גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות או מרות?

האם למנהלים ולעובדים כדאי להיות חברים? להלן תשובה מורכבת למדי

מנהלת ועובדים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מנהלת ועובדים / צילום:Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בישראל ייתכנו מצבים שבהם מנהל נדרש לנהל חבר. לעתים החברות החלה עוד לפני הכניסה לחברה, ולעתים עקב עבודה משותפת בחברה. מהן ההשלכות, ואילו גבולות כדאי להגדיר?

עובד אחד מקורב - צוות שלם לא מעורב

מבחינת המנהל, נוח למדי להימצא בקרבת אדם תומך שאינו בהכרח מקרב חבריו המנהלים. קולגות מנהלים נחווים לעתים כמתחרים יותר מאשר קולגות שווים, ולעומתם, העובד-חבר ישמיע למנהל מה שנעים לו לשמוע ומה שחשוב לו לדעת (מהמתרחש בשטח).

אולם אין זה יעיל בהכרח, אם מתחשבים במה שמרגישים שאר עובדיו של המנהל. אלה, כרבים אחרים, מאמינים שחברות קרובה עם הבוס משתלמת, ומקנה לעובד הטבות, אינטראקציה אישית, תשומת לב רבה, גמישות ועוד.

ובידיעה שכך, נפוצה הקנאה: "מרגיז אותי שעליי להיזהר, חלילה לא להביע ביקורת למשל, ואילו היא - כל מה שתגיד יתקבל בהקשבה. יש לה חסינות אצל המנהלת. מה היא עשתה שאני לא עשיתי? אם כל מה שצריך כאן זה להיות חבר שלה, מה הטעם להתאמץ בעבודה, אם אני לא אחת מהמקורבים?" (ל', עובדת בבנק).

עובדים שחווים קנאה כזו מספרים על תסכול, חוסר סיפוק מהעבודה, טינה כלפי המנהל, ובהתאם לכך רצון מופחת להשקיע בעבודה. מה שהמנהל מקבל הוא עובד אחד שמשקיע רבות, וצוות שלם שמשקיע הרבה פחות מכפי יכולתו.

לקנאה יש תיבת תהודה

התחושות הקשות של העובדים הללו הן פעמים רבות תיבת תהודה למציאות - הן מקצינות אותה, לעתים עד כדי תודעת פרנויה ממש: " לפעמים אני רואה אותם מסתודדים ובטוחה שהם מרכלים עלינו. למה כשאני נכנסת הם מפסיקים? אם יש משהו שאני צריכה לדעת - שיגידו. זה גורם לי לתהות אם יש משהו שאנחנו לא יודעים. אני חושבת מה הם יכולים להגיד עליי, ועוד כל מיני מחשבות מטרידות. מי יודע, אולי הוא בכלל לא איש צוות 'רגיל' אלא 'סוכן כפול' שחושף למנהל דברים שדיברנו עליהם?" (י', רשת קפה ארצית).

כשנוצרות ספקולציות בנוגע לרכילות והסתרה, הצוות מתחיל לחוות תהליך מהיר ועוצמתי של שינוי בדינמיקה הפנימית. אנשיו מתחילים לחפש את מקומם במערכה (האם אני שותף לסודות? האם אני מושא לרכילות?), לגשש בין אנשי הצוות השונים באשר לעמדותיהם, והרכילות מתעצמת והופכת חלק משגרת יומם. העמיתים מתקבצים לתתי-קבוצות, והאמון ביניהם נפגע: " אנחנו כבר לא 'צוות'. אני אף פעם לא יכול לדעת אם מישהו מקבוצת החברים של המנהל רץ לספר לו מה שאני עצמי סיפרתי לו. כשיש אירוע בחברה, למשל, אני מעדיף להתבודד או להתערבב עם צוותים אחרים, וגם בישיבות צוות התקשורת ממש גרועה... לא פתוחה, יעילה או נעימה" (ש', חברת ביטוח).

"חמוד, אתה בתפקוד ירוד"

"אני לא מסוגל לבקר אותו", מספר לי מנהל. "וזה לא שלא נעים לי ממנו, אלא שקשה לי הטלטלה שבין יחסי החברות ליחסי המרות. אחרי כל מעבר כזה - מרות-חברות - המצב בינינו משתנה, ונדרשת תקופת הסתגלות שלא תמיד יש לי כוח, זמן ומשאבים להתמודד עימה. בעבר הייתי מוכן לשלם את המחיר, אבל בשלב מסוים התחלתי לחסוך ממנו כל ביקורת שהייתה לי כלפיו".

מנהלים רבים מדווחים על קושי דומה, ועל נטייה לגוננות-יתר על העובד, והבעיה חמורה פי כמה כשתפקוד העובד מצדיק פיטורים. מנהל שלא מסוגל לבקר את עובדו, יתקשה הרבה יותר לפטרו. לחלופין, אם יפטרו, יהיה זה גם סוף החברות ביניהם, והאובדן יהיה כפול.

הדבר בעייתי גם מבחינת העובד - עובד שלא זוכה לעולם לפידבק ממנהלו לא יודע באמת כיצד הוא מתפקד: במה עליו להשתפר? מה עליו לחזק? מה עליו לשמר ולטפח עוד? ומה בעצם טוב בו בכלל, שאינו תלוי בהיותו חבר של מנהלו?

איך יתמודד עובד כזה עם קנאת חבריו המתרחקים? ומה יעשה אם ירצה להתפתח מקצועית בכיוון אחר? בחברה אחרת?

אין מצב לקידום פומבי

בזמן שמנהל מתקשה לבקר את עובדו, למרבה האירוניה, הוא גם לא יכול לעשות בקלות את ההיפך, ולקדמו בגלוי ובפומבי. הוא יודע שאם יעשה זאת, יראו בזאת האחרים קידום מוטה הנסמך רק על יחסי הקרבה האישיים ביניהם (וייתכן אף שהעובד המקודם עצמו יראה זאת כך).

כך קורה שעובדים שהם חברים הופכים "חסיני-קידום". את ההטבות שמגיעות להם שומרים מנהליהם באופן סמוי. ומה משתלם יותר לעובד? הטבות "מתחת לשולחן", או קידום אמיתי וברור שמשמעו צמיחה והתפתחות בקריירה?

מבחינת המנהל, הוא אינו פוטר את עצמו מחובותיו כשהוא מקדם אחרים ולא את העובד החבר. למעשה, בכל פעם שיקדם עובד אחר, ייוותר העובד החבר כועס וממורמר, ובין כה וכה יתערערו היחסים החבריים שעליהם שאף להגן.

בכל זאת חברים? גבולות ברורים

להקלה בהשלכות החברות בין עובדים למנהליהם - הגדירו מספר כללים:

בעבודה - מנהל ועובד; בחוץ - חברים: מחוץ לעבודה לא דנים בשום דבר שצריך להיות מטופל במסגרת העבודה, ולהיפך, וכן מפחיתים מצבי התרועעות פרטית עם החבר בשעות העבודה. הבהירו לחבר את ציפיותיכם אלה, ואת היותכם בבחינת מנהל ועובד בלבד במהלך שעות העבודה.

יחס מועדף - מחוץ לתחום: בין אם מדובר בבחירת עובד לביצוע משימה קשה ובין אם בנושא תגמולים - השיקולים חייבים להיות עניינים לחלוטין, וזהים לאלו המופעלים כלפי שאר העובדים.

יושר גורף: הימנעו משיתוף החבר בסודות ובעניינים הפרטיים של שאר העובדים, ותקשרו באוזני כל את יחסכם השוויוני. הזמינו את העובדים לדבר בפתיחות במצבים שבהם הם חשים מופלים.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר" והספר בערבית "העתיד הנבחר". המאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. אפשר ליצור קשר עם יעל בפייסבוק או באתר

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה העולמית / צילום: Shutterstock

אנבידיה תרכוש מניות של נוקיה בהיקף של מיליארד דולר

כחלק מהמהלך, נוקיה תתאים את תוכנות התקשורת המרכזיות שלה כך שיעבדו ישירות עם השבבים והמערכות של אנבידיה ● נוקיה מצטרפת לשורת השקעות שביצעה אנבידיה בחודשים האחרונים בחברות טכנולוגיה הפועלות לצידה, ביניהן אינטל, OpenAI וספקיות ענן

סניף המוסד לביטוח לאומי / צילום: Shutterstock

הפסיקה שהורידה את מניות הסיעוד ומאיימת על שוויה של עמל ומעבר בדרך להנפקה

בית המשפט דחה את טענות חברות הסיעוד דנאל ותיגבור נגד תנאי המכרז החדש שהוציא הביטוח הלאומי לשירותי טיפול ביתי • החברות, שמניותיהן ירדו במהלך היום בעקבות החשש מפגיעה ברווחיותן, שוקלות להגיש ערעור, בעוד שבביטוח לאומי טוענים כי המכרז "יתקן עיוותים ויבטיח שירות ראוי לקשישים" ● איך תושפע הנפקת הענק של עמל ומעבר?

אלכס ספיר, יו''ר ובעלי ספיר קורפ / צילום: יח''צ

ספיר קורפ: המנכ"ל וכל הדירקטורים התפטרו, והחברה הגישה בקשה למינוי נאמן

המסחר באג"ח י"ח ו-י"ט של ספיר קורפ הושעה ● בבקשת נאמן האג"ח לביהמ"ש נכתב כי "החברה חדלת פירעון, אינה עומדת זמן רב במילוי התחייבויותיה, ולא שילמה למחזיקי סדרה י"ח את התשלומים המגיעים להם" ● השבוע, כחלק מגיבוש הסדר החוב מול מחזיקי האג"ח, נודע כי ספיר תמכור את מלון NoMo SoHo במנהטן למלונות דן ב-125 מיליון דולר

נשיא טייוואן: "ישראל היא מודל להגנת אי"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: שלוש המעצמות ששולטות במזרח התיכון, קטאר מפיצה תחקירים נגד צה"ל באל-ג'זירה, ונשיא טייוואן משבח את ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

עמית גל, הממונה על שוק ההון, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

הממונה על שוק ההון: "לא נוכל לחיות עם סיטואציות של ניגודי עניינים וחוסר שקיפות של סוכני הביטוח"

בכנס ההשקעות של גלובס התייחס עמית גל, הממונה על רשות שוק הון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, לשלל המאבקים של הרשות בימים אלו ● החל מהטיפול בפרשת סלייס ("מקצים משאבים גדולים כדי לטפל בציבור הנפגעים"), דרך הרפורמות בתשלום סוכני הביטוח ("קורא לאיגוד להקיא את הגורמים השליליים") ועד חיסכון משקי הבית ("הרבה כסף שוכב בפיקדונות ובחשבונות העו"ש")

רמי שבירו,  מנכ''ל ומבעלי חברת רמי שבירו / צילום: פוטיני פימפה

רמי שבירו תובעת את רמ"י ועיריית נס ציונה: "שיווקו קרקע לא בשלה לתכנון"

התביעה של חברת שבירו היא בעקבות זכייתה במכרז למתחם המיועד ל־212 יחידות דיור, ושילמה על הקרקע סכום של 218.7 מיליון שקל ● לטענתה, רק לאחר הזכייה התברר שהמגרש אינו בשל לתחילת תכנון ורישוי, וכי רמ"י ידעה על כך מראש ובחרה לפרסם את המכרז "תוך שהיא משלשלת לקופתה מאות מיליוני שקלים" - כלשון התביעה

תשלום בטלפון. מיום ראשון בכל תחנות הדלק / צילום: Shutterstock

מהשבוע הבא תוכלו לשלם בכל תחנות הדלק בתשלום דיגיטלי

חברת שב"א עדכנה כי בהתאם להחלטת בנק ישראל, החל מיום ראשון הקרוב כל חברות הדלק והאנרגיה יחויבו לאפשר תשלום ללא מגע על התדלוק – באמצעות ארנקים דיגיטליים, שעון חכם והצמדת הטלפון או כרטיס האשראי למסוף

קבלת ארונות חטופים-חללים על ידי כוח צה''ל / אילוסטרציה: דובר צה''ל

בידיים ישראליות: ארון החטוף החלל הועבר לכוח צה"ל והשב"כ

בישראל מעריכים: חמאס יודע היכן קבורים אסף חממי והדר גולדין - אך בוחר שלא להשיבם ● בכירים במערכת הביטחון למשפחות חטופים על החיפושים של חמאס: "הצגה שנועדה למרוח את האולטימטום של טראמפ" ● הזרוע הצבאית של חמאס ממשיכה לפעול באזור - בחסות הגעת הכלים הכבדים, שמסייעים בפעולות חפירה ● עדכונים שוטפים

משרדי קוואלקום בישראל / צילום: יח''צ

תחרות לאנבידיה: השבב החדש שמשיקה קוואלקום

ענקית השבבים הכריזה על סדרת מעבדים למרכזי נתונים שיותאמו במיוחד להרצת מודלי בינה מלאכותית, ומאותתת על כניסה רשמית לשוק שבו אנבידיה שולטת כמעט לבדה ● המניה זינקה בכ-11%

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון מודיעה באופן רשמי: 14 אלף עובדים יפוטרו

ענקית הקמעונאות אמזון מודיעה באופן רשמי על סבב קיצוצים של 14 אלף עובדים מכוח העבודה התאגידי של החברה ● עדיין לא ידוע מה היקף הפיטורים בישראל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א בעקבות הפרת הפסקת האש של חמאס

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ● בבורסה המקומית מסמנים "עצבנות" של המשקיעים באשר לעתיד הפסקת האש בעזה, ומתאם נמוך יחסית בין המסחר בת"א למסחר בחו"ל ● עליות בוול סטריט לאחר שארה"ב וסין הניחו מסגרת להסכם סחר, לקראת פגישתם של טראמפ ושי ג'ינפינג ביום חמישי ולקראת הורדת הריבית מחר ● וגם: בבנק ההשקעות UBS ממליצים על חשיפה לשוקי המניות ביפן ובסין

אילוסטרציה: shutterstock

סבבי הסקנדרי בהייטק חוזרים, והופכים עובדים למיליונרים עוד לפני האקזיט

יותר ויותר חברות טק, דוגמת ארמיס וקוואנטום משינס, מאפשרות לעובדים למכור את המניות שקיבלו בעסקאות סקנדרי למשקיעים חדשים ולהרוויח מכך ● דוח חדש שהגיע לידי גלובס מעיד על עלייה בהיקף המניות שנמכרות בטרם האקזיט, בשלב החיים הצעיר של חברות

רונית אשד לוי, מנכ''לית אפריקה מגורים, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים: "מי שחושב לקנות דירה - זה הזמן"

רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה ישראל מגורים, דיברה בכנס ההשקעות של גלובס על ההאטה בשוק הנדל"ן ועל הסיכוי לצאת ממנה, על כך שהענף צפוי להוביל את ההתאוששות במשק אחרי המלחמה, ועל הרוכשים הפוטנציאליים מחו"ל שזקוקים להכוונה: "המדינה חייבת שזה יהיה לה חשוב"

הבנקים חויבו לחלק הטבות ב־3 מיליארד שקל / צילום: Shutterstock

500 שקל במזומן ומניות בחינם: מה עומד מאחורי ההטבות האחרונות של הבנקים?

בנק ישראל דרש מהבנקים הגדולים להחזיר ללקוחותיהם 3 מיליארד שקל בהטבות והקלות בתוך שנתיים ● ברבעון הקודם קצב ההטבות היה נמוך יחסית, מה שהביא את הבנקים לעלות מדרגה ולצאת בהקלות חדשות כמו מענקי מזומן וריבית על העו"ש – וזו רק ההתחלה

כנס השקעות: מנצחים על העתיד הפיננסי

הכנס, שיתקיים הבוקר בתל אביב, יוקדש למהלכים שעוזרים למקסם את החסכונות ואת תיק ההשקעות ● נתמקד במגמות בניהול השקעות בדגש על הטווח הארוך, בהטיות מקובלות וביכולת לקבל החלטות פיננסיות מושכלות גם בהתאמה לתקופה

חסכונות ותשואות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

עשרות קרנות נתקעו: הטרנד החם של שוק ההון מתמודד עם איום חדש

קרנות הגידור בנאמנות, שמהוות שער כניסה עבור הציבור הרחב לענף, צמחו מאז השקתן לפני שנתיים וחצי בקצב מהיר ● אלא שתוקף הוראת השעה הזמנית שעליה הן מבוססות פג, ועשרות קרנות חדשות שמחכות לאישור נתקעו בצנרת ● בענף מזהירים כי ללא הסדרה כל פעילות הקרנות בתחום תיעצר ● גלובס עושה סדר

פרופ׳ דן שדות, מייסד ומנכ״ל CyberRidge / צילום: סייברידג׳

הפרופסור הישראלי שבטוח: זה הפתרון מפני "יום הדין" הקוונטי

אחרי ארבעה סטארט-אפים, פרופ' דן שדות חושף לראשונה את הפרויקט הבא שלו: חברת הסייבר האופטית סייברידג', שכבר גייסה 26 מיליון דולר ● החברה עשויה להיות פתרון לאחד האיומים המפחידים ביותר על שלום העולם - שימוש במחשבים קוונטים ע"י ארגוני טרור, האקרים ומדינות ● בדרך לכל הגיוסים והניסויים, הוא גם נאלץ להתמודד עם אתגרי המלחמה: "זה לא טיול בפארק אבל העסקים נמשכים"

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיא כל הזמנים, על רקע אופטימיות לעסקת סחר בין ארה"ב לסין

הנאסד"ק זינק בכ-1.9% ● קוואלקום זינקה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי תשיק שבבים שיתחרו עם אלו של אנבידיה ● ארה"ב בישרה על מסגרת להסכם מול סין, לקראת הפגישה הצפויה בין הנשיא טראמפ לנשיא שי ג'ינפינג ● דיווח ברויטרס: אמזון תקצץ עד 30 אלף משרות ברחבי העולם החל ממחר ● מחירי הזהב צנחו

מו''ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "פרסי הנובל הישראליים לכלכלה חידדו - החלטות השקעה נולדות ממפגש בין ידע, אמון ורגש"

מו"ל גלובס אלונה בר און בכנס ההשקעות של גלובס: "כיף לי שבפעם הראשונה מתחילת המלחמה אני לא צריכה לשים בכנס שקף על חטופים" ● "אנחנו בגלובס משתדלים להעלות סימני שאלה ולא רק סימני קריאה, והנתונים מראים שזה עובד ומוכר"

אייל גורן, המשנה למנכ''ל אי.בי.אי, בכנס ההשקעות של גלובס / צילום: כדיה לוי

"עדיף לישון טוב בלילה מאשר להרוויח עוד 1% על תיק ההשקעות"

אייל גורן, המשנה למנכ"ל אי.בי.אי, הציג בכנס ההשקעות של גלובס את הרכיבים הפסיכולוגיים שעומדים בבסיס ההשקעות ● "אנחנו פועלים מתחושות בטן, קשה לנו מאוד להתמודד עם הפסדים" ● ומה הוא חושב על הגורואים שמסתובבים ברשתות החברתיות?