גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האופוריה בשוק הקריפטו התפוגגה: הרבעון השחור של הביטקוין

אפליקציית המסרים המידיים טלגרם גייסה סכום שיא של 1.7 מיליארד דולר כדי להשיק מטבע דיגיטלי חדש ● השווי הכולל של שוק הקריפטו נחתך ב-55% מתחילת 2018

ירידות במטבעות הדיגיטליים / תמונה: שאטרסטוק
ירידות במטבעות הדיגיטליים / תמונה: שאטרסטוק

הדיווח בסוף השבוע על מכירה מוקדמת (presale) לקראת הנפקה ראשונית של המטבע הדיגיטלי (ICO) של טלגרם, מבשר על הגיוס הגדול ביותר שנעשה עד היום, בהיסטוריה הקצרה של שוק הקריפטו. טלגרם, המוכרת בזכות אפליקציית המסרים המיידיים שלה, אומרת שהיא מתכוונת להשתמש בהון שהיא מגייסת לפיתוח פלטפורמת הבלוקצ'יין TON ולהנפקת מטבע הקריפטו שלה, Gram. לדברי טלגרם, המכירה המוקדמת עדיין לא הושלמה - ועוד ידה נטויה.

למרות ההיקף העצום של המכירה המוקדמת של טלגרם, שהכפילה במארס את היקף הגיוס מ-850 מיליון דולר ל-1.7 מיליארד דולר, נראה כי לשוק המטבעות הקריפטוגרפיים לא היתה אף סיבה למסיבה ברבעון הראשון של 2018. שוק הקריפטו, המונה קרוב ל-1,600 מטבעות דיגיטליים, צנח בשוויו הכולל בכ-55% ברבעון הראשון. שווי השוק הנוכחי, המסתכם בכ-260 מיליארד דולר, נמוך בכ-68% מהשיא של כ-823 מיליארד דולר שרשם ב-7 בינואר.

בדרך למטה

מאיה זהבי, מייסדת ומנכ"לית סטארט-אפ הבלוקצ'יין אונטיקי (Ontici), לא בטוחה שצריך להתייחס לגיוס של טלגרם כאל הצלחה. "מעבר לגיוס העצום, מעניין לראות איך באופן אירוני, כל הבעיות שטכנולוגיית הבלוקצ'יין אמורה לפתור קורות בטלגרם. תראה את כמות המתווכים שקיבלו שם כסף ואת כמות ה-OTC (מכירות 'מעבר לדלפק', ר"ק) של האסימונים הדיגיטליים, עוד לפני שהונפקו. זה בדיוק מה שבלוקצ'יין כטכנולוגיה אמורה לפתור - חוסר שקיפות של המסחר וריבוי מתווכים בין קונים למוכרים", היא אומרת.

זהבי היא ממייסדי פורום הבלוקצ'יין הישראלי, שהושק בשבוע שעבר, ומטרתו לאגד את החברות הישראליות הפועלות בתחום. לדבריה, "אנחנו רואים עכשיו גיוסי הון בפרה-סייל או בפרייבט סייל, שלא פתוחים לציבור".

המטבע שצנח ב-80%

את המגמה השלילית בשוק ממחישים עשרת המטבעות הדיגיטליים המובילים, שספגו ירידות של בין 30% ל-80% בשוויים בשלושת החודשים האחרונים. ביטקוין, המטבע בעל נתח השוק והשווי הגדול ביותר, נסחר היום (יום א') בשפל של כ-6,700 דולר - מחירו הנמוך ביותר מאז 6 בפברואר, לפי נתוני אתר CoinMarketCap. הביטקוין השלים ירידה של כ-50% ברבעון הראשון של 2018. זהו הרבעון הגרוע ביותר שרשם המטבע מאז הרבעון השלישי של 2011, אז צנח ב-68% (ממחיר של 16 דולר ל-5 דולרים), והרבעון השני הכי גרוע מאז שהביטקוין התחיל להיסחר באופן סדיר ב-2010.

מאז שרשם מחיר שיא של כ-20 אלף דולר ב-17 בדצמבר, נפל הביטקוין בכ-65%. הרבעון שמסתיים היום הוא הרבעון השלילי הראשון של הביטקוין מאז הרבעון השלישי של 2016, שבו ירד מחירו בכ-10%. המגמה השלילית ברבעון זה פגעה גם בהיקף המסחר. אחרי שכבר הגיע לשיא של יותר מ-400 אלף טרנזקציות ביום ברבעון הרביעי של 2017, הוא ירד לממוצע של פחות מ-200 אלף טרנזקציות ביום ברבעון הראשון של 2018.

גם את'ר, המטבע של פלטפורמת את'ריום, הניצב שני אחרי הביטקוין בשווי השוק שלו, איבד כ-50% משוויו ברבעון הראשון. היום נסחר האת'ר לפי שער של כ-380 דולר, מחירו הנמוך ביותר מאז נובמבר 2017, המשקף לו שווי של כ-37 מיליארד דולר. בינואר רשם המטבע של את'ריום מחיר שיא של כ-1,400 דולר ומאז צנח בכ-72%.

המטבע XRP של ריפל - המטבע השלישי בשווי השוק - צנח ברבעון הראשון בכ-80%. XRP פתח את 2018 עם מחיר של כ-2.3 דולרים ואף עלה בינואר לשיא של כ-3.5 דולרים, אבל היום הוא נסחר לפי שער של פחות מחצי דולר. שווי השוק של ריפל היום כ-19 מיליארד דולר. ואולם, למרות הרבעון השלילי שעבר על שוק הקריפטו, רמות המחירים בו עדיין גבוהות מאוד ביחס לרמות שהיו ברבעון הראשון של 2017. ביטקוין נסחר בסוף מארס 2017 במחיר של כ-1,040 דולר - וכיום מחירו גבוה בכ-540%.

זימונים לחקירות

אחד הגורמים שזירזו את נפילת השוק ברבעון החולף היה הידוק הרגולציה. בפברואר דווח בארה"ב כי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) פתחה בחקירות בנוגע לגופים שהנפיקו מטבעות דיגיטליים, ושיגרה עשרות זימונים לחקירה לחברות ויועצים בתחום, בחשד שהפרו חוקים הנוגעים למכירת ניירות ערך לציבור.

בעקבות זאת, נרשמה בחודש האחרון ירידה בהיקפי הגיוסים של ICO. לפי הערכות של חברת המחקר Token Report, במארס 2018 היו יותר מ-180 הנפקות ICO, לעומת 197 בפברואר ו-175 בינואר. בלי לכלול נתונים של מכירות מוקדמות, כמו הגיוס של טלגרם, גיוסי ה-ICO צפויים להסתכם במארס בכ-800 מיליון דולר - היקף הגיוס החודשי הנמוך ביותר מאז אוגוסט 2017, וירידה של 42% ביחס ל-1.44 מיליארד דולר שגויסו בפברואר השנה.

לדברי זהבי, "אחת הסיבות העיקריות לירידות בשוק היא ארביטראז' רגולטורי. אנחנו רואים כבר מחזור שני או שלישי של ירידות בשוק. במקביל, מעניין לראות שהנתח של הביטקוין מתוך כלל שוק המטבעות עולה בתקופה האחרונה. אני חושדת שהרבה מאוד שחקנים יצאו מהשוק, ונשאר הקהל הפחות מתוחכם. הסיפור הזה קרה במידה רבה בגלל השינוי ברגולציה".

גם בישראל הרגולציה התחילה להגדיר באחרונה באופן ברור יותר את המדיניות שלה ביחס למטבעות הדיגיטליים (ראו מסגרת). לפני כשבועיים הוגש ליו"ר רשות ני"ע, ענת גואטה, דוח ביניים של הוועדה לבחינה ואסדרה של הנפקות מטבעות קריפטוגרפיים (ICO). הדוח כולל שורה של המלצות, שלדברי הרשות, "מטרתן הגברת הוודאות וחתירה לאיזון בין חדשנות טכנולוגית לבין הגנה על ציבור המשקיעים".

הוועדה המליצה לרשות, בין השאר, "לשקול שימוש והרחבה של מסלולי גיוס ייעודיים קיימים ועתידיים עבור ICOs, ובכלל זה לבחון אפשרות לגייס באמצעות מטבעות קריפטו בפלטפורמות של מימון המונים; קביעת מסגרת זמנית לצורך התנסות בהנפקות של מטבעות קריפטו וליווי יזמים בהקשר זה, במתכונת של 'ארגז חול' רגולטורי (Sandbox); ובחינת אפשרות להסתמך על רגולציה זרה החלה בנושא של מטבעות קריפטו".

גוגל ופייסבוק נלחמות

גורם משמעותי נוסף בהאטה של שוק הקריפטו מאז תחילת השנה, היה השינוי במדיניות של מעצמות האינטרנט והרשתות החברתיות הגדולות בנוגע לפרסום של חברות המנפיקות או מציעות למכירה מטבעות דיגיטליים. בסוף מארס הצטרפה טוויטר לרשימה והודיעה גם היא על איסור פרסום של מודעות מסוג זה. פייסבוק התחילה להגביל פרסומות הקשורות לקריפטו בינואר, ואילו גוגל הכריזה כי איסור הפרסום אצלה ייכנס לתוקף בחודש יוני.

"באופן אישי, אני שמחה שהפסיקו את הפרסום של ה-ICOs ברשתות החברתיות", אומרת זהבי. "קמה פה תעשייה שלמה של ICO מרקטינג. המפרסמים האלה בעצם חשפו את גיוסי ה-ICO למשקיעים לא מתוחכמים, וחלקם היו ממש הונאה. גם אם ICO זה כלי לגיטימי לגיוס פיננסי, צריך להבין שהמשקיעים חייבים רמה מסוימת של תחכום וידע. אם בעקבות השינויים האלה, אנחנו נפטרים ממטבעות דיגיטליים שלא עושים כלום ונשארים עם פרויקטים לגיטימיים, שמייצרים ערך, אז לא קרה פה שום דבר רע - והשוק פשוט עובר ניקוי". מנגד, מוסיפה זהבי, "מה שלא מוצדק בעיני, זה ההגבלות שמטילים בנקים על העברות כספים למשקיעים במטבעות דיגיטליים, וחוסר המוכנות של בנקים לפתוח חשבונות לחברות לגיטימיות הפועלות בתחום".

עוד גורם שכנראה תרם להיחלשות הביטקוין ברבעון הראשון השנה, היה תחילת המסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין בבורסות Cboe ו-CME. אף שעדיין מדובר במחזורי מסחר קטנים יחסית, נתוני השוק מלמדים כי בשלושת החודשים האחרונים סוחרים רבים הימרו באמצעות החוזים העתידיים נגד שער הביטקוין - ובסיכום הרבעון, ההימור שלהם בהחלט הצליח.

קוריאה הצפונית חשודה

מעבר לשינויים ברגולציה וביחס המשקיעים לשוק הקריפטו, ברבעון החולף בלטה תופעה מדאיגה של ריבוי פריצות בזירות המסחר של מטבעות דיגיטליים. בסוף השבוע דווח על פריצה נוספת לבורסת הקריפטו הדרום קוריאנית Youbit, שכבר נפגעה משתי פריצות ב-2017. בעקבות הפריצה, הגישה מפעילת הבורסה, חברת Yapian, בקשה להכרזה כפושטת רגל. הרשויות בסיאול חוקרות את הפריצה, ובין השאר, נבדק חשד כי עומדים מאחוריה האקרים צפון קוריאניים.

רק לפני כשבועיים פוצו 260 אלף לקוחות של Coincheck, אחת מבורסות הקריפטו הגדולות ביפן, בסכום של 46.3 מיליארד ין יפני (כ-435 מיליון דולר). זאת, לאחר שבסוף ינואר נפלה קוינצ'ק קורבן לפריצה הגדולה בהיסטוריה של מטבעות קריפטוגרפיים. עוד בחודש שעבר, סוכנות השירותים הפיננסיים של יפן (FSA) הטילה קנסות על שבע בורסות קריפטו יפניות ודרשה משתיים מהן להפסיק את פעילותן למשך חודש, בעקבות כישלונן בניהול בקרה פנימית נאותה על פעילותן.

לא רק בורסות הקריפטו ביפן ובקוריאה הדרומית נפגעו מפריצות. בפברואר האחרון נפרצה בורסת הקריפטו האיטלקית BitGrail ונגנבו מהארנק הדיגיטלי שלה כ-17 מיליון אסימוני Nano, בשווי שוק שהוערך ב-170 מיליון דולר. פרצות האבטחה של זירות המסחר מרחיקות מהשוק משקיעים רבים, החוששים שהשקעותיהם יירדו לטמיון.

האור בקצה המנהרה?

בצד החיובי של ההתפתחויות בשוק הקריפטו ברבעון הראשון, ניתן לציין את הפיתוח של רשת Lightning. בחודש שעבר השיק הסטארט-אפ האמריקאי Lightning Labs את היישום הראשון של רשת לייטנינג המתאים לביטקוין - מה שהופך את עסקאות הביטקוין המהירות לקרובות יותר למציאות. אם הרשת תצליח לממש את ההבטחה שלה, היא תאפשר למשתמשים בביטקוין ובעוד מטבעות מבוססי בלוקצ'יין לבצע עסקאות כמעט מיידיות, בקצב של אלפי עד מיליוני טרנזקציות בשנייה, עם עמלות נמוכות ביותר עד אפסיות.

מנכ"ל ומייסד טוויטר, ג'ק דורסי, היה בין המשקיעים בסבב הגיוס של 2.5 מיליון דולר שביצעה לייטנינג לאבס. באחרונה אמר דורסי בראיון לעיתון "טיימס" הבריטי, כי לדעתו שיפור הביצועים של ביטקוין ייקח "כנראה יותר מעשר שנים, אבל זה יכול לקרות גם מהר יותר". לדבריו, "בסופו של דבר, לעולם יהיה מטבע אחד ולאינטרנט יהיה מטבע אחד. אני אישית מאמין שזה יהיה ביטקוין".

ביטקוין

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק