גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ובעלות הברית הנפלאות

נשיא ארה"ב שלח בימים האחרונים כמה איתותים הצריכים להדאיג את בעלי בריתה של אמריקה

הנשיא טראמפ באוהיו / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ באוהיו / צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב שלח בימים האחרונים כמה איתותים, מכוונים או לא-מכוונים, הצריכים להדאיג את בעלי בריתה של אמריקה. הם צריכים להדאיג לא רק בגלל מה שכלול בהם, אלא בייחוד בגלל מה שמשתמע מהם.

שלושת הסיגנלים הנשיאותיים נוגעים לסוריה, לקוריאה ולטייוואן. נובעים מהם קוצר-טווח וקוצר-רוח. הנשיא דונלד טראמפ אינו מעוניין בקונטקסטים רחבים מדי. נקודת המוצא של כל הנחותיו היא שהעולם החיצון ניצל לרעה את ארה"ב כמעט מאז ומעולם. מאחר שתובנותיו ההיסטוריות מוגבלות, קשה להאמין שהוא טרח לתארך את ההיסטוריה של הניצול. אבל אילו תורגמו הנחותיו ללשון קצת יותר מורכבת, היינו אומרים שהניצול התחיל לאחר מלחמת העולם השנייה, כמעט לפני 75 שנה.

במרכז הניצול עמדה הסתמכותם של זרים על כוחה הצבאי של אמריקה ועל שוקיה. ההסתמכות הזו עלתה לארה"ב "טריליוני דולרים". הנשיא חזר על טענת ה"טריליונים" בסוף השבוע שעבר, בנאום פומבי בריצ'פילד, במדינת אוהיו. שם הוא הכריז, ש"בשנים האחרונות, האמריקאים צפו בוושינגטון מוציאה טריליונים וטריליונים של דולרים לבנות ארצות זרות בשעה שהיא הניחה לארצנו להידרדר אל שפל המדרגה".

7 טריליון דולר

הוא חזר וטען כי ארה"ב השקיעה "7 טריליון דולר" במזרח התיכון, "ואין לנו שום דבר מזה". עיתונים שבדקו את הטענה הזו, כאשר הושמעה בעבר, מצאו שהיא חוטאת באי-דיוק ניכר. מלחמות עיראק ואפגניסטן גם יחד עלו 1.8 טריליון דולר. זה כשלעצמו כמובן סכום עצום.

נאום ריצ'פילד נועד לעשות נפשות ליוזמת התשתית של הנשיא. הוא רוצה השקעה של טריליון וחצי (1,500 מיליארד) דולר לחידוש התשתית. על הצורך בחידושה יש הסכמה רחבה. אין לעומת זאת הסכמה על מקורות המימון שלה. ניסיונות של הנשיא ברק אובמה לשקם את התשתית נתקלו בחומת ההתנגדות של הרוב הרפובליקאי בקונגרס. לא ברור מה יעלה בגורל היוזמה השנה. נשארו לא יותר מארבעה חודשים לפני שהקונגרס ישקע בתרדמת הקיץ, ואחר כך ישקע במערכת הבחירות של אמצע הקדנציה.

אין זו הפעם הראשונה כמובן שהנשיא מאשים את קודמיו בהעדפת צורכיהם של זרים על אלה של האמריקאים. ההאשמה הזו העניקה השראה לסיסמת הבחירות שלו ב-2016, "אמריקה תחילה". אבל הפעם הוא הסמיך אותה אל התלונה על יוקר נוכחותם של 32,000 חיילים אמריקאיים לאורך קו ההפרדה בין שתי מדינות קוריאה. הם נמצאים שם זה 65 שנה, מאז הופסקה האש במלחמת קוריאה. טראמפ הזכיר, כי בהיותם שם הם מבטיחים שאיש לא יחצה את הגבול באופן לא חוקי. "אבל הגבול שלנו, אנחנו לא דואגים לו".

"חוזרים אל ארצנו"

אף כי נאום ריצ'פילד עמד לעסוק בתשתית, הנשיא סטה ימין ושמאל מן הנוסח המוכן, כדרכו באוזני קהל אוהד בעצרות הבחירות שלו. וכך, מבלי להתכוון, הוא השמיע שתי הצהרות, שהקפיצו יודעי דבר ממקומם.

"דרך אגב", הוא אמר פתאום, בלי כל קשר למשפט הקודם, "אנחנו מוציאים לדאעש את הנשמה. אנחנו יוצאים מסוריה, בקרוב מאוד. שאחרים יטפלו בזה". הקהל הגיב בתשואות, לפי התעתיק הרשמי של הנאום, באתר הבית הלבן. "בקרוב מאוד", הנשיא מיהר להוסיף. "בקרוב מאוד, אנחנו יוצאים... אנחנו הולכים לצאת בקרוב מאוד. אנחנו חוזרים הביתה, אל ארצנו, שאליה אנחנו שייכים, שבה אנחנו רוצים להיות".

ההודעה הזו, כמעט במשיכת כתפיים, הייתה שייכת לקטגוריה של מדיניות-באמצעות-ציוצים, חוץ מזה שכאן, בניגוד לציוצים, היה אפשר להחמיץ אותה מעיקרה אם מישהו לא טרח להאזין לדקה ה-28 של הנאום.

הנאום כמובן שיגר את התקשורת המזויפת לעמדות קרב, כדי לגלות אם יש ממש בהודעה הזו. ואף אמנם התברר ביום ו' בבוקר, שהבית הלבן הקפיא חבילת סיוע של 200 מיליון דולר לשיקום שטחי סוריה בשליטת ארה"ב ובעלי בריתה. מה הם 200 מיליון לעומת צורכי השיקום העצומים של סוריה, ומה הם 200 מיליון בשעה שארה"ב מוציאה "טריליונים וטריליונים" על פיתוח תשתיות בארצות רחוקות? אבל עצם ההקפאה שולחת מסר מקפיא דם למזרח התיכון: אין דאעש - אין אמריקאים.

אמנם תהיה שגרירות אמריקאית בירושלים. אבל בדמשק תהיה נציבות עליונה של איראן, שתחלוש על מלוא השטח מטהרן לביירות. הטורקים יחסלו את הכורדים, משטר אסד ופטרוניו יחסלו את המורדים הקיצוניים והמתונים, וסוריה תהפוך למצודה אנטי-מערבית. נשיא ארה"ב עתה זה הודיע, במשתמע, שזה לא נוגע לו אף כמלוא הנימה.

האם מישהו מבין את זה?

ההודעה הלא-צפויה השנייה מריצ'פילד נגעה לדרום קוריאה. הנשיא הודיע כבדרך אגב בדקה התשיעית של נאומו, כי בדעתו להשעות את הסכמות הסחר החדשות עם דרום קוריאה עד לאחר פגישתו עם רודן צפון קוריאה.

לא, לא טעות דפוס: הוא יעניש את הדרום עד לאחר פגישתו עם הצפון. הוא ידע שהקהל בריצ'פילד אולי לא ירד לסוף דעתו. "האם מישהו מבין את זה?", הוא שאל. "האם אתם יודעים מדוע?" והוא השיב: "כי זה קלף חזק מאוד, ואני רוצה להבטיח שכל אחד יקבל יחס הגון, ואנחנו מתקדמים יפה עם צפון קוריאה".

והפירוש? הנשיא החליט, כי ההבנות החדשות עם דרום קוריאה, שעליהן הודיע רק שבוע קודם, לא ייכנסו לתוקפן אלא, כנראה, לאחר הפיסגה המתוכננת בינו לבין קים ג'ונג און, שעדיין לא נקבע לה תאריך. החישוב פשוט: אם לדרום קוריאנים תהיה סיבה לחשוש שארה"ב לא תעמוד בדיבורה, הם יחששו להגיע לנוסחת פיוס עם הצפון שלא על דעת וושינגטון. שבוע אחד בדיוק לפני נאום ריצ'פילד, טראמפ הודיע על "עיסקת סחר נפלאה עם בעלת ברית נפלאה". אבל נפלאותיה של בעלת הברית לא האריכו ימים.

הקלף הטייוואני

אשר לסיגנל השלישי, זה של טייוואן, הוא לפי שעה קצת יותר סמוי, ואפשר רק לשער את משמעותו. הנשיא משתעשע עוד מלפני השבעתו ברעיון של שימוש ב"קלף" של טייוואן, כדי להשיג ויתורים מסין, בייחוד בענייני סחר. הסינים רמזו באחרונה, שהם פתוחים לפשרות בכל עניין העומד על הפרק - חוץ מטייוואן. "שלמותה הטריטוריאלית" של סין היא בבת עינם, וחזרת האי הקטן אל חיק המולדת היא בנפשם.

באחרונה, הנשיא הגביה את ההימור על הקלף הטייוואני, כאשר אישר עיסקת נשק עם טייוואן בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, למורת רוחה של סין. יועצו החדש לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, הוא חסיד נלהב של הידוק הקשרים עם טייוואן. אבל האם כל זה הוא רק העמדת פנים בתהליך המשא ומתן? האם טייוואן יכולה באמת לסמוך על הבטחות מצד נשיא, המשתמש בבעלי ברית כ"קלפים"?

זו שאלה הצריכה להישאל לא רק במזרח אסיה, או במדבר הסורי. והיא אמנם נשאלת עכשיו בתכיפות גוברת באירופה. גם ישראלים צריכים להתעניין בה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

עם תמיכה מוורן באפט: הענקית שהפכה למניה הלוהטת בוול סטריט

השבוע השיקה גוגל את הגרסה החדשה של מודל ה־AI שלה ג'מיני 3, והבטיחה ביצועים משופרים ● ההשקה מצטרפת לצמיחת יחידת הענן, דוחות חיוביים והתפזרות העננה הרגולטורית שריחפה מעליה ● המניה במגמת עלייה ונראה שאחרי המשבר, החברה חוזרת למרכז העניינים

עידן וולס / צילום: יח''צ

השבחת הענק של תשובה בים הצפוני התגלגלה לרווחי שיא בקבוצת דלק

הרווח הנקי של קבוצת דלק זינק במעל ל-640% ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● עיקר הגידול נבע אומנם מרישום חשבונאי, אבל הוא מייצג את השווי העצום במאגרי הנפט בים הצפוני שבשליטת דלק דרך חברת איתקה ● הקבוצה תחלק דיבידנד של 275 מיליון שקל ● במהלך הרבעון השלישי השלימה את רכישת השליטה בישראכרט

מיסוי ומשפט / צילום: Shutterstock

הרוב איננו חזות הכל בהתחדשות עירונית: המפקחת על המקרקעין הגדילה את התמורה לבעלת הפנטהאוז

בעלת דירת גג במרכז תל אביב סירבה להצטרף לפרויקט תמ"א 38/2, וטענה כי לשטח הדירה שלה נוספו לאורך השנים שטחים נוספים כחוק - ולכן היא זכאית לתמורה גדולה יותר מהיזם ● יתר דיירי הבניין ביקשו לחייב אותה להסכים לפרויקט, אך הפסידו בהליך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות, לקראת הדוחות הכספיים של אנבידיה

הנאסד"ק עלה בכ-0.6% ● אנבידיה תפרסם את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת יום המסחר ● אלפאבית טיפסה בכ-3%, על רקע אופטימיות סביב מודל ה-AI החדש שלה ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 89 אלף דולר ● מחירי הנפט יורדים

שלמה קרמר / צילום: שלומי יוסף

שלמה קרמר משיק קרן תמיכה באמנים: "רציתי לעשות תיקון"

שלמה קרמר ופרופ' נעמה פרידמן משיקים מיזם פילנתרופי לתמיכה באמנים ותיקים ללא ביטחון כלכלי ● קבוצת מסעדנים, בהם עדן בן זקן ובעלה שוקי ביטון, פותחים מסעדה איטלקית כשרה בראשון לציון בהשקעה של 10 מיליון שקל ● ובתחום המינויים: תפקידי הנהלה חדשים בזפרן, בקורנית דיגיטל ובעמיתים ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

המלכוד שמסתתר בדוחות של החברה הגדולה בעולם

הדוח של אנבידיה, שיפורסם הלילה, פוגש שוק שמפחד פתאום מהוצאות הבינה מלאכותית ● 320 מיליארד דולר יעופו כהרף עין לכאן או לכאן ● הצפי הוא לזינוק של מעל 50% בהכנסות וברווח ● בינתיים כמה ממשקיעי העל מהמרים על ירידה במניה ● וגם, האם יש בועה בוול סטריט? בכירי וול סטריט מספקים תשובות סותרות

אבישי אברהמי מייסד ומנכל וויקס / צילום: אלן צצקין

למרות שעקפה את תחזיות האנליסטים - מניית וויקס צונחת בחדות

מניית הפלטפורמה לבניית אתרים צונחת במעל 10% במסחר בוול סטריט, על אף שעקפה את תחזית הרווח ברבעון השלישי ● החברה גם עדכנה כלפי מעלה את תחזיותיה השנתיות וצופה צמיחה דו־ספרתית בהזמנות ובהכנסות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

אייל פסו - בעלים ומנכ''ל גאוזי Gauzy / צילום: יח''צ

הצרות של גאוזי: בכיר לשעבר תובע את החברה והמניה ממשיכה לצלול

חברת הזכוכית החכמה צנחה במעל 40% תוך מספר ימים לאחר פתיחת הליכי חדלות פירעון נגד חברות בנות בצרפת ● הבכיר לשעבר טוען כי "הנתבעת מצויה בתקופה של 'בעיות כלכליות' בכל הקשור לתזרים הפיננסי שלה"

סניף מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן

על רקע יוקר המחיה: מקס סטוק רושמת תוצאות שיא ברבעון השלישי

הכנסות מקס סטוק ברבעון האחרון גדלו ב–7% לשיא של כמעט 400 מיליון שקל, בהשוואה לכ–373 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת ● הגידול נבע בעיקר מגידול בסל הממוצע, גידול במספר הלקוחות המבקרים בסניפים וגידול במכר העונתי - הן בציוד לקראת פתיחת שנת הלימודים והן לחגי תשרי

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

אלירן בן יהודה / צילום: יח''צ

אלירן בן יהודה מונה למנכ"ל החטיבה המסחרית של קבוצת קשת

בן יהודה ינהל את מערך ההכנסות של הקבוצה הן בערוץ 12 והן באפיקי הדיגיטל, לצד ניהול חברת ההחזקות ● ב-20 השנה האחרונות הוא החזיק בתפקידי ניהול בכירים בתעשיות ההייטק והמדיה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים / איור: גיל ג'יבלי

התיקון שנכנס לתוקף לפני שלושה חודשים וחושף את המעסיקים לעיצומים של מיליוני שקלים

תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות, שנועד לשפר את ביטחון המידע בארגונים, נכנס לתוקף באוגוסט האחרון, והטיל חובות נרחבים כמעט על כל ארגון במשק ● בינתיים לא ננקטו עיצומים כספיים נגד אלו שלא הטמיעו אותו, אך ברשות להגנת הפרטיות מעריכים: זה יקרה ממש בקרוב ● איך להיערך?

סופרמרקט בתל אביב / צילום: גלית חתן

מאייפונים, דרך יוקר המחיה ועד עובדים זרים: זה מה שמעסיק את קמעונאי המזון

בכירי ענף קמעונאות המזון סבורים כי בישראל קיים עודף רגולציות ובירוקרטיה, אך מנכ"ל קינג סטור טוען כי הבעיה היא דווקא הריכוזיות במשק ● בעוד מנכ"ל קרפור מהלל את המותג הפרטי, נרשמות גם דעות אחרות, ורמי לוי מציע לחכות ש"הדולר יירד ל־3.20 שקלים"

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית

השופטים הוציאו צו על תנאי המורה לרה"מ נתניהו ולשר המשפטים לוין לנמק עד 4 בינואר מדוע הממשלה אינה מקימה ועדה ממלכתית ● השבוע החליטה הממשלה להקים ועדה שאינה ממלכתית, ומינתה צוות שרים בראשות לוין לקביעת סמכויותיה

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

חיפה / צילום: Shutterstock

המחירים בירידה, אבל הדירות הקטנות מושכות את השוק למעלה

מחירי דירות 1-2 חדרים רשמו קפיצה ברבעון השלישי, ובתל אביב ובמרכז דירות קטנות חדשות נמכרות בסכומים הגבוהים ב־40%-50% בהשוואה לישנות ● שבע ערים רושמות עליות דו־ספרתיות בסגמנט זה, והביקושים מגיעים ממשקיעים ומצמצמי דיור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מדד הבנקים קפץ בכ-1.5%, אלביט נפלה

אלביט זכתה בחוזים ממשרד הביטחון בהיקף של כ־210 מיליון דולר ● קבוצת דלק דיווחה על רווחי שיא ● השקל יורד הבוקר ל-3.27 שקלים לאחר שנחלש בכ-2% בשבוע ● מנכ"ל ישראכרט, רן עוז מסכם את הקדנציה שלו ב שראכרט בצורה חיובית, הרווח זינק ב-23% ● בוול סטריט זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון

אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות הגידור בנאמנות: נתונים מפתיעים על התשואה בפועל של המשקיעים

חברת גלבוע הכינה עבור גלובס את טבלת התשואות למשקיעים בקרנות הגידור בנאמנות דרך הבורסה בת"א ● מדובר בנתונים שמציגים את התשואה נטו - כלומר לאחר מרכיב הפרשה לתשלום דמי ההצלחה המגיעים למנהל הקרן בהתאם לתשקיף ● מי השיאנית?