גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך שגלגל ההון-שלטון מסתובב לו

כמה לקחים מקום המדינה ועד היום

ילדה נראית מבעד לדגל ישראל / צילום: רויטרס
ילדה נראית מבעד לדגל ישראל / צילום: רויטרס

כמה סיפורים לחג החירות.

"טייקונים", "הון-שלטון", מה שפעם היה "מקורבים לצלחת", "שמנה וסלתה" - כל אלה הם עניין נזיל. גלגל מסתובב, מעלה ומטה - לפעמים נתקע ומתמוטט. די להסתכל באלבומי ההצלחה, שנים אחורה, ולהיזכר מה קרה להוא שסובב את הארץ על אצבעו הקטנה.

מצעד חג החירות תש"ח-תשע"ח מתחיל בפנחס ספיר, שר האוצר הכל יכול של מפא"י, 1963-1974. באסיפת בחירות אמר: "אני עשיתי 2000 מיליונרים בישראל!". מה קרה איתם, מה באמת עשו עם המיליונים שזלגו לכיוונם? לא ברור. אבל כך זה התחיל.

עשור אחרי, בתחילת שנות ה-80, יצא הספר המיתולוגי "המיוחסים: אצולת הממון של ישראל" (מאת שלמה פרנקל ושמשון ביכלר). בבנק לאומי, במדינה, שלט אז ארנסט יפת; בפועלים של ההסתדרות שלט גיורא (ג'ורי) גזית, שירש את יעקב לוינסון שהניע כאן הכול. באמצע הייתה משפחת רקנאטי - רפאל, אודי ובן דודו ליאון - ששלטו בדיסקונט, הבנק הפרטי הגדול. בנק מזרחי, בראשות אהרון מאיר, היה עדיין ערש קיומה הכלכלי של הציונות הדתית. כך נפתח הספר: "כמו עופות טרף גדולים יושבים שליטי הבנקים בכיסאות המנהלים שלהם שבקומה העליונה וסוקרים את אבק האדם, הרחק למטה, נכנס ויוצא בסניפיהם... בשום מקום בעולם לא הגיעו הבנקאים למידה כזו של עוצמה, כפי שהגיעו אליה בישראל... הם עצמם מעדיפים כמובן דימוי אחר, 'הבנקים הם החמצן של המדינה'".

באוקטובר 1983, התמוטטה מערכת הבנקאות ב"משבר ויסות מניות הבנקים". המדינה חילצה, בנקים הולאמו, ועדת חקירה ממלכתית קמה ורק שנים אחרי נמצאו יצרני החמצן אשמים בסדרה של מעשים פליליים. אבל לא נענשו.

עוד אנשי כסף גדול, פרטי וציבורי, שהיו כאן אז הם בני משפחות קרסו, חסידוף, קוקיה, יוחננוף, פויכטוונגר, פקר, גם בנו גיטר, אהרון דברת, הרמן אלרן, יהושע בן ציון, איתן אבניאון, אשר ידלין, עובד בן עמי, מרק מושביץ, אבא פרומצ'נקו, יעקב מרידור, מילה ברנר, משה שניצר, משה זנבר, בנימין ג'יבלי, אפרים אילין ועוד. איפה הם היום? חלקם סמוכים לאלוהים, חלקם כאן, בשקט. חלקם הותירו הון גדול, אחרים - חובות וסכסוכים.

האגדה על שאול איזנברג

על הון שלטון לא שמעו אז, אבל על שאול איזנברג, שלימים שלט בחברה לישראל שנמכרה ב-1999 (עם סיום עשורי הפטור ממס שסודרו) למשפחת עופר, סופרה ה"אגדה" הבאה: "בקיוטו, בירתה העתיקה של הקיסרות היפנית, יש חווילה נאה, שצורתה צורת פגודה, ליד ביתו של נסיך הכתר היפני... באחד הימים של 1968 פסעו שני גברים שכרסם הולכת לפניהם בגינה המטופחת של אותה חווילה וגלשו לתוך הבריכה הקטנה... הם שוחחו בשפה היידית. 'אתה מוכרח שתהיה לך דריסת רגל בישראל!' אמר אחד מהם לחברו, שהיה איל הון ידוע, בעל עסקים בינלאומיים מסועפים. המיליונר הזכיר לאיש הקרח, שהיה שר בישראל, כי על פי פקודת מס הכנסה יהיה עליו לשלם בה מס על כל עסקיו אם יקים סניף בישראל. השר לא היסס: 'מה תגיד אם אדאג שיחוקקו למענך חוק מיוחד שיפטור אותך ממס הכנסה?' המיליונר פרץ בצחוק והשיב: 'נו, אם תדאג לחוק כזה אבוא לארץ'".

איך המשיכה האגדה? הנה כך: "המשכו של המעשה בבריכה אינו בגדר אגדה. כמה חודשים אחרי הטבילה החמה שכנע פנחס ספיר את הכנסת ואת הממשלה להוסיף פרק מיוחד לחוק עידוד השקעות הון. בסעיפי הפרק הזה מובטח שחרור ממסים על פעילות בינלאומית לחברה שבסיסה בישראל אך רוב עסקיה אינם מתנהלים במדינה זו. זה לא היה החוק הראשון ואף לא האחרון שקיבלה הכנסת כדי לסייע למיליונרים מסוגו של איזנברג". כמה נכון.

מה עלה בגורל אנשי השנה

עשרות שנים אחרי, החל "גלובס" לבחור בסוף כל שנה את "איש השנה", והוכיח שהגורל ממשיך לתעתע. כותרת 2007 הייתה "העידן של עופר". "זו אינה בחירה טריוויאלית. עופר, יו"ר החברה לישראל ובנו של סמי עופר אינו אחד מ'החשודים הרגילים' כמו צדיק בינו, יצחק תשובה, לב לבייב או נוחי דנקנר", נכתב. כעבור עשור: מעמדו של עופר נשמר.

ב-2008 היה זה מיכאל בלדב, בן 64 מחדרה. "מובטל טרי עם פנסיה מקוצצת. הפנים של המפולת העולמית ב-2008". גם אם הסתדר אחרי זה, כמותו יש כאן רבים מדי. שתחת צדקנות ה'אוניברסליות' בקצבאות מתלבטים בין תרופה לארוחה. בגיליון סוף 2009 נבחר נוחי דנקנר כ"מרוויח הגדול שחזה את המשבר". "המונח טייקון זר לי לחלוטין" הגיב אז והוסיף: "מה שמשנה זו הדרך. גם אם הגעת לפסגה מסוימת, הרי יש להמשיך לחוות את הדרך, עליך לקבוע עוד מטרה. חשוב לעשות את הדרך מתוך שלמות אישית, ביושר, בחריצות, בעבודה קשה ובאומץ, ולתקן שגיאות בטוב לב". זה, כידוע, לא קרה בהמשך הדרך.

ב-2010 היה זה נגיד בנק ישראל סטנלי פישר: "אמשיך לרכוב על גב הנמר עד שהוא יפסיק להיות נמר ויחזור להיות סוס". אחרי שייצב את ישראל במשבר, המשיך כסגן נגידת הבנק הפדרלי האמריקאי. ב-2011 איש השנה היה "אלי הורביץ. בגלל החזון, הציונות התעוזה והענווה". המנהל האגדי של טבע הלך לעולמו כמה שבועות קודם לכן. הקריסה הגדולה של החברה החלה כמה שנים אחרי.

ב-2012 נבחר שלמה אליהו, ש"עושה את עיסקת חייו ורוכש את מגדל, שבה התחיל לעבוד לפני 60 שנה כשליח על אופניים". מאז שילם-הפסיד הרבה כסף כ"שכר לימוד" וכפי שצפה אז עברו עליו "הרבה לילות ללא שינה". ב-2015 כיכב ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, גאה בסדרת רכישות ששיאן אלרגן, ב-40.5 מיליארד דולר. הוא אמר אז: "זו הייתה תקופה מהקשות בחיי, אתה מקריב את עצמך", ואפילו לא העלה בדעתו כמה צדק. שנה וחצי אחרי כבר היה בחוץ. ב-2016 היה זה "נסיך הכתר" סמי סגול, "ממפעל קטן ביפו לענק תעשייתי שנמכר לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר". סגול פנה לחקר המוח וההזדקנות. בשנה שאחרי נלמד, לפחות כאן, לקח השנים וכוכבי השביט: "מערכת גלובס המתחדש לא תעלה טייקון, מנהל, פוליטיקאי או אפילו פעיל חברתי לדרג של נסיך".

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

שר הביטחון יואב גלנט ורה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

רה"מ אישר: ראש השב"כ ייצא לשיחות בקהיר, ראש המוסד לקטאר

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור