלה, מדען צעיר, שהציע לו להאיר את החיים באמצעות זרם חילופין, המצאה שאותה דחה אדיסון בבוז גדול (אדיסון אפילו המציא על הדרך את הכיסא החשמלי כדי להוכיח כמה זרם החילופין מסוכן לשימוש). כעבור שנים ספורות כל העולם הואר באמצעות זרם חילופין, הארה שלה לא זכה אדיסון, שמת בידיעה שכשל ושאפילו הוא, גדול הממציאים בני דורו, לא הצליח לראות נכוחה את העתיד לבוא.

כשאני מבין כמה המדען הפתוח הזה היה עיוור מלחזות את העתיד של הדור הבא, אפילו בתחום שבו עסק, אני חש סלחן יותר כלפי עצמי, ויושב מדי יום כבר למעלה מחודש להשלים את החומר של החטיבה ולבקש ממי שרק אפשר מועד ב' והזדמנות שנייה לחזור, או לעלות לראשונה, ביחד עם יונתן, לתלם המוכר שאותו כה היטבתי לחרוש בעבר.

עוד כתבות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט