גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

"חקיקת פסקת התגברות רחבה בגלל המסתננים - בכייה לדורות"

לאור היוזמה החדשה-ישנה של בנט ושקד להוסיף פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם שתאפשר עקיפה של בג"ץ, ביררנו עם 3 משפטנים בכירים מה הם חושבים על כך ● האם מדובר ב"יוזמה לא ראויה" - או שמא ב"מסע הפחדה לא רציני ולא דמוקרטי" של מבקרי היוזמה?

פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף
פרופ' מיגל דויטש / צילום: שלומי יוסף

לאחר תקופה ארוכה שגורמים בימין מדברים על קידום חקיקה "עוקפת בג"ץ", נראה כי משבר הגירוש (או היעדר הגירוש) של מבקשי המקלט מהשבוע האחרון הכשיר את הקרקע לקידום יוזמת חקיקה מהסוג הזה, בתמיכה רחבה של מפלגות הקואליציה.

היוזמה הנוכחית של השרים נפתלי בנט ואיילת שקד היא להוסיף לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו סעיף הנקרא "פסקת התגברות", שיאפשר לחברי הכנסת לאשר מחדש חוק שנפסל על-ידי בג"ץ בנימוק של אי-עמידה בעקרונות חוק היסוד. 

"מדובר ביוזמה לא ראויה, אשר ספק אם היא בכלל חוקתית", אומר לנו פרופ' ברק מדינה, מומחה למשפט חוקתי, דיקאן הפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית בעבר ורקטור האוניברסיטה בהווה. 

פרופ' יובל אלבשן, דיקאן הפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו, רואה את הדברים אחרת: "אני מסרב לשתף פעולה עם מסע ההפחדה הנוכחי, שבעיניי הוא לא רק לא רציני, אלא בעיקר לא דמוקרטי", אומר לנו אלבשן, ומוסיף: "אני מתקשה להבין איך אלה שמוצאים את המהפכה החוקתית של 92 לגיטימית, טוענים עתה כי שינוייה באותן נסיבות אינו לגיטימי. זה נכון גם להפך באשר לאלה שטענו כי המהפכה החוקתית אינה לגיטימית ועתה תומכים בתיקונה. היושרה מחייבת לומר שגם המהפכה וגם תיקונה לגיטימיים".

"בניגוד למה שרבים אומרים, אין באמת משהו דבר כזה 'חוק עוקף בג"ץ'. לחוק מותר לעקוף את בג"ץ, כמו שלבג"ץ מותר לבטל חוק. המצב הדמוקרטי הרצוי הוא שהכנסת תכניס 'אצבע לעין' של בית המשפט העליון, ובית המשפט העליון יכניס בחזרה 'אצבע לעין' של הכנסת - מדובר באיזון ששומר על האזרחים מוגנים מכוח השלטון, וזה נכון גם לגבי חוקי היסוד", מסביר אלבשן.

בנט התייחס ליוזמה בעמוד הטלגרם שלו ורשם כי לא מדובר בחוק עוקף בג"ץ, אלא בחוק "לפיו העם הוא הריבון", ועדכן אתמול בערב (מוצ"ש) כי "החלטנו לכנס כבר בשבוע הבא את ועדת השרים לחקיקה על-מנת לאשר את פיסקת ההתגברות שתאפשר לנו להוציא את המסתננים הבלתי חוקיים מישראל, ללא שבג"ץ פוסל לנו את החוק שוב ושוב".

פרופ' מדינה מסביר כי הכלי של פסקת התגברות נועד "לקבוע נורמה כללית לנסיבות חריגות בהן אפשר להפר את החובה לכבד זכויות אדם, ואילו כאן מדובר על לקבוע פסקת התגברות למטרה ספציפית של הכשרת הגירוש של מבקשי המקלט". 

"פסקת התגברות לא נועדה לקבוע הסדר למתי שנוח לנו לעקוף את בג"ץ, אלא מדובר בהסדר כללי של נסיבות בהן ניתן לאפשר לכנסת לזמן מוגבל ובמצב מיוחד, לסטות מהחובה לכבד זכויות אדם. מה גם שפסקת התגברות צריכה לאפשר חיקוק ברוב מיוחד, ולא ברוב רגיל של קואליציה, ורוב של 61 חברי כנסת מרוקן מתוכן את החובה לכבד זכויות אדם. לכן אני מקווה שלא יהיה רוב לתיקון כזה", מוסיף פרופ' מדינה. 

 "בשלב זה לא ברור איזו גרסה לפסקת ההתגברות תאומץ - האם היא תהיה כוללנית או תתייחס רק לנושא המסתננים, מהו הרוב המדויק שיידרש לחוק המאשרר, מה תהיה תקופת תוקפו, ועוד. בכל אופן, גם גרסה צרה של פסקה כזו אינה ראויה", אומר לנו פרופ' מיגל דויטש מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב.

דויטש מוסיף כי "העבר מוכיח עד כמה חיונית הגנת בג"ץ מפני עריצות שלטונית הפוגעת בזכויות אדם. לקואליציה לכידה ודורסנית אין כמעט כל קושי לגייס רוב של 61 חברי כנסת לאשרור חיקוק של כל החלטת ממשלה, תהיה זו יוזמה טובה או רעה. למרות כל הטענות בנדון, בג"ץ עדיין זהיר מאוד בפסילת חקיקה הפוגעת בזכויות אדם". 

אלבשן לא מתייחס לנסיבות הספציפיות שהובילו ליוזמה הנוכחית, אלא רואה ביוזמה כלי שיאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד באופן כללי: "זה בסדר גמור שהכנסת קובעת בכובעה כרשות מכוננת פסקה שמאפשרת להתגבר במגבלות מסוימות על חוק היסוד. צריך לשאול האם יש דרך שבה אנחנו רוצים לאפשר לכנסת להתגבר על חוקי היסוד, והתשובה בכל העולם היא שכן. צריכה להיות דרך קשה יותר מחקיקה של חוק רגיל, אבל לא יכול להיות מצב שהיא לא קיימת בכלל. זה עלול ליצור מצב של עריצות של מי שקבעו את החוקה בזמנו, ויותר מזה, כאדם שהאמונה שלו היא דמוקרטית ומגדיר עצמו כאיש דתי באמונה בזכויות אדם וליברליזם, אני מסרב לתת קדושה לחוק, גם אם הוא משרת את האידאולוגיה שלי". 

פסקת ההתגברות כבר נדונה בבג"ץ

אולם לא מדובר בהמצאה של השרים בנט ושקד, אם כי ביישום של עיקרון שכבר קיים בחוק יסוד: חופש העיסוק, הכולל פסקת התגברות דומה. על-פי פסקת ההתגברות הקיימת בחוק יסוד: חופש העיסוק, חברי הכנסת יכולים לחוקק ברוב של 61 חברי כנסת חוק שלא עומד בעקרונות חוק היסוד, כל עוד מצוין מפורשות בחוק כי הוא תקף על אף הוראות חוק היסוד, ותוקפו יהיה מוגבל ל-4 שנים בלבד.

פרופ' מדינה מסביר כי גם ההסדר בחוק יסוד: חופש העיסוק היה בעייתי בפני עצמו ונתפס בזמנו כלא ראוי, אך הוכשר רק בזכות תחולתו המצומצמת: "העובדה שהוא חל רק על זכות אחת, שהיא פחות דרמטית, כמו חופש העיסוק - זה מה ש'מציל' אותו, ועובדה שההוראה הזאת קיימת רק בחוק הזה, ולא הורחבה לאורך 20 שנה". 

מדינה מזכיר כי הנושא נדון בזמנו בבג"ץ מיטראל, "ונקבע כי מכיוון שמדובר רק בחופש העיסוק, והפגיעה אינה דרמטית, ניתן לאפשר את זה, אבל בג"ץ קבע מפורשות כי אם תהיה פגיעה חמורה יותר בזכויות אדם, אין לשלול אפשרות שהוא לא יכבד את פסקת ההתגברות במצב כזה... הייתה זו רק אמירת-אגב בזמנו, אבל היא יכולה להפוך להיות רלוונטית בהווה".

באשר לסיכויים של פסקת ההתגברות המתוכננת לעמוד במבחן בג"ץ, אומר פרופ' דויטש: "אני מניח כי אם סמכות האשרור בפסקת ההתגברות לא תתייחס באופן נקודתי לחוק מסוים, היא תתפרש באופן מצמצם, כך שהיא לא תאפשר אשרור של חוקים בלתי חוקתיים באופן קיצוני".

דויטש מוסיף כי "בכל מקרה, תהיה זו בכייה לדורות אם סוגיית המסתננים תשמש צידוק לחקיקת פסקת התגברות רחבה, אשר אינה מוגבלת לנושא המסתננים. גם במתכונת המוגבלת יותר, היא תהווה בעליל עוגן לחקיקת פסקאות התגברות רחבות יותר בהמשך". 

עוד כתבות

שכונת בל אייר בלוס אנג'לס. ''מירוץ חימוש'' של אחוזות-על גרנדיוזיות / צילום: Shutterstock, Sundry Photography

כולם ניסו לגלות מי רכש את אחד הבתים המפורסמים בלוס אנג׳לס. עכשיו זהותו נחשפה

אחת האחוזות המפורסמות בבל־אייר נמכרה במכירת עיקול שנראתה יותר כמו אירוע שכונתי: המכרזנית ישבה על כיסא מתקפל ליד מזרקה, והקונה שילם באמצעות המחאות בנקאיות ● רק עכשיו נחשף כי מאחורי הרכישה עומד מיליארדר הטכנולוגיה פיטר ת’יל

המאם אל-המאמי, טייס המשנה המחבל מטיסת פליי-דובאי

פרטים חדשים על זהות הטייס המפגע, החשד למחדל ומה אומרים באמירויות?

באיחוד האמירויות הודו היום לראשונה כי מדובר באירוע טרור וכי טייס המשנה תקף את הקברניט בגרזן חירום וניסה להשתלט על המטוס ● במקביל נחשפו פרטים על עברו של טייס המשנה ועל אזהרות שהועלו בעניינו בעבר

דונלד טראמפ / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

ההפתעה שחיכתה למיליון איש: צ׳ק של 500 דולר עם מכתב של טראמפ

הבית הלבן טוען שמדובר בהחזר כספים שנגבו ביתר ממבוטחי אובמה־קר, אבל הדמוקרטים מצביעים על העיתוי והחלוקה הגיאוגרפית ● ובמקביל: ההבטחה הגדולה בהרבה של טראמפ - 5,000 דולר לכל אמריקאי

אלון ליפשיץ / צילום: תם שקד

מייסד קרן הדיפנס מספר על ההשקעה שהסתבכה והעסקה הגדולה בגרמניה

"תפארת אשתי ואני נפגשים עם יזמים יחד, וכל אחד מביא משהו אחר. בלעדיה לא הייתה הנקו, ולא הייתה אורליוס. אני אנליטי, ולה יש תפיסה רחבה, היא יודעת לקרוא אנשים" ● שיחה קצרה עם אלון ליפשיץ, מייסד קרן הדיפנס טק אורליוס קפיטל

יקב פאוקר / צילום: נעמה כספי

לזכור אותם דרך האוכל, היין והשביל: חמישה מקומות שנולדו מגעגוע

עגלת קפה שהיא מפגש חברתי, יקב שהגשים חלום, טיילת רצופת זיכרונות ואנדרטה עוצרת נשימה ● תחנות הנצחה שבהן מחזיקים את הכאב וממשיכים בחיים

חיילי יחידת חצב / צילום: יח''צ

"הילד החורג" שהפך לחוד החנית של אמ"ן: הסיפור על תחייתו של המודיעין הגלוי

גלובס צולל ליחידת "חצב", המאתרת מידע מודיעיני ממקורות חשופים, שנסגרה ב–2021 ● בעקבות טבח 7 באוקטובר, התגלתה נחיצותה בזיהוי החטופים בעזה ומיקומם, על ידי הצלבת פרסומים של תושבי הרצועה ברשתות ● בינואר היא הפכה למבצעית, עם יותר תקציבים ופי 3 כוח אדם - ועכשיו מספקת מטרות לחיסול מחבלים ישירות מהטיקטוק

ג'ייסון צוויג / צילום: Michael Bucher

הוא מבכירי העיתונאים הפיננסים בעולם ויש לו עצה מפתיעה למשקיעים

ג'ייסון צוויג, מבכירי העיתונאים הפיננסיים ובעל טור בוול סטריט ג'ורנל, שמתפרסם בבלעדיות בגלובס, בראיון מיוחד ● לרגל צאתו בעברית של הספר "המשקיע הנבון" בעריכתו, הוא מסביר למה AI אינה בועה, למה ספייס איקס היא הימור ומייעץ: "נהיה משקיעים טובים יותר אם נקבל פחות החלטות. תעמידו פני מתים"● וגם: מה למד מההיכרות עם באפט ועל השנה המכוננת בירושלים

פרופ' מוסא יודעים / צילום: מיקי אופק

"כמעט התעלפנו כשראינו את המאמר": מחקר האלצהיימר שריגש את חתן פרס ישראל

פרופ' מוסא יודעים, מפתח התרופה לפרקינסון של טבע וחתן פרס ישראל, לא עוצר: בגיל 86, יש לו עוד שתי תרופות פוטנציאליות לאלצהיימר בפיתוח וחממה שהקים, המשקיעה במכשירים רפואיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על ההחלטה לעלות לישראל, על התקווה שמצא במחקר חדש ועל הפרישה הכפויה מהטכניון ● וגם: מה הדבר האחד ביום שהוא לא מוותר עליו?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

תבעה את השכנים בגלל נזילה מהעציצים. מה קבעה המפקחת?

תביעה על נזקי מים שנגרמו לכאורה מעציצי השכנים בקומה למעלה נדחתה לאחר שמומחה קבע כי מקור הנזק בדירת התובעת ● איש מכירות יקבל 280 אלף שקל על שעות נוספות אף שהחברה המעסיקה טענה כי היה עצמאי ובכיר ולכן אינו זכאי להן ● וגם: התערבות חריגה בפסק בוררות חסכה ליזם מיליוני שקלים ● 3 פסקי דין בשבוע 

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

ידידה של ישראל בדרך לתקציב ביטחון שלא נראה כמותו

חברות ביטחוניות ישראליות משתתפות בתערוכות באזרבייג'ן ובמרוקו ומעמיקות שם את הקשרים הביטחוניים ● החברה הבת האמריקאית של רפאל קיבלה הסכם להסמכת טיל ספייק SR עבור צבא ארה"ב ● וגרמניה מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון לכ־140 מיליארד אירו ב־2027, לצד בחינת ייצור מיירטי פטריוט במדינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אביר קארה / איור: גיל ג'יבלי

אביר קארה בטור שבועי חדש והפעם: התובע הסדרתי שהלך על הראש של ארגון חסד

תביעת ענק נגד ארגון "ידידים" בגלל הודעת SMS אחת חשפה את העיוות שבו תביעות ייצוגיות מופנות נגד מי שבאמת עוזר לציבור ● כך תיקון חדש לחוק עשוי לשים סוף לניצול לרעה של המכשיר המשפטי ולהחזיר את האיזון למערכת ● שומר הסף, מדור חדש

תלמיד מחזיק שלט מחאה, במהלך הפגנה בדרישה להקצות משאבים נוספים לבתי הספר, בליל, צרפת. / צילום: ap

כיתות הרוסות, בריקדות ובתי ספר בלהבות: מחאת תלמידים מטלטלת את צרפת

מחאת צעירים אלימה מתפשטת בצרפת על רקע דרישות לשיפור תנאי החינוך ● המהומות כוללות עימותים עם המשטרה, הצתות ופציעות, לצד ביקורת על התנהלות הרשויות ועל עוצמת הדיכוי המשטרתי ● המחאה הפכה לסוגייה פוליטית לקראת הבחירות לנשיאות, כשימין ושמאל חלוקים בין סוגיות הגירה וביטחון לבין מצוקת מערכת החינוך

שירית בלפר שורצבלט / צילום: באדיבות NVIDIA

המהנדסת שהפכה לדירקטורית בכירה באנבידיה: "בטכניון קיבלתי 20 במבחן"

כשהייתה סטודנטית, שירית בלפר שורצבלט גויסה ע"י מלאנוקס ● יותר מ־20 שנה אחרי היא בכירה בענקית ייצור השבבים ● בראיון לגלובס היא מספרת מדוע התחרות על טאלנטים מתעצמת ומדוע חשוב להביא יותר נשים להייטק: "כשחצי מהאוכלוסיה לא מיוצגת, זה הפסד לחברה"

חיילי צה''ל בבופור, לבנון (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

לוחם נפצע קשה וקצין נפצע בינוני מפיצוץ רימון בדרום לבנון

1,318 חללים בתוך 1,096 ימים: 3 שנים לשבת השחורה ● בצה"ל מאשרים את הפרטים על ניסיון חיסול אל-עאמודי: "תוצאות התקיפה בבדיקה" ● נבדק: טייסים עם אזרחות ממדינות אויב, כולל איראן, נחתו בישראל בשנים האחרונות ● עדכונים שוטפים

מה מקור הסמל המפורסם של פרארי? / צילום: Shutterstock

מה מקור הסמל המפורסם של פרארי?

מהו קריפטוכרום, מי מחזיק בשיא שנות כהונה כראש עיר בישראל, ובכמה מדליות זכתה המשלחת הישראלית באולימפיאדת פריז 2024? ● הטריוויה השבועית

עידן דוד / איור:  גיל ג'יבלי

הותר לפרסום: עידן דוד, לשעבר יו"ר נתיבי איילון, נחקר בחשד להפרת אמונים וזיוף

עידן דוד, יו"ר נתיבי איילון נחקר בחשד לקבלת דבר במרמה, הפרת אמונים, זיוף, שימוש במסמך מזוייף והגשת תצהיר כוזב ● דוד הודח גם מתפקידו כחבר דירקטוריון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בארה"ב אחרי פרסום נתוני התעסוקה; תשואות האג"ח ירדו

מחירי הנפט יורדים ● שוק העבודה האמריקאי מתקרר: 29 אלף משרות בלבד נוספו בספטמבר ● טסלה קופצת אחרי שדיווחה על נתוני המסירות והייצור של כלי רכב לרבעון השלישי שעקפו את התחזיות ● נייקי צונחת לאחר שדיווחה על הכנסות נמוכות מהצפי ● המדד של בנק אוף אמריקה שמסמן: תתכוננו לצאת מהשוק

דיק פורטילו. הרשת התחילה בדוכן נקניקיות ונמכרה במיליארד דולר / צילום: באדיבות WSJ

החלום האמריקאי חי וקיים, ומייצר מיליונרים

הכירו את "המיליונרים מכל מקום", שמוכיחים כי תארים מאוניברסיטאות עילית אינם תנאי הכרחי לצבירת הון עצום

משחק מונופול / צילום: Shutterstock

כאב הראש הענק של ייצור משחקי מונופול תוצרת ארה''ב

מגשים סדוקים, עלויות גבוהות ודילמה סביב הקוביות הכבידו על ניסיונה של חברה אחת לייצר בארה"ב גרסה של המשחק הקלאסי

שבר יירוט של טיל איראני / צילום: כבאות והצלה

הסכסוך על הנחלה בין האב לבנו והטיל האיראני

האב הוציא צו מניעה לבנו שרצה לבנות בית במשק, במקום קרווילה שנפגעה מטיל ● ביהמ"ש ביטל את הצו ואיפשר לבן ולאשתו להמשיך בבנייה