גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרכן משלם פחות - חברות התקשורת משלמות את המחיר

הדוחות הכספיים של חברות התקשורת לסיכום שנת 2017 מעוררים דאגה ● מה צריך הרגולטור לעשות כדי לשכנע את השחקניות בענף לפתוח את הארנק ולהשקיע יותר בתשתיות?

הצרכן משלם פחות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הצרכן משלם פחות / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

חברות התקשורת הציבוריות פרסמו בימים האחרונים את הדוחות השנתיים, והמספרים מאפשרים להבין את המגמות בשוק ב-2017 ולספק תחזית לגבי השנה הנוכחית. 2017, בדומה לשנים הקודמות, הייתה שנה לא פשוטה. מה הפך את השנה החולפת ליותר מורכבת? התחרות הגוברת בתחום הטלוויזיה שהתעצמה אחרי שגם פרטנר נכנסה לתמונה.

בשנים האחרונות חברות התקשורת סבלו מהקרב בזירת הסלולר. התחרות הזו לא נרגעה וכעת ארבע הקבוצות הגדולות בזק , הוט, סלקום  ופרטנר , מנהלות קרב בחזית נוספת - הטלוויזיה. השוק נמצא במצב של חוסר איזון שמסייע לצרכנים לשלם פחות עבור השירותים אך פוגע ביכולת של החברות להשקיע ולצמוח.

המצב היה יכול להיות הרבה יותר גרוע. בשנת 2017 נהנו חברות התקשורת התקן החשבונאי IFRS15. התקן הזה מאפשר להוון את עלויות רכישת מנוי. ההוצאות על עמלות מכירה ועמלות "דילרים" נרשמות כשהשקעה ולכן לא נכללות בהוצאות השוטפות אלא בפחת. אנליסטים מעריכים שהטריק החשבונאי הזה תרם לחברות כ-100 מיליון שקל. בלי השינוי הזה, אפשר להעריך שחלק מהחברות היו מסכמות את השנה החולפת עם הפסד בשורה התחתונה.

השינויים החשבונאיים הם בסופו של דבר קוסמטיים ויש להם השפעה בעיקר על הטווח הקצר. כאשר בוחנים את מצבן של חברות התקשורת בראייה ארוכת טווח מגלים שמצבן מדאיג והעתיד נראה קודר.

איך אפשר להתמודד עם זה? התשובה נמצאת אצל הרגולטור. משרד התקשורת חייב לטפל בשוק הקווי ובשוק הסלולר.

המדיניות של משרד התקשורת תוקעת את ההשקעות. מה שהמשרד צריך לעשות בשוק הקווי הוא למצוא מודל שיאפשר לחברות התקשורת להקים תשתית משותפת והסרת חסמים. בתחום הסלולר המשרד צריך לשקול לקצץ את אגרות התדרים. השימוש הגובר בטלפונים חכמים מגביר את הצורך בתדרים, אך חברות הסלולר מתקשות לשלם עבור הסחורה הזאת.

התוצאות הכספיות של חברות הסולולר

השוק הנייח: בזק מובילה אך נחלשת

התחרות בשוק הקווי הלכה והחריפה ב-2017 והיא כבר מייצרת דאגה אצל חלק מהמתחרות. בזק, שנוהלה עד לאחרונה על ידי סטלה הנדלר, היא החברה האיתנה והמובילה בשוק. בזק אמנם הורידה את תחזית הרווח שלה ל-2018 למיליארד שקל אבל "הצרות" האלה הן בגדר חלום רטוב של שאר המתחרות.

סלקום מצליחה יפה בפעילות הקווית שלה, זכר להתארגנות נכונה לשוק הסיטונאי וכניסה מוקדמת לשוק הטלוויזיה. ניתן לראות בבירור שהשוק הקווי (כולל הטלוויזיה) אצל סלקום משמש כמנוע צמיחה. ההכנסות של סלקום ב-2015 בשוק הקווי עמדו על 1.181 מיליארד שקלים. ב-2016 היא רשמה גידול של 48 מיליון שקל בהכנסות, וב-2017 ההכנסות בקווי צמחו כבר ב-119 מיליון שקלים ל-1.348 מיליארד שקל.

בפרטנר המצב יותר מורכב. מ-2015 ל-2016 החברה איבדה 45 מיליון שקלים בהכנסות המגזר הקווי, ומ-2016 ל-2017 היא איבדה 76 מיליון שקלים. ה-EBITDA (רווח לפני פחת והפרשות) צנח ב-43% ב-2016.

מנגד בזק כאמור לא ממש מרגישה את התחרות. בזק פותחת כל שנה במינוס של 100-150 מיליון שקל בהכנסות כתוצאה מירידה בשימוש בטלפוניה. המשתמשים פשוט מדברים פחות ופחות בטלפון הקווי והמשמעות היא ירידה בהכנסות באופן קבוע. בזק איבדה 94 אלף קווים ב-2017. בשנת 2018 השוק הסיטונאי והתחרות יעמיקו את השחיקה ברווחיות של בזק, אך לא באופן מהותי.

זו הסיבה שבזק זקוקה ליציבות ולוודאות ברמת הרגולציה, וכאן העסק כבר הולך ומסתבך עבורה. בסוף היום בזק ניצבת היום במצב שבו אין לה בעלים והדירקטוריון שלה מנסה להשיט את הספינה במים סוערים. בזק עומדת בפני אחד הפרויקטים הכי גדולים שלה אי פעם - הכניסה לעולם הסיבים האופטיים. מדובר בהשקעה כבדה שיכולה במצטבר להגיע למיליארדי שקלים.

זה לא סוד שבכל העולם מדינות שהלכו למודלים של שוק סיטונאי, שבו המפעילים הגדולים מחכירים את התשתיות במחירים לא כלכליים למתחרים, ההשקעה בתשתיות דוכאה. עדות לכך ניתן לראות בפיגור של אירופה אחרי ארה"ב ואסיה בעיקר. ההשקעות בישראל בשוק התקשורת נמצאות במגמת ירידה ובקצב הגלישה אנחנו מפגרים אחרי העולם, למרות שעל פי בזק למשל קצב הגלישה עלה מ-43 ל-51 מגה. פרטנר וסלקום מוכרות קצבים של עד 1 גיגה במחיר של 100 שקלים לחודש, באזורים המועטים שהן פרסו תשתיות.

אפשר להניח בסבירות גבוהה שאם לא יחול שינוי משמעותי בהשקעות של בזק ושל הוט בפריסת הסיבים האופטיים שלהן, המצב בישראל יורע. הוט למשל מוכרת היום קצב של עד 200 מגה ל-90 אלף לקוחות בלבד וקצב הגלישה הממוצע שלה עומד על 70-80 מגה ביט בשנייה. זה יותר מבזק, אך הוט בדיוק כמו בזק, מתקשה להניע פרויקט של השקעות של מיליארדי שקלים בתשתיות כאשר היא צריכה להקצותן לשימוש המתחרות במחיר לא כלכלי. צריך להבין שמבחינת בזק והוט הדרישה למכור את התשתיות במחירים שקובע משרד התקשורת היא כמו של בעל דירה שנדרש להשכיר חדר בבית שלו בכפייה במחיר שקובע משרד השיכון.

סטלה הנדלר/ צילום: ינאי יחיאל

שוק הטלוויזיה: נטפליקס מעבר לפינה

שוק הטלוויזיה ב-2018 נמצאה בעיצומה של סערה. זה התחיל כאשר סלקום החלה להציע שירותי טלוויזיה והואץ משמעותית כאשר גם פרטנר נכנסה לתמונה. חברת הכבלים yes לא נותרה אדישה והודיעה שהיא צפויה להוריד מחירים - מהלך שגרם לקבוצת בזק להוריד את תחזית הרווח שלה לשנה הנוכחית. yes איבדה בשנה החולפת 27 אלף מנויים וכעת יש לה 587 אלף לקוחות. הוט לעומת זאת איבדה 22 אלף לקוחות ובסוף שנת 2017 היו לה 789 אלף מנויי טלוויזיה.

פרטנר, השחקנית החדשה בשוק, מגייסת לקוחות בקצב מואץ ובסוף השנה שעברה היו לה כבר 43 אלף מנויים. השאלה הגדולה היא האם פרטנר תוכל להמשיך לצמוח בקצב הזה. כיום פרטנר מציעה ללקוחות שלה לצפות בשידורי נטפליקס, אך אין לה בלעדיות על כך והדבר עלול לפגוע בה. המודל העסקי של פרטנר מחולל תחרות, אך עולה לה ביוקר. פרטנר גייסה ברבעון הרביעי של השנה החולפת 29 אלף מנויים, לעומת 16 אלף שגייסה סלקום. לסלקום היו 183 אלף מנויים בסוף השנה שעברה, לעומת 122 אלף בסוף 2016, עלייה של 61 אלף מנויים בשנה.

לנתונים האלה צריך להוסיף את המגמה הכלל עולמית - יותר ויותר לקוחות מעדיפים לצפות בטלוויזיה דרך אפליקציות כמו נטפליקס. לא מעט ענקיות הייטק, בהן אפל ואמזון, משתלבות בהדרגה בתחום הטלוויזיה והתחזית היא שהתחרות רק תלך ותגבר.

לכל התבשיל הזה צריך להוסיף את אי הוודאות הרגולטורית סביב המיזוג האפשרי בין בזק לבין החברה הבת yes. מבחינתה, המיזוג הוא כמו אוויר לנשימה. yes היא החברה היחידה שלא יכולה למכור כיום חבילות משולבות והיא נאלצת להציע רק טלוויזיה. בלי חבילת טריפל (בשיתוף עם בזק או עם בזק בינלאומי), yes תהיה בצרות. הציבור כבר הוכיח שהוא מעדיף לרכוש "חבילות" ו-yes תתקשה לשגשג אם לא תקבל עזרה מהחברה האם או מהחברות האחיות.

מה הלאה? בשורה התחתונה שוק הטלוויזיה צפוי לשחוק את הרווחיות של ארבע קבוצות התקשורת ולמנוע מהן להעלות מחירים ב-2018. הקבוצות מחליפות ביניהן מהלומות ויהיה מעניין מי תצליח להישאר על הרגליים גם בסיום הקרב.

שוק הסלולר: כולם מחכים לאקספון

חברת הסלולר גולן טלקום נמכרה במהלך שנת 2017 לאלקטרה צריכה. גם תחת הבעלים החדש המשיכה גולן להתחייב למחירים הנמוכים ביותר בשוק. הגישה האגרסיבית של גולן ושל הוט מובייל הובילה לכך שהתוצאות של חברות הסלולר הוותיקות המשיכו להישחק והמגמה הזו נמשכת גם ב-2018.

עבור הצרכן הישראלי מדובר בחדשות טובות מאוד - התשלום החודשי עבור הסלולר ממשיך להיות נמוך. בצד השני של המשוואה נמצאות החברות. סלקום איבדה בשנת 2017 הכנסות בהיקף של 299 מיליון שקל (מדובר בהכנסות משירותים וממכירת ציוד). בשנת 2016 איבדה החברה הכנסות של 205 בתחום הסלולר, בהשוואה ל-2015. ההכנסה החודשית הממוצעת למנוי ירדה ב-6.2 שקל מ-63.3 שקל ב-2016 ל-57.1 שקל ב-2017.

פרטנר איבדה באותה התקופה הכנסות בהיקף של 240 מיליון שקל, כאשר ההכנסה החודשית הממוצעת מכל מנוי ירדה ב-3 שקלים ל-62 שקל. פרטנר נהנתה בשנה האחרונה מהכנסות שקיבלה מחברת אורנג' העולמית - ובלעדיהן היא הייתה נקלעת לבעיה.

גם פלאפון סבלה מהרעה בתוצאות, אך נפגעה פחות. בזמן שההכנסות של סלקום מסלולר ושירותים נשחקו ב-10% בשיעור שנתי ופרטנר דיווחה על ירידה של 5.8% באותה התקופה, פלאפון יצאה בזול יחסית עם ירידה של 2% בלבד בהכנסות - הישג יפה בהתחשב בנסיבות.

מה הלאה? בשבועות הקרובים תיכנס חברת 018 אקספון לשוק הסלולר עם המותג WE. למרות שנדמה שאין יותר מקום להוריד מחירים, צריך לזכור שבלי אטרקציה כלשהי בגזרת המחיר, יהיה לאקספון קשה מאוד לגייס מנויים. גם אם אקספון שמנוהלת על ידי יעקב נדבורני לא תחתוך את המחירים, אין ספק שהיא תקשה על השחקניות הקיימות להעלות מחירים. הצרכן ימשיך להרוויח, אך החברות יתקשו לפעול כרגיל ולהשקיע בתשתיות.

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח