גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ ובעלות הברית הנפלאות

נשיא ארה"ב שלח בימים האחרונים כמה איתותים הצריכים להדאיג את בעלי בריתה של אמריקה

הנשיא טראמפ באוהיו / צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ באוהיו / צילום: רויטרס

נשיא ארה"ב שלח בימים האחרונים כמה איתותים, מכוונים או לא-מכוונים, הצריכים להדאיג את בעלי בריתה של אמריקה. הם צריכים להדאיג לא רק בגלל מה שכלול בהם, אלא בייחוד בגלל מה שמשתמע מהם.

שלושת הסיגנלים הנשיאותיים נוגעים לסוריה, לקוריאה ולטייוואן. נובעים מהם קוצר-טווח וקוצר-רוח. הנשיא דונלד טראמפ אינו מעוניין בקונטקסטים רחבים מדי. נקודת המוצא של כל הנחותיו היא שהעולם החיצון ניצל לרעה את ארה"ב כמעט מאז ומעולם. מאחר שתובנותיו ההיסטוריות מוגבלות, קשה להאמין שהוא טרח לתארך את ההיסטוריה של הניצול. אבל אילו תורגמו הנחותיו ללשון קצת יותר מורכבת, היינו אומרים שהניצול התחיל לאחר מלחמת העולם השנייה, כמעט לפני 75 שנה.

במרכז הניצול עמדה הסתמכותם של זרים על כוחה הצבאי של אמריקה ועל שוקיה. ההסתמכות הזו עלתה לארה"ב "טריליוני דולרים". הנשיא חזר על טענת ה"טריליונים" בסוף השבוע שעבר, בנאום פומבי בריצ'פילד, במדינת אוהיו. שם הוא הכריז, ש"בשנים האחרונות, האמריקאים צפו בוושינגטון מוציאה טריליונים וטריליונים של דולרים לבנות ארצות זרות בשעה שהיא הניחה לארצנו להידרדר אל שפל המדרגה".

7 טריליון דולר

הוא חזר וטען כי ארה"ב השקיעה "7 טריליון דולר" במזרח התיכון, "ואין לנו שום דבר מזה". עיתונים שבדקו את הטענה הזו, כאשר הושמעה בעבר, מצאו שהיא חוטאת באי-דיוק ניכר. מלחמות עיראק ואפגניסטן גם יחד עלו 1.8 טריליון דולר. זה כשלעצמו כמובן סכום עצום.

נאום ריצ'פילד נועד לעשות נפשות ליוזמת התשתית של הנשיא. הוא רוצה השקעה של טריליון וחצי (1,500 מיליארד) דולר לחידוש התשתית. על הצורך בחידושה יש הסכמה רחבה. אין לעומת זאת הסכמה על מקורות המימון שלה. ניסיונות של הנשיא ברק אובמה לשקם את התשתית נתקלו בחומת ההתנגדות של הרוב הרפובליקאי בקונגרס. לא ברור מה יעלה בגורל היוזמה השנה. נשארו לא יותר מארבעה חודשים לפני שהקונגרס ישקע בתרדמת הקיץ, ואחר כך ישקע במערכת הבחירות של אמצע הקדנציה.

אין זו הפעם הראשונה כמובן שהנשיא מאשים את קודמיו בהעדפת צורכיהם של זרים על אלה של האמריקאים. ההאשמה הזו העניקה השראה לסיסמת הבחירות שלו ב-2016, "אמריקה תחילה". אבל הפעם הוא הסמיך אותה אל התלונה על יוקר נוכחותם של 32,000 חיילים אמריקאיים לאורך קו ההפרדה בין שתי מדינות קוריאה. הם נמצאים שם זה 65 שנה, מאז הופסקה האש במלחמת קוריאה. טראמפ הזכיר, כי בהיותם שם הם מבטיחים שאיש לא יחצה את הגבול באופן לא חוקי. "אבל הגבול שלנו, אנחנו לא דואגים לו".

"חוזרים אל ארצנו"

אף כי נאום ריצ'פילד עמד לעסוק בתשתית, הנשיא סטה ימין ושמאל מן הנוסח המוכן, כדרכו באוזני קהל אוהד בעצרות הבחירות שלו. וכך, מבלי להתכוון, הוא השמיע שתי הצהרות, שהקפיצו יודעי דבר ממקומם.

"דרך אגב", הוא אמר פתאום, בלי כל קשר למשפט הקודם, "אנחנו מוציאים לדאעש את הנשמה. אנחנו יוצאים מסוריה, בקרוב מאוד. שאחרים יטפלו בזה". הקהל הגיב בתשואות, לפי התעתיק הרשמי של הנאום, באתר הבית הלבן. "בקרוב מאוד", הנשיא מיהר להוסיף. "בקרוב מאוד, אנחנו יוצאים... אנחנו הולכים לצאת בקרוב מאוד. אנחנו חוזרים הביתה, אל ארצנו, שאליה אנחנו שייכים, שבה אנחנו רוצים להיות".

ההודעה הזו, כמעט במשיכת כתפיים, הייתה שייכת לקטגוריה של מדיניות-באמצעות-ציוצים, חוץ מזה שכאן, בניגוד לציוצים, היה אפשר להחמיץ אותה מעיקרה אם מישהו לא טרח להאזין לדקה ה-28 של הנאום.

הנאום כמובן שיגר את התקשורת המזויפת לעמדות קרב, כדי לגלות אם יש ממש בהודעה הזו. ואף אמנם התברר ביום ו' בבוקר, שהבית הלבן הקפיא חבילת סיוע של 200 מיליון דולר לשיקום שטחי סוריה בשליטת ארה"ב ובעלי בריתה. מה הם 200 מיליון לעומת צורכי השיקום העצומים של סוריה, ומה הם 200 מיליון בשעה שארה"ב מוציאה "טריליונים וטריליונים" על פיתוח תשתיות בארצות רחוקות? אבל עצם ההקפאה שולחת מסר מקפיא דם למזרח התיכון: אין דאעש - אין אמריקאים.

אמנם תהיה שגרירות אמריקאית בירושלים. אבל בדמשק תהיה נציבות עליונה של איראן, שתחלוש על מלוא השטח מטהרן לביירות. הטורקים יחסלו את הכורדים, משטר אסד ופטרוניו יחסלו את המורדים הקיצוניים והמתונים, וסוריה תהפוך למצודה אנטי-מערבית. נשיא ארה"ב עתה זה הודיע, במשתמע, שזה לא נוגע לו אף כמלוא הנימה.

האם מישהו מבין את זה?

ההודעה הלא-צפויה השנייה מריצ'פילד נגעה לדרום קוריאה. הנשיא הודיע כבדרך אגב בדקה התשיעית של נאומו, כי בדעתו להשעות את הסכמות הסחר החדשות עם דרום קוריאה עד לאחר פגישתו עם רודן צפון קוריאה.

לא, לא טעות דפוס: הוא יעניש את הדרום עד לאחר פגישתו עם הצפון. הוא ידע שהקהל בריצ'פילד אולי לא ירד לסוף דעתו. "האם מישהו מבין את זה?", הוא שאל. "האם אתם יודעים מדוע?" והוא השיב: "כי זה קלף חזק מאוד, ואני רוצה להבטיח שכל אחד יקבל יחס הגון, ואנחנו מתקדמים יפה עם צפון קוריאה".

והפירוש? הנשיא החליט, כי ההבנות החדשות עם דרום קוריאה, שעליהן הודיע רק שבוע קודם, לא ייכנסו לתוקפן אלא, כנראה, לאחר הפיסגה המתוכננת בינו לבין קים ג'ונג און, שעדיין לא נקבע לה תאריך. החישוב פשוט: אם לדרום קוריאנים תהיה סיבה לחשוש שארה"ב לא תעמוד בדיבורה, הם יחששו להגיע לנוסחת פיוס עם הצפון שלא על דעת וושינגטון. שבוע אחד בדיוק לפני נאום ריצ'פילד, טראמפ הודיע על "עיסקת סחר נפלאה עם בעלת ברית נפלאה". אבל נפלאותיה של בעלת הברית לא האריכו ימים.

הקלף הטייוואני

אשר לסיגנל השלישי, זה של טייוואן, הוא לפי שעה קצת יותר סמוי, ואפשר רק לשער את משמעותו. הנשיא משתעשע עוד מלפני השבעתו ברעיון של שימוש ב"קלף" של טייוואן, כדי להשיג ויתורים מסין, בייחוד בענייני סחר. הסינים רמזו באחרונה, שהם פתוחים לפשרות בכל עניין העומד על הפרק - חוץ מטייוואן. "שלמותה הטריטוריאלית" של סין היא בבת עינם, וחזרת האי הקטן אל חיק המולדת היא בנפשם.

באחרונה, הנשיא הגביה את ההימור על הקלף הטייוואני, כאשר אישר עיסקת נשק עם טייוואן בהיקף של 1.6 מיליארד דולר, למורת רוחה של סין. יועצו החדש לביטחון לאומי, ג'ון בולטון, הוא חסיד נלהב של הידוק הקשרים עם טייוואן. אבל האם כל זה הוא רק העמדת פנים בתהליך המשא ומתן? האם טייוואן יכולה באמת לסמוך על הבטחות מצד נשיא, המשתמש בבעלי ברית כ"קלפים"?

זו שאלה הצריכה להישאל לא רק במזרח אסיה, או במדבר הסורי. והיא אמנם נשאלת עכשיו בתכיפות גוברת באירופה. גם ישראלים צריכים להתעניין בה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/karny. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל