גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

"חקיקת פסקת התגברות רחבה בגלל המסתננים - בכייה לדורות"

לאור היוזמה החדשה-ישנה של בנט ושקד להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם שתאפשר עקיפה של בג"ץ, ביררנו עם 3 משפטנים בכירים מה הם חושבים על כך ● האם מדובר ב"יוזמה לא ראויה" - או שמא ב"מסע הפחדה לא רציני ולא דמוקרטי" של מבקרי היוזמה?

פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף
פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף

לאחר תקופה ארוכה שגורמים בימין מדברים על קידום חקיקה "עוקפת בג"ץ", נראה כי משבר הגירוש (או היעדר הגירוש) של מבקשי המקלט מהשבוע האחרון הכשיר את הקרקע לקידום יוזמת חקיקה מהסוג הזה, בתמיכה רחבה של מפלגות הקואליציה.

היוזמה הנוכחית של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד היא להוסיף לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו סעיף הנקרא "פסקת התגברות", שיאפשר לחברי הכנסת לאשר מחדש חוק שנפסל על-ידי בג"ץ בנימוק של אי-עמידה בעקרונות חוק היסוד. 

"מדובר ביוזמה לא ראויה, אשר ספק אם היא בכלל חוקתית", אומר לנו פרופ' ברק מדינה, מומחה למשפט חוקתי, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בעבר ורקטור האוניברסיטה בהווה. 

פרופ' יובל אלבשן, דיקאן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, רואה את הדברים אחרת: "אני מסרב לשתף פעולה עם מסע ההפחדה הנוכחי, שבעיניי הוא לא רק לא רציני, אלא בעיקר לא דמוקרטי", אומר לנו אלבשן, ומוסיף: "אני מתקשה להבין איך אלה שמוצאים את המהפכה החוקתית של 92 לגיטימית, טוענים עתה כי שינוייה באותן נסיבות אינו לגיטימי. זה נכון גם להפך באשר לאלה שטענו כי המהפכה החוקתית אינה לגיטימית ועתה תומכים בתיקונה. היושרה מחייבת לומר שגם המהפכה וגם תיקונה לגיטימיים".

"בניגוד למה שרבים אומרים, אין באמת משהו דבר כזה 'חוק עוקף בג"ץ'. לחוק מותר לעקוף את בג"ץ, כמו שלבג"ץ מותר לבטל חוק. המצב הדמוקרטי הרצוי הוא שהכנסת תכניס 'אצבע לעין' של בית המשפט העליון, ובית המשפט העליון יכניס בחזרה 'אצבע לעין' של הכנסת - מדובר באיזון ששומר על האזרחים מוגנים מכוח השלטון, וזה נכון גם לגבי חוקי היסוד", מסביר אלבשן.

בנט התייחס ליוזמה בעמוד הטלגרם שלו ורשם כי לא מדובר בחוק עוקף בג"ץ, אלא בחוק "לפיו העם הוא הריבון", ועדכן אתמול בערב (מוצ"ש) כי "החלטנו לכנס כבר בשבוע הבא את ועדת השרים לחקיקה על-מנת לאשר את פיסקת ההתגברות שתאפשר לנו להוציא את המסתננים הבלתי חוקיים מישראל, ללא שבג"ץ פוסל לנו את החוק שוב ושוב".

פרופ' מדינה מסביר כי הכלי של פסקת התגברות נועד "לקבוע נורמה כללית לנסיבות חריגות בהן אפשר להפר את החובה לכבד זכויות אדם, ואילו כאן מדובר על לקבוע פסקת התגברות למטרה ספציפית של הכשרת הגירוש של מבקשי המקלט". 

"פסקת התגברות לא נועדה לקבוע הסדר למתי שנוח לנו לעקוף את בג"ץ, אלא מדובר בהסדר כללי של נסיבות בהן ניתן לאפשר לכנסת לזמן מוגבל ובמצב מיוחד, לסטות מהחובה לכבד זכויות אדם. מה גם שפסקת התגברות צריכה לאפשר חיקוק ברוב מיוחד, ולא ברוב רגיל של קואליציה, ורוב של 61 חברי כנסת מרוקן מתוכן את החובה לכבד זכויות אדם. לכן אני מקווה שלא יהיה רוב לתיקון כזה", מוסיף פרופ' מדינה. 

 "בשלב זה לא ברור איזו גרסה לפסקת ההתגברות תאומץ - האם היא תהיה כוללנית או תתייחס רק לנושא המסתננים, מהו הרוב המדויק שיידרש לחוק המאשרר, מה תהיה תקופת תוקפו, ועוד. בכל אופן, גם גרסה צרה של פסקה כזו אינה ראויה", אומר לנו פרופ' מיגל דויטש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

דויטש מוסיף כי "העבר מוכיח עד כמה חיונית הגנת בג"ץ מפני עריצות שלטונית הפוגעת בזכויות אדם. לקואליציה לכידה ודורסנית אין כמעט כל קושי לגייס רוב של 61 חברי כנסת לאשרור חיקוק של כל החלטת ממשלה, תהיה זו יוזמה טובה או רעה. למרות כל הטענות בנדון, בג"ץ עדיין זהיר מאוד בפסילת חקיקה הפוגעת בזכויות אדם". 

אלבשן לא מתייחס לנסיבות הספציפיות שהובילו ליוזמה הנוכחית, אלא רואה ביוזמה כלי שיאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד באופן כללי: "זה בסדר גמור שהכנסת קובעת בכובעה כרשות מכוננת פסקה שמאפשרת להתגבר במגבלות מסוימות על חוק היסוד. צריך לשאול האם יש דרך שבה אנחנו רוצים לאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד, והתשובה בכל העולם היא שכן. צריכה להיות דרך קשה יותר מחקיקה של חוק רגיל, אבל לא יכול להיות מצב שהיא לא קיימת בכלל. זה עלול ליצור מצב של עריצות של מי שקבעו את החוקה בזמנו, ויותר מזה, כאדם שהאמונה שלו היא דמוקרטית ומגדיר עצמו כאיש דתי באמונה בזכויות אדם וליברליזם, אני מסרב לתת קדושה לחוק, גם אם הוא משרת את האידאולוגיה שלי". 

פסקת ההתגברות כבר נדונה בבג"ץ

אולם לא מדובר בהמצאה של השרים בנט ושקד, אם כי ביישום של עיקרון שכבר קיים בחוק יסוד: חופש העיסוק, הכולל פסקת התגברות דומה. על-פי פסקת ההתגברות הקיימת בחוק יסוד: חופש העיסוק, חברי הכנסת יכולים לחוקק ברוב של 61 חברי כנסת חוק שלא עומד בעקרונות חוק היסוד, כל עוד מצוין מפורשות בחוק כי הוא תקף על אף הוראות חוק היסוד, ותוקפו יהיה מוגבל ל-4 שנים בלבד.

פרופ' מדינה מסביר כי גם ההסדר בחוק יסוד: חופש העיסוק היה בעייתי בפני עצמו ונתפס בזמנו כלא ראוי, אך הוכשר רק בזכות תחולתו המצומצמת: "העובדה שהוא חל רק על זכות אחת, שהיא פחות דרמטית, כמו חופש העיסוק - זה מה ש'מציל' אותו, ועובדה שההוראה הזאת קיימת רק בחוק הזה, ולא הורחבה לאורך 20 שנה". 

מדינה מזכיר כי הנושא נדון בזמנו בבג"ץ מיטראל, "ונקבע כי מכיוון שמדובר רק בחופש העיסוק, והפגיעה אינה דרמטית, ניתן לאפשר את זה, אבל בג"ץ קבע מפורשות כי אם תהיה פגיעה חמורה יותר בזכויות אדם, אין לשלול אפשרות שהוא לא יכבד את פסקת ההתגברות במצב כזה... הייתה זו רק אמירת-אגב בזמנו, אבל היא יכולה להפוך להיות רלוונטית בהווה".

באשר לסיכויים של פסקת ההתגברות המתוכננת לעמוד במבחן בג"ץ, אומר פרופ' דויטש: "אני מניח כי אם סמכות האשרור בפסקת ההתגברות לא תתייחס באופן נקודתי לחוק מסוים, היא תתפרש באופן מצמצם, כך שהיא לא תאפשר אשרור של חוקים בלתי חוקתיים באופן קיצוני".

דויטש מוסיף כי "בכל מקרה, תהיה זו בכייה לדורות אם סוגיית המסתננים תשמש צידוק לחקיקת פסקת התגברות רחבה, אשר אינה מוגבלת לנושא המסתננים. גם במתכונת המוגבלת יותר, היא תהווה בעליל עוגן לחקיקת פסקאות התגברות רחבות יותר בהמשך". 

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה עקפה את תחזית ההכנסות, אך פספסה ברווח ויורדת במסחר המאוחר

הכנסות  החברה היו 28.3 מיליארד דולר והרווח עמד על 33 סנט לעומת צפי של כ-50 סנט למניה ● דיווחה על תזרים מזומנים חופשי שלילי של 1.1 מיליארד דולר ברבעון השני

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

"רוצות מודל זול יותר": ענקיות הטכנולוגיה לוקחות את המרד באנבידיה לשלב הבא

גוגל חשפה השבוע שבב חדש שישפר את יעילות Gemini, והמשקיעים התלהבו והקפיצו את המניה ● במקביל, AMD הרחיבה את שיתוף הפעולה עם מיקרוסופט והציבה תחרות למערכות של אנבידיה ● המהלכים מגיעים כחלק ממרוץ בין הענקיות שהסיתו משאבים לתחום החומרה

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית: אוניברסיטת ת"א מובילה, אך גם היא רק במקום ה-206

דירוג טייוואן למצוינות מחקרית שפורסם היום מציב את אוניברסיטת תל אביב כמובילה בין המוסדות האקדמיים בישראל, עם עלייה של שבעה מקומות לעומת השנה שעברה ● גם השנה אף אוניברסיטה ישראלית לא פרצה ל-200 המקומות הראשונים בדירוג

מייסדי GLOW (מימין לשמאל): אופיר אריה, VP R&D, רואי טיגר, CEO, עומר זינגר, CTO / צילום: צילום יח״צ

תוך שנה: הסטארט-אפ החדש של רואי טיגר מזנק לשווי של 1.2 מיליארד דולר

חברת הסייבר Glow, שהוקמה לפני כשנה ע"י יוצאי מטא, סנופלייק וקלארוטי, מפתחת פלטפורמה לאבטחת עמדות קצה בעידן הבינה המלאכותית ● החברה מעסיקה כיום כ־100 עובדים ומתכננת להרחיב את פעילותה בישראל ובארה"ב

המוסדיים מקטינים חשיפה לדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל בשפל של מעל שלושה חודשים מול הדולר - אלו הסיבות

השקל ממשיך במגמת ההיחלשות שלו מול הדולר, ושערו עומד על 3.06 שקלים - רמה שנראתה לאחרונה רק בתחילת אפריל האחרון ● יוני פנינג, האסטרטג הראשי של מזרחי טפחות, הצביע על התנודתיות בוול סטריט כמניע מרכזי לפיחות בשקל: "המתאם השלילי בין שוק המניות לדולר-שקל עלה לאזור ה-60% מול ה-S&P 500"

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

דיווח: ארה"ב וסעודיה הגיעו להסכם לפיתוח גרעין אזרחי

לפי דיווחים בארה"ב, ההסכם שיועבר לקונגרס אינו כולל שני מרכיבים שוושינגטון ראתה בעבר כבלמים בפני האפשרות שטכנולוגיה גרעינית אזרחית תשמש בעתיד גם למטרות צבאיות ● בניגוד לתוכניות שנדונו בעבר, ההסכם גם אינו כרוך בנורמליזציה בין סעודיה לישראל

מטוסי קרב אמריקאים F-15 בשרות חיל האויר הסעודי / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב Tactical Wings

עסקת הענק הביטחונית החדשה של ארה"ב עם סעודיה

אלביט מקדמת פתרון חדש שיהפוך ספינות קיימות לנושאות מל"טים ומגבירה תחרות עם יריבות טורקיות ● יוון וקפריסין מקדמות רכישת כטב"מים במימון האיחוד האירופי, ובוחרות במערכות אירופיות ולא ישראליות ● ארה"ב אישרה מכירת ענק של ערכות הנחיה לפצצות לערב הסעודית בשווי של כ-2 מיליארד דולר ● וכמה משלמים הסעודים עבור כטב"מים מטייוואן ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יוחאי ג'בלי / צילום: דקל אבו, צילום מסחרי

תלמיד הישיבה לשעבר שעשה 60% בתיק ב-3 שנים: "כסף לא מנהל אותי בחיים"

יוחאי ג'בלי גילה את עולם ההשקעות אחרי השחרור מהצבא ורגע לפני הקורונה, וקיבל שיעור מכונן כשהשווקים נפלו אז ● כשגילה שקופת גמל לא "עושה לו כסף" עבר למדדי מניות ● מאז הוא שם, ולמד לא לפחד ו"לא לתת לכסף לשכב בחשבון" ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל אלפאבית (גוגל) / צילום: Reuters, Mateusz Wlodarczyk

אלפאבית הכתה את התחזית עם הכנסות של 119 מיליארד דולר, והנתון המסקרן שמסתתר בדוחות

הן ההכנסות הכוללות והן ההכנסות מענן עקפו את הצפי - 116.5 ו-24.5 מיליארד דולר בהתאמה ● ההכנסות מפרסום אכזבו

מסך של VIDAA / צילום: Teads

טידס תנהל את הפרסום בטלוויזיות החכמות של הייסנס וטושיבה

לאחר שיתופי פעולה עם גוגל, סמסונג ו-LG, חברת Teads מרחיבה את פעילותה בישראל ותנהל את הפרסום בטלוויזיות החכמות של הייסנס וטושיבה, המונות כ-350 אלף מסכים בארץ ● בחברה מציינים כי המונדיאל תרם לזינוק בצפייה במסכים הביתיים ולהאצת שוק הפרסום בטלוויזיות החכמות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הביטוח קפץ, מניות הבנייה ירדו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8%, מדד ת"א 90 ננעל כמעט ללא שינוי ● אלקטרה נדל"ן המשיכה לרדת למרות ביטול המכרז למוסדיים ● אחרי צלילה של 25% מהשיא: בעל מניות במגה אור דרש גילוי על חוות השרתים ● ג'פריס שומר על המלצה לאלביט ● וגם: האם גל הירידות במדד המומנטום של S&P הוא הזדמנות קנייה?

חברות ביטוח / צילום: יח''צ, איל יצהר, שרון פאר

אחרי עשור של מאבק: חברות הביטוח החלו להחזיר כמיליארד שקל למבוטחים

שבע חברות ביטוח גדולות החלו לשלם כמיליארד שקל בהסדר הפשרה בגין גביית יתר בביטוח מנהלים בין 1982־2003 ● מי זכאי להחזר ומה צריך לעשות כדי לקבל את הכסף

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

ויאגרה נגד סרטן? הממצא המפתיע של חוקרים במכון ויצמן

נובו נורדיסק תובעת את אלי לילי בטענה שהפרסומות שלה מטעות ● חוקרים ממכון ויצמן מצאו מנגנון לא ידוע בויאגרה שיכול לעזור לחולי סרטן ● חברת פוליפיד הישראלית חתמה על הסכם לשיווק המוצר שלה, עוד לפני שאושר ● ופרס דוליטל של המיליארדר ג'רמי קולר ואוניברסיטת ת"א הוענק לחוקרת שמצאה משמעות בשירת הציפורים ● השבוע בביומד

לימור בקר / צילום: טל שחר

בתום 17 שנה: לימור בקר, מנכ״לית המילטון ליין ישראל, תסיים את תפקידה

בקר נכנסה לתפקיד מנכ״לית המילטון ליין ישראל ב-2009 ● במהלך כהונתה פעלה המילטון ליין ליצור גישה למשקיעים מוסדיים בישראל לשווקי ההשקעות הפרטיים הגלובליים ● זואי נקש, ששימשה כדירקטורית-מנהלת בחברה מונתה למנכ"לית החדשה

צילום מסך מתוך אתר מכרז הדירות הגדול של פרשקובסקי

פרשקובסקי משיקה מכרז דיגיטלי למכירת דירות: מה גובה ההנחות?

חברת פרשקובסקי משיקה מכרז דיגיטלי למכירת דירות, עם מחירי מינימום שנמוכים ביותר מ־10% ממחיר המחירון ● במתחם ביג גלילות אושרה תוכנית להקמת מגדל משולב של דיור מוגן ומשרדים ● תוכנית להכפלת גודלו של בית החולים שיבא עד שנת 2045, לצד הרחבת תשתיות ● וגם: נכנסה לתוקף רפורמה לקיצור ההליכים בהשגות על שומות רמ"י ● חדשות השבוע בנדל"ן

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

איראן מאיימת לנתק מחשמל את המפרציות: "מילכדנו את המצר"

האיום מגיע בתגובה לאיום ששיגר טראמפ ולפיו "בכל פעם שאיראן תתקוף ספינה בהורמוז - נפציץ גשר או תחנת כוח" ● בין המטרות שהותקפו הלילה באיראן ע"י צבא ארה"ב: מחסני כטב"מים ומטרות ימיות ● איראן: תקפנו בסיסים בירדן, הדי פיצוצים נשמעו באילת - אין נפילות בישראל ● רוביו: איראן אינה רצינית לגבי השיחות ● דיווחים שוטפים 

הנפקות האג''ח תקועות / אילוסטרציה: Shutterstock

"חברות על הקשקש": מה קרה לגל גיוסי האג"ח שאמור היה לשטוף את הבורסה

למרות פעילות שיא בשוק האג"ח הקונצרניות, יותר ממחצית החברות החדשות שהגישו תשקיפים לגיוס חוב בת"א, לא השלימו את המהלך - בהן יזמיות נדל"ן שמובילים מאיר דוד, גדי דנקנר ומוטי גרין ● מנכ"ל מידרוג: "המשקיעים בוחנים בקפידה רבה יותר את יכולת שירות החוב" ● חתם: "בפרויקטים שחלק מהמנפיקות מציעות לשעבד כנגד האג"ח, יהיה קשה למכור דירות"

בנייה. הביקושים עלו והיזמים הוסיפו דירות קטנות / צילום: Shutterstock

ארבע זה החמש החדש: הדירות החדשות הולכות ומתכווצות

עיבוד גלובס לנתונים חדשים של הלמ"ס מגלה כי מאז 2008 איבדה הדירה הישראלית כמעט חדר שלם ● שילוב של מחירי שיא, שינויי תכנון והתחדשות עירונית דוחק את השוק לדירות הקטנות

דונלד טראמפ חותם על המכסים / צילום: Reuters, Aaron Schwartz

המכסים של טראמפ חוזרים, והם לא האיום היחיד על יציבות השווקים

בממשל טראמפ רומזים על הטלת מכסים חדשים כבר ביום שישי, והשווקים בעולם הזכירו איך נראית מציאות עם תנודתיות גבוהה וחוסר ביטחון ● טראמפ בנתיים כבר החל בהטלת מכסים חדשים על ברזיל, קנדה, ותרופות מיובאות

החות'ים בצנעא / צילום: ap, Osamah Abdulrahman

חזית חדשה בתימן עשויה לשבש את התוכניות של טהרן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בדרום תימן מתפרצת מחאה עממית חריפה נגד החות'ים, בארה"ב ובישראל בוחנים תוכניות תקדימיות לפירוק חיזבאללה מנשקו, וברשות הפלסטינית נקבע תאריך לבחירות שמציפות מחדש את השאלה - האם מדובר בשינוי אמיתי? ● כותרות העיתונים בעולם