גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים, המבטחות והמשקיעים: מאזן הכוחות הפיננסי האמיתי

בתי ההשקעות המובילים הרוויחו יחד בשנה שעברה פחות מחברת ביטוח אחת, בעוד שחמש קבוצות הביטוח הגדולות הרוויחו במצטבר פחות מהבנק הרווחי ביותר

רקפת רוסק עמינח / צילום: תמר מצפי
רקפת רוסק עמינח / צילום: תמר מצפי

עשרת בתי ההשקעות המובילים בישראל, ובראשם ילין לפידות, ניהלו יחד בסוף 2017 סכום מצרפי של מאות מיליארדי שקלים - רובם כספי ציבור - והרוויחו יחד סכום הנמוך משמעותית מהרווח שרשמה חברת הביטוח הרווחית ביותר במשק, הפניקס. במקביל, חמש קבוצות הביטוח הגדולות, שמנהלות יחד כמעט טריליון שקל, רשמו יחד בשנה שעברה רווח כולל מצרפי נאה ומוצלח, הגבוה מ-3 מיליארד שקל, אבל עדיין נמוך מהרווח הנקי שהציג הבנק הרווחי ביותר בישראל - בנק לאומי. נתונים אלה עולים מבדיקת "גלובס", שממפה את פירמידת הרווח בסקטור הפיננסים בישראל ואת תמונת המצב בכל הנוגע לריכוזיות בשוקי הפיננסים המרכזיים בישראל, אלה שנוגעים לציבור הרחב.

בסוף 2015 הארנו ב"גלובס" לראשונה זרקור על פירמידת הרווח בסקטור הפיננסים, ובחנו גם כיצד נראית הריכוזיות הפיננסית בישראל - מיהם השחקנים החזקים והגדולים ביותר, עד כמה הם חזקים מהמתחרים, וגם מה קורה בכל הנוגע לתחרותיות בכמה מהגופים החשובים ביותר לניהול החוסן הפיננסי של הציבור בישראל - בענפי הביטוח, הפנסיה, הגמל וההשתלמות, והבנקאות. כבר אז גילינו כי בתי ההשקעות המובילים הרוויחו יחד הרבה פחות מחברת הביטוח הרווחית ביותר, כשגם חמש קבוצות הביטוח הגדולות הרוויחו פחות מהבנק הרווחי ביותר, כשבמקביל שוקי הביטוח, הפנסיה והבנקאות ריכוזיים הרבה יותר משוקי הנאמנות והגמל וההשתלמות.

מאזן הכוחות

חלפו 3 שנים - והמצב לא השתנה

שלוש שנים חלפו, ומבדיקה שערך "גלובס" על פי נתוני הדוחות הכספיים של בתי ההשקעות, חברות הביטוח והבנקים, וכן על פי נתוני הגמל, הפנסיה וביטוחי החיים העדכניים, עולה כי דבר לא השתנה.

גם בסופה של 2017 פירמידת הרווח ברורה וחד-משמעית: חמשת בתי ההשקעות הרווחיים ביותר מרוויחים הרבה פחות ממה שהרוויחה לבדה חברת הביטוח הרווחית ביותר, וגם כל אחת מהשתיים שבאו אחריה (קרוב לוודאי, בהתחשב בכך שנתוני בית ההשקעות פסגות אינם ידועים, אבל הוא כנראה לא רשם רווח נקי בהיקף של מאות רבות של מיליוני שקלים - מה שהיה משנה את התמונה הכוללת). למעשה, מהנתונים שבחנו עולה כי סביר מאוד להניח שכל עשרת בתי ההשקעות הרווחיים ביותר יחד לא הרוויחו כמו חברת הביטוח הרווחית ביותר, וגם כמו כל אחת מהשתיים שבאו אחריה.

כמו כן, חמש קבוצות הביטוח הגדולות יחדיו לא הרוויחו ב-2017 כמו שהרוויח הבנק הרווחי ביותר, לאומי. אגב, בשקלול חברת הביטוח השישית במונחי רווח, עוקף הרווח המצרפי של שש קבוצות הביטוח הגדולות את זה שהציג בנק לאומי לבדו בכ-77 מיליון שקל בלבד (כ-2.4%). מכאן, שמאזן הכוחות בשוק הפיננסים בישראל נותר כשהיה: הבנקים עוצמתיים ורווחיים הרבה יותר משאר השחקנים בשוק, וחברות הביטוח אחריהם. מדובר בשוק הפנסיה החדשה ובשוק הפוליסות שמנוהלות בשוקי ההון, הנמצאים בשליטת חמש קבוצות הביטוח מגדל, מנורה מבטחים, כלל ביטוח, הראל והפניקס; ובבנקאות שבשליטת לאומי, הפועלים, דיסקונט, המזרחי-טפחות והבינלאומי. זוהי המחשה נוספת למציאות הפיננסית בישראל: למספר קטן של בנקים ושל קבוצות ביטוח ופנסיה יש אחיזה עצומה בשווקים שהציבור מסתמך עליהם.

רווח מפולפל על גבו של הצרכן

אמנם רווח הוא פונקציה של הון עצמי, ולבנקים הון גדול פי כמה מזה של שאר השחקנים בשוק הפיננסים, כמו שלחברות הביטוח הגדולות יש הון גדול פי כמה מזה של בתי ההשקעות הגדולים. ואולם, ההבדלים בהון לא מייתרים את ההשוואה הזאת. מדוע? הבנקאות והביטוח גם כן, כל אחד עם מאפייניו וכוחו ההיסטורי, הם שני ענפים שנהנו לאורך שנים ארוכות מאוד מתנאי שוק דורסניים עבור הלקוח וטובים עד מאוד לחברות עצמן, מחוסר תחרותיות ומרווחיות גבוהה, שבתורה הגדילה ואולי אף ניפחה את ההון של הבנקים וחברות הביטוח, שנהנו שנים משוק לא לגמרי משוכלל ותחרותי.

כלומר, התשואה על ההון משמעותית, אבל במקרה של שני שוקי הפיננסים הוותיקים והמבוססים האלה, וודאי בכל הנוגע לשחקנים הגדולים שבהם, הסתכלות רק על מדד זה, של התשואה להון, מסלפת במקצת את המציאות, גם אם היא מה שרואה לנגד עיניו מי שהשקיע במניות שלהם עתה. אחרת, התנהלות אנטי-צרכנית לעתים בעבר מצדיקה רווחים מפולפלים גם כיום, שנגזרים מהון שהושג, בין השאר, על גבו של הצרכן.

העוצמה של השחקנים הגדולים ביותר היא תולדה של ריכוזיות אדירה, שמאפיינת את השווקים האלה, ובמיוחד את הבנקים ואת הביטוח, שחוו תהליכי קונסולידציה משמעותיים בעשורים האחרונים, בין השאר, בשל הוראות רגולטוריות, וגם מכיוון שמדובר בשווקים עם יתרון ברור לגודל.

כך, מבחינת פיזור הפיקדונות בבנקים, והאשראי שהם מעמידים לציבור, והפיזור בתחום ניהול החיסכון בפוליסות ביטוחי המנהלים, שמנוהלות בשוקי ההון ("תיק המשתתף") ובתחום הפנסיה החדשה, עולה כי אין פיזור גדול. מדוע? יותר ממחצית מכל אחד מהשווקים האלה נמצאים בידי שני שחקנים גדולים, כשחמשת השחקנים הגדולים בכל אחד מהשווקים האלה מחזיקים יחד בלפחות 19 מתוך 20 חלקי השוק (כלומר, יותר מ-95%).

שוקי הנאמנות והגמל מבוזרים יותר

מנגד, בשווקים הפיננסיים שבהם גם בתי ההשקעות מהווים שחקן מהותי, כמו קרנות הנאמנות והגמל וההשתלמות, התמונה שונה ומבוזרת יותר. עד כמה? בתחומי קופות הגמל, קרנות ההשתלמות וקרנות הנאמנות שני השחקנים הגדולים בכל שוק מהווים פחות מ-30% מהשוק, כשחמשת השחקנים הגדולים אוחזים יחדיו רק בקצת יותר ממחצית מהשוק.

ואולם, יתרה מכך, בשוקי הגמל והנאמנות מורגשים שינויים ניכרים בזהות השחקנים המובילים - מה שלא קורה בבנקים, ושקורה הרבה יותר לאט בשוק הביטוח. בשוק הנאמנות חל שינוי אשתקד, כשבית ההשקעות ילין לפידות נהפך לשני בשוק, שנים לא רבות לאחר שהתחיל מאפס בשירותי הוסטינג, וכבר בחודשיים הראשונים של 2018 הוא שב אל מתחת למגדל שוקי הון. גם מור בית השקעות כבר ניצב במקום השביעי בשוק קרנות הנאמנות ותופס מקום בין הגדולים.

כאמור, בגמל ובהשתלמות חלו שינויים אדירים לא פחות, כשאלטשולר שחם עקף את פסגות כחברת הגמל הגדולה בשוק; ילין לפידות עבר את מיטב דש, ועבר למקום השני בשוק זה, אחרי אלטשולר שחם, שגם היה קטן ממיטב דש בעבר הלא-רחוק; וגם מתחת לשני המובילים חלים שינויים ניכרים במאזני הכוחות.

ומי בכלל זוכר שבאמצע העשור הקודם, הגדולה ביותר בקרנות ההשתלמות היתה מגדל, שרכשה את קרן ההשתלמות הגדולה בשוק, ומאז איבדה גובה בשוק צומח זה. שווקים אלה, שמאופיינים בדומיננטיות של בתי ההשקעות, גמישים הרבה יותר, כשהכספים המנוהלים בהם ניתנים להעברה בהחלטה של רגע וללא השלכות. לכן, יש בהם תזוזות אדירות בתוך זמן קצר ביותר, בשל שינויים בתשואות ובמוניטין - מה שמאפיין שווקים תחרותיים ונדיפים.

שוק הביטוח נותר ריכוזי מאוד

מה קרה בשנים האחרונות בכל הקשור לריכוזיות, ובאילו תחומים היא ירדה? מהבדיקה שערכנו עולה כי בעוד שב-2015 חלקם של שני הבנקים הגדולים ושל חמשת הבנקים הגדולים בתחום פיקדונות הציבור היה 57% ו-95%, בהתאמה, הרי שב-2017 מדובר בעלייה קלה, לרמות של כ-58% ו-96%, בהתאמה (בשקלול חמשת הבנקים הגדולים, בנק אגוד ובנק ירושלים).

גם בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות חלה עלייה קלה בחלקם של שני השחקנים הגדולים בשוק ושל חמשת השחקנים הגדולים בשוק - מ-25% ו-50%, בהתאמה, ב-2015, ל-26% ו-53%, בהתאמה, כיום.

מנגד, בשוק הביטוח והפנסיה החדשה הריכוזיות ירדה במקצת בשנה שעברה, כשחלקם של שני השחקנים הגדולים ירדה מ-58% ו-57% לפני שלוש שנים ל-54% ו-53%, בהתאמה, כיום. גם חלקם של חמשת השחקנים הגדולים בשווקים אלה ירד - מ-97% בשני השווקים לפני כמה שנים ל-96% ו-95% כיום, בהתאמה. עם זאת, עדיין מדובר בשווקים ריכוזיים מאוד, שנרשמת בהם מגמה של גידול אטי של שחקנים קטנים יותר, שלא כמו בשוק קרנות הנאמנות התזזיתי והתחרותי מאוד, שם חלקם של שני השחקנים הגדולים ושל חמשת השחקנים הגדולים ירד מ-25% ו-58%, בהתאמה, לפני שלוש שנים, ל-23% ו-52%, בהתאמה, כיום.

איך נראית הריכוזיות בשוקי הפיננסים וניהול הכסף בישראל

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות