גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשת ישרוטל משיקה 5 בתי מלון חדשים בת"א ובירושלים

יחד עם בתי המלון שעליהם הכריזה הרשת היום תגיע ישרוטל לכ-920 חדרים בת"א ● מדובר במהלך שעלותו הכוללת נאמדת בכ-1.5 מיליארד שקל ● מנכ"ל ישרוטל, ליאור רביב: "פעם יזמים ברחו מהתחום הזה, היום פונים אלינו יזמים שמחפשים מלונות"

אחרי הדוחות הטובים שפרסמה מוקדם יותר השבוע, מודיעה היום (ד') ישרוטל על השקה של 5 בתי מלון חדשים, ארבעה בתל-אביב ואחד בירושלים. כיום מונה הרשת 19 בתי מלון, 8 מהם באילת. היעד: 1,500 חדרים בתל-אביב.

יחד עם בתי המלון שעליהם הכריזה הרשת היום, תגיע ישרוטל לכ-920 חדרים בתל-אביב - כך שתנופת הבנייה בעיר הלבנה נמשכת מבחינת הרשת. מדובר במהלך שעלותו הכוללת נאמדת בכ-1.5 מיליארד שקל.

מרבית בתי המלון נפתחים בשותפות (50%-50%) עם יזמי הקרקע. מספר חדרי המלון של ישרוטל בכלל מלונותיה עומד על 4,222. הרשת מעסיקה 5,000 עובדים, והיקף תשלום השכר כפי שמשתקף מדוחות החברה עמד בשנת 2017 על 600 מיליון שקל. את 2017 סיימה ישרוטל רווח של 138 מיליון שקל (עלייה של 14%).

ליאור רביב, מנכ"ל רשת ישרוטל, מסר היום: "מבחינת השקעה, מלונאות הפך להיות תחום אטרקטיבי. פעם יזמים ברחו מהתחום הזה, היום פונים אלינו יזמים שמחפשים מלונות. זה תחום שיש בו תשואה של 5%-6%. גם הסיכון הביטחוני שמשפיע מאוד על הענף הצטמצם".

מנכ"ל ישרוטל-ליאור רביב/ צילום: אריאל בסור

בתי המלון עליהם הכריזה ישרוטל, והצפויים להיפתח ב-3-4 השנים הקרובות, כוללים מלון הממוקם בצפון הירקון בתל-אביב (מול רחוב יורדי הסירה). המלון מתנשא לגובה של 57.5 מטרים ויכלול 17 קומות ו-154 חדרים, ובתוכו גם שתי דירות גג. למלון היה היתר לבנייה של מגורים, אולם ברשת בחרו במלונאות בשותפות 50%-50% עם יזמי הקרקע, בהשקעה משותפת של 91 מיליון שקל להקמת המלון.

מלון נוסף ממוקם בשדרות ירושלים ביפו (מול תיאטרון נוגה) במבנה לשימור (בניין השקם). גם כאן למבנה היה היתר לבניין מגורים, אולם בישרוטל דבקים בגישה שמלונאות היא אפיק רווחי, בעיקר בתל-אביב. הליך השימור במבנה הסתיים, וכעת מתמקדים בעיצובו הפנימי. המלון המפואר יכלול 125 חדרים, והוא ייפתח ב-2021 בהשקה של כ-100 מיליון שקל (ללא הקרקע).

גם כאן חולקת ישרוטל בעלות 50%-50%. ברצועת החוף חתמה הרשת על הסכם לבניית מלון במגדלי ליאון הסמוכים למלון רויאל ביץ'. היקף ההשקה כאן עומד כמיליארד שקל, כולל הקרקע, בהקמת מלון ברמת 5 כוכבים דלוקס שיכלול מרכז כנסים ל-1,000 איש וחניון מותאם. זהו פרויקט בשכירות ל-25 שנים.

"אנחנו לא יכולים לרכוש את כל הנכסים שאנחנו רוצים, כי לא כל דבר עומד למכירה", מסביר רביב. "במקומות שאנחנו לא קונים, המודל הוא להיכנס לשכירות של 25 שנה".

מלון אחר עליו דיווחה הרשת מוקדם יותר השבוע, אליו היא נכנסה במודל של שכירות, ממוקם ברחוב נחלת בנימין בתל-אביב וכולל 87 חדרים במבנה לשימור. "זה אמנם מלון יחסית קטן, אבל אנחנו מזהים פוטנציאל להרוויח כסף לאור המיקום האסטרטגי", אומר רביב. 

מלון נוסף צפוי להיפתח ב-2022 בכיכר ציון בירושלים. המלון ימנה 250 חדרים ומשלב מבנה לשימור עם מבנה חדש, וגם בו יוקם מרכז כנסים. היקף ההשקעה בפרויקט זה עומד על 350 מיליון שקל.

כל המלונות הללו לא נכללים בתוכנית המענקים של משרד התיירות, שהשבוע הורחבה למענק של עד 10% בהסבת בנייני משרדים למלונאות בתל-אביב. בהתייחס לתוכנית הזו מחמיא רביב לרעיון, אך מציין כי נדיר למצוא בנייני משרדים בתל-אביב שירצו לעבור הסבה למלונאות. "מלון לא יכול לשלם 200 שקל למ"ר. בכל פרויקט משרדים שניסינו להיכנס אליו, הבנו מהר מאוד שזה לא ילך. ניסינו להחליף את מלון אינדיגו שתוכנן להיפתח במגדלי עזריאלי החדשים עם 120 חדרים. המנכ"ל שם 'נפנף' אותנו, בכך שהקומות נחטפו לטובת משרדים".

עוד התייחס רביב לכוונת משרד התיירות לעודד הקמת בתי מלון בדרגת אירוח בינונית. "אין היתכנות כלכלית להקים מלונות כאלה בתל-אביב. גם המגבלה ששם משרד התיירות, של עד 250 אלף שקל לחדר, משקפת מלונות פשוטים. אצלנו ההשקעה הממוצעת לכל חדר היא בהיקף של מיליון שקל".

באשר למחירי הלינה הגבוהים בישראל, אומר רביב: "המחירים הם בבואה של יוקר המחיה בישראל, מעלויות השכר ועד שאר העלויות".

עם זאת, נדמה שעם המספר הגואה של התיירות, לרביב אין סיבה להוזיל מחירים. "אילת נמצאת בתקופה מצוינת, וב'בראשית' יש לנו שיעורי תפוסה ממוצעים של 97%. אחרי החגים המחירים באילת יירדו ב-70%. היינו בלחץ מהשמיים הפתוחים, אבל שינינו אסטרטגיה והכנסנו יותר קבוצות מבעבר. זה פעל לטובתנו. באילת שיפרנו את התוצאות מ-2016 ל-2017, כך שנוסעים אולי יותר לחו"ל, אבל גם נופשים בישראל".

באשר ליציאה מאזורי התיירות החזקים, אילת, תל-אביב וירושלים, אומר רביב: "זה פחות מעניין. אנחנו מקבלים הצעות לניהול בתי מלון בכל הארץ. כמעט שפתחנו בכפר סולד. אבל אנחנו בוחרים רק מה שמתאים לד.נ.א שלנו. אנחנו לא רוצים להקים מלון בפתח-תקווה, בנתניה, בעכו, באשדוד או בראשון-לציון. יש חברות שהן פחות בררניות ואולי ילכו למקומות האלה. לצד המקומות החזקים למדנו ליצור ביקושים למלונות כמו 'בראשית' או 'כרמים', שם אנחנו יוצרים ביקוש-על דרך מיתוג יוקרה".

גם מלון "מצפה הימים", שהרשת רכשה בעסקה שנאמדה ב-100 מיליון שקל, ייכנס לקטגוריית האקסלוסיב שלה. המלון ייסגר בחודש הבא ל-7 חודשים לטובת שיפוץ מסיבי הכולל הוספה של 17 חדרים בהשקעה כוללת של 40 מיליון שקל.

הדוחות החיוביים של ישרוטל יובילו לחלוקת דיבידנדים של 25 מיליון שקל. מחזור ההכנסות של הקבוצה לשנת 2017 הסתכם בכ-1.322 מיליארד שקל, לעומת כ-1.246 מיליארד שקל ב-2016. ה-EBITDAR (רווח מפעולות רגילות לפני פחת ותשלומים לבעלי מלונות) הסתכם בכ-317 מיליון (לעומת כ-289 מיליון שקל ב-2016, גידול של כ-9%. הרווח התפעולי בשנת 2017 הסתכם בכ-187 מיליון שקל, בהשוואה ל-166 מיליון שקל, ב-2016, גידול של כ-12%.

הרווח הנקי הסתכם בכ-135 מיליון שקל, והוא משקף גידול של 11.5%. הרווח ממכירת דירות בירושלים עמד על כ-19 מיליון שקל ל-5 דירות שנמכרו ונמסרו במלון אוריינט ירושלים (6 דירות נוספות מצויות בתהליך). מחיר המניה של ישורטל עלה מ-37.02 ל-39.16. "גם בתי השקעה נכנסו כמשקיעים. זה מלמד שאפשר לעשות במלונאות", מסכם רביב.

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

העובדים והיזמים ייהנו מ-100 מיליון דולר. מאחורי הקלעים של אקזיט הענק

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?