גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תאמנו את היכולות שלכם לצורכי שוק העבודה החדש

עובדים רבים מדי מנסים לחזור בכוח לשוק העבודה הישן והמוכר, בזמן שהוא דורש עמידות לשינויים ● מיזם של ארגון IFTF מסמן את חמשת התחומים שבהם נידרש לשפר את היכולות שלנו, בלי קשר למקצוע שבו אנחנו עוסקים

עובדים אמריקאים באתר בניה / צילום: שאטרסטוק
עובדים אמריקאים באתר בניה / צילום: שאטרסטוק

השבוע, באמצע הרצאה בפני מנהלים, תוך כדי שיחה על המשמעות של פיתוח עובדים בעולם החדש, הבנתי מדוע אני לא מצליחה לסיים לכתוב את הטור הזה - בדיוק מהסיבות שהטור הזה מדבר עליהן: היכולות החדשות שנדרשות לנו בעידן שבו העבודה נפרדת ממקומות פיזיים כמו מפעלים ומשרדים, ממשרות של 8:00-17:00; בעידן שבו הלמידה עוזבת את הכיתה ונפרדת מהגבולות של מקצועות ועיסוקים. רובנו גדלנו בעולם עבודה שמתחיל בלימודים, ולאורך כל שנות הלימוד - מבית הספר היסודי - מישהו הכין לנו את מערך השיעורים, העביר את התכנים, בחן אם הבנו את החומר, נתן לנו הסמכה. גם אחרי שהגענו לשוק העבודה, שלחנו אותנו לקורסים, וגם כאשר הבנו שעלינו לדאוג להתפתחות האישית שלנו, עשינו זאת באמצעות רישום לקורס, לסדנה, להרצאה וכדוה. ושם, שוב הייתה אג'נדה והתפקיד שלנו היה לעקוב אחריה.

עבודה של ארגון IFTF, שמחבר אנשים לצורכי חשיבה על העתיד, נותנת מבט קצת אחר על האתגר הזה, מבט שמרחיק אותנו מתוכניות מסודרות. הארגון זיהה חמישה סלים של יכולות בסיסיות שאינן תלויות במקצוע או בעולם תוכן, וזה מבט מעניין כי הוא מסתכל על האפשרות להכין את עצמנו לעתיד באמצעות זיהוי ואימון יכולות שיידרשנו לנו בכל דרך שבה נלך.

דווקא החופש הזה, להיות המורים והמנהלים של עצמנו, השאיר אותי בתחושה שהטור לא גמור. לא יכולתי לסכם ב"ככה עושים את זה", להפנות לכלים קיימים, לתוכניות, ליצור דרך. אבל זו בדיוק הפואנטה של העבודה שעשה הארגון - לעורר אצלנו את ההבנה שעלינו לשמור כל הזמן על כושר לקראת כלכלת המחר, המאופיינת בצורך ללמוד ולעבוד כל הזמן.

לפניכם חמשת התחומים שבהם עלינו לשפר את היכולות שלנו, לפי IFTF.

1. לנהל את המוניטין האישי

בעולם החדש נקודת המוצא למסע שלנו היא מי אנחנו ומה אנחנו רוצים להיות. כל אחד צריך לבנות את המותג האישי שלו כדי שיכירו אותו. יש כאלה שאנחנו מכירים בזכות היותם מפורסמים, אחרים בזכות הידע שלהם שמעניין אותנו או חשוב לעשייה שלנו. וגם אנחנו צריכים ללמוד את אמנות הניהול של המוניטין בבמה הדיגיטלית הגדולה.

בעולם שבו ניתוחי מידע מניעים תעשיות כמו פרסום, קמעונאות, עיצוב וחינוך, אחת היכולות הבסיסיות שאנחנו נדרשים לה היא היכולת לנהל את המידע על עצמנו: איך להגן, מה לשתף, איך למכור את הערך שנוצר מהמידע שנאסף עלינו. כיום, ללא כלים וחקיקה מתאימים, המידע שלנו פרוץ וגורמים שונים יכולים לעשות בו שימוש בלי שנרוויח מכך, ולכן בטווח הקצר חשוב שנבין לפחות איך ה"אני" הדיגיטלי שלנו נראה. עם הזמן נלמד לנהל את התמונה הזאת באופן רחב יותר, וזה כולל גם את היכולת לקבל קרדיט על מה שעשינו או מסוגלים לעשות. בעולם החדש החיים שלנו הם קורות החיים שלנו. כל מה שאנחנו עושים במהלך היום ולאורך זמן צריך להזין את המותג שלנו, לעזור לנו להבין במה אנחנו טובים, איזה ערך אנחנו מביאים, מי זקוק לו, היכן אנחנו רוצים לתרום אותו, איך נשמע הקול הייחודי שלנו. עלינו לעשות את זה לרוחב תרבויות, תעשיות, פלטפורמות. בעולם מרושת תמצאו את עצמכם בכל יום עובדים, חושבים, יוצרים וגם מבלים עם אנשים שונים, וזה דורש את היכולת לשנות גישה, להבין עולמות שונים - פיזיים, ארגוניים, חברתיים ודיגיטליים.

2. לשתף פעולה עם מכונות

בעולם שבו מכונות יהפכו חכמות יותר ויותר ויהיו חלק בלתי נפרד מחיינו, אנחנו צריכים ללמוד את השפה שלהן. גם אם אנחנו לאט לאט מלמדים אותן להתנהל בשפתנו, עדיין יש להן שפה משלהן. לא מדובר אך ורק בכתיבת קוד, אלא גם ביכולת לעבוד בצוותים מעורבים של בני אדם ומכונות, בוטים ושאר כלים טכנולוגיים שישתתפו בעשייה. כבר היום, כדי ליהנות מהיעילות ומהנוחות שמבטיחים העוזרים הווירטואליים שלנו צריך לדעת כיצד לנצל את האינטליגנציה שלהם.

ה-IQ הרלוונטי לעולם המכונות החכמות הוא הקרוא וכתוב של העולם החדש. בין שאנחנו עובדים במחסן ובין שבמשרד, נצטרך לדעת לעבוד איתן, לסמוך עליהן, לבחון אותן, לגבש צוותים איתן, לשאול אותן את השאלות הנכונות. בכל תפקיד, נצטרך לחשוב כמו מנהלים, כי הטכנולוגיה בעצם עובדת עבורנו, ולשם כך נדרשת שליטה בשפה הדיגיטלית. כמו האפליקציות בטלפון החכם, את היכולות האלה צריך לעדכן בתדירות הולכת וגוברת ולהתאימן לפלטפורמות שונות. אנחנו חייבים לאמץ אסטרטגיה שתאפשר לנו להישאר רלוונטיים ומעודכנים בסטנדרטים האחרונים של עולם התוכן שלנו ולרתום את הטכנולוגיה לעשייה בעולם הווירטואלי כמו זה הפיזי. השילוב ביניהם הוא העתיד, ונצטרך לבצע עבודה רבה בשני העולמות במקביל ולתקשר ביניהם. משהו כמו רגליים בקרקע המציאות והראש בענן, הדיגיטלי כמובן.

3. לבנות שבטים

היום אי אפשר לסמוך על כך שהמבנים הארגוניים, העסקיים או החברתיים שהתרגלנו אליהם יישארו. עדיף לסמוך על הרשת, על אנשים שעושים דברים יחד. בעולם הזה נצטרך ללמוד כל מיני צורות של שיתוף פעולה וסחר חליפין - של כסף, זמן, ידע, יכולת, השפעה ותובנות. נצטרך לבנות קהילות, לפעמים מההתחלה, לרתום את יכולת ההמון ולדעת לעבוד איתו ובתוכו.

בעולם שבו חוסר יציבות הוא הדבר היציב היחיד, נעבוד במבנים משתנים כל הזמן, ולכן אחת היכולות החשובות ביותר היא היכולת ליצור קהילה בהתאם לצורך, היכולת למצוא משאבים, לעבוד סביב רגולציה ולדעת לרתום את הכוחות שבשטח. בעולם הזה אנחנו נעצב מחדש מוצרים, שירותים וחוויות עם אנשים אחרים, אבל גם אלה ישרדו רק תקופה קצרה ויעוצבו מחדש עם אנשים אחרים. לכן אנחנו חייבים לפתח את היכולת לעצב לזמניות, לקחת מידע, לפעמים חלקי מידע קיים, כדי לפתור חלקים קטנים של בעיות גדולות, לשתף פעולה עם אנשים אחרים להתנסות בהמון פתרונות חדשים בעולמות שונים. כאן כנראה יצמחו גם רשתות הכסף החדש, אלה שיאפשרו לעבוד ברחבי העולם, בצורות סחר חדשות שיחברו עולמות פיזיים לרשת.

4. להבין מערכות מורכבות

ככל שהעולם נעשה מחובר, אנחנו צריכים לנווט את דרכנו במבוך של רשתות ומערכות באופן שייצור את השינויים הרצויים. בשביל זה צריך לפתח גמישות גוף ומחשבה, לחשוב מעבר למה שברור, לצבוע מחוץ לקווים. ליצור ולחלום ולרצות לדעת את מה שאנחנו לא יודעים. בעולם החדש אין פתרונות פשוטים או תשובות נכונות ואנחנו צריכים להיות מוכנים לחפש, למצוא ולפעול.

בני אדם מכוונים לסיפורים, ולכן בעולם עם כמויות מידע עצומות, עלינו לדעת כיצד לספר אותם במילים ובתמונות וכך לעודד אנשים לפעולה. הידע הזה יידרש לכל דבר - ממכירת מוצר ועד טיפול בלב שבור או בקהילה מפורקת. הסיפורים האלה גם צריכים לחשוב על העתיד - המשימה הזאת כבר אינה נחלתם של עתידנים במגדלי שן. זה אומר להבין את ההבדלים בין אפשרויות להסתברויות, לפתח תרחישים ולהפוך אותם לפתרונות. המורכבות בעולם החדש יכולה להיראות כמו כאוס, אבל מי שמסוגל לחבר את הנקודות יסלול שבילים חדשים וימצא את הכלים המתאימים לשינוי.

5. לדבוק בדרך

בתקופה הזאת, רבים מדי מנסים בכל כוחם לחזור למצב היציב, המוכר, אבל מה שדרוש עכשיו זה דווקא היכולת לפתח עמידות ולבנות את העולם החדש, שזקוק לא רק לפתרונות טכנולוגיים, אלא גם לחוכמה חברתית, אמפתיה, אינטליגנציה רגשית ואסטרטגיות ברורות לשילוב ידיים. למשל, כלי שיתוף לבנייה של "יחד" חדש, רשתות ביטחון. נדרשת לנו בהירות אתית בעולם שבו אנחנו משחקים לא רק עם העולם שמחוץ לנו, אלא גם עם זה שבתוך גופנו.

התרגלנו לעולם של עבודה שכירה, אבל בעולם העבודה החדש עבודה היא כבר לא מקום שהולכים אליו, היא משהו שאנחנו עושים, ואנחנו כבר לא תפקיד ומקצוע אלא סל של יכולות שצריכות לתת ערך למישהו כדי שנוכל לקבל תשלום עליהן. במסע הזה המפתח להצלחה הוא ללמוד כיצד ללמוד. אמנם מבטיחים לנו כלים מעולמות מדעי המוח, המציאות המדומה והמשחק שיעזרו לנו ללמוד ולהגיע להישגים, אבל בסופו של דבר, למידה היא מסע אישי, וכל אחד צריך להיות המנהל של עצמו ולשאול: מה הדבר הבא שעליי לדעת? כמה מהר אוכל לרכוש את היכולת הזאת? ואיך? בלי קשר למטרות האישיות או המיידיות שלנו, חדר הכושר הזה יכין אותנו להתמודד עם מה שיגיע בעתיד.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הזמר עומר אדם (במרכז) עם המנכ''ל משה לארי ומנהל החטיבה העסקית אופיר מורד / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

מלאומי למזרחי טפחות: עומר אדם באירוע של הבנק המתחרה

הזמר עומר אדם הופיע באירוע של בנק מזרחי טפחות  - לאחר שרק לאחרונה, כיכב דווקא בפרסומת של המתחרה בנק לאומי ● ה-SUV החדש של מותג הרכב הסיני Zeekr הושק במתחם ה-VIP של אצטדיון בלומפילד ● וגם: דלויט ישראל מגייסת עובדים למשרות בתחום ה-AI ● אירועים ומינויים

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נשיאת נציבות  האיחוד האירופי, אורסולה פון־דר־ליין ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Jonathan Raa, Fritz Nordengren

רגע האמת של אירופה: ביבשת מתלבטים איזו עסקת סחר לסגור עם ארה"ב

מסתמן שהדדליין להטלת מכסים הוארך ל־1 באוגוסט. על הפרק עומדים יחסי סחר בהיקף 1.6 טריליון דולר ● הדעות באירופה חלוקות בין תמיכה בהסכם מהיר לחשש מוויתורים ● האפשרויות המרכזיות: רכישת אנרגיה מסיבית מארה"ב לצד ״מכס מינימלי״ של 10% על סחורה אירופית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים