גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

PwC חותכת ב-17% את תחזית הצמיחה של הפרסום באינטרנט

לפי פירמת הייעוץ הגלובלית, קשיים במדידת האפקטיביות והעדפה של צרכנים לפלטפורמות ללא פרסום מובילים לירידה בביקוש לפרסום דיגיטלי בכל העולם ● למרות ההתפכחות, הפרסום הדיגיטלי ימשיך לצמוח, ושיעורו יעמוד ב-2021 על 47% מכלל עוגת הפרסום העולמית

בעולמות השיווק, הפרסום והמדיה מרבים לדבר בחודשים האחרונים על מעין התפכחות מהפרסום הדיגיטלי, שנובעת מהפנמת היתרונות והחסרונות של התחום החדש יחסית. על השינוי התודעתי הזה ניתן ללמוד מתחזית שמפרסמת פירמת PwC הגלובלית על שוק הבידור והמדיה, שמתקנת את תחזיות הצמיחה שלה לתעשייה בחמש השנים 2017-2021 ב-17% כלפי מטה.

לפי המחקר, לא מדובר בעצירת הצמיחה של הפרסום הדיגיטלי אלא בצמיחה מתונה יותר משנצפה בעבר, בעיקר בגלל התפתחויות טכנולוגיות המשנות דפוסי התנהגות צרכניים, כמו העדפת חווויות משתמש דיגיטליות ללא פרסומות או אכזבה של המפרסמים מיכולות המדידה הנוכחיות של אפקטיביות הפרסום במדיה הדיגיטלית.

כפועל יוצא מכך, תעשיית הבידור והמדיה העולמית צפויה לצמוח בשנים 2017-2021 בשיעור משוקלל שנתי של 4.2%, וההכנסות מפרסום בשוק זה צפויות לצמוח בשיעור דומה. נתון זה מסמן ירידה בהשוואה לצמיחה שנצפתה בתחזית של שנה שעברה, שהעריכה כי הצמיחה השנתית משוקללת תעמוד על כ-5.1%.

בישראל צפויות לעלות הכנסות תעשיית הבידור והמדיה מ-5.2 מיליארד דולר ב-2016, ל-6.4 מיליארד ב-2021 המשקפות בדומה לנתון העולמי שיעור צמיחה שנתי של 4.3%.

המחקר של פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC נערך זה 18 שנה והתחזית מתבססת על מחקר עומק ב-17 מגזרים וסקטורים שונים של התעשייה, שנערך ב-54 מדינות מרחבי העולם.

ביחס לעולם הפרסום

הפרסום במובייל מניע את הדיגיטל

למרות התפכחות המפרסמים מהפרסום הדיגיטלי, נתוני המחקר מראים כי לא מדובר בעצירת הדהירה שלו קדימה, אלא בשימוש מושכל יותר תוך חיפוש פתרונות לבעיות שעולות, ולכן הפרסום הדיגיטלי ימשיך לגדול ולהשתלט על עוגת הפרסום העולמית: לפי התחזית, ב-2021 יהווה הפרסום הדיגיטלי כ-47% מסך כל הכנסות הפרסום, לעומת 36% ב-2016. בתוך הפרסום הדיגיטלי, צפויים לצמוח בצורה משמעותית תחומי פרסום החוצות הדיגיטלי (שיעור שנתי של כ-11%) והפרסום באינטרנט (10%).

בישראל, בין היתר בשל קוטן השוק והחוזק היחסי של המדיום הטלוויזיוני, יהווה הפרסום הדיגיטלי חלק נמוך יותר יחסית לחלקו בעוגה העולמית - כ-43% מההכנסות (בהשוואה ל-31% ב-2016), מה שישקף שיעור צמיחה שנתית מרשימה של 10.2%.

השוני במספרים במקומו של הפרסום הדיגיטלי בעוגת הפרסום בישראל יחסית למתרחש בעולם, בולט עוד יותר בכל הקשור לפרסום במובייל. בעולם, הפרסום במובייל עובר את הפרסום באינטרנט קווי (PC), כשהכוח העיקרי המניע את צמיחת הפרסום הדיגיטלי הוא הפרסום במובייל, שצמח בשיעור של 58.7% ב-2016.

לפי התחזית, הצמיחה צפויה להימשך בשיעור שנתי ממוצע של 18.5% עד 2021. למרות שהפרסום ב-PC היווה עדיין 61.6% מסך כל הפרסום באינטרנט ב-2016, הפרסום במובייל בעולם צפוי לעבור את הפרסום באינטרנט הקווי במהלך השנים 2018-2019, ולהגיע לנתח שוק של 56% עד שנת 2021.

לעומת זאת, שיעור הפרסום במובייל בישראל מתוך סך כל הפרסום באינטרנט (מובייל וקווי) נמוך מהמגמה הגלובלית, ויגיע ב-2021 ל-14% בלבד.

הכוח העיקרי המוביל את צמיחת הפרסום הדיגיטלי בישראל לאורך שנות התחזית הוא הפרסום באינטרנט הנייד, בייחוד בווידאו, והפרסום באמצעות חיפוש ממומן באינטרנט הנייד, אשר צפויים לצמוח בשיעור של 31% ו-13% בהתאמה.

הפרסום באינטרנט עקף את הטלוויזיה

היקף הפרסום הגלובלי באינטרנט עבר ב-2016 בפעם הראשונה את היקף הפרסום בטלוויזיה, וההכנסות מפרסום באינטרנט היו גדולות מההכנסות מפרסום בטלוויזיה. מגמה זו צפויה להתחזק בשנים הקרובות. בעוד שהפרסום בטלוויזיה בשנים 2017-2021 צפוי לצמוח בשיעור שנתי ממוצע של 2.4%, הפרסום באינטרנט צפוי לצמוח בשיעור שנתי של 9.8% בתקופה זו.

גם בישראל עקף הפרסום באינטרנט את הפרסום בטלוויזיה ב-2016. עם זאת, החוזק של הטלוויזיה בישראל יחסית לעולם בא לידי ביטוי בתחזית שממנה עולה כי הצמיחה השנתית המשוערת בישראל מההכנסות מפרסום בטלוויזיה כפול משיעור צמיחתו הצפוי בעולם ועומד על כ-4.8%. המשמעות היא שההכנסות מפרסום בטלוויזיה בישראל צפויות לגדול מ-251 מיליון דולר ב-2016 ל-301 מיליון דולר ב-2021.

המשבר הקשה שבו מצויה העיתונות בא לידי ביטוי בתחזית שממנה עולה כי המפרסמים ממשיכים לנטוש מדיום זה. הירידה המשמעותית של נתחי הפרסום בעיתונות, במקביל לעלייה במחירי העיתונים, משנה את הקטגוריה בצורה היסטורית וב-2016 עקפו לראשונה וההכנסות ממכירת עיתונים את ההכנסות מפרסום בעיתונים. למגמה זו מצטרף צמצום הביקוש לשטחי פרסום באתרי עיתונות על ידי גוגל ופייסבוק, ולכן עד 2021 סך כל ההכנסות הגלובליות ממכירת עיתונים - מודפסים ודיגיטליים - צפוי להגיע ל-54% מההכנסות העיתונות.

עמיר גלייט, ראש מגזר הבידור והמדיה ב-PwC ישראל, התייחס לממצאים ואמר כי "אנו רואים בשנים האחרונות שמודלים עסקיים של חברות בידור ומדיה, הנסמכים בעיקרם על הכנסות מפרסום, חווים לחצים הנובעים מהעדפת צרכנים לחוויית משתמש ללא פרסומות. כמו כן, יכולות המדידה הנוכחיות של אפקטיביות הפרסום הדיגיטלי עדיין אינן מדויקות מספיק, מה שמביא לעיתים לאכזבת מפרסמים ולמשיכת תקציבי פרסום מהדיגיטל. תהליכים אלה משתקפים בהערכתנו ששיעור הצמיחה השנתי המשוקלל של שוק הפרסום הגלובלי בחמש השנים הבאות יהיה נמוך בהשוואה להערכות קודמות, ויעמוד על %2.4.

"גם שוק הפרסום הישראלי עובר תקופה מאתגרת, בייחוד לאור פיצול זכייניות ערוץ 2 לערוצים נפרדים וכניסת שחקנים חדשים בשוק הטלוויזיה בתשלום.

"הפרסום באינטרנט יוביל בעתיד את התחום ויחווה את הצמיחה הגבוהה ביותר בענף הפרסום בישראל עד 1202, ביחד עם הפרסום במשחקי וידאו. הוא צפוי לנגוס בחלקם של שאר סוגי הפרסום, ובפרט בפרסום בעיתונות המודפסת, ויצמח בשיעור גבוה בהרבה מהפרסום המסורתי. נראה כי לא ירחק היום, בו יעבור נתח הפרסום הדיגיטלי את נתח הפרסום המסורתי בעוגה, ואותם גופים שיידעו להתאים עצמם למציאות זו הם אלה שישרדו וירוויחו". \מובייל

לעולם שמאמין בקסמים התפכחות היא לא בהכרח דבר רע | פרשנות

בתוך עולם שהופך מיום ליום ליותר טכנולוגי התרגלנו להאמין בקסמים. לחשוב שיש קיצורי דרך ושאת כל אותם דברים שהושגו, כך לפחות חשבו בדם יזע ודמעות של אנשי קריאייטיב ואסטרטגיה ובהשקעה כספית גבוהה במדיה, אפשר להחליף באלגוריתם חכם שידע להגיע לכל אדם ולהציע לו באופן אינדיבידואלי את הצעת הערך המותאמת לו.

היום, אחרי שזזו מיליוני דולרים מצד הפרסום המסורתי לצד הפרסום בדיגיטל מפרסמים בכל העולם מתחילים להפנים שאין קסמים. שפרסום זה פרסום זה פרסום. ובסוף, בעולם שאין בו בידול מוצרי לאורך זמן - גם לא ברמת המחיר - צריך לייצר העדפת צרכנים שמושתת על ערכים אחרים פרט למחיר. מפרסמים מתחילים להפנים שהדבר הזה שפעם קראו לו שיווק לא מת ושאל כל המתודות המופלאות שמביא העולם החדש, רצוי לצקת חלק מסימני השאלה של העולם הישן.

התחזית של PwC מתארת עולם מתפכח, שמפנים שגם כשיש קסמים צריך לעבוד, לשאול שאלות, לייצר בידול ולבנות מותגים. קוראים לזה שיווק וזאת לא מילה מגונה. התחזית לא מציגה נסיגה אחורה, היא מציגה התפכחות ולעולם שהאמיין בקסמים זה לא בהכרח רע.

היום עוד מפרידים בין פרסום מסורתי לדיגיטלי, וכשמסתכלים על התחזית לחמש השנים הבאות זה אולי עדין רלוונטי. אבל לא לעוד הרבה זמן . כי אי-שם מעבר לפינה הכול יהיה דיגיטלי ופרסונלי. ואז החלוקה הזאת תראה לנו ארכאית. הזמן שבו הכול יהיה דיגיטלי הוא כבר ממש פה, מעבר לפינה. ואז ממילא נחזור למונחים של עולם השיווק הישן רק שהם יושתתו על המבנים של עולם חדש.

כשמסתכלים על התחזית של PwC מצטייר הבדל מסויים בין הפרסום בישראל לבין שווקים אחרים בעולם. החוזק של הטלוויזיה בישראל, מדינה כל כך קטנה שבה בהינף פרסומת טובה אחת בפריים טיים אפשר לייצר אימפקט שבשווקים אחרים אפשר רק לחלום עליו, מאט תהליכים שבשווקים גדולים קורים הרבה קודם.

השוק הקטן גם מאט תהליכי חדירה של פרסום פרסונלי כמו הפרסום בסלולר. אבל מילת המפתח היא מאט. בסופו של תהליך השוק הקטן מאפשר לנו לחסוך חלק ממחלות הילדות שהשוק הבינלאומי מתאפיין בהם. אבל זאת רק שאלה של זמן עד שכל מה שרואים שם יתרחש גם כאן.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1.2% ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות