גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חקיקת פסקת התגברות רחבה בגלל המסתננים - בכייה לדורות"

לאור היוזמה החדשה-ישנה של בנט ושקד להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם שתאפשר עקיפה של בג"ץ, ביררנו עם 3 משפטנים בכירים מה הם חושבים על כך ● האם מדובר ב"יוזמה לא ראויה" - או שמא ב"מסע הפחדה לא רציני ולא דמוקרטי" של מבקרי היוזמה?

פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף
פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף

לאחר תקופה ארוכה שגורמים בימין מדברים על קידום חקיקה "עוקפת בג"ץ", נראה כי משבר הגירוש (או היעדר הגירוש) של מבקשי המקלט מהשבוע האחרון הכשיר את הקרקע לקידום יוזמת חקיקה מהסוג הזה, בתמיכה רחבה של מפלגות הקואליציה.

היוזמה הנוכחית של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד היא להוסיף לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו סעיף הנקרא "פסקת התגברות", שיאפשר לחברי הכנסת לאשר מחדש חוק שנפסל על-ידי בג"ץ בנימוק של אי-עמידה בעקרונות חוק היסוד. 

"מדובר ביוזמה לא ראויה, אשר ספק אם היא בכלל חוקתית", אומר לנו פרופ' ברק מדינה, מומחה למשפט חוקתי, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בעבר ורקטור האוניברסיטה בהווה. 

פרופ' יובל אלבשן, דיקאן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, רואה את הדברים אחרת: "אני מסרב לשתף פעולה עם מסע ההפחדה הנוכחי, שבעיניי הוא לא רק לא רציני, אלא בעיקר לא דמוקרטי", אומר לנו אלבשן, ומוסיף: "אני מתקשה להבין איך אלה שמוצאים את המהפכה החוקתית של 92 לגיטימית, טוענים עתה כי שינוייה באותן נסיבות אינו לגיטימי. זה נכון גם להפך באשר לאלה שטענו כי המהפכה החוקתית אינה לגיטימית ועתה תומכים בתיקונה. היושרה מחייבת לומר שגם המהפכה וגם תיקונה לגיטימיים".

"בניגוד למה שרבים אומרים, אין באמת משהו דבר כזה 'חוק עוקף בג"ץ'. לחוק מותר לעקוף את בג"ץ, כמו שלבג"ץ מותר לבטל חוק. המצב הדמוקרטי הרצוי הוא שהכנסת תכניס 'אצבע לעין' של בית המשפט העליון, ובית המשפט העליון יכניס בחזרה 'אצבע לעין' של הכנסת - מדובר באיזון ששומר על האזרחים מוגנים מכוח השלטון, וזה נכון גם לגבי חוקי היסוד", מסביר אלבשן.

בנט התייחס ליוזמה בעמוד הטלגרם שלו ורשם כי לא מדובר בחוק עוקף בג"ץ, אלא בחוק "לפיו העם הוא הריבון", ועדכן אתמול בערב (מוצ"ש) כי "החלטנו לכנס כבר בשבוע הבא את ועדת השרים לחקיקה על-מנת לאשר את פיסקת ההתגברות שתאפשר לנו להוציא את המסתננים הבלתי חוקיים מישראל, ללא שבג"ץ פוסל לנו את החוק שוב ושוב".

פרופ' מדינה מסביר כי הכלי של פסקת התגברות נועד "לקבוע נורמה כללית לנסיבות חריגות בהן אפשר להפר את החובה לכבד זכויות אדם, ואילו כאן מדובר על לקבוע פסקת התגברות למטרה ספציפית של הכשרת הגירוש של מבקשי המקלט". 

"פסקת התגברות לא נועדה לקבוע הסדר למתי שנוח לנו לעקוף את בג"ץ, אלא מדובר בהסדר כללי של נסיבות בהן ניתן לאפשר לכנסת לזמן מוגבל ובמצב מיוחד, לסטות מהחובה לכבד זכויות אדם. מה גם שפסקת התגברות צריכה לאפשר חיקוק ברוב מיוחד, ולא ברוב רגיל של קואליציה, ורוב של 61 חברי כנסת מרוקן מתוכן את החובה לכבד זכויות אדם. לכן אני מקווה שלא יהיה רוב לתיקון כזה", מוסיף פרופ' מדינה. 

 "בשלב זה לא ברור איזו גרסה לפסקת ההתגברות תאומץ - האם היא תהיה כוללנית או תתייחס רק לנושא המסתננים, מהו הרוב המדויק שיידרש לחוק המאשרר, מה תהיה תקופת תוקפו, ועוד. בכל אופן, גם גרסה צרה של פסקה כזו אינה ראויה", אומר לנו פרופ' מיגל דויטש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

דויטש מוסיף כי "העבר מוכיח עד כמה חיונית הגנת בג"ץ מפני עריצות שלטונית הפוגעת בזכויות אדם. לקואליציה לכידה ודורסנית אין כמעט כל קושי לגייס רוב של 61 חברי כנסת לאשרור חיקוק של כל החלטת ממשלה, תהיה זו יוזמה טובה או רעה. למרות כל הטענות בנדון, בג"ץ עדיין זהיר מאוד בפסילת חקיקה הפוגעת בזכויות אדם". 

אלבשן לא מתייחס לנסיבות הספציפיות שהובילו ליוזמה הנוכחית, אלא רואה ביוזמה כלי שיאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד באופן כללי: "זה בסדר גמור שהכנסת קובעת בכובעה כרשות מכוננת פסקה שמאפשרת להתגבר במגבלות מסוימות על חוק היסוד. צריך לשאול האם יש דרך שבה אנחנו רוצים לאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד, והתשובה בכל העולם היא שכן. צריכה להיות דרך קשה יותר מחקיקה של חוק רגיל, אבל לא יכול להיות מצב שהיא לא קיימת בכלל. זה עלול ליצור מצב של עריצות של מי שקבעו את החוקה בזמנו, ויותר מזה, כאדם שהאמונה שלו היא דמוקרטית ומגדיר עצמו כאיש דתי באמונה בזכויות אדם וליברליזם, אני מסרב לתת קדושה לחוק, גם אם הוא משרת את האידאולוגיה שלי". 

פסקת ההתגברות כבר נדונה בבג"ץ

אולם לא מדובר בהמצאה של השרים בנט ושקד, אם כי ביישום של עיקרון שכבר קיים בחוק יסוד: חופש העיסוק, הכולל פסקת התגברות דומה. על-פי פסקת ההתגברות הקיימת בחוק יסוד: חופש העיסוק, חברי הכנסת יכולים לחוקק ברוב של 61 חברי כנסת חוק שלא עומד בעקרונות חוק היסוד, כל עוד מצוין מפורשות בחוק כי הוא תקף על אף הוראות חוק היסוד, ותוקפו יהיה מוגבל ל-4 שנים בלבד.

פרופ' מדינה מסביר כי גם ההסדר בחוק יסוד: חופש העיסוק היה בעייתי בפני עצמו ונתפס בזמנו כלא ראוי, אך הוכשר רק בזכות תחולתו המצומצמת: "העובדה שהוא חל רק על זכות אחת, שהיא פחות דרמטית, כמו חופש העיסוק - זה מה ש'מציל' אותו, ועובדה שההוראה הזאת קיימת רק בחוק הזה, ולא הורחבה לאורך 20 שנה". 

מדינה מזכיר כי הנושא נדון בזמנו בבג"ץ מיטראל, "ונקבע כי מכיוון שמדובר רק בחופש העיסוק, והפגיעה אינה דרמטית, ניתן לאפשר את זה, אבל בג"ץ קבע מפורשות כי אם תהיה פגיעה חמורה יותר בזכויות אדם, אין לשלול אפשרות שהוא לא יכבד את פסקת ההתגברות במצב כזה... הייתה זו רק אמירת-אגב בזמנו, אבל היא יכולה להפוך להיות רלוונטית בהווה".

באשר לסיכויים של פסקת ההתגברות המתוכננת לעמוד במבחן בג"ץ, אומר פרופ' דויטש: "אני מניח כי אם סמכות האשרור בפסקת ההתגברות לא תתייחס באופן נקודתי לחוק מסוים, היא תתפרש באופן מצמצם, כך שהיא לא תאפשר אשרור של חוקים בלתי חוקתיים באופן קיצוני".

דויטש מוסיף כי "בכל מקרה, תהיה זו בכייה לדורות אם סוגיית המסתננים תשמש צידוק לחקיקת פסקת התגברות רחבה, אשר אינה מוגבלת לנושא המסתננים. גם במתכונת המוגבלת יותר, היא תהווה בעליל עוגן לחקיקת פסקאות התגברות רחבות יותר בהמשך". 

עוד כתבות

השותפים המנהלים של משרד ש.הורוביץ עם השותפים של ב.לוינבוק / צילום: אינגה

המגמה נמשכת: משרד עורכי הדין ב. לוינבוק מתמזג לש.הורוביץ

משרד עורכי הדין ש.הורוביץ מצרף אליו את משרד לוינבוק המייצג את כל הבנקים הגדולים ● בכך, נמשכת מגמת המיזוגים למשרדי ענק ● בהורוביץ מציינים כי הצטרפות המשרד מהווה חיזוק משמעותי לפעילות המקצועית של הפירמה בתחומי הליבה

משה לארי, מנכ''ל מזרחי טפחות / צילום: מזרחי טפחות

מזרחי טפחות: הרווח נשחק, אך התשואה על ההון הכי גבוהה בין הבנקים

בנטרול המס ובנטרול המתווה הצרכני הוולנטרי שיזם בנק ישראל, הרווח הנקי היה מסתכם בעלייה של 16% ● התשואה על ההון עמדה על 14.1% ברבעון הראשון  ● יחלק דיבידנד בשיעור של 50% מהרווח, כ-620 מיליון שקל

בית משפט השלום בת''א / צילום: רובי קסטרו - וואלה חדשות

בית משפט השלום בת"א מחפש בית חדש לצורך שיפוצים של עשר שנים

פורסם מכרז לאיתור נכס עבור בית משפט השלום בתל אביב לתקופה של עשר שנים ● משרד האוצר סיכם עם עיריית תל אביב שהמבנה הקיים ייהרס, וייבנה אחר במקומו

זהר זיסאפל ז''ל, מייסד רדקום / צילום: תמר מצפי

הצלחה למאבק האקטיביסטי בחברת רדקום: חמישה מתוך שבעת הדירקטורים בחברה התפטרו מתפקידיהם

לפני כחודשיים בית ההשקעות ווליו בייס דרש את התפטרות רוב הדירקטורים ברדקום, בשל מה שהגדירו כביצועי חסר כרוניים בחברה ● כעת, חמישה מתוכם התפטרו, כולל רחל (חלי) בן נון, שהייתה בת זוגו של מייסד רקדום

דיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

השיטה וההשלכות: כשעורכי דין פרטיים נכנסים לנעליים של היועמ"שית

מספר חסר תקדים של 30 בקשות לאישור ייעוץ משפטי חיצוני אושר מאז הקמת הממשלה הנוכחית, בעקבות סירוב היועמ"שית להגן על עמדות השרים ורה"מ ● התוצאה היא פרקטיקה שגרתית שעלתה לקופת המדינה 3.5 מיליון שקל ומעוררת ויכוח עקרוני על גבולות התפקיד

צביקה שווימר וספיר אביר / צילום: תמונה פרטית

תגידו מזל טוב: צביקה שווימר מנכ"ל אלקטרה הציע נישואים לבת זוגו

מנכ”ל אלקטרה מוצרי צריכה ויו”ר קרפור ישראל צביקה שווימר הציע נישואים לבת זוגו ספיר אביר במהלך אירוע משפחתי בסביון ● במקביל, שיבא חנך מרכז חדש לרפואה היפרברית בהשקעה של 22 מיליון שקל, ושופרסל השיקה מיתוג מחדש למועדון כרטיס האשראי שלה כחלק מהרחבת הפעילות הפיננסית ● אירועים ומינויים

וורן באפט, ביל גייטס, קת'י ווד, ביל אקמן / צילום: AP

השינויים שעשו משקיעי העל בתיקים שלהם. ומי מהמר על מניות ישראליות?

דיווחי הקרנות הגדולות בעולם, כמדי רבעון, חושפים לציבור איך השתנה תיק ההשקעות של הקרן שניהל וורן באפט עד לאחרונה, מה בחר לעשות מחליפו הטרי, ואילו שינויים חלו בתיק "הישראלי" של קת'י ווד ● וגם מי המשקיע שבחר לקנות מניות מיקרוסופט נגד הזרם?

כהן, לארי, פרידמן, לוי, ענתבי / צילומים: יח''צ, תמר מצפי, אורן דאי, איל יצהר, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

רווח של 7 מיליארד שקל ברבעון למרות המס החריג. אז מה בכל זאת מטריד את מנהלי הבנקים

מכונת הרווחים המשומנת של הבנקים המשיכה לעבוד למרות פגיעת המס שהטיל האוצר ● לאומי היה הבנק הרווחי ביותר ואחריו הפועלים, מזרחי טפחות מציג את התשואה הגבוהה על ההון ● הבנקים ממשיכים להגדיל את קצב מתן האשראי ועוקבים אחר מצב הקבלנים לנוכח ההאטה בנדל"ן: "סלקטיביים בסוג האשראי שנותנים"

ראש הממשלה הספרדי, פדרו סנצ'ז / צילום: ap, Rafiq Maqbool

ספרד קיבלה מענק של 79 מיליארד אירו. עכשיו מתברר לאן הלך הכסף

לפי תחקיר חדש, לפחות חלק מהמענק שקיבלה ספרד מהאיחוד האירופי הלך להגדלת פנסיות וניהול תקציב שוטף ● במדינה טוענים שלא פעלו בניגוד לכללים, אבל ביבשת התגובות חריפות

רס''ן איתמר ספיר ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ן איתמר ספיר נפל בהיתקלות בדרום לבנון

טראמפ מציב דדליין: "לאיראן יש זמן מוגבל להגיע לעסקה, יש להם כמה ימים - אולי עד תחילת שבוע הבא" ● ללא התרעה: רחפן חיזבאללה התפוצץ בתוך שטח ישראל ● לפי הדיווח בניו יורק טיימס, איראן צפויה לשגר עשרות ואף מאות טילים ביום, ומדינות המפרץ צריכות להיערך לשיגורים נרחבים על תשתיות האנרגיה שלהן ● ההשתלטות על המשט הטורקי שיועד להגיע לעזה נמשכת: כוחות צה"ל ביצעו ירי אזהרה של כדורי גומי ● עדכונים שוטפים 

מטוס של בריטיש איירווייז / צילום: Shutterstock, Jarek Kilian

שתי חברות תעופה נוספות מתרחקות מישראל: בריטיש איירווייז מאריכה שוב את ביטולי הטיסות

ברקע האיומים על חידוש הלחימה מול איראן, ענקית התעופה הבריטית דוחה את חזרתה לנתב"ג לאוגוסט ● אם תחזור בתאריך החדש, הקו ללונדון יצומצם לטיסה יומית אחת בלבד

מנכ''ל בנק לאומי, חנן פרידמן, בגאלה של ועידת הנדל''ן של גלובס / צילום: תמר מצפי

לאומי מסכם רבעון עם הרווח הגבוה במערכת הבנקאית וצמיחה חריגה באשראי העסקי

בנטרול מס היתר על הבנקים, התשואה על ההון הסתכמה ב-15.1% ● היקף הדיבידנד שיחלק הבנק: 55% מהרווח הנקי, כ-1.3 מיליארד שקל

צילומים: יח''צ

15 דגמים סיניים חדשים בדרך לישראל והמחיר עומד להיות זול מתמיד

שוק הרכב המקומי נתקע לפני כעשור במחסום מכירות, אולם מתרבים הסימנים שהשנה עשויה להירשם פריצת דרך דרמטית - בעיקר בחסות הדגמים הסיניים המוזלים ● השאלה הגדולה היא האם תשתית הכבישים מסוגלת לתמוך בזינוק כזה, והאם הפקקים יהפכו לחסם מוחלט

רז רהב / צילום: חיים יוסף

השף שעורר סערה: משלם 13 אלף שקל למלצרים, בלי טיפים

שף רז רהב, בעלי קבוצת OCD, קורא לשנות את אחד מכללי היסוד בענף המסעדנות: להעביר את האחריות לשכר המלצרים מהמזומן שעל השולחן אל המעסיק ● בריאיון לגלובס הוא מסביר מדוע החליט לנתק את שכר המלצרים מהטיפים ולמה לדעתו מלצרות צריכה להיחשב למקצוע לכל דבר ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

האמירה שהפילה את השוק, וזו שמיתנה: נעילה מעורבת בוול סטריט

הנאסד"ק ירד בכ-0.5%, הדאו ג'ונס עלה בכ-0.3% ● מנכ"ל סיגייט טכנולוגיות דייב מוסלי הזהיר מפני קשיים בעמידה בביקוש הקשור לבינה מלאכותית, וגרם למשקיעים לחשוש ● טראמפ מיתן את הירידות לאחר שטען כי מתקיים מו"מ רציני עם איראן ● גם העליות בנפט התמתנו ● טסלה ירדה בכ-3% לאחר שמאסק ספג הפסד בבית המשפט הפדרלי

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

לא יקודם לפני הבחירות: חוק סבסוד המשכנתאות של שמחון יורד מהפרק

בעקבות קיצור לוח הזמנים של הכנסת לקראת הבחירות הקרובות, הממשלה עצרה את החקיקה לסבסוד ציבור בעלי המשכנתאות שהחזרים התייקרו כתוצאה מעליית הריבית ● ברקע, התנגדויות כבדות מצד משרד האוצר ובנק ישראל שהקשו על קידום החוק עוד קודם לכן

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת: הביטחוניות זינקו, מניות הביטוח נפלו

ת"א 90 עלה בכ-0.2%, ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● מניות השבבים הדואליות העיבו על המדדים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על מניית דיסקונט בפרמייה של 40% ● מקס סטוק מזנקת בעקבות הדוח הרבעוני ● בישראל ובכל העולם, האג"ח הממשלתיות נופלות, אלו הסיבות ● IBI: סביר לצפות להפחת ריבית בישראל באחת משתי ההחלטות הקרובות

תאילנד / צילום: Shutterstock

מתכננים חופשה בתאילנד? יש לנו בשורות פחות טובות בשבילכם

פחות משנתיים לאחר שהאריכה את תקופת השהייה ללא ויזה ל־60 יום עבור אזרחי יותר מ־90 מדינות, בהן ישראל, תאילנד חוזרת למגבלת 30 הימים ● המהלך נועד להילחם בניצול לרעה של ההקלות על ידי עובדים בלתי חוקיים, גורמי פשיעה ורשתות הונאה ● בממשלה התאילנדית מעריכים כי השינוי לא צפוי לפגוע באופן משמעותי בתנועת התיירות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

החשש ממחסור בדלק סילוני נרגע, אבל ענף התעופה עדיין לא נושם לרווחה

החשש מהתרוקנות מאגרי הדלק הסילוני מתחלף בדאגה חדשה: המחירים ● בעוד שחברות התעופה מדווחות על יציבות יחסית באספקה, מחירי הדלק זינקו בעשרות אחוזים ובענף מזהירים מפני התייקרות כרטיסים ולחץ גובר על חברות בעלות רווחיות נמוכה

מייסדי הסטארט-אפ קלע Kela / צילום: יוסי אלטרמן

ביקור מייסד ענקית הביטחון מארה"ב שכמעט הוביל לרכישת קלע הישראלית

לגלובס נודע כי פאלמר לאקי, מנכ"ל הענקית הביטחונית אנדוריל, דן ברכישת קלע הישראלית - אך נתקל בסירוב ● בשבוע שעבר אנדוריל השלימה גיוס של 5 מיליארד דולר