גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפקט החקירות: מה גרם לנתניהו לבטל את הסכם הפליטים?

הרקע לתפנית של נתניהו בעניין הפליטים הוא שמדובר בראש ממשלה לחיץ וסחיט שמתמודד עם חקירות פליליות המאיימות להביא לסיום הקריירה שלו ● אבל למרות ה"אחורה פנה" שביצע, אל נקודת ההתחלה כבר לא ניתן לחזור ● פרשנות

נתניהו ודרעי במסיבת העיתונאים על מתווה הפליטים / צילום: רויטרס
נתניהו ודרעי במסיבת העיתונאים על מתווה הפליטים / צילום: רויטרס

ראשי ממשלות ישראל לדורותיהם, מיצחק רבין ועד בנימין נתניהו, נטו להאשים את בג"ץ שהוא מונע מהם לקיים את מדיניותה הלגיטימית של הממשלה בנושאים שונים. יצחק רבין המנוח הביע בזמנו תקווה שהרשות הפלסטינית תילחם בטרור "בלי בג"ץ ובלי בצלם", כנימוק לתמיכה בהסכם שפטר את ישראל ממגבלות משפטיות בשטחים, ואילו בנימין נתניהו תקף את בג"ץ פעמים רבות. 

כך, למשל, במארס 2016, אחרי ששופטי בג"ץ פסלו את מתווה הגז של הממשלה, אמר נתניהו כי "החלטת בג"ץ מאיימת קשות על פיתוח מאגרי הגז. ישראל נתפסת כמדינה עם התערבות משפטית מוגזמת שקשה לעשות בה עסקים".

גם כששופטי בג"ץ התערבו פעמיים בתיקונים לחוק למניעת ההסתננות שקידמה הממשלה במטרה לגרש מכאן את הפליטים ומהגרי העבודה מאפריקה, הוטחה בבג"ץ ביקורת על כך שהוא לא מאפשר לממשלה להילחם ביעילות בבעיה שמטרידה רבים.

אבל האמת היא שלמרות שהממשלה מקדמת חוקים ותקנות ומתקצבת גופים שפוגעים קשות בזכויות האדם של הפליטים והמהגרים, ולמרות שנשמת אפו של בג"ץ ונשמת אפה של המהפכה החוקתית הם בהגנה על זכויות אדם - בסך-הכול, עד היום בג"ץ נתן לממשלה טווח פעולה רחב מאוד, אולי רחב מדי, בטיפול בסוגיית הפליטים.

גם אחרי הפסיקות המגבילות בנושא, התיר בג"ץ לממשלה לכלוא את הפליטים ללא משפט חודשים ארוכים בכלא "פתוח" מיוחד שהוקם בדרום; בג"ץ התיר לממשלה לרדוף את הפליטים ולעצור אותם; בג"ץ גם התיר לאחרונה לממשלה לממש את מתווה ההרחקה של הפליטים מישראל לרואנדה, למרות שמדובר היה בהסכם סודי ובעייתי שעננה של חוסר ודאות ריחפה מעליו. מתווה הגירוש הזה לא נכשל בגלל בג"ץ, אלא בזכות הקמפיין האפקטיבי שחצה מחנות בחברה הישראלית ובחו"ל והביא לביטול ההסכם על-ידי רואנדה.

ובמלים אחרות, הפעם ראש הממשלה לא יכול לבוא בטענות לבג"ץ, ואין לו את מי להאשים, אלא את עצמו, בחוסר היכולת שלו ושל ממשלתו לממש באופן מלא את מדיניותם (המוצהרת) ביחס לפליטים.

בצרתו, ובהיעדר אפשרות להטיל את האחריות למחדלים על בג"ץ, מצא לו נתניהו קורבן חדש/ישן להאשמה - את הקרן החדשה לישראל. זאת, בטענה כי היא הגורם המרכזי שהביא להפעלת לחץ אירופי על רואנדה לסגת מההסכם עמה להוצאת הפליטים מישראל. עכשיו נתניהו מצהיר על כוונתו לחוקק חוק "עוקף בג"ץ" כדי לחזור ולכלוא את הפליטים ולגרשם. בכך, ראש הממשלה מנסה שוב להסיט את האש לכיוון הערכאה העליונה.

מהפך פחדני

נתניהו הוכיח שאין גבול לציניות, לשקרים ולדמגוגיה. נזכיר כי ראש הממשלה שיצא נגד הקרן החדשה הוא נתניהו של אתמול. נתניהו של שלשום, לעומת זאת, הודיע על הסכם היסטורי עם האו"ם להוצאת הפליטים לגרמניה, לאיטליה ולקנדה ולקליטת שאר הפליטים ופיזורם בארץ. נתניהו של שלשום הכריז כי בכך "אנחנו עושים את הדבר הטוב ביותר האפשרי, הסכם חסר תקדים". אז למי אנחנו צריכים להאמין? לנתניהו של שלשום או לנתניהו של אתמול? כנראה שלא לזה ולא לזה.

כולנו רוצים שבראש המדינה יעמוד מנהיג איתן ויציב שלא נכנע ללחצים ומקדם את מדיניותו באומץ-לב על-פי חזונו. הרקע לפליק-פלאק המאוד לא מפואר של נתניהו בסוגיית הפליטים הוא שמדובר בראש ממשלה לחיץ וסחיט שמתמודד בימים אלה עם חקירות פליליות שמאיימות להביא לסיומה את הקריירה הפוליטית המזהירה שלו. ראש ממשלה הפועל רק למען הישרדות פוליטית ולא כדי לקדם את האינטרסים של הציבור הישראלי.

המהפך הפחדני שביצע נתניהו הותיר את הפליטים, אותו ואת כולנו בפני שוקת שבורה. אבל למרות ה"אחורה פנה" שעשה, אל נקודת ההתחלה הוא כבר לא יוכל לחזור, וגם ההאשמות נגד הקרן החדשה לא יועילו לו. מרגע שרואנדה ביטלה את הסכמתה לקלוט את הפליטים, ומרגע שנתניהו נתן בפומבי הסכמה לפתרון מרוכך ומוסרי ולקליטת רבים מהפליטים בארץ - זה כנראה גם מה שיקרה.

השאלה החשובה כעת בסוגיית הפליטים לא צריכה להיות איך נגרש רבים מהם מכאן, אלא מהי הדרך הנכונה לקלוט בארץ את עשרות אלפי הפליטים שכבר ברור שיישארו לחיות עמנו. מצב בו כל-כך הרבה פליטים מרוכזים בדרום תל-אביב לא יכול להימשך, וצריך לפזר אותם ברחבי הארץ.

יש מי שחושב שפיזור יעיל שלהם ייעשה באמצעות הטלת סנקציות שימנעו מהם לחזור לדרום תל-אביב. אולם כדי שהפליטים יוכלו להשתלב במקומות נוספים, צריך לתת להם גזרים ולא מקלות. למשל, ויזות ארוכות יותר שמאפשרות עבודה, סיוע במציאת עבודה מחוץ לתל-אביב, סיוע בדיור ואולי החשוב מכל - ביטוח רפואי לילדים.

ומה נעשה עם הפליטים שעוד יבואו לכאן? כבר בינואר 2013 התגאה נתניהו, ובצדק, כי בזכות הגדר שהוקמה בגבול עם מצרים, כמעט שהפסיקו פליטים להיכנס לארץ. בנאום שנשא באותו חודש אמר ראש הממשלה כי "במהלך שבעת החודשים האחרונים לא נכנס לערי ישראל אפילו מסתנן אחד". ואכן, הגדר בצירוף חוסר היציבות הביטחוני בסיני בלמו את זרם המהגרים מאפריקה לארץ, ואין סיבה לחשוש שהזרם הזה יתחדש בעתיד הנראה לעין.

אנשים בשר ודם

ולסיום, הדבר החשוב ביותר להזכיר אותו הוא כי מאחורי התרגילים הפוליטיים של נתניהו, מאחורי הנחרצות הלאומנית של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד, מאחורי ההתפלפלויות הדמגוגיות והטחת ההאשמות ההדדיות בעולם הפוליטי ובקרבנו, ניצבים אנשים בשר ודם שעתידם לוט בערפל.

ניצבת, למשל, הרמנה בהטה, נערה בת 17 שהגיעה לכאן לפני 7 שנים אחרי מסע קשה מאריתריאה ולומדת בתיכון ביאליק-רוגוזין בתל-אביב. בהטה אמרה לאחרונה: "אני לא רוצה הרבה. רק להפסיק לפחד"; וניצבת יורדנוס בהבלום (15), מבקשת מקלט שהגיעה מאריתריאה לפני 6 שנים. היא צעדה מסודן ודרך מצרים. בדרך הבדואים היכו אותה ונתנו לה לשתות מים עם נפט, עד שהקיאה. "לפעמים שואלים אותי מה אני רוצה לעשות כשאהיה גדולה. התשובה היא כלום. אני מפחדת לחלום, כי הכול בסימן שאלה", מצוטטת בהבלום באתר של ארגון הסיוע לפליטים.

במשנה במסכת סנהדרין נאמר: "כל המאבד נפש אחת, מעלים עליו כאילו איבד עולם מלא; וכל המקיים נפש אחת, מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא". בחלק מגרסאות הדפוס של התלמוד הבבלי וכן של המשנה מופיעה המילה "מישראל", ומתקבל הנוסח "כל המאבד נפש אחת מישראל, מעלים עליו כאילו איבד עולם מלא; וכל המקיים נפש אחת מישראל, מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא".

הנוסחים השונים עוררו דיונים רבים בשאלה אם מדובר באמירה הומניסטית, המייחסת חשיבות עליונה לחייו של כל אדם באשר הוא - או שמדובר באמירה לאומנית, המייחסת חשיבות עליונה רק לחייו של יהודי. בספרו "משנה תורה" בחר הרמב"ם באפשרות ההומניסטית והאוניברסלית של האמירה. אנחנו רוצים ללכת בדרכו ולומר: גורלם של הרבה נשים, ילדים וגברים שחיים כאן, תלוי בממשלת ישראל, אבל גם בכל אחד מאיתנו שישמיע את קולו. יש לנו את הכוח להעניק להם, אולי לראשונה, סיכוי לחיים טובים. וכל המציל נפשות שחיות בישראל, מציל עולמות ומלואם.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון