גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תאמנו את היכולות שלכם לצורכי שוק העבודה החדש

עובדים רבים מדי מנסים לחזור בכוח לשוק העבודה הישן והמוכר, בזמן שהוא דורש עמידות לשינויים ● מיזם של ארגון IFTF מסמן את חמשת התחומים שבהם נידרש לשפר את היכולות שלנו, בלי קשר למקצוע שבו אנחנו עוסקים

עובדים אמריקאים באתר בניה / צילום: שאטרסטוק
עובדים אמריקאים באתר בניה / צילום: שאטרסטוק

השבוע, באמצע הרצאה בפני מנהלים, תוך כדי שיחה על המשמעות של פיתוח עובדים בעולם החדש, הבנתי מדוע אני לא מצליחה לסיים לכתוב את הטור הזה - בדיוק מהסיבות שהטור הזה מדבר עליהן: היכולות החדשות שנדרשות לנו בעידן שבו העבודה נפרדת ממקומות פיזיים כמו מפעלים ומשרדים, ממשרות של 8:00-17:00; בעידן שבו הלמידה עוזבת את הכיתה ונפרדת מהגבולות של מקצועות ועיסוקים. רובנו גדלנו בעולם עבודה שמתחיל בלימודים, ולאורך כל שנות הלימוד - מבית הספר היסודי - מישהו הכין לנו את מערך השיעורים, העביר את התכנים, בחן אם הבנו את החומר, נתן לנו הסמכה. גם אחרי שהגענו לשוק העבודה, שלחנו אותנו לקורסים, וגם כאשר הבנו שעלינו לדאוג להתפתחות האישית שלנו, עשינו זאת באמצעות רישום לקורס, לסדנה, להרצאה וכדוה. ושם, שוב הייתה אג'נדה והתפקיד שלנו היה לעקוב אחריה.

עבודה של ארגון IFTF, שמחבר אנשים לצורכי חשיבה על העתיד, נותנת מבט קצת אחר על האתגר הזה, מבט שמרחיק אותנו מתוכניות מסודרות. הארגון זיהה חמישה סלים של יכולות בסיסיות שאינן תלויות במקצוע או בעולם תוכן, וזה מבט מעניין כי הוא מסתכל על האפשרות להכין את עצמנו לעתיד באמצעות זיהוי ואימון יכולות שיידרשנו לנו בכל דרך שבה נלך.

דווקא החופש הזה, להיות המורים והמנהלים של עצמנו, השאיר אותי בתחושה שהטור לא גמור. לא יכולתי לסכם ב"ככה עושים את זה", להפנות לכלים קיימים, לתוכניות, ליצור דרך. אבל זו בדיוק הפואנטה של העבודה שעשה הארגון - לעורר אצלנו את ההבנה שעלינו לשמור כל הזמן על כושר לקראת כלכלת המחר, המאופיינת בצורך ללמוד ולעבוד כל הזמן.

לפניכם חמשת התחומים שבהם עלינו לשפר את היכולות שלנו, לפי IFTF.

1. לנהל את המוניטין האישי

בעולם החדש נקודת המוצא למסע שלנו היא מי אנחנו ומה אנחנו רוצים להיות. כל אחד צריך לבנות את המותג האישי שלו כדי שיכירו אותו. יש כאלה שאנחנו מכירים בזכות היותם מפורסמים, אחרים בזכות הידע שלהם שמעניין אותנו או חשוב לעשייה שלנו. וגם אנחנו צריכים ללמוד את אמנות הניהול של המוניטין בבמה הדיגיטלית הגדולה.

בעולם שבו ניתוחי מידע מניעים תעשיות כמו פרסום, קמעונאות, עיצוב וחינוך, אחת היכולות הבסיסיות שאנחנו נדרשים לה היא היכולת לנהל את המידע על עצמנו: איך להגן, מה לשתף, איך למכור את הערך שנוצר מהמידע שנאסף עלינו. כיום, ללא כלים וחקיקה מתאימים, המידע שלנו פרוץ וגורמים שונים יכולים לעשות בו שימוש בלי שנרוויח מכך, ולכן בטווח הקצר חשוב שנבין לפחות איך ה"אני" הדיגיטלי שלנו נראה. עם הזמן נלמד לנהל את התמונה הזאת באופן רחב יותר, וזה כולל גם את היכולת לקבל קרדיט על מה שעשינו או מסוגלים לעשות. בעולם החדש החיים שלנו הם קורות החיים שלנו. כל מה שאנחנו עושים במהלך היום ולאורך זמן צריך להזין את המותג שלנו, לעזור לנו להבין במה אנחנו טובים, איזה ערך אנחנו מביאים, מי זקוק לו, היכן אנחנו רוצים לתרום אותו, איך נשמע הקול הייחודי שלנו. עלינו לעשות את זה לרוחב תרבויות, תעשיות, פלטפורמות. בעולם מרושת תמצאו את עצמכם בכל יום עובדים, חושבים, יוצרים וגם מבלים עם אנשים שונים, וזה דורש את היכולת לשנות גישה, להבין עולמות שונים - פיזיים, ארגוניים, חברתיים ודיגיטליים.

2. לשתף פעולה עם מכונות

בעולם שבו מכונות יהפכו חכמות יותר ויותר ויהיו חלק בלתי נפרד מחיינו, אנחנו צריכים ללמוד את השפה שלהן. גם אם אנחנו לאט לאט מלמדים אותן להתנהל בשפתנו, עדיין יש להן שפה משלהן. לא מדובר אך ורק בכתיבת קוד, אלא גם ביכולת לעבוד בצוותים מעורבים של בני אדם ומכונות, בוטים ושאר כלים טכנולוגיים שישתתפו בעשייה. כבר היום, כדי ליהנות מהיעילות ומהנוחות שמבטיחים העוזרים הווירטואליים שלנו צריך לדעת כיצד לנצל את האינטליגנציה שלהם.

ה-IQ הרלוונטי לעולם המכונות החכמות הוא הקרוא וכתוב של העולם החדש. בין שאנחנו עובדים במחסן ובין שבמשרד, נצטרך לדעת לעבוד איתן, לסמוך עליהן, לבחון אותן, לגבש צוותים איתן, לשאול אותן את השאלות הנכונות. בכל תפקיד, נצטרך לחשוב כמו מנהלים, כי הטכנולוגיה בעצם עובדת עבורנו, ולשם כך נדרשת שליטה בשפה הדיגיטלית. כמו האפליקציות בטלפון החכם, את היכולות האלה צריך לעדכן בתדירות הולכת וגוברת ולהתאימן לפלטפורמות שונות. אנחנו חייבים לאמץ אסטרטגיה שתאפשר לנו להישאר רלוונטיים ומעודכנים בסטנדרטים האחרונים של עולם התוכן שלנו ולרתום את הטכנולוגיה לעשייה בעולם הווירטואלי כמו זה הפיזי. השילוב ביניהם הוא העתיד, ונצטרך לבצע עבודה רבה בשני העולמות במקביל ולתקשר ביניהם. משהו כמו רגליים בקרקע המציאות והראש בענן, הדיגיטלי כמובן.

3. לבנות שבטים

היום אי אפשר לסמוך על כך שהמבנים הארגוניים, העסקיים או החברתיים שהתרגלנו אליהם יישארו. עדיף לסמוך על הרשת, על אנשים שעושים דברים יחד. בעולם הזה נצטרך ללמוד כל מיני צורות של שיתוף פעולה וסחר חליפין - של כסף, זמן, ידע, יכולת, השפעה ותובנות. נצטרך לבנות קהילות, לפעמים מההתחלה, לרתום את יכולת ההמון ולדעת לעבוד איתו ובתוכו.

בעולם שבו חוסר יציבות הוא הדבר היציב היחיד, נעבוד במבנים משתנים כל הזמן, ולכן אחת היכולות החשובות ביותר היא היכולת ליצור קהילה בהתאם לצורך, היכולת למצוא משאבים, לעבוד סביב רגולציה ולדעת לרתום את הכוחות שבשטח. בעולם הזה אנחנו נעצב מחדש מוצרים, שירותים וחוויות עם אנשים אחרים, אבל גם אלה ישרדו רק תקופה קצרה ויעוצבו מחדש עם אנשים אחרים. לכן אנחנו חייבים לפתח את היכולת לעצב לזמניות, לקחת מידע, לפעמים חלקי מידע קיים, כדי לפתור חלקים קטנים של בעיות גדולות, לשתף פעולה עם אנשים אחרים להתנסות בהמון פתרונות חדשים בעולמות שונים. כאן כנראה יצמחו גם רשתות הכסף החדש, אלה שיאפשרו לעבוד ברחבי העולם, בצורות סחר חדשות שיחברו עולמות פיזיים לרשת.

4. להבין מערכות מורכבות

ככל שהעולם נעשה מחובר, אנחנו צריכים לנווט את דרכנו במבוך של רשתות ומערכות באופן שייצור את השינויים הרצויים. בשביל זה צריך לפתח גמישות גוף ומחשבה, לחשוב מעבר למה שברור, לצבוע מחוץ לקווים. ליצור ולחלום ולרצות לדעת את מה שאנחנו לא יודעים. בעולם החדש אין פתרונות פשוטים או תשובות נכונות ואנחנו צריכים להיות מוכנים לחפש, למצוא ולפעול.

בני אדם מכוונים לסיפורים, ולכן בעולם עם כמויות מידע עצומות, עלינו לדעת כיצד לספר אותם במילים ובתמונות וכך לעודד אנשים לפעולה. הידע הזה יידרש לכל דבר - ממכירת מוצר ועד טיפול בלב שבור או בקהילה מפורקת. הסיפורים האלה גם צריכים לחשוב על העתיד - המשימה הזאת כבר אינה נחלתם של עתידנים במגדלי שן. זה אומר להבין את ההבדלים בין אפשרויות להסתברויות, לפתח תרחישים ולהפוך אותם לפתרונות. המורכבות בעולם החדש יכולה להיראות כמו כאוס, אבל מי שמסוגל לחבר את הנקודות יסלול שבילים חדשים וימצא את הכלים המתאימים לשינוי.

5. לדבוק בדרך

בתקופה הזאת, רבים מדי מנסים בכל כוחם לחזור למצב היציב, המוכר, אבל מה שדרוש עכשיו זה דווקא היכולת לפתח עמידות ולבנות את העולם החדש, שזקוק לא רק לפתרונות טכנולוגיים, אלא גם לחוכמה חברתית, אמפתיה, אינטליגנציה רגשית ואסטרטגיות ברורות לשילוב ידיים. למשל, כלי שיתוף לבנייה של "יחד" חדש, רשתות ביטחון. נדרשת לנו בהירות אתית בעולם שבו אנחנו משחקים לא רק עם העולם שמחוץ לנו, אלא גם עם זה שבתוך גופנו.

התרגלנו לעולם של עבודה שכירה, אבל בעולם העבודה החדש עבודה היא כבר לא מקום שהולכים אליו, היא משהו שאנחנו עושים, ואנחנו כבר לא תפקיד ומקצוע אלא סל של יכולות שצריכות לתת ערך למישהו כדי שנוכל לקבל תשלום עליהן. במסע הזה המפתח להצלחה הוא ללמוד כיצד ללמוד. אמנם מבטיחים לנו כלים מעולמות מדעי המוח, המציאות המדומה והמשחק שיעזרו לנו ללמוד ולהגיע להישגים, אבל בסופו של דבר, למידה היא מסע אישי, וכל אחד צריך להיות המנהל של עצמו ולשאול: מה הדבר הבא שעליי לדעת? כמה מהר אוכל לרכוש את היכולת הזאת? ואיך? בלי קשר למטרות האישיות או המיידיות שלנו, חדר הכושר הזה יכין אותנו להתמודד עם מה שיגיע בעתיד.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "עולם העבודה העתידי", www.niritcohen.com

עוד כתבות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

לאחר התחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"