גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"החתירה לזיקנה איכותית צריכה להתחיל כבר בשלב ההיריון"

פרופסור מייקל קאט, ראש המרכז הבריטי לחדשנות בזיקנה, רואה עתיד לתרופות בתחום ההזדקנות של תאים, אבל חושב שכדי להאריך את תוחלת החיים צריך להקדים את הטיפול כבר לשלב ההיריון

פרופסור מייקל קאט  / צילום: אוניברסיטת ניו קאסל
פרופסור מייקל קאט / צילום: אוניברסיטת ניו קאסל

בשיאי גינס רשומה ג'ין לואי קלמנט כאישה המבוגרת ביותר בעולם, שהגיע עד גיל 122 שנים ו-164 ימים, כך שזהו זהו הגבול העליון פחות או יותר, של תוחלת החיים האנושית. ממוצע השנים אמנם עלה בעשורים האחרונים במהירות, ומתקרב כיום ל-85 שנה למי שעברו את שנת חייהם הראשונה, אך חוקרים מתחילים לשאול אם אנחנו מתקרבים לגבול שלא נוכל לעבור עוד.

לרגעים, השיפור בתוחלת החיים היה מדהים ממש. בשנים 2009-2010 נוסף לתוחלת החיים הממוצעת רבעון. אם היינו ממשיכים בקצב הזה, בני ה-50 כיום היו יכולים להוסיף לחייהם עוד 12.5 שנים, כלומר לחיות כמעט עד גיל 100 בממוצע.

אלא שהקצב יורד ובמהירות. בשנים 2013-2015, נוספו פחות מ-20 ימים לתוחלת החיים בעולם המערבי בכל שנה. אצל הנשים, שתוחלת החיים שלהן מלכתחילה גבוהה קצת יותר, כמעט לא חל שיפור. נראה שהתפיסה שאימצנו לעצמנו בעשורים האחרונים, שלפיה הרפואה המודרנית תאריך את ימינו מדור לדור כבר אינה בהכרח נכונה, ומי שהיום בן 50 כנראה לא יחיה בסופו של דבר עד גיל 100.

יש מי שיטענו אולי שמדובר בחדשות טובות דווקא, לאור העול הכלכלי שמטילה הזדקנות האוכלוסייה על החברה, אולם לדברי פרופ' מייקל קאט, שמונה לאחרונה לתפקיד ראש המרכז הלאומי הבריטי לחדשנות בהזדקנות, תפיסת האוכלוסייה המבוגרת כעול בלבד היא טעות חמורה.

לדבריו, עליית תוחלת החיים, ובעיקר תוחלת החיים הבריאים, דווקא תורמת מאוד לכלכלה. "השיפור בתוחלת החיים הבריאים מאז 1970 הוסיף 3 טריליון דולר לכלכלה האמריקאית בכל שנה - כשישית מהתל"ג", הוא אומר.

בהתחשב בכך שאריכות ימים בבריאות טובה היא אחד הנכסים המבוקשים ביותר על ידי האנושות, עולה השאלה אם אנחנו משקיעים מספיק משאבים בטיפול בבריאותנו בגיל השלישי.

קאט סבור שהגישה לעניין הזה צריכה להיות משולבת. כן, צריך לטפל יותר במבוגרים, אך לא פחות חשוב מכך - צריך לטפל בצעירים, מרגע לידתם ואפילו עוד קודם לכן, בשלב ההיריון.

לדבריו, כאשר אנחנו כבר מגיעים לגיל השלישי, כוחנו לשנות את גורלנו מוגבל ולכן עלינו להיערך אליו מראש. מדובר בהיגיון בריא, כמובן, אבל לא כל גורמי המחקר והרפואה העוסקים בהזדקנות בריאה פועלים בהתאם.

זיקנה ופערים חברתיים-בריטניה

"אפשר למנוע שליש מגורמי הדמנציה"

הנה נתון משמח, לפחות לחלקנו: "מי שבגיל 50 אינו מציג סימפטומים כמו לחץ דם גבוה, יתר סוכר בדם, משקל יתר, שומנים בדם, שתיית אלכוהול מרובה, עישון, חולשת שרירים המתבטאת ביכולת להפעיל לחץ באמצעות היד על עצמים שונים, וסרטן, וכמו כן הוא אינו נמנה עם מעוטי ההשכלה, יש לו סיכוי של 50% לא לסבול מהתסמינים הללו גם בגיל 85, כלומר להיות קשיש בריא".

לדברי קאט, שליש ממקרי הדמנציה, מקורם בגורמים שניתן למנוע אותם, כמו שבץ מוחי זעיר, הנגרם מחסימת כלי דם כתוצאה מגורמים דומים לאלה המובילים למחלות לב. מחקר נוסף שהוא מציג מראה כי ירידה של 15 ק"ג במשקל יכולה להוביל לנסיגה בסוכרת מבוגרים אצל 86% מהחולים. "אם זו הייתה תרופה, כולם היו נוטלים אותה", הוא אומר.

חברה שמעוניינת שאזרחיה יתבגרו בבריאות צריכה לדברי קאט לשים לב גם להבדלים הסוציו-אקונומיים. "הפערים החברתיים בגיל שבו הזיקנה מתחילה להתבטא כמגבלה גופנית הם אפילו גדולים יותר מהפערים בתוחלת החיים הממוצעת", הוא אומר. "בעיר יחידה, כמו ניוקסל, יכולים להיות הבדלים עצומים בין שכונות מבחינת הגיל הממוצע שבו ההתבגרות הכרונולוגית מתבטאת בהתבגרות פיזית".

גם בעיר כזאת, שהיא עיר ממוצעת למדי באנגליה, בשכונה עשירה אדם יכול להיות קשיש פעיל ויעיל עד גיל 74, בעוד שבשכונה ענייה יותר באותה עיר, הזיקנה תתבטא במגבלה כבר בגיל 64.

הגורמים לכך הם רבים: זיהום סביבתי, פשע ואלימות, מתח נפשי ודיכאון, חוסר נגישות לשירותי בריאות וחוסר ידע כיצד לנצל שירותי בריאות גם אם הם קיימים בסביבה, חוסר פניות וחוסר משאבים לטיפוח הבריאות בגיל צעיר. לדעת קאט, אלה הגורמים שלמדינה הכי כדאי להשקיע בהם משאבים, משום שהפערים בין השכונות מעידים באופן הברור ביותר על כך שאלה גורמים שניתנים לשינוי.

המכון מסתכל גם על פריצות דרך במחקר הזיקנה?

"בהחלט. יש פריצות דרך מדהימות הנוגעות להבנה כיצד תאים מזדקנים, וכיצד ניתן להתערב בכך. אני בהחלט רואה עתיד לעולם הפארמה בתחום הזה. בעשורים האחרונים ישנה התפתחות של ההבנה כיצד תאים נהיים סנסנטיים, כלומר אינם יכולים עוד להתרבות. אנחנו בוחנים את האופן שבו שיעור התאים הללו מתבטא בפועל בזיקנה כפי שאנחנו חווים אותה".

לפני שמונה לעמוד בראש מכון החדשנות בהזדקנות, קאט מילא תפקידים מרכזיים באקדמיה ובתעשייה. בין היתר, עבד בחברת המזון והקוסמטיקה יוניליוור, ואחד המחקרים המעניינים שלו עסק בקשר בין המראה החיצוני של הנבדקים לבין האופן שבו הם מזדקנים מבחינה פיזית.

"ביקשנו לראות איזה מבין האלמנטים הפיזיים של הזיקנה אכן מנבא את המצב הבריאותי הפיזי, וראינו שהקורלציה לא רעה. תוך כדי כך ראינו שהמראה החיצוני הוא גורם מוטיבציה מאוד משמעותי להתנהגות פרו-בריאותית, אפילו במקרים שבהם הבריאות עצמה אינה מצליחה להיות גורם מניע.

"בימים אלה אנחנו מפתחים בינה מלאכותית שנועדה לנבא את הגיל הנתפס של אדם, מתוך מחשבה שניתן ללכת הפוך - להבין מה במראה החיצוני של בני אדם משפיע על התפיסה שלהם כמבוגרים יותר, ולחקור את הגורמים הביולוגיים של אותה תופעה המתבטאת במראה. כך אולי נוכל להבין דבר מה חדש לגבי מנגנון ההזדקנות".

גם המבוגרים שותפים בעיצוב של המחקר

במחקר החוויה החברתית-פסיכולוגית של הזיקנה יש שתי גישות מתחרות: האחת היא גישת ה-Disengagement הוותיקה, שהוגדרה עוד בשנות ה-60 של המאה הקודמת על ידי החוקרים ויליאם ארל הנקי ואליין קאמינג, ולפיה מבוגרים מאבדים בהדרגה עניין בעולם שסביבם המשתנה בקצב שהם אינם יכולים לעכל. הם הולכים ומצטמצמים אל תוך ביתם, וגם העולם בהדרגה מאבד עניין בהם. יש אפילו מי שמאמין כי זה מהלך העניינים הטבעי.

הגישה האחרת נובעת מתיאוריית ה-Activity, ולפיה מהלך העניינים הזה אינו טבעי ואינו חד כיווני, אלא "מחלת זיקנה" שיש להילחם בה כפי שנלחמים בסוכרת או פרקינסון. ככל שמבוגרים פעילים ומעורבים יותר, כך ההתבגרות נעימה ובריאה יותר.

בהמשך לגישה הזאת, פרופ' קאט סבור שבכל ניסיון התערבות בחייהם של מבוגרים, יש לשתף את קבוצת היעד עצמה בתכנון ההתערבות ובהטמעתה. לדבריו, הגישה הזאת חשובה במיוחד כשמדובר באוכלוסייה של מבוגרים, שאחד החששות המוצדקים שלהם הוא שהם הופכים להיות לא רלוונטים אפילו בקבלת ההחלטות שמשפיעות על חייהם.

לפי גישת המכון הבריטי, המכונה גישת Voice, "יש לערב את הציבור במחקר ובחדשנות, להשתמש בידע, בתובנות ובניסיון החיים של הקהילה, כדי לשפר את המיקוד של כל מחקר או חדשנות".

בהתאם לכך, המכון מפעיל רשת של מתנדבים מבוגרים המגויסים להשתתפות פעילה במחקרי המכון בכל שלביהם, מתוך תפיסה שיכולה להיות להם תרומה בעלת ערך וכי שילובם במחקר יכול לתרום גם לתחושתם שהם ממשיכים לעצב את עולמם.

איך מעצבים מטבח לכל הגילאים

ההשתתפות בקהילת המתנדבים כוללת סדנאות הכשרה שבהן לומדים המתנדבים על האתגרים האופיינים לגיל המבוגר, כלומר על האתגרים שהם עצמם חווים או עומדים לחוות; השתתפות בקבוצות מיקוד לשם תכנון המחקר וההתערבות של המכון; והתנדבות בעריכת המחקר בפועל באמצעות ראיונות, הגעה לבתי מבוגרים אחרים כדי להטמיע אצלם טכנולוגיות מחקר או תמיכה וכדומה. המתנדבים בקהילה הם לפעמים גם מושאי המחקר, למשל, הם עונים על סקרים מקוונים או עוברים הכשרה בשימוש טכנולוגיות חדשות כמו צילום בסמארטפון, לשם תיעוד חיי היומיום שלהם לצורכי המחקר.

תחום פעילות נוסף של המכון הוא תכנון עירוני המותאם לגיל השלישי ולגיל הרביעי. ב-2018 הוא צפוי להקים חמישה מתחמי דיור מוגן למבוגרים שיתנדבו לגור בהם וישמשו גם כסביבת בדיקה לתובנות המחקריות של המכון.

לאחרונה ערך המכון תחרות נושאת פרסים בקרב סטודנטים לאדריכלות לעיצוב "מטבח רב-גילי", כלומר מטבח שבו אנשים מכל הגילים יכולים לבשל ולשהות יחד.

מתברר שאחד המכשולים העומדים בפני בניית מטבח כזה הוא תפיסות שונות של בני דורות שונים לגבי האופן שבו צריך להיראות מטבח וההרגלים הנכונים סביב בישול וצריכת מזון. הזוכים בתחרות יוכרזו בקרוב.

המכון לחדשנות בהזדקנות
מנהל
: פרופ' מייקל קאט

פעילות: מיזם משותף של אוניברסיטת ניוקסל וממשלת בריטניה, שנועד לשלב בין מחקר מדעי ופיתוח שירותים חדשים לגיל השלישי
תחומי המחקר: כלכלה, תכנון עירוני, תעסוקה, קמעונאות ומוצרי צריכה, שירותים עירוניים, שירותי פנאי, אדריכלות ותכנון עירוני, איכות הסביבה, תחבורה, חינוך והשכלה, תקשורת ובריאות
תקציב: 40 מיליון ליש"ט
עוד משהו: רשת של מתנדבים מבוגרים מסייעת בתכנון המחקר ובהטמעתו

עוד כתבות

כוחות אכיפת החוק מגיבים במהלך ארוחת הערב של כתבי הבית הלבן / צילום: ap, Tom Brenner

טראמפ פונה מאירוע בבית הלבן בעקבות ירי מחוץ למקום

נשיאנ ארה"ב דונלד טראמפ אישר במסיבת עיתונאים לאחר האירוע כי החשוד בירי הוא תושב קליפורניה ● במהלך האירוע נורו יריות מחוץ לאולם, עשרות סוכני שירות חשאי נכנסו לאולם ופינו את הנשיא טראמפ ורעייתו ואת סגן הנשיא ● היורה זוהה כקול תומאס אלן, שהגיע לזירה חמוש ברובה ציד, אקדח וסכינים רבים לפי אנשי השירות החשאי

ניר עובדיה, יפעת אורון ורונית הראל בן זאב, בפאנל משותף בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

"המכפילים של החברות הישראליות גבוהים באופן מוצדק"

"השווקים כאן צומחים בקצב יוצא דופן" - כך אמרה מנכ"לית בלקסטון ישראל, יפעת אורון, בכנס "עושים לונג על ישראל" ● הפאנל, שעסק בשאלת המשק הישראלי ביום שאחרי המלחמה, העלה את סוגיית המט"ח, המכפילים הגבוהים, המשקיעים הזרים ושוק החוב המקומי ● בכל הסוגיות, כך נראה, נרשמה אופטימיות בקרב המשתתפים

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בעלי העסקים ממתינים לחקיקת הפיצויים על המלחמה באיראן, ובכנסת מציעים מתווה עוקף אוצר

המתווה שתנסח ועדת הכספים צפוי לכלול מקדם גבוה יותר לחישוב ההוצאות הקבועות של העסק לגובה המענק, הגדלת השתתפות המדינה בשכר, פיצוי בגין היפגעות ממושכת של ענפים ופתרונות ייעודיים לתיירות ולנשות מילואימניקים ● עם זאת, גורמים באוצר טוענים כי לוועדת הכספים אין יכולת ממשית להעביר את המתווה המרחיב

כותרות העיתונים בעולם

טראמפ החליט: שונאי ישראל לא יקבלו גרין קארד

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הנשיא טראמפ בהנחיות חדשות לפקידי ההגירה בארה"ב, סעודיה בוחרת לשבת על הגדר בזמן שהאזור מתלקח, ולמה המלחמה באה בזמן טוב לאיראן? • כותרות העיתונים בעולם

הפגנת חרדים נגד חוק הגיוס / צילום: אוריה תדמור

ההטבות שיבוטלו והפגיעה הכלכלית בחרדים: המשמעות של פסק הדין הדרמטי של בג"ץ

בג"ץ קבע היום כי רשויות המדינה צריכות לפעול להגבלת הטבות למי שמשתמט משירות צבאי ● מה הרקע להחלטה, מה שווי ההטבות, ומה הפגיעה הקשה ביותר הצפויה? ● גלובס עושה סדר

סמל עידן פוקס שנפל בקרב בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל עידן פוקס, לוחם בשריון, נפל בלבנון

רחפן נפץ התפוצץ על כוח של גולני בדרום לבנון, עידן ז"ל נהרג במקום • באירוע נפצעו קצין לוחם ושלושה לוחמים באורח קשה, לוחם באורח בינוני ולוחם נוסף באורח קל, הם פונו לטיפול רפואי בבית החולים ומשפחותיהם עודכנו ● צה"ל תוקף בדרום לבנון; טראמפ ביטל את המשלחת לפקיסטן לשיחות המו"מ עם איראן: "לנו יש את כל הקלפים, לאיראן אין" ● עדכונים שוטפים

עומס בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock

היכונו לשלם יותר על המכונית: הגזירות שבוחנים באוצר

צעדים שיישומם הוקפא בשנים האחרונות, כמו ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי והחלת מס נסועה ואגרת גודש, חוזרים לשולחן עקב הבור התקציבי ● במקביל, יצרניות היוקרה מרצדס, ב.מ.וו ופולקסווגן ממשיכות לדחוף קדימה בתחום החשמליות, עם טווחים ארוכים יותר ומחירים תחרותיים ● השבוע בענף הרכב

הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

יו"ר מטה התכנון הלאומי הרב נתן אלנתן פורש מתפקידו

אלנתן שימש בתפקיד מאז פברואר 2023, ופורש בשל עניינים אישיים ● מדובר במשרת אמון של שר הפנים, אך מאחר שכרגע אין שר קבוע במשרד - לא ברור מי יחליט על המחליף, ומתי

נשיא המדינה יצחק הרצוג / צילום: גו לייב

הרצוג: לפני הדיון בחנינה לנתניהו, יש למצות מהלך לגיבוש הסדר טיעון

הידיעה התפרסמה תחילה ב"ניו יורק טיימס", ולאחר מכן הוציא הרצוג התייחסות לפיה "הנשיא סבור כי נכון תחילה, בטרם הדיון בבקשת החנינה עצמה, למצות מהלך שיכול להביא לגיבוש הסדר בין הצדדים מחוץ לכותלי בית המשפט"

רובע 3, תל אביב / צילום: Shutterstock

שתי שכונות בתל אביב שבהן מחירי הדירות עלו במיוחד

ניתוח נתוני הלמ"ס מגלה כי פערי המחיר בין תל אביב לערים השכנות הולכים וקטנים מאז 2023 ● בדיקה שערכה לשכת השמאים מלמדת שהמחירים בדרום העיר מתקרבים לאלו שבצפון, וכי ברובע 4 המחירים מדשדשים

המשכנתא הממוצעת בשיא כל הזמנים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המשכנתא הממוצעת שברה שיאים, אך הלווים מתקשים לעמוד בהחזרים

מנתוני בנק ישראל עולה כי ציבור רוכשי הדירות לקח בחודש שעבר את המשכנתא הממוצעת הגבוהה ביותר אי פעם ● זאת, בין היתר, כתוצאה מהחשש להעלאת הריבית ומבצעי היזמים ● במקביל, ובמגמה סותרת לכאורה - רמות הפיגורים במשכנתאות דווקא עולות

משרדי מטא / צילום: Shutterstock

הקיצוצים במטא מגיעים לישראל. הערכה: 100 עובדים יפוטרו

לפי גורמים, מתווה פיצויי הפיטורים במטא ישראל צפוי להיות דומה לזה האמריקאי ● ההודעות צפויות להישלח סביב 20 במאי במסגרת קיצוץ של כ-10% מכוח-האדם הגלובלי

אמנון שעשוע, בני אפשטיין, אמיר פנוש / צילום: עומר הכהן, יח''צ, נטי לוי

הישראלית שזינקה ב-17% - והמומחים חושבים שזו רק ההתחלה

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● רדקום זינקה במעל 20% לשיא של מעל שבע שנים, כאשר ברקע, קבוצת בעלי מניות מבקשים להדיח את רוב חברי הדירקטוריון ● מובילאיי קפצה בשיעור דו־ספרתי לאחר הדוחות הכספיים ● וסיוה קפצה על רקע הסנטימנט החיובי בשוק השבבים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ברנס ההשקעות של גלובס / צילום: תמר מצפי

הממונה על שוק ההון: "יש חברות בודדות שלא התיישרו עם הדרישה להוזיל את ביטוחי הרכב"

"אם יש חברות שלא ירצו להגיע, הן לא יהיו שם. בעניין הזה אנחנו רציניים" - כך אמר בכנס "עושים לונג על ישראל" עמית גל, הממונה על שוק ההון, בהתייחס לאולטימטום שימנע מחברות ביטוח למכור ביטוחי רכב אם לא יורידו מחירים ● עוד התייחס גל לחשיפת גלובס בנוגע ל"רפורמת המסלולים", על האכיפה המתגברת על סוכני ביטוח וחברות ללא רישיון, והאם תחום ייעוץ המשכנתאות יוסדר?

ד''ר שמואל אברמזון, כלכלן ראשי, משרד האוצר, בכנס ''עושים לונג על ישראל'' / צילום: שלומי יוסף

הכלכלן הראשי: "אנחנו מתעשרים בכל שנה"

ד"ר שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי באוצר, התייחס לחוזקות של הכלכלה הישראלית בכנס "עושים לונג על ישראל": "נהיה פה המון המון כסף שהוא בסוף המניע של הצמיחה העתידית שלנו" ● "על אף הסיכונים בשל המלחמה והמצב הגאו-פוליטי, יש גם הזמנות לאפסייד מאוד משמעותי"

הקוטג' ברחוב הלח''י בגדרה

הייתם משלמים 5.5 מיליון שקל לבית עם 8 חדרים ומרתף בגודל של עוד דירה?

לבית יש 8 חדרים ב־2.5 קומות ובשטח רשום של 242 מ"ר ● זו אחת העסקאות הגבוהות ביישוב בשנה האחרונה

יאיר לפיד ונפתלי בנט / צילום: חיים צח-לע''מ

נפתלי בנט ויאיר לפיד הודיעו על איחוד בין מפלגותיהם

לקראת הבחירות הקרובות שעתידות להתקיים בסוף אוקטובר, צפוי נפתלי בנט לעמוד בראש הרשימה המאוחדת עם יאיר לפיד ● "המהלך מביא לאיחוד גוש התיקון ושם סוף לקרבות הפנימיים", צוין בהודעה של השניים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיקפצו מחר בת"א, ומה עומד מאחורי השיאים בוול סטריט?

וול סטריט ממשיכה לשבור שיאים חדשים בהובלת מניות הטכנולוגיה ובוחרת לשים את המלחמה בצד - אך יש גם מי שמצביע על עייפות בשווקים ● תופעה נדירה תירשם ביום רביעי, עם דיווחים של 4 מתוך "7 המופלאות" באותו ערב ● יו"ר הפד ג'רום פאוול יקיים את החלטת הריבית האחרונה שלו ● והאנליסט שממליץ על שוק המניות הישראלי: "ממשיך להציג ביצועים מהטובים בעולם" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

עדי לויתן, מנכ''לית אנלייט וגלעד יעבץ, היו''ר; רונן ויוני אסיא, מייסדי איטורו; נדב צפריר, מנכ''ל צ׳ק פוינט / צילום: טל שחר, יח''צ, מנש כהן

עובדי אלביט התעשרו, בצ'ק פוינט חטפו מכה: תמונת האופציות נחשפת

בדיקת גלובס את תגמולי האופציות של עובדים בחברות ישראליות בוול סטריט, מלמדת כי הללו מימשו הטבה של 1.4 מיליארד דולר בשנה החולפת, ומחזיקים אופציות "בתוך הכסף" בשווי יותר מכפול ● אייל פרוינד, מנכ"ל ESOP מקבוצת הפניקס: "בחברות הטכנולוגיה הגלובליות העובדים התעשרו 'על הנייר' בצורה מאוד מרשימה, חלק הכפילו את השווי, וחלק הרבה מעבר לזה" ● באילו חברות העובדים הרוויחו, והיכן פחות?

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הערכות: מחיר הדלק צפוי לעלות ל-8.15 שקלים לליטר

עפ"י הערכות ראשוניות, מחיר הדלק צפוי לעלות בתחילת חודש מאי לרמה של כ-8.15 שקלים לליטר ● הסיבה לכך היא בשל פערי הזיקוק המתרחבים בין הנפט הגולמי לבין מוצרי הדלק הסופיים