גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעה במניות עשתה את ההבדל באג"ח הקונצרניות

יצאנו לבדוק את הביצועים של קרנות אג"ח קונצרניות ● התוצאות: מרכיב המניות העניק להן מדד שארפ טוב יותר מאשר זה של מדד הייחוס

קרנות אגח
קרנות אגח

בהמשך לטורים האחרונים, גם הפעם אנחנו בוחנים את ביצועי הקרנות מהקטגוריות השונות אל מול ביצועי מדדי הייחוס שלהן, כשהפעם נתמקד באג"ח קונצרניות, כאשר תיבחנה שתי קבוצות: ללא חשיפה מנייתית, וקרנות עם חשיפה של עד 10% למניות. הבדיקה נעשתה על-פני 3 תקופות: שנה אחת  (31.12.2016-31.12.2017), 3 שנים (31.12.2014-31.12.2017) ו-5 שנים (31.12.2012-31.12.2017).

על מנת לאפשר בחינה נכונה ככל הניתן, השמטנו מהבדיקה קרנות שמוגבלות למח"מ או דירוג מסוימים, כמו גם, כמובן, קרנות מחקות. מדד הייחוס עבור הקטגוריה הינו מדד אג"ח קונצרני כללי, ואילו עבור קבוצת הקרנות להן התאפשרה חשיפה של עד 10%, בנינו מדד ייחוס המורכב מ-90% מדד אג"ח קונצרני כללי ו-10% מדד ת"א 125.

ניתוח ביצועי הקרנות שמתמחות באג"ח חברות מגלם התייחסות לרמות הסיכון בהן הן פעלו, כשהמרכיבים המשפיעים בהקשר זה הם המח"מ של הקרן, משקלן היחסי של המניות הכלולות בה, וכמובן, בחירת הרכב הנכסים המרכיבים אותה: איגרות חוב ומניות - אם ישנן.

קרנות אגח קונצרניות

שנה אחת

בשנה שחלפה נשקפה סכנה ממשית מהאפיק של האג"ח הקונצרניות. זאת, משום שהן התשואות האבסולוטיות והן המרווחים בין התשואות לפדיון של האג"ח הקונצרניות לאלה הממשלתיות היו נמוכים, כך שלא שיקפו את הסיכון העודף שיש באפיק הקונצרני. בנוסף, שוק האג"ח המקומי נאלץ להתמודד עם כניסתן של פירמות זרות, רובן המוחלט מתחום הנדל"ן שבארה"ב שהתחילו לגייס בישראל, כיוון שהתמחור שהן קיבלו פה גבוה מזה האמריקאי, ומנהלי הקרנות נדרשו גם לעניין זה.

ללא מניות

אם כן, קבוצת הקרנות בתקופה הנ"ל עלתה בשיעור ממוצע של 4.9%, בעוד שמדד הייחוס עלה ב-6.4%, פער של 1.5%. סטיות התקן של קבוצת הקרנות ושל מדד הייחוס היו כמעט זהות ונקבעו על 1.1 ו-1.2 בהתאמה, בעוד שציון השארפ של המדד היה גבוה: 5.5 מול 4.2 שקיבלו הקרנות.

9 מתוך 46 הקרנות שבקבוצה הצליחו להכות את מדד הייחוס, כשהטובה שבהן עלתה בכ-7.9%, ואילו המפגרת בתשואות עלתה ב-0.7% בלבד. אכן, הבדל גדול מאוד בין מנהלי הקרנות. 

עד 10% חשיפה למניות

קבוצת הקרנות להן ניתנה האפשרות לחשיפה מנייתית של עד 10%, עלתה במהלך שנת 2017 ב-5.3% בממוצע. מדד הייחוס, לעומת זאת, עלה ב-6.4%, כלומר, גם הפעם לא הצליחו מנהלי הקרנות, כקבוצה, להכות את מדד הייחוס, אך שיפרו במעט את ביצועיהם, תודות לחשיפה המנייתית.

למרות זאת, מתוך 16 הקרנות שהיו בקבוצה, 5 הצליחו לייצר תשואה עודפת על פני זו של מדד הייחוס. למרות הפיגור בתשואות, סטיות התקן, שהיו נמוכות יותר אצל הקרנות, מעידות כי הסיכון שנטלו מנהלי הקרנות היה קטן מזה של המדד, וזה משתקף בציוני השארפ שלהן: 4.2 לקרנות, 3.2 למדד הייחוס. מה שאומר שמנהלי הקרנות הצליחו לייצר תשואה טובה יותר עבור "יחידת סיכון".

3 שנים

ללא מניות

בתקופה בת 3 השנים, עלתה קבוצת הקרנות ב-11.6%, בעוד שמדד הייחוס עלה באותו זמן ב-13%. פער קטן של 1.4%, שמוסבר בעיקרו בדמי הניהול שגובות הקרנות, מציב את התשואה הממוצעת של הקרנות מתחת לזו של מדד הייחוס. אך בדיקה בתוך הקבוצה מראה כי 14 מתוך 34 הקרנות שנכללו בקבוצה הצליחו להכות את מדד הייחוס. הטובה בהן עלתה ב-22.1%, הרבה יותר ממדד הייחוס, והאחרונה בתשואות עלתה ב-5.2% בלבד. סטיות התקן של הקרנות עמדו על 2.1, זהה כמעט לאלה של מדד הייחוס שנקבעו על 2.2. ציון השארפ של הקרנות נקבע על 5.5 ושל מדד הייחוס היה מעט טוב יותר - 5.7.

עד 10% חשיפה למניות

בשונה משלוש הבדיקות שנעשו עד כה, בקבוצת קרנות זו הצליחו מנהלי הקרנות, בממוצע, להכות את מדד הייחוס, כשעלו ב- 13%, גבוה ב-0.7% ממדד הייחוס שעלה ב-12.3%. גם סטיות התקן של הקרנות היו טובות משל מדד הייחוס, 2.5 אל מול 3.3. התשואות העדיפות, כמו גם ניהול הסיכונים העדיף של מנהלי הקרנות, התבטא גם בציון השארפ הנאה שלהם - 5.6, גבוה בהרבה מזה של מדד הייחוס שעמד על 3.8.

מבין 13 הקרנות בקבוצה, 8 היכו את מדד הייחוס, כשהתשואה הגבוהה ביותר שנרשמה הייתה 24.1% והנמוכה שבהן הגיעה ל-7.3% בלבד, פער עצום.

5 שנים

ללא מניות

קבוצת הקרנות שפעלו במשך כל 5 השנים האחרונות בקטגוריית אג"ח קונצרני ללא מניות, עלתה בממוצע בשיעור של 21.4%, נמוך ב-3.6% מתשואת מדד הייחוס שהגיעה ל-25%. על אף פערי התשואות ביניהם, סטיות התקן של קבוצת הקרנות ומדד הייחוס היו כמעט זהות: 2.4 לקרנות ו-2.5 למדד. בהתאמה, ציון השארפ של הקרנות היה נמוך משל המדד, 8 אל מול 9.

מבין 28 הקרנות שנכללו בקבוצה, 9 היכו את מדד הייחוס. הטובה שבהן עלתה ב-39.7% בעוד שהאחרונה בתשואות עלתה ב-11% בלבד.

קבוצת הקרנות שאפשרה חשיפה של עד 10% למניות ונסחרה בתקופה זו, כללה 2 קרנות. משכך, לא סקרנו אותה.

לסיכום: התוצאות של מנהלי הקרנות סבירות בהחלט. אמנם, בחלק מהבדיקות הם לא השיגו את מדד הייחוס, במיוחד כאשר מדובר בהשקעה באג"ח בלבד, אבל באותם מקרים זה נבע מדמי הניהול. בנוסף, בשנה-שנתיים האחרונות גדל משקלן של האג"ח של החברות האמריקאיות, שחלק ממנהלי הקרנות החליטו במודע שלא להשקיע בהן. בחלק אחר מן המקרים, כאשר "הוספנו" את מרכיב המניות לקרנות, הן הצליחו להכות את מדד הייחוס.

צריך לזכור שבכל השוואה כזו מדד הייחוס הוא "סטרילי" וכדי לרכוש ולמכור אותו, יש לשלם עמלת קנייה ומכירה כאשר מדובר בתעודת סל או קרן מחקה, וגם הניהול הפאסיבי שמחקה את המדד כרוך בתשלום דמי ניהול.

ראוי לציין כי סטיית התקן הממוצעת של הקרנות הייתה בכל המקרים נמוכה מזו של מדד הייחוס, ולכן בחלק מן הבדיקות ציון השארפ שלהן היה גבוה מזה של מדד הייחוס, גם כאשר הן פיגרו אחריו בתשואות.

■ הכותבים הם בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ, ואנליסט ונציג קשרי יועצים בקבוצת תכלית (מבית מיטב דש). אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד