גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהיגות מודרנית: טראמפ מנהל את העולם מצפייה בפוקס-ניוז

הוא מעניש את סין על ידי העלאת מכסים, והבורסה מיד נופלת ● הוא מאיים על הענקית אמזון, גם בגלל בעלותו של ג'ף בזוס על "וושינגטון פוסט", והמסכים בוול סטריט נצבעים באדום ● טראמפ מגלה כל יום מחדש שלרעש ולמהומה שהוא מייצר יש מחיר פוליטי, ציבורי וכלכלי

דונלד טראמפ / רויטרס
דונלד טראמפ / רויטרס

לפי בלומברג, יום המסחר הראשון השבוע בבורסה האמריקאית מבשר את "חודש אפריל הגרוע ביותר" זה 89 שנה. ביום ב' השבוע נרשמה ירידה של 2.1% במדד הדאו ג'ונס. רק באפריל 1929 נרשמה ירידה יומית גדולה יותר, 2.5%. חצי שנה אחר כך התמוטטה הבורסה, והתחיל השפל הכלכלי הגדול.

תהיה ההשוואה מוגזמת כאשר תהיה, השבועות האחרונים בבורסה אמנם עמדו בסימן תנודות לא-שגרתיות. עיתונים פיננסיים בכל העולם השתעשעו בדירוג "הפחתת העושר" של מולטי-מיליארדרים. יום אחר יום, מיליארדים נמחקו משווי השוק של ענקי הטכנולוגיה העלית.

זה כשלעצמו צריך לעניין בעיקר משקיעי בורסה, או אולי רק משקיעים לטווח קצר. יתר על כן, הבורסה אינה מלמדת בהכרח איפה עומדת הכלכלה. ראינו במרוצת השנים כלכלות מצוינות מניבות בורסות גרועות, אם כי צריך להודות שמיעטנו לראות את ההיפך.

לא בזה העניין, אלא במה שגרם את התנודות, או בעצם במי שגרם אותן: דונלד ג'יי. טראמפ, הנשיא ה-45 של ארה"ב. הוא חולל אותן בחתימה על צווים ממינהליים, באמצעות נאומים, וכמובן בציוצים. טוב, אז מה. אז מה אם הנשיא אינו מתעניין בבורסה, ואינו עוקב אחרי עליותיה וירידותיה. יש לו דברים קצת יותר חשובים בחיים. הלוא כן?

לא, לא כן. יותר מכל נשיא אחר לפניו, דונלד טראמפ חזר ודיקלם סטטיסטיקות של מסחר בוול סטריט לא רק מיום השבעתו, אלא כבר ממוצאי יום ניצחונו, בנובמבר 2016. הוא השמיע את הסטטיסטיקות האלה לא רק באוזני מנהלים של קרנות גידור, או באוזני מנכ"לים שהבורסה ניפחה את חבילות התיגמול שלהם. הוא השמיע אותן באוזני כחולי-הצווארון, עובדי תעשיה מן המעמד הבינוני הנמוך בערים קטנות של "רצועת החלודה" במערב התיכון של ארה"ב.

הלכו 3.4 טריליון

בעונג מיוחד, טראמפ היה מודיע לשומעיו כי "השבוע נוספו טריליון דולר, ט-ר-י-ל-י-ו-ן" לערך הבורסה. ובכן, בתוך תשעה שבועות, מסוף ינואר עד תחילת אפריל, נמחקו 3.4 טריליון דולר משווי הבורסה, או 40% מרווחיה בשנה הראשונה של נשיאות טראמפ. חברת ההשקעות Wilshire Associates נותנת בירידה הזו סימנים:

26 בינואר: הבורסה מגיעה אל שיאה, ורווחיה מאז נובמבר 2016 עומדים על 8.7 טריליון.

8 במארס: טראמפ מטיל מכסים של 25% על יבוא פלדה ואלומיניום - הרווחים פוחתים ל-7.2 טריליון.

22 במארס: טראמפ מודיע על מכסי עונשין נוספים, שיוטלו על סין - הרווחים פוחתים עד 6.1 טריליון.

29 במארס: טראמפ מתחיל את הרעשת הציוצים נגד אמזון - הרווחים פוחתים ל-6 טריליון.

2 באפריל: סין מטילה מכסי עונשין משלה; טראמפ מחריף את מסע האיומים נגד אמזון - הרווחים פוחתים ל-5.3 טריליון.

אתמול (ג'), הבורסה התאוששה, ומחקה את רוב הפסדי יום ב'. אבל לאחר סיום המסחר באה ההודעה מוושינגטון על מכסי עונשין חדשים על סין, בהיקף של 50 מיליארד דולר. הסינים כבר רומזים שהם מכינים מכסים משלהם. הסבירות של מלחמת-סחר מלאה עדיין נחשבת לנמוכה, אבל כנראה נמוכה פחות ממה שהייתה.

רק לא כפפות משי

אין צורך בראיות שהנשיא עומד במצב מלחמה בלתי פוסק עם רוב העולם. הוא נבחר, לפי דעתו, כדי לטלטל את המערכת. הוא אינו מכיר בערכן של כפפות משי. אויביו הם תמיד אויביו, והם תמיד ראויים לאגרופי ברזל. אין לו בעלי ברית, אלא רק שותפים במשימות לטווח מוגדר.

בעיני הנשיא, התקדמות מחייבת זיהוי פומבי של מטרות ופגיעה בהן. הוא אינו אמון על טכניקות, שקודמיו הקרובים והרחוקים שיכללו במרוצת השנים, כמו משא-ומתן שקט, שידול בדרכי נועם, פתיחת ויכוח ציבורי, יוזמות חקיקה המעוגנות בהסכמה רחבה.

טינתו של טראמפ לג'ף בזוס לובשת נופך כמעט תיאטרלי, ואל נכון עוד תעסיק מחזאים. לא תמיד ברור מדוע הוא שונא את בזוס. המייסד של אמזון, האיש העשיר ביותר עלי אדמות, לא התערב בפוליטיקה, לא תרם סכומי כסף ניכרים ליריביו, לא הקל בכבודו ולא הביע לו איבה.

הרקורד מראה שהתקפותיו הפומביות הראשונות על בזוס, לפני שנה ופחות, נגעו לנזק שהצלחת אמזון מסיבה לעסקי נדל"ן. היא מייתרת חנויות "של לבנים ומלט", ושומטת את הקרקע מתחת לקניונים. טראמפ הוא בשר מבשרה של הכלכלה הישנה. אילו הייתה אמזון לפני 50 שנה, אולי לא היה טראמפ.

חירותה של העיתונות

יש בהחלט ממש לפחות בחלקים של ביקורתו של טראמפ על עסקי אמזון. כלכלה חופשית אינה יוצאת נשכרת מריכוז כזה של כוח בידי ארגון יחיד, שלאדם אחד יש בו שליטה ללא מצרים. אבל טראמפ מרחיק לכת באיומים להטיל מסים על אמזון, או למנוע ממנה להשתמש בשירותי הדואר הציבורי; או בהתקפה על נכס פרטי של בזוס, קטנטן לעומת אמזון, אבל גדול במובן של הד ציבורי - העיתון "וושינגטון פוסט".

כאן ברור בהחלט שנקמנות היא המניע העיקרי. העיתון הזה, לצד ה"ניו יורק טיימס", חושף ללא רחם את חולשות הממשל ואת מחדליו. הוא שנוא-נפשו של הימין האמריקאי זה 50 שנה, מאז ימי מלחמת וייטנם ופרשת ווטרגייט. כמו כל העיתונות הכתובה, כמעט בכל מקום, ה"פוסט" עמד על סף משבר קיומי לפני שבזוס נחלץ וקנה אותו בכסף קטן (250 מיליון דולר).

ה"פוסט" חוזר ומטעים את עצמאותו האדיטוריאלית. מידת השפעתו של בזוס, או התערבותו מאחורי הקלעים, הן עניין לניחוש בלבד. אבל בעיני הנשיא, העיתון הוא שופרו האישי של בזוס. בשבוע שעבר, טראמפ דרש שהעתון "יירשם כשדולה", רעיון שהוא מגוחך על פניו. אם משרד המשפטים ינסה לאכוף אותו, זה יהיה אקט של מלחמה על עצם חירותה של העיתונות.

"פרת המזומנים"

מלחמותיו האחרות של הנשיא נוגעות לסחר ולהגירה, שני העניינים שבזכותם הוקפץ אל ראש הטבלה במקדימות של מפלגתו לנשיאות, ב-2016.

הנשיא, השואב את רוב המידע שלו על העולם מצפייה שיטתית בפוקס ניוז (יש קשר זמנים ברור בין שידורי פוקס ובין ציוציו), קיבל במהלך סוף השבוע שעבר את הרושם שערב-רב של מסתננים מהונדורס חוצים את מקסיקו (3,200 ק"מ מדרום לצפון) בשיירה מאורגנת, בכוונה להסתנן אל ארה"ב.

שיירת המהגרים ההונדורניים עיצבנה אותו במידה כזאת שהוא הודיע כי אם הם יגיעו אל הגבול, הוא יסגור את "פרת המזומנים" של מקסיקו, הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה (NAFTA); ואתמול הוא הודיע שהוא רוצה לפרוס צבא לאורך הגבול, לפחות כל זמן שלא תינתן לו החומה שהוא רוצה (הקונגרס צריך להקציב כסף). יתר על כן, אין הוא מעוניין עוד בהבנה עם הדמוקרטים על המחלוקת הבוערת ביותר בענייני הגירה: עתידם של 800 אלף ילדים מהגרים לא-חוקיים, שחרב של גירוש מונחת על צווארם.

סקר מוקדם מאוד במדינת ניו המפשר, שבה נערכות אחת לארבע שנים הבחירות המקדימות הראשונות לנשיאות, הראה השבוע התנגדות גואה לנשיא בין מצביעים רפובליקאיים. לפנות בוקר (שעון ישראל) באה הידיעה ממדינת ויסקונסין, במערב התיכון, כי הרפובליקאים נחלו תבוסה נוספת בבחירות מקומיות. לנשיא ולמפלגתו יש סיבה לחרדה. לרעש ולמהומה יש מחיר.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים