גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך שגלגל ההון-שלטון מסתובב לו

כמה לקחים מקום המדינה ועד היום

ילדה נראית מבעד לדגל ישראל / צילום: רויטרס
ילדה נראית מבעד לדגל ישראל / צילום: רויטרס

כמה סיפורים לחג החירות.

"טייקונים", "הון-שלטון", מה שפעם היה "מקורבים לצלחת", "שמנה וסלתה" - כל אלה הם עניין נזיל. גלגל מסתובב, מעלה ומטה - לפעמים נתקע ומתמוטט. די להסתכל באלבומי ההצלחה, שנים אחורה, ולהיזכר מה קרה להוא שסובב את הארץ על אצבעו הקטנה.

מצעד חג החירות תש"ח-תשע"ח מתחיל בפנחס ספיר, שר האוצר הכל יכול של מפא"י, 1963-1974. באסיפת בחירות אמר: "אני עשיתי 2000 מיליונרים בישראל!". מה קרה איתם, מה באמת עשו עם המיליונים שזלגו לכיוונם? לא ברור. אבל כך זה התחיל.

עשור אחרי, בתחילת שנות ה-80, יצא הספר המיתולוגי "המיוחסים: אצולת הממון של ישראל" (מאת שלמה פרנקל ושמשון ביכלר). בבנק לאומי, במדינה, שלט אז ארנסט יפת; בפועלים של ההסתדרות שלט גיורא (ג'ורי) גזית, שירש את יעקב לוינסון שהניע כאן הכול. באמצע הייתה משפחת רקנאטי - רפאל, אודי ובן דודו ליאון - ששלטו בדיסקונט, הבנק הפרטי הגדול. בנק מזרחי, בראשות אהרון מאיר, היה עדיין ערש קיומה הכלכלי של הציונות הדתית. כך נפתח הספר: "כמו עופות טרף גדולים יושבים שליטי הבנקים בכיסאות המנהלים שלהם שבקומה העליונה וסוקרים את אבק האדם, הרחק למטה, נכנס ויוצא בסניפיהם... בשום מקום בעולם לא הגיעו הבנקאים למידה כזו של עוצמה, כפי שהגיעו אליה בישראל... הם עצמם מעדיפים כמובן דימוי אחר, 'הבנקים הם החמצן של המדינה'".

באוקטובר 1983, התמוטטה מערכת הבנקאות ב"משבר ויסות מניות הבנקים". המדינה חילצה, בנקים הולאמו, ועדת חקירה ממלכתית קמה ורק שנים אחרי נמצאו יצרני החמצן אשמים בסדרה של מעשים פליליים. אבל לא נענשו.

עוד אנשי כסף גדול, פרטי וציבורי, שהיו כאן אז הם בני משפחות קרסו, חסידוף, קוקיה, יוחננוף, פויכטוונגר, פקר, גם בנו גיטר, אהרון דברת, הרמן אלרן, יהושע בן ציון, איתן אבניאון, אשר ידלין, עובד בן עמי, מרק מושביץ, אבא פרומצ'נקו, יעקב מרידור, מילה ברנר, משה שניצר, משה זנבר, בנימין ג'יבלי, אפרים אילין ועוד. איפה הם היום? חלקם סמוכים לאלוהים, חלקם כאן, בשקט. חלקם הותירו הון גדול, אחרים - חובות וסכסוכים.

האגדה על שאול איזנברג

על הון שלטון לא שמעו אז, אבל על שאול איזנברג, שלימים שלט בחברה לישראל שנמכרה ב-1999 (עם סיום עשורי הפטור ממס שסודרו) למשפחת עופר, סופרה ה"אגדה" הבאה: "בקיוטו, בירתה העתיקה של הקיסרות היפנית, יש חווילה נאה, שצורתה צורת פגודה, ליד ביתו של נסיך הכתר היפני... באחד הימים של 1968 פסעו שני גברים שכרסם הולכת לפניהם בגינה המטופחת של אותה חווילה וגלשו לתוך הבריכה הקטנה... הם שוחחו בשפה היידית. 'אתה מוכרח שתהיה לך דריסת רגל בישראל!' אמר אחד מהם לחברו, שהיה איל הון ידוע, בעל עסקים בינלאומיים מסועפים. המיליונר הזכיר לאיש הקרח, שהיה שר בישראל, כי על פי פקודת מס הכנסה יהיה עליו לשלם בה מס על כל עסקיו אם יקים סניף בישראל. השר לא היסס: 'מה תגיד אם אדאג שיחוקקו למענך חוק מיוחד שיפטור אותך ממס הכנסה?' המיליונר פרץ בצחוק והשיב: 'נו, אם תדאג לחוק כזה אבוא לארץ'".

איך המשיכה האגדה? הנה כך: "המשכו של המעשה בבריכה אינו בגדר אגדה. כמה חודשים אחרי הטבילה החמה שכנע פנחס ספיר את הכנסת ואת הממשלה להוסיף פרק מיוחד לחוק עידוד השקעות הון. בסעיפי הפרק הזה מובטח שחרור ממסים על פעילות בינלאומית לחברה שבסיסה בישראל אך רוב עסקיה אינם מתנהלים במדינה זו. זה לא היה החוק הראשון ואף לא האחרון שקיבלה הכנסת כדי לסייע למיליונרים מסוגו של איזנברג". כמה נכון.

מה עלה בגורל אנשי השנה

עשרות שנים אחרי, החל "גלובס" לבחור בסוף כל שנה את "איש השנה", והוכיח שהגורל ממשיך לתעתע. כותרת 2007 הייתה "העידן של עופר". "זו אינה בחירה טריוויאלית. עופר, יו"ר החברה לישראל ובנו של סמי עופר אינו אחד מ'החשודים הרגילים' כמו צדיק בינו, יצחק תשובה, לב לבייב או נוחי דנקנר", נכתב. כעבור עשור: מעמדו של עופר נשמר.

ב-2008 היה זה מיכאל בלדב, בן 64 מחדרה. "מובטל טרי עם פנסיה מקוצצת. הפנים של המפולת העולמית ב-2008". גם אם הסתדר אחרי זה, כמותו יש כאן רבים מדי. שתחת צדקנות ה'אוניברסליות' בקצבאות מתלבטים בין תרופה לארוחה. בגיליון סוף 2009 נבחר נוחי דנקנר כ"מרוויח הגדול שחזה את המשבר". "המונח טייקון זר לי לחלוטין" הגיב אז והוסיף: "מה שמשנה זו הדרך. גם אם הגעת לפסגה מסוימת, הרי יש להמשיך לחוות את הדרך, עליך לקבוע עוד מטרה. חשוב לעשות את הדרך מתוך שלמות אישית, ביושר, בחריצות, בעבודה קשה ובאומץ, ולתקן שגיאות בטוב לב". זה, כידוע, לא קרה בהמשך הדרך.

ב-2010 היה זה נגיד בנק ישראל סטנלי פישר: "אמשיך לרכוב על גב הנמר עד שהוא יפסיק להיות נמר ויחזור להיות סוס". אחרי שייצב את ישראל במשבר, המשיך כסגן נגידת הבנק הפדרלי האמריקאי. ב-2011 איש השנה היה "אלי הורביץ. בגלל החזון, הציונות התעוזה והענווה". המנהל האגדי של טבע הלך לעולמו כמה שבועות קודם לכן. הקריסה הגדולה של החברה החלה כמה שנים אחרי.

ב-2012 נבחר שלמה אליהו, ש"עושה את עיסקת חייו ורוכש את מגדל, שבה התחיל לעבוד לפני 60 שנה כשליח על אופניים". מאז שילם-הפסיד הרבה כסף כ"שכר לימוד" וכפי שצפה אז עברו עליו "הרבה לילות ללא שינה". ב-2015 כיכב ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, גאה בסדרת רכישות ששיאן אלרגן, ב-40.5 מיליארד דולר. הוא אמר אז: "זו הייתה תקופה מהקשות בחיי, אתה מקריב את עצמך", ואפילו לא העלה בדעתו כמה צדק. שנה וחצי אחרי כבר היה בחוץ. ב-2016 היה זה "נסיך הכתר" סמי סגול, "ממפעל קטן ביפו לענק תעשייתי שנמכר לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר". סגול פנה לחקר המוח וההזדקנות. בשנה שאחרי נלמד, לפחות כאן, לקח השנים וכוכבי השביט: "מערכת גלובס המתחדש לא תעלה טייקון, מנהל, פוליטיקאי או אפילו פעיל חברתי לדרג של נסיך".

עוד כתבות

מנכ''ל קבוצת הפניקס, אייל בן סימון, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: כדיה לוי

אייל בן סימון: "הפניקס היא מחוללת התחרות המרכזית בעולם הפיננסי"

מנכ"ל הפניקס אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי עוד לפני הכלכלה, "אנו חייבים להבין שמדינת ישראל צריכה תוכנית ארוכת-טווח" ● לגבי החוסן של הכלכלה הישראלית הוא טוען: "הרבה מדינות היו רוצות יחס חוב-תוצר כמו שלנו" ● וגם: מה הוא חושב לגבי הכוח של המתווכים הפיננסיים בישראל?

פרופ' רוני גמזו, יו''ר מגדל אחזקות, בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: שלומי יוסף

פרופ' רוני גמזו: "תמיד ארגיש החמצה שלא הייתי מנכ"ל הכללית"

יו"ר מגדל אחזקות, מנכ"ל בית החולים איכילוב בעבר, אמר עוד בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "הפער בין שיבא לאיכילוב הוא רק בכותרות; ברמת הרופאים והרפואה לא רק שאין פער - איכילוב מוביל"

''כסף על הרצפה'' / צילום: Shutterstock

"כסף על הרצפה": האם גל ההנפקות של תל אביב בדרך להפוך לצונאמי?

אחרי שלוש שנות בצורת, שוק ההנפקות של ת"א התעורר לחיים עם קרוב ל–20 חברות חדשות שהצטרפו לבורסה ● מה השתנה, האם הגל הנוכחי יהפוך לצונאמי, וגם: למה כולם רוצים להחזיק פתאום בחברת חיתום ● גלובס צולל למהפכה של הבורסה: "לא נגיע ל־100 הנפקות כמו ב־2021, אבל יהיו כמה עשרות חברות גדולות שינפיקו"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: תדמית הפקות

הצהרת רה"מ נתניהו על חיסול רמטכ"ל חיזבאללה: "לא נאפשר לחיזבאללה להוות איום על מדינת ישראל"

צה"ל תקף מהאוויר את המחבל עלי טבטבאי, רמטכ"ל חיזבאללה בפועל • לשכת רה"מ: "ישראל נחושה לפעול להשגת מטרותיה בכל מקום ובכל זמן" ● האחריות למחדל 7 באוקטובר: ראש אמ"ן שלומי בינדר יסיים את תפקידו לבקשתו, ובנוסף, האלופים עודד בסיוק, אהרון חליוה וירון פינקלמן הודחו • גם מפקד 8200 לשעבר יוסי שריאל וקמ"ן אוגדת עזה במלחמה סא"ל א' יודחו ● עדכונים שוטפים

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

גבי בוגנים / צילום: פזית אסולין

הרכישה הסתבכה: אקסל טוענת לטעות של 20 מיליון שקל בדוחות סינאל

לאחר שרכשה את השליטה בחברת התוכנה ב־93 מיליון שקל, טוענת אקסל כי סינאל רשמה בעבר הכנסות יתר של 20 מיליון שקל בשל הפרשה שגויה ● המוכר: "אולי רוצים לשפר תנאי העסקה"

יונתן לבנדר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

"האמנות האמיתית היא AI, וזה ישנה את עולם הבריאות"

בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הציג סגן השותף המנהל וראש מערך הייעוץ של KPMG, את האופן שבו הטכנולוגיות החדשות, ובעיקר ה-AI, משנים ועתידים לשנות את חוקי המשחק ● לדבריו, ישראל מובילה באימוץ אך מעוכבת בידי רגולציה

בנק הפועלים / צילום: אביב גוטליב

הקרב על הצעירים: הפועלים יממן את המסחר בניירות ערך לגילאי 35 ומטה

בנק הפועלים משיק חבילת הטבות לצעירים ולסטודנטים, והוא יממן להם החזר מלא של עמלות המסחר בניירות ערך בארץ ובחו"ל ● כמו כן, לקוחות אלו שיצטרפו לבנק הפועלים, ייהנו מהחזר מלא של עמלות מסוף נובמבר 2025 עד לסוף חודש יוני 2026

נדב חנין, סמנכ''ל שיווק וחדשנות באל על, בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

סמנכ"ל אל על: "יש אנומליה בין ביקוש והיצע בעולם התעופה"

נדב חנין, סמנכ"ל השיווק והדיגיטל של אל על, הסביר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס כי מחסור עולמי במטוסים ובמנועים ● על הביקורת שהופנתה נגד החברה במהלך המלחמה: "שעות הטיסה שלנו טובות יותר, הצוותים כחול־לבן - ויש לזה ערך" ● על הקמת בסיס פעילות מקומי לוויזאייר אמר כי כללי הרגולציה השונים יוצרים אי־שוויון

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; מדד ת"א־נפט וגז נפל במעל 3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ● טאואר צנחה במעל 8%, נייס עלתה בכ-4% ● וול סטריט מסכמת סוף שבוע מטלטל נוסף, ודברים שנשא אחד מבכירי הפד הזניקו את ההסתברות להורדת ריבית בארה"ב ● מחר, בשוק מצפים לראות הורדת ריבית של בנק ישראל ● וגם: האנליסט שמעריך - "שוק המניות האמריקאי לא יציב"

מימין: חזי שטרנליכט, חגי שרייבר, עמי בם / צילום: שלומי יוסף

מנהל ההשקעות הראשי בהפניקס: "בועות לא מתפוצצות כשהתקשורת מבשרת על כך"

בפאנל בהנחיית חזי שטרנליכט בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, שוחחו חגי שרייבר, משנה למנכ"ל קבוצת הפניקס ומנהל ההשקעות הראשי, ועמי בם, יו"ר בריינסוויי ויו"ר גילת רשתות לווין, על נורות האזהרה בשוק ההון, על אסטרטגיות השקעות ועל אסטרטגיות ניהול ● ומהו הפרמטר החמקמק שלא תמיד נכנס למודלים האסטרטגיים?

ענת לוין, ליאת חזות ולימור בקר בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מה יקרה לכסף שלכם ב-2026? שלוש מנהלות השקעות בכירות עונות

פאנל המנכ"ליות הבכירות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס סימן את 2026 כשנה של הכרעות ● לימור בקר מהמילטון ליין צופה שחלק גדול מהצמיחה העתידית בכלל לא יקרה בבורסה - אלא בחברות הפרטיות ● ענת לוין מבלקרוק סבורה שבקרוב נבין באילו מחברות הבינה המלאכותית הסיכון עולה על כדאיות ההשקעה ● וליאת חזות מהפועלים אקוויטי חושבת שדווקא העובדה שהרבה רוכשים ישבו על הגדר בשוק המגורים מייצרת הזדמנות

נשיא ומנכ''ל ICL אלעד אהרונסון בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל ICL: כ־400 מיליון איש מקבלים את המזון שלהם בזכות המוצרים שלנו

על רקע שינוי הזיכיון בים המלח, מנכ"ל ונשיא ICL אלעד אהרונסון הציג בוועידת ישראל לעסקים של גלובס את פעילות החברה כפתרון לאתגרי ביטחון המזון העולמי ● "ביל גייטס אומר כי בין 40%-50% מתושבי כדור הארץ חבים את היכולת שלהם לחיות לשימוש ההולך וגובר של דשנים"

מימין: הילה ויסברג, ענבל קרייס, פרופ' אסנת לב ציון קורח, קרן כהן חזן / צילום: כדיה לוי

"הגיים צ'יינג'ר לעתיד": שלוש בכירות מדברות על מנועי הצמיחה של התעשייה

בפאנל "תעשייה, חדשנות ובריאות - האבנים הגדולות של כלכלת ישראל", שהתקיים במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס, דיברו שלוש בכירות בתעשייה הישראלית על הצלחה והמנוע להוביל, על מהפכת ה-AI ויישומה, ועל תחזיות לעתיד ● וגם: מה ישמור על העליונות הטכנולוגית שלנו?

בנקים בישראל

הבנקים חילקו דיבידנד של 5 מיליארד שקל לציבור – אז מדוע בשוק לא מתלהבים?

הרווח של הבנקים צמח, התשואה על ההון רשמה נתונים מרשימים, וגם בחלוקת הדיבידנדים חלה עלייה חדה ● אך למרות זאת, בשוק מתריעים משינוי המגמה: "יש להיות ערים לשחיקה באיכות הנכסים ולתוצאות חלשות יותר בהמשך" ● ואיך דווקא דעיכת המלחמה עלולה לייצר קשיים כלכליים לבנקים?

יו'' אגד אמיר לוי / צילום: שלומי יוסף

יו"ר אגד אמיר לוי על הנפקה אפשרית: "זו חברה קלאסית לשוק ההון"

אמיר  לוי התארח בוועידת ישראל לעסקים של גלובס וקרא למנות בדחיפות ממונה חדש לאגף התקציבים, להימנע מתוספות מוגזמות לתקציב הביטחון - ורמז כי אגד במסלול להנפקה, אחרי השבחתה: "אנחנו מחזקים את הממשל התאגידי" ● על משבר התחבורה בישראל: "צריך לשטוף את המדינה עם נתיבי תחבורה ציבורית ולצאת במכרז אגרות הגודש"

מנכ''ל הבורסה איתי בן זאב בוועידת ישראל לעסקים / צילום: שלומי יוסף

האם לשוק יש עוד לאן לעלות? התשובה של מנכ"ל הבורסה בת"א

למרות השיאים והתשואות החזקות בבורסה המקומית, איתי בן זאב, סבור שהיא רחוקה מלבטא את הפוטנציאל העתידי, ובטוח שמפולת במדדים לא על הפרק ● כך אמר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס: "ירידות חדות מגיעות בדרך כלל בתקופה של בועה וזה לא המצב כרגע"

עו''ד ג'ייסון גרינבלט / צילום: תמר מצפי

האם הפסקת האש תחזיק מעמד ומה הסיכוי לנורמליזציה עם סעודיה? יועצו של טראמפ לשעבר מדבר

ג’ייסון גרינבלט, לשעבר שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ומאדריכלי הסכמי אברהם, הגיע כאורח מיוחד לערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים ● הוא מסביר כיצד 7 באוקטובר שינה את האזור, מה ישראל תיאלץ לעשות מול חמאס ועד כמה ריאלי חידוש המגעים עם סעודיה

מימין: אלה לוי וינריב, שרית זוסמן ושירה שפירא / צילום: רמי זרנגר

"להחליט לשים זרקור על הדברים הטובים": שירה שפירא ושרית זוסמן בשיחה על שכול והכוח להמשיך הלאה

חברי הילדות ענר שפירא ז"ל, רס"ל בן זוסמן ז"ל והירש גולדברג פולין ז"ל, הפכו לסמל לגבורה בעקבות אירועי 7.10 ● האימהות של שניים מהם, שירה שפירא ושרית זוסמן, הגיעו לוועידת ישראל לעסקים של גלובס כדי לספר עליהם, על הדרך להמשיך הלאה ועל החשיבות של עשייה חיובית בחברה

מימין: אסף זגריזק, שאול שניידר ועמית לנג בוועידת ישראל לעסקים 2025 / צילום: רפי קוץ

יו"ר נמל אשדוד שאול שניידר: "אני לא מתנגד להנפקה"

שניידר אמר את הדברים בשיחה בנושא התשתיות הקריטיות של ישראל בוועידת ישראל לעסקים של גלובס ● מנכ"ל מקורות עמית לנג: "יש לישראל פוטנציאל להיות ספקית מים לסוריה וכך ליצור מארג גאו-פוליטי"