גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקורת על הפרקליטות: "מושכת" עדים עד הרגע האחרון

בתחתית הכרעת הדין המזכה של אלון חסן, השופט יואל עדן הקדיש פרק לתופעה אותה כינה "סגירת תיקי חקירה כנגד עדים בסמוך לעדותם בבית המשפט" ● וגם: איך יכול להיות מצב שבו נותן השוחד הודה והורשע - ומקבל השוחד זוכה?

אלון חסן / צילום: איל פישר
אלון חסן / צילום: איל פישר

הכרעת הדין של אלון חסן, יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד, עוד תיסרק ותיבחן לפרטי פרטים על-ידי הפרקליטות וסנגוריו של חסן, וככל הנראה גם על-ידי שופטי בית המשפט העליון, שהערעור עליה יונח על שולחנם בקרוב. בינתיים צפים אל פני השטח חלקים מההכרעה שמעלים סימני שאלה בנוגע להתנהלות הפרקליטות בתיקי הוכחות גדולים.

כך, כמעט חמקה מהרדאר התקשורתי, ביקורת חמורה שמתח השופט יואל עדן על התנהלות הפרקליטות בנוגע לסגירת תיקי החקירה נגד עדים.

בתחתית הכרעת הדין הארוכה (מעל 260 עמודים) הקדיש עדן פרק לתופעה אותה כינה "סגירת תיקי חקירה כנגד עדים בסמוך לעדותם בבית המשפט". וכך הוא מתאר את התופעה: "במהלך שמיעת הראיות, כבר בשלבים הראשונים של העדויות, עולה כי למרות שההחלטות על הגשת כתבי אישום כנגד הנאשמים התקבלו זה מכבר, נותרה שורה ארוכה של עדים אשר לא ניתנה לגביהם עדיין החלטה ביחס לתיקי החקירה שנפתחו כנגדם באופן אישי. שוב ושוב, ביחס לשורה ארוכה של עדים, נמסר כי תיק החקירה כנגדם נסגר, בין בנימוק של חוסר עניין לציבור, בין בנימוק של חוסר אשמה ובין בנימוק של חוסר ראיות מספיקות, וזאת רק בסמוך להגעתם להעיד בבית המשפט. לעתים סמוך לפני הראיון של העדים אצל בא-כוח המאשימה טרם העדתם בבית המשפט, לעתים במהלך הראיון".

השופט הוסיף כי מטבע הדברים לעצם העובדה שמרחף מעליהם החשש שמא יוגש כנגדם כתב אישום, יש השפעה, וציין כי "מצב בו אך בסמוך לעדותו של עד יורדת ממנו העננה של היותו חשוד בפלילים, ולגבי חלקם מדובר בעבירות חמורות, איננו יכול לסלק לגמרי את סימן השאלה, שמא יש בכך כדי להשפיע באופן כזה או באופן אחר על עדותו".

עוד כתב עדן כי "מדובר בעדים אשר עדיין, לאור סמיכות הזמנים, חוששים מאימת החשדות שהופנו כלפיהם", וכי "התמשכות קבלת ההחלטות באופן זה ובהיקף זה היא בעייתית".

השופט מסכם נקודה זו במסר לפרקליטות, לפיו "נכון היה, כאשר מדובר בעדים אשר היה ידוע עוד בעת הגשת כתב האישום שהם אמורים להעיד, כי ההחלטות על הגשה או אי-הגשה של כתב אישום כנגדם היו ניתנות לא בפרקי זמן של כמעט שנה לאחר מכן, וחלקם אף יותר".

לדברי סנגור בכיר, העניין הזה לא חריג כלל. "זו פרקטיקה נהוגה על-ידי הפרקליטות, והיא מיועדת להטות את העדות של העד. העובדה שפתאום החרב הפלילית כבר לא מונחת על צווארו, רגע לפני עדותו, משפיעה על עדותו. זה לא יכול להיות אחרת. חלק מהעדים אסירי-תודה וחשים הקלה אז מנסים לרצות את הפרקליטות", הוא אומר.

סנגור נוסף מזכיר כי "גם בתיק הדסק הרוסי נמתחה ביקורת כנגד הפרקליטות על כך שהיא מושכת עדים ולא אומרת להם אם יועמדו לדין או לא (פרשה במסגרתה בוטלו כתבי אישום נגד מנהלים בדסק הרוסי בסניף הירקון של בנק הפועלים, שהואשמו בסיוע ללקוחות להלבנת הון. ההכרעה לוותה בביקורת חריפה נגד הפרקליטות, א' ל"ו). באותה פרשה מלפני כעשור לא הודיעו למי שעומד להעיד אם התיק נגדו נסגר או לא, ובית המשפט מתח על כך ביקורת. הפרקליטות עושה את זה כדבר שבשגרה".

מהפרקליטות נמסר בתגובה כי "בתיק זה, כבכל תיק אחר, פעלה הפרקליטות לסגירת התיקים נגד החשודים הנוספים בהקדם האפשרי ובהתאם לסד הזמנים הקבוע בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה. מדובר בתיק אשר התנהל באופן אינטנסיבי ומהיר ביחס להיקף החומר בתיק וביחס לכמות העדים שנחקרו תחת אזהרה, ומרבית החלטות הסגירה התקבלו תוך כדי ניהול ההליך, ונעשה כל מאמץ מצד הפרקליטות לקבל הכרעה לפני מסירת עדותם של אותם מעורבים בבית משפט".

יש אמת - ויש אמת משפטית

סימן שאלה נוסף בהכרעת הדין של אלון חסן מרחף מעל העובדה שחלק מהנאשמים המקוריים בתיק הודו, הורשעו, ונגזרו עליהם עונשים על בסיס העובדות שמתוארות בכתב האישום, בעוד אחרים זוכו על בסיס אותן עובדות בדיוק.

הזיכוי המוחלט של אלון חסן, יהושע סגיס (שהיה מנכ"ל הנמל) ודוד חסן, בן-דודו של אלון חסן, ניתן כאשר ברקע נחתמו הסדרי טיעון עם האחים אורי ויניב בלטר, שהיו שותפיו לעסקים של אלון חסן וחברת דנה לוגיסטיקה, שהייתה בבעלותם ונכנסה לעסקים עם נמל אשדוד. השניים הודו והורשעו בעבירות של קשירת קשר לביצוע פשע (שוחד), קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים ועוד. אורי בלטר ריצה עבודות שירות, ואילו יניב נשלח למאסר, והם נדרשו גם לשלם קנסות.

איך זה יכול להיות - זיכוי והרשעה על בסיס אותן עובדות? מסתבר שזה יכול להיות, וזה קורה. סנגור ותיק מספר שזה אפילו לא חריג: "היה לי מקרה של מקבל ונותן שוחד, שהנותן הודה והורשע - ומקבל השוחד זוכה. בהסדר טיעון לא נשמעות ראיות. מדובר בשיקולים שנשקלים על-ידי הנאשם ופרקליטיו והפרקליטות, לאו דווקא על בסיס שיקולים ראייתיים. הנאשם רוצה לקצר הליכים, נותנים לו הבטחה לעבודות שירות ושהוא לא ילך לבית סוהר, הוא רוצה למנוע עוגמת-נפש מהמשפחה שלו, אז הוא מודה. לא בהכרח כי הוא ביצע את העבירה. הוא גם מסבך את המבצע העיקרי ומשמש כעד תביעה, אבל בחקירה נגדית אפשר לנטרל את העדות הזאת. לא מעט פעמים הם עולים לדוכן ואומרים 'היה לנו יותר פשוט להודות, למרות שלא נעשתה עבירה'".

לדברי אותו סנגור, "זה לא מאוד נפוץ, אבל זה הגיוני שזה יקרה. זה לא סותר את ההיגיון של עולם המשפט. לא כל פעם שנאשם מודה במסגרת הסדר טיעון, הנאשם שלא הודה חייב להיות מורשע".

אבל זה לא אומר שחף מפשע מורשע במקרים מסוימים?

סנגור: "ומה חדש בזה? בתי הסוהר לא מלאים בחפים מפשע כי בית המשפט הכריע על-פי הראיות שהובאו בפניו. אין טעויות? בטח שיש. ואם בית המשפט יכול לטעות, אז בוודאי שנאשם יכול לומר 'אני לא מעוניין לקחת סיכון של לשבת בכלא' ולהודות בדברים שלא עשה. הכול יכול לקרות".

עו"ד יעל גרוסמן, סנגורית מובילה בתחום עבירות הצווארון הלבן, מוסיפה כי "אמנם זו לא סיטואציה יום-יומית, אבל כבר היו דברים מעולם, שנותן שוחד הורשע, ומקבל השוחד זוכה, או להפך, כי מה שקובע זה היסוד הנפשי של הנאשם, השאלה האם הוא התכוון או לא התכוון לתת ולקבל שוחד. כשהיסוד הנפשי מתאים, שופטים אמורים להתעלם גם מהעובדה שקיימת קביעה אחרת לגבי אדם אחר באותה פרשה, ולתת קביעה לגופו של עניין. יש אמת, ויש אמת משפטית. מבחינת האמת המשפטית, צריך להוכיח כל יסוד של העבירה לפי הכללים של המשפט - וכשזה לא נעשה, יש זיכוי". 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל. ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק