גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חקיקת פסקת התגברות רחבה בגלל המסתננים - בכייה לדורות"

לאור היוזמה החדשה-ישנה של בנט ושקד להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם שתאפשר עקיפה של בג"ץ, ביררנו עם 3 משפטנים בכירים מה הם חושבים על כך ● האם מדובר ב"יוזמה לא ראויה" - או שמא ב"מסע הפחדה לא רציני ולא דמוקרטי" של מבקרי היוזמה?

פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף
פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף

לאחר תקופה ארוכה שגורמים בימין מדברים על קידום חקיקה "עוקפת בג"ץ", נראה כי משבר הגירוש (או היעדר הגירוש) של מבקשי המקלט מהשבוע האחרון הכשיר את הקרקע לקידום יוזמת חקיקה מהסוג הזה, בתמיכה רחבה של מפלגות הקואליציה.

היוזמה הנוכחית של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד היא להוסיף לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו סעיף הנקרא "פסקת התגברות", שיאפשר לחברי הכנסת לאשר מחדש חוק שנפסל על-ידי בג"ץ בנימוק של אי-עמידה בעקרונות חוק היסוד. 

"מדובר ביוזמה לא ראויה, אשר ספק אם היא בכלל חוקתית", אומר לנו פרופ' ברק מדינה, מומחה למשפט חוקתי, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בעבר ורקטור האוניברסיטה בהווה. 

פרופ' יובל אלבשן, דיקאן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, רואה את הדברים אחרת: "אני מסרב לשתף פעולה עם מסע ההפחדה הנוכחי, שבעיניי הוא לא רק לא רציני, אלא בעיקר לא דמוקרטי", אומר לנו אלבשן, ומוסיף: "אני מתקשה להבין איך אלה שמוצאים את המהפכה החוקתית של 92 לגיטימית, טוענים עתה כי שינוייה באותן נסיבות אינו לגיטימי. זה נכון גם להפך באשר לאלה שטענו כי המהפכה החוקתית אינה לגיטימית ועתה תומכים בתיקונה. היושרה מחייבת לומר שגם המהפכה וגם תיקונה לגיטימיים".

"בניגוד למה שרבים אומרים, אין באמת משהו דבר כזה 'חוק עוקף בג"ץ'. לחוק מותר לעקוף את בג"ץ, כמו שלבג"ץ מותר לבטל חוק. המצב הדמוקרטי הרצוי הוא שהכנסת תכניס 'אצבע לעין' של בית המשפט העליון, ובית המשפט העליון יכניס בחזרה 'אצבע לעין' של הכנסת - מדובר באיזון ששומר על האזרחים מוגנים מכוח השלטון, וזה נכון גם לגבי חוקי היסוד", מסביר אלבשן.

בנט התייחס ליוזמה בעמוד הטלגרם שלו ורשם כי לא מדובר בחוק עוקף בג"ץ, אלא בחוק "לפיו העם הוא הריבון", ועדכן אתמול בערב (מוצ"ש) כי "החלטנו לכנס כבר בשבוע הבא את ועדת השרים לחקיקה על-מנת לאשר את פיסקת ההתגברות שתאפשר לנו להוציא את המסתננים הבלתי חוקיים מישראל, ללא שבג"ץ פוסל לנו את החוק שוב ושוב".

פרופ' מדינה מסביר כי הכלי של פסקת התגברות נועד "לקבוע נורמה כללית לנסיבות חריגות בהן אפשר להפר את החובה לכבד זכויות אדם, ואילו כאן מדובר על לקבוע פסקת התגברות למטרה ספציפית של הכשרת הגירוש של מבקשי המקלט". 

"פסקת התגברות לא נועדה לקבוע הסדר למתי שנוח לנו לעקוף את בג"ץ, אלא מדובר בהסדר כללי של נסיבות בהן ניתן לאפשר לכנסת לזמן מוגבל ובמצב מיוחד, לסטות מהחובה לכבד זכויות אדם. מה גם שפסקת התגברות צריכה לאפשר חיקוק ברוב מיוחד, ולא ברוב רגיל של קואליציה, ורוב של 61 חברי כנסת מרוקן מתוכן את החובה לכבד זכויות אדם. לכן אני מקווה שלא יהיה רוב לתיקון כזה", מוסיף פרופ' מדינה. 

 "בשלב זה לא ברור איזו גרסה לפסקת ההתגברות תאומץ - האם היא תהיה כוללנית או תתייחס רק לנושא המסתננים, מהו הרוב המדויק שיידרש לחוק המאשרר, מה תהיה תקופת תוקפו, ועוד. בכל אופן, גם גרסה צרה של פסקה כזו אינה ראויה", אומר לנו פרופ' מיגל דויטש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

דויטש מוסיף כי "העבר מוכיח עד כמה חיונית הגנת בג"ץ מפני עריצות שלטונית הפוגעת בזכויות אדם. לקואליציה לכידה ודורסנית אין כמעט כל קושי לגייס רוב של 61 חברי כנסת לאשרור חיקוק של כל החלטת ממשלה, תהיה זו יוזמה טובה או רעה. למרות כל הטענות בנדון, בג"ץ עדיין זהיר מאוד בפסילת חקיקה הפוגעת בזכויות אדם". 

אלבשן לא מתייחס לנסיבות הספציפיות שהובילו ליוזמה הנוכחית, אלא רואה ביוזמה כלי שיאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד באופן כללי: "זה בסדר גמור שהכנסת קובעת בכובעה כרשות מכוננת פסקה שמאפשרת להתגבר במגבלות מסוימות על חוק היסוד. צריך לשאול האם יש דרך שבה אנחנו רוצים לאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד, והתשובה בכל העולם היא שכן. צריכה להיות דרך קשה יותר מחקיקה של חוק רגיל, אבל לא יכול להיות מצב שהיא לא קיימת בכלל. זה עלול ליצור מצב של עריצות של מי שקבעו את החוקה בזמנו, ויותר מזה, כאדם שהאמונה שלו היא דמוקרטית ומגדיר עצמו כאיש דתי באמונה בזכויות אדם וליברליזם, אני מסרב לתת קדושה לחוק, גם אם הוא משרת את האידאולוגיה שלי". 

פסקת ההתגברות כבר נדונה בבג"ץ

אולם לא מדובר בהמצאה של השרים בנט ושקד, אם כי ביישום של עיקרון שכבר קיים בחוק יסוד: חופש העיסוק, הכולל פסקת התגברות דומה. על-פי פסקת ההתגברות הקיימת בחוק יסוד: חופש העיסוק, חברי הכנסת יכולים לחוקק ברוב של 61 חברי כנסת חוק שלא עומד בעקרונות חוק היסוד, כל עוד מצוין מפורשות בחוק כי הוא תקף על אף הוראות חוק היסוד, ותוקפו יהיה מוגבל ל-4 שנים בלבד.

פרופ' מדינה מסביר כי גם ההסדר בחוק יסוד: חופש העיסוק היה בעייתי בפני עצמו ונתפס בזמנו כלא ראוי, אך הוכשר רק בזכות תחולתו המצומצמת: "העובדה שהוא חל רק על זכות אחת, שהיא פחות דרמטית, כמו חופש העיסוק - זה מה ש'מציל' אותו, ועובדה שההוראה הזאת קיימת רק בחוק הזה, ולא הורחבה לאורך 20 שנה". 

מדינה מזכיר כי הנושא נדון בזמנו בבג"ץ מיטראל, "ונקבע כי מכיוון שמדובר רק בחופש העיסוק, והפגיעה אינה דרמטית, ניתן לאפשר את זה, אבל בג"ץ קבע מפורשות כי אם תהיה פגיעה חמורה יותר בזכויות אדם, אין לשלול אפשרות שהוא לא יכבד את פסקת ההתגברות במצב כזה... הייתה זו רק אמירת-אגב בזמנו, אבל היא יכולה להפוך להיות רלוונטית בהווה".

באשר לסיכויים של פסקת ההתגברות המתוכננת לעמוד במבחן בג"ץ, אומר פרופ' דויטש: "אני מניח כי אם סמכות האשרור בפסקת ההתגברות לא תתייחס באופן נקודתי לחוק מסוים, היא תתפרש באופן מצמצם, כך שהיא לא תאפשר אשרור של חוקים בלתי חוקתיים באופן קיצוני".

דויטש מוסיף כי "בכל מקרה, תהיה זו בכייה לדורות אם סוגיית המסתננים תשמש צידוק לחקיקת פסקת התגברות רחבה, אשר אינה מוגבלת לנושא המסתננים. גם במתכונת המוגבלת יותר, היא תהווה בעליל עוגן לחקיקת פסקאות התגברות רחבות יותר בהמשך". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות, בהובלת מניות הקלינטק

מדד ת"א 35 טיפס בכ-0.6% ● המסחר התנהל בצל הדיווחים על הסכם מסתמן בין ארה"ב ואיראן להארכת הפסקת האש ● וול סטריט שברה אתמול שיאים חדשים, בהובלת מניות השבבים ● בית ההשקעות שמזהה סקטורים שיכולים לצבור תאוצה במשבר הנפט ● וגם: בתמיכת קדחת ה-AI - מניית המחשוב דל טסה במסחר המאוחר בקרוב ל-40%

כלי שייט חדש של הצי הטורקי / צילום: ערוץ היוטיוב של Naval News

האיום החדש של טורקיה על מדינות הים התיכון

טורקיה מאיצה את פיתוח יכולות הלחימה הימיות שלה ומתכננת להצטייד בכ־100 כשב"מים ממולכדים ● במקביל, הצי האמריקאי מודה כי מערכות הלייזר הימיות עדיין רחוקות ממבצעיות, ובאוקראינה מתמודדים עם אסטרטגיית לחימת כטב"מים רוסית חדשה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ארוחה בקפה ספארו / צילום: דניאל סוויסה

בבית קפה ותיק במושב קטן אכלנו את הלזניה הכי טובה בארץ

קפה עם השראה מפינלנד, פיצות בין חמניות, יינות מסחררי חושים וארוחת בוקר שסוחפת מבקרים מכל הארץ ● יום טעים במיוחד בטל שחר

טקסס ארה''ב / צילום: Reuters, Carol M. Highsmith

לא זקוקה לחביות: יצרנית הנפט הגדולה בארה"ב מצאה את הדרך להוזלת החשמל

תעשיית הנפט של טקסס פורחת, אך 40% מהחשמל במדינה כבר מבוסס אנרגיה ירוקה, והמגמה רק מתרחבת ● בעזרת הרבה שמש, סוללות אגירה ושוק חופשי, המדינה גם מצליחה להוריד את המחירים לצרכנים

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

ההצעה שנועדה לעצור את קריסת הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מספר תרחישים שיכולים להפוך את המגמה בשוק המט"ח ● אור עופר הודיע כי יפרוש בעוד שנה מהובלת סימילרווב לאחר כשני עשורים ● הצטמצם הפער בין תשואת הרווח של שוק המניות לבין תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב ● גולשי רדיט מתנגדים למעבר לדוח חצי שנתי ומגיבים בחריפות ליוזמה לביטול הדוחות הרבעוניים בארה"ב ● וגם: מניות השבבים מזנקות במה שנראה כאחת התקופות הטובות בהיסטוריה של הסקטור

ליאור רביב / צילום: אילן בשור

בעקבות התחזקות השקל: ישרוטל עברה להפסד

רשת המלונות סבלה במהלך הרבעון מהשבתת מלונותיה בזמן המערכה מול איראן שהביאו אותה לרשום קיטון של 12% בהכנסות ● הרשת מעריכה כי המערכה הביאה לאובדן רווח תפעולי של כ-30 מיליון שקל

מה קורה בענף הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כולם מדברים מפוזיציה: גם חוזי הקריסה במחירי הדירות מלהגים

מכריזים שכבר אין קונים אבל ברבעון עם טילים מאיראן נמכרו 22,350 דירות; אומרים שיש 86 אלף דירות ריקות, אבל לא מזכירים שהספירה מתחילה כבר מהיתר הבנייה; מתריעים שמאות קבלני ביצוע קרסו, אבל זה ככה כל שנה ● אז מה להבין מזה? שאסור להתבלבל ממספרים

מתחם חסן עראפה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הנכס הכי לוהט במגדלי המשרדים הוא בכלל מתחת לאדמה: מחירי החניה ממשיכים לטפס

נתוני דוח Natam חושפים: למרות מהפכת הקורקינטים, מגמת העבודה מהבית ופעילות הרכבת הקלה, הביקוש לחניה בתל אביב רותח ● דמי השכירות לחניה בעיר עלו ב־4%, ובמתחם הבורסה ב־15%

ערן שכטמן, מנכ''ל מחצבות כפר גלעדי / צילום: ליאור מרזדה

ניהל את ייצור טנק המרכבה, והיום מוביל תחת אש מחצבה שמגלגלת מאות מיליוני שקלים

"70% מהחברה בבעלות הקיבוץ. יש בזה יתרונות אבל זה גם אחד האתגרים הגדולים. המשימה היא לקחת את זה לשלב הכלכלי־קפיטליסטי - מבלי לשבור את המורשת" ● שיחה קצרה עם ערן שכטמן, מנכ"ל מחצבות כפר גלעדי

מייקל דל ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"לא נראה דבר כזה": המניה שזינקה במעל 30% ורשמה את היום החזק בתולדותיה

מניית דל זינקה בחדות אתמול לאחר תוצאות כספיות פנומנליות שהציגה ● עוד ברקע - רוח גבית משמעותית מהנשיא טראמפ ● איך מגיבים האנליסטים?

פחיות דיאט קולה במהדורה מוגבלת לרגל הסרט ''השטן לובשת פראדה 2''. מזוהה עם עסקים ואופנה / צילום: אתר קוקה קולה

מלחמה קרה כקרח: דיאט קולה וקולה זירו עברו להילחם על אותה המשבצת

פעם קרב הנפילים היה בין קוקה–קולה לפפסי, אבל היום שני המותגים–האחים דלי הקלוריות הולכים ראש בראש ● בעוד המכירות בנתח השוק הזה צמחו ב־52% בשנה שעברה, דיאט קולה די יציב כבר 20 שנה

הסיוע הפדרלי לדיור הגיע לסיומו / צילום: Shutterstock

הסיוע הפדרלי לדיור בארה"ב הגיע לסיומו. עיקולי בתים יבואו בעקבותיו

הממשל הנוכחי צמצם תוכנית מעידן ביידן שמנעה מלווים במצוקה לאבד את בתיהם ● מספר הבתים בארה"ב עם בקשות לעיקול עלה ב־28% במרץ בהשוואה לנתונים מלפני שנה, עדיין מתחת לרמות של 2019, אך כנראה לא לזמן רב

איור: גיל ג'יבלי

לווי המשכנתא נחנקים: 15% מהממחזרים מאריכים את תקופת ההחזר - ומשלמים יותר

נתוני בנק ישראל מגלים כי בשנת 2025 מוחזרו כ־69 אלף משכנתאות בהיקף מצטבר של כ־44 מיליארד שקל ● יותר מ־10,000 מהם בחרו להאריך את תקופת הפריסה, מה שיקפיץ להם את ההחזר הכולל ● "רוב הלווים מעדיפים לא למכור את הדירה"

אילוסטרציה: Shutterstock

כך מפספסים רוב המשקיעים רווחים של מיליוני דולרים

שלל מחקרים איתרו נקודות כשל של המוח האנושי והפסיכולוגיה החברתית בבואם של אנשים לבצע השקעות ● כשמחברים את הממצאים, התמונה ברורה: המשקיעים היום סוחרים כי הם מחפשים ריגוש, מושפעים מאחרים, או חשים צורך לעשות משהו נוכח הכאוס סביב ● כתבה שלישית בסדרה

יירוטים מעל קריית שמונה (ארכיון) / צילום: ap, Leo Correa

לאחר התרחבות הירי: פיקוד העורף החמיר את ההנחיות לתושבים בצפון

צה"ל התריע מפני הרחבת הירי לאזור הצפון, וחיזבאללה שיגר רקטות לצפת וגם לנהריה • זוהו נפילות בשטחים פתוחים, לא ידוע על נפגעים ● פיקוד העורף הודיע: מחר לא יתקיימו לימודים בקו העימות ● ארה"ב מודה שסוגיית הגרעין עשויה להידחות להמשך: "מאמינים שבחלוף הזמן איראן תוותר על שאיפותיה" ● כל העדכונים

הילה ויסברג ונבו שפיר בשיחה עם איתן יוחננוף / צילום: גבע טלמור

איתן יוחננוף בטוח: זו הסיבה ליוקר המחיה בישראל

שיחה עם איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף ● על הסיבה שהוא כקמעונאי חושש מהמחירים הגבוהים, ההשקעות בנדל"ן והקושי בגיוס עובדים: "דור ה-Z לא יעבוד בסופר"

מימין: Phone (4a) של Nothing (עולה 1600 ש''ח), Galaxy A57 5G של סמסונג (1,670 ש''ח), POCO X8 Pro של שיאומי (1,600 ש''ח), A6 PRO של OPPO (עולה 1,400 ש''ח), Nord 6 של OnePlus (עולה 1,900 שקל) / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים בפחות מ-2,000 שקל

בזמן שעיני רבים נשואות למכשירי דגל נוצצים, מתרחשת מהפכה מתחת לרדאר - בקטגוריית שוק הביניים של הסמארטפונים ● לסמסונג יש מכשיר קל יחסית, בשיאומי מציעים מהירות הטענה, ול–OpenPlus יש סוללת ענק

גברים נעשו אובססיבים לבריאות הזרע שלהם, והמותגים מרוויחים / צילום: Shutterstock

300 דולר לחפיסה: זו האובססיה החדשה של גברים בארה"ב

שפל היסטורי בפוריות בארה"ב מזין חרדה לאיכות הזרע ● על הגל הזה רוכב שוק הוולנס הגברי: סטארט-אפים מגייסים מיליונים, כדורים נמכרים במאות דולרים, משפיענים משווקים שינויים באורח החיים וטראמפ כבר מחלק מענקים לתינוקות חדשים ● הבהלה אל הזרע

אילוסטרציה: Shutterstock

המחקר שחושף: המקצוע שיקפיץ לכם את השכר ב-60%

מחקר שיוצג לראשונה בכנס אלי הורביץ הקרוב בדק את המתאם בין סוג התואר ורמת המיומנויות לשכר הבוגרים ● איזה מקצוע יקפיץ את השכר ב־60% והאם מהפכת המכללות השתלמה? ● ירדן קידר, שהוביל את המחקר במסגרת המכון הישראלי לדמוקרטיה, מציע לתקצב אותן בהתאם לתוצאות

פרופ' יוסי שחם־דיאמנד / צילום: אלון גלבוע

"בואו נגרום לחיידקים לייצר נפט": החוקר שרוצה להפוך את ישראל למעצמה של הנדסה וביולוגיה

במעבדה של פרופ' יוסי שחם־דיאמנד, ראש המכון לביולוגיה סינתטית באוניברסיטת רייכמן, מפתחים שבבים שמנטרים צמחים, מזהים סכנות במי שתייה ומסייעים לאנשי רפואה לטפל בחיילים פצועים בשטח ● לאחרונה הוא קיבל פרס יוקרתי על תרומתו לצמיחתה של תעשיית השבבים בארץ, ועכשיו יש לו חזון חדש