גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפכה של שקד: הצעת חוק שתאפשר נוכחות עו"ד בחקירות

ההצעה לקבוע זכות חוקית לנוכחות עו"ד מטעם החשוד בחקירתו נבדקה כמה פעמים בשנים האחרונות ● "בשנת 2012 המליצה הוועדה לדחות ההצעה. כעת מבקשת השרה לשוב ולבחון את הנושא"

איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב
איילת שקד / צילום: שאטרסטוק, א.ס.א.פ קריאייטיב

1. שרת המשפטים, איילת שקד, פנתה השבוע ל"ועדה המייעצת לסדר דין פלילי וראיות", בבקשה לבחון הצעת חוק הקובעת את זכותו של חשוד לדרוש נוכחות עורך-דין בעת חקירתו. עקרונות ההצעה מתבססות על הצעת חוק שהובילה בעשור האחרון יו"ר מרצ וח"כ לשעבר, זהבה גלאון.

בקיץ 2015, לאחר כינון הממשלה הנוכחית, הגישו גלאון עם הח"כים מיקי רוזנטל ונחמן שי (המחנה הציוני) הצעת חוק פרטית תחת הכותרת: "הצעת חוק סדר הדין הפלילי (חקירת חשודים) (תיקון - נוכחות עורך-דין בחקירת חשוד) התשע"ה - 2015". בדברי ההסבר להצעה נכתב: "נוכחות עורך-דין בעת חקירה היא זכות אשר ראוי כי תהיה מוקנית לחשוד", וגם "מטרת הצעת חוק זו להגן על זכותו של החשוד בביצוע עבירה פלילית שלא ליפול קורבן למעשה אלימות משטרתית וכן למנוע פגיעה בכבוד האדם בעת חקירתו. החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו, היינו משטרת ישראל".

עוד כתבה גלאון אז כי "השיטה המשפטית כיום המאפשרת הרשעה על סמך הודאה, מגלה מתירנות כלפי שיטות חקירה של לחץ ומעודדת הודאות של נאשמים. כתוצאה מכך, הגופים החוקרים נוטים להעדיף דרכי חקירה המתרכזות בנחקר, במקום לנתב את החקירה לאיסוף ראיות אחרות".

2. הוועדה המייעצת לענייני סדר הדין הפלילי בראשות שופטת בית המשפט העליון בדימוס ופרקליטת המדינה לשעבר, עדנה ארבל, היא ועדה קבועה הממונה על-ידי שרי המשפטים המכינה עבור הממשלה את מרבית הצעות החוק הממשלתיות בנושא סדר הדין הפלילי ודיני הראיות. (מקבילה לה הוועדה המייעצת לעניינים אזרחיים בראשות שופט העליון, יצחק עמית). בוועדה מספר גדול ורחב של חברים: שופטים מכל הערכאות, נציגים בכירים מהפרקליטות, נציגי הסניגוריה הציבורית, המשטרה, לשכת עורכי-הדין ונציגי אקדמיה.

3. כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות עלו ונבדקו, גם במשרד המשפטים, הצעות לקבוע זכות חוקית לנחקר לדרוש נוכחות עורך-דין מטעמו בעת חקירתו, כמקובל במרבית הארצות המערביות. הדרישה הזו מתחזקת ככל שמתבררים היקפי המעצרים הגבוהים מאוד שמבצעת המשטרה, כמו גם הודאות נאשמים שאחרי כן טוענים כי התקבלו בלחץ, וכן ריבוי הסדרי הטיעון.

בסוף נובמבר 1993, אחרי כמה פרשות שבהן הורשעו נאשמים על-סמך הודאות כוזבות (כפי שנכתב כאן השבוע ב"גלובס"), מונתה ועדה בראשות שופט בית המשפט העליון בדימוס, אליעזר גולדברג, לימים מבקר המדינה. המלצות הוועדה היו חד-משמעיות: "לפתוח את דלתותיהם של חדרי החקירות לעורכי-דין כבר מן השלב הראשון של החקירה, (בכלל זה שלב התשאול)". זאת, לעמדת גולדברג, בשל הצורך "להרתיע חוקרים מפני מעשים אסורים, להבטיח את אמון הציבור בשלב זה של אכיפת החוק ולחזק את יכולתו של בית המשפט לקבוע ממצאים מבוססים".

הוועדה המליצה על נוכחות עורך-דין כבר משלבי החקירה המוקדמים - במעמד של משקיף, ללא זכות התערבות במהלך החקירה ובלי יכולת להמליץ לנחקר החשוד במהלכה. ההמלצות הוגשו, אולם משרד המשפטים לא קידם אותן.

4. פעם שנייה עלה העניין ונידון בזמנו של שר המשפטים המנוח, יעקב נאמן, אולם ההתנגדות בפרקליטות ובמשטרה הייתה אז גורפת. הטענה שעלתה אז ושחוזרת על עצמה מאז עד היום, היא שנוכחות סניגור בחקירה "תחליש ותסכל את כוחם של מנגנוני הצדק בבואם לחשוף שחיתויות של אנשים מתוחכמים", כפי שאומר גורם חקירה שלא לייחוס. נאמן, שהיה סנגור בתפקידו הפרטי, שחשש שדברים ייראו כאילו הוא מעביר הצעה שתתמוך באינטרסים של עמיתיו הסנגורים, קיבל את ההתנגדות ודחה את ההצעה.

5. פעם שלישית נידון העניין במחצית השנייה של 2015 בעקבות הצעת החוק של שלושת חברי הכנסת לעיל. אז גם צורפה סקירה משווה של מרכז המחקר והמידע בכנסת לשנת 2007, שבה נכתב: " החוק בישראל קובע אמנם שעצור זכאי להיפגש עם עו"ד ולהיוועץ בו.. וכי מרגע שביקש לעשות זאת .. האחראי על החקירה נדרש לאשר קיום הפגישה ללא דיחוי.... ואולם לא חלה עליה כל חובה לאפשר לעו"ד להניות נוכח במהלך החקירה של לקוחו". גם אז הייתה התנגדות גורפת שבאה לביטוי בדיונים פנימיים, במשטרה ובפרקליטות. התוצאה היתה שוועדת השרים דחתה על הסף את ההצעה, על-פי המלצה שהגיעה ממשרד המשפטים.

6. יש לציין כי בימים אלה, השבוע, בודקים במשרד המשפטים אם דחיית ההצעה אז, בסוף 2015, השנה הראשונה לכהונתה של שקד כשרת המשפטים, אכן נעשתה רק לאחר שהתקיים הדיון הנדרש ב"וועדה המייעצת לסדר דין פלילי וראיות", גם אז בראשותה של ארבל, או שמא כלל לא התקיימו שום דיון ובדיקה.

כמו-כן לא ברור אם נמסר לשרה שקד אז, בעת הדיון בהצעת החוק הפרטית, על קיומה של ההצעה ו/ או על ההחלטה במשרד המשפטים לדחותה על הסף. זאת, מבלי שתקיים כלל דיון בלשכת שרת המשפטים, בממשלה ובוועדת השרים לענייני חקיקה.

7. תגובת משרד המשפטים מהבוקר (ד'): "הוועדה המייעצת לשרה בראשות השופטת מרים נאור המליצה בשנת 2012 לשר המשפטים דאז, יעקב נאמן, שלא לאפשר נוכחות עו"ד. מאז חלפו מספר שנים, ולאחרונה ביקשה שרת המשפטים מגורמי משרדה לשוב ולבחון את הנושא - להעלות בפניה חסרונות ויתרונות, ולגבש עמדה מקצועית עדכנית בדגש על הנעשה בעולם. לאחר מכן השרה תחליט על עמדתה".

8.לפי הצעת החוק של הח"כית לשעבר גלאון והח"כים רוזנטל ושי, שעשויה להוות בסיס ראשוני לדיון הנוכחי, חקירת חשוד בתחנת משטרה תתנהל בנוכחות עורך-דין. אם לא נכח עו"ד בעת החקירה, היא תתועד בתיעוד חזותי. כמו-כן, לפי ההצעה, רשאי החשוד הנחקר לוותר על הזכות לנוכחות עו"ד - אולם זו תהיה בכתב ובחתימתו.

עוד לפי ההצעה, הודאות חשוד שהתקבלו בחקירה ללא נוכחות עורך-דין, ללא תיעוד וללא הסכמה בכתב של החשוד לכך - לא יהיו קבילות.

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים