גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סופר-פארם שוכרת רובוטים כדי לייעל את המשלוחים באונליין

הרשת תשתף פעולה עם הסטארט-אפ הישראלי קומונסנס רובוטיקס ● המטרה: לקצר את זמני המשלוחים בגוש דן מיממה לשעות בודדות ולהפחית בעשרות אחוזים את עלותם לחברה ● הרקע: הקושי של רשתות השיווק להפיק רווחים ממכירות מקוונות

עובדי קומונסנס והעגלה הרובוטית של החברה / צילום: באדיבות קומונסנס רובוטיקס
עובדי קומונסנס והעגלה הרובוטית של החברה / צילום: באדיבות קומונסנס רובוטיקס

רחפני המשלוחים של אמזון עדיין לא כאן, אבל בקרוב המשלוחים שתזמינו מרשת סופר-פארם ייארזו בידי רובוטים. ל"גלובס" נודע כי רשת הפארם שכרה את הסטארט-אפ התל-אביבי קומונסנס רובוטיקס (CommonSense Robotics), לצורך הקמה ותפעול של מרכז לוגיסטי שבו ליקוט המוצרים יתבצע באופן אוטומטי באמצעות רובוטים. המרכז נמצא בשלבי הקמה זה מספר חודשים וצפוי להתחיל בפעולתו במהלך חצי השנה הקרובה. סופר-פארם תשלם ריטיינר חודשי לקומונסנס תמורת השימוש במרכז, שגובהו ייקבע בהתאם להיקף המכירות.

הקמעונאיות בתחום המזון והפארמה עדיין לא מציגות רווחיות משמעותית ממכירות באונליין, וחלק ניכר מהן אף רושמות הפסדים. קומונסנס רובוטיקס מקווה להפוך את המשלוחים לרווחיים עבור הקמעונאים ולמהירים וזמינים יותר עבור הלקוחות, באמצעות טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית המבצעת את ליקוט המוצרים באופן אוטומטי. החברה השלימה סבב גיוס של 20 מיליון דולר בפברואר, בהובלת קרן ההון סיכון Playground Global.

המרכזים הלוגיסטיים של החברה פועלים במודל Micro-Fulfillment-Center (MFC) - מתקנים קטנים יחסית, מה שמאפשר להקימם במרכזים עירוניים, כך שיהיו נגישים ללקוחות. מדובר במחסן מוצרים שבו רובוטים אוספים את הארגזים מהמדפים בהתאם להזמנות ומעבירים אותם לעובדי האריזה, במטרה להפוך את התהליך ליעיל ככל האפשר. המודל של קומונסנס מבוסס על כך שהיא מפעילה את המרכז הלוגיסטי, מעסיקה את העובדים ומחזיקה בציוד הרובוטי, ומשכירה את שירותיה לקמעונאים.

בראיון ל"גלובס" בפברואר לרגל הגיוס אמר רן פלד, מנהל השיווק של קומונסנס, כי מחסן ראשון כבר נפתח בחולון, ובו צפוי להתחיל פיילוט עם חברה קמעונאית ישראלית. גורם המקורב לרשת סופר-פארם אישר כי הפיילוט המדובר ייערך איתה. בסופר-פארם אישרו את הידיעה וסמנכ"ל מערכות המידע בחברה, יוסי כהן, מסר: "אנחנו מאמינים ששיתוף-הפעולה עם קומונסנס רובוטיקס ייתן לנו יתרון משמעותי".

המשלוחים יוזלו?

סופר-פארם השיקה את שירות המשלוחים המקוונים שלה בינואר השנה, בעלות של 10 מיליון שקל. לפי הערכות של מקורבים לרשת, כיום המכירות אונליין כבר מהוות 6% מסך המכירות הכולל של החברה, וצפויות להגיע להיקף שנתי של 1.5 מיליארד שקל. המערך הלוגיסטי של סופר-פארם מתנהל באמצעות חברת Fedex ומתבסס על 10 חנויות שבהן הסחורה מלוקטת, ולא באמצעות מחסני אונליין כפי שעושה כיום שופרסל, המחזיקה במתחרה הבולטת ניו-פארם.

השירות מוצע במחיר של 30 שקל למשלוח מוצרים העולים עד 300 שקל, ובחינם אם הסכום גבוה יותר, ומגיע לבית הלקוח בתוך 24 שעות. הפיילוט עם קומונסנס יושק תחילה בגוש דן, ובעקבותיו צפוי זמן המשלוח לתושבי האזור להתקצר לשעות בודדות. בנוסף, לדברי קומונסנס, השירות שלה מוזיל לקמעונאים את עלויות העבודה בעד 75%. על כן, ולאור התחרות מול ניו-פארם, לא מופרך לצפות לירידה במחירי המשלוחים.

עוד בדצמבר, כחודש לפני השקת המשלוחים המקוונים, הצטרפה סופר-פארם כשותפה במאיץ הסטארט-אפים SigmaLabs: היא הודיעה על כוונתה להשקיע במאיץ עשרות מיליוני שקלים ולעבוד עם סטארט-אפים בתחומי הקמעונאות והלייף סטייל. עופר לוי, סמנכ"ל שיווק וסחר בסופר-פארם, אמר אז כי "עם השקת סופר-פארם אונליין אנו מחפשים לעמוד בחוד החנית של הלוגיסטיקה והשירות", וכי המאיץ עשוי להוות פלטפורמה מתאימה לכך. קומונסנס רובוטיקס אינה בוגרת סיגמה, ונראה כי מדובר בשני צעדים מקבילים לשיפור ביצועיה הטכנולוגיים.

מבחינת קומונסנס, מדובר בהתרחבות לענף שעל פי הצהרותיה דווקא אינו עומד במרכז התוכניות האסטרטגיות שלה. מנכ"ל החברה, אלרם גורן, אמר בפברואר שהחברה מתכננת להתמקד בשוק המזון: "המוקד הוא שינוי דרסטי בגישה למזון, באופן הרכישה שלו, ובסופו של דבר בהכנה שלו. אנו מאמינים שהפתרון שלנו ישחק תפקיד קריטי בהתפתחות ענף המזון". פלד הוסיף כי בניגוד לקמעונאות אופנה, שבהם לקמעונאי יש רווח תפעולי של עשרות אחוזים, לקמעונאי מזון יש רווח זעום, ומשלוחים עלולים להיות הפסדיים עבורו.

לצד המרכז בחולון מחזיקה החברה גם במרכז טסטים בתל-אביב, והיא מתכוונת לפתוח משרדים גם באנגליה ובארה"ב. את סבב ההשקעה האחרון שלה הובילה Playground Global, והשתתפו בו גם קרן אלף וקרן ההשקעות של אריק שמידט, לשעבר מנכ"ל גוגל ויו"ר חברת האם שלה אלפבית.

לשפר את הליקוט

ענף הקמעונאות נמצא בתקופה של שינויים. החברות בו נאלצות להמציא את עצמן מחדש ולעמוד בתחרות העזה על המחיר ועל חוויית הקנייה, כשבעורפן נושפים האונליין לצד האפשרות ששחקניות ענק בינלאומיות כמו אמזון ייכנסו לישראל. בימים אלו רשתות האופנה מתקשות להתמודד עם האתגרים, שהביאו בין היתר להקפאת רשת הוניגמן.

על רקע ההתפתחויות הללו, שיתוף-הפעולה עם קומונסנס עשוי לאפשר לסופר-פארם להתמודד טוב יותר עם אחד האתגרים הגדולים ביותר בענף הקמעונאות - סוגיית הליקוט. ברשתות המזון הפועלות בישראל, לדוגמה, פעולת הליקוט עדיין מצריכה כוח-אדם שיבצע את הקנייה עבור הצרכן, ואין להן יכולות אוטומטיות שיעשו את הליקוט עבורן בצורה יעילה ובהיקף רחב. רשת שופרסל, שרכשה לאחרונה את ניו-פארם, מקימה בימים אלה מרכז לוגיסטי ממוחשב שיבצע את הליקוט באמצעות שיטות דיגטליות. גם סופר-פארם זקוקה לפתרונות שייעלו את הליקוט הידני שלה, יקצרו את משך זמן השליחה ויפחיתו עלויות.

שיתוף-הפעולה המתהווה הוא הפעם הראשונה שבה טכנולוגיות אוטומציה מופעלות על מנת לייעל את המשלוחים לצרכן. המרכזים הלוגיסטיים של קומונסנס, בניגוד לפתרונות טכנולוגיים אחרים בתחום, מתמקדים באחסון סחורות עבור קמעונאים ובביצוע שליחויות ישירות ללקוח.

ככלל, הביקוש למרכזים לוגיסטיים בישראל מזנק בשנים האחרונות, בעקבות הגידול המשמעותי ביבוא הסחורות אליה. המצב הזה משפיע על החברות הגדולות בתחומי המזון, האופנה ומוצרי הצריכה, אשר נזקקות למרכזים שבהם מרוכזים המחסנים ופעילות המשלוחים לקמעונאים, עוד לפני ההגעה לצרכן הסופי. גם בהקשר זה הופכים פתרונות טכנולוגיים לייעול שרשרת האספקה לנחוצים יותר ויותר.

Commonsense Robotics / תעודת זהות

עיסוק: טכנולוגיית בינה מלאכותית לקמעונאות
הקמה: 2015
■ מייסדים: אורי אברהם, שי כהן, אייל גורן ואלרם גורן (מנכ"ל)
■ עובדים: 65 בתל-אביב
■ גיוסי הון: 26 מיליון דולר
■ משקיעים: Playground Global, Aleph VC and Eric Schmidt's Innovation Endeavors

עוד כתבות

מיחזור משכנתאות / צילום: Shutterstock

בהיקף של 5 מיליארד שקל: שיאי מיחזור משכנתאות בדצמבר

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש דצמבר 2025 נרשמו שיאי מיחזור משכנתאות בין בנקים, ובמקביל חלה ירידה קלה בפיגורי המשכנתאות ● הנתונים מצביעים על למעלה מ-7,000 לווים שמיחזרו בחודש שעבר משכנתאות, כאשר היקפי המיחזורים הגיעו לכ-5 מיליארד שקל

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

מובילאיי עוקפת את הצפי בשוק, אבל התחזית שוב מאכזבת

מובילאיי פרסמה את דוחותיה הכספיים, מהם עולה כי חברת האוטוטק הישראלית מסכמת שנה עם צמיחה של 14.5% בהכנסות ● התחזית של החברה ל-2026 נמוכה ממה שציפו בשוק, ומניית החברה ירדה בוול סטריט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הדיווח שמקפיץ את מניית הבורסה: מו"מ למכירת פעילות המדדים לגוף זר

הבורסה בת"א מתקרבת להצפת ערך בפעילות המדדים שלה, שצמחה פי שמונה תוך שנתיים, אותה היא מתכננת למכור לגוף זר ● בשנה שעברה העריכו כי הבורסה תמכור את הפעילות, לה הכנסות של 25 מיליון שקל, תמורת 300-400 מיליון שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Ng Han Guan

מנכ"ל אנבידיה: העובדים במקצועות האלה יכפילו את שכרם

הואנג הציג בדאבוס תחזית אופטימית לשוק העבודה, ולאו דווקא בהייטק: הביקוש לתשתיות בינה מלאכותית יזניק את שכרם של בעלי מקצוע כמו חשמלאים, אינסטלטורים ועובדי בניין

מייסדי למונייד, דניאל שרייבר ושי וינינגר / צילום: דור מלכה

שיתוף הפעולה עם טסלה שהזניק את המניה הישראלית בוול סטריט

למונייד אספה מידע שהראה שמערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה מפחיתה תאונות ● מייסד למונייד שי וינינגר: "רכב שיכול לראות ב‑360 מעלות, שלעולם לא נרדם ומגיב בשברירי שנייה, פשוט אינו ניתן להשוואה לבני אדם" ● מניית החברה זינקה ב-13%

ראול סרוגו / צילום: כדיה לוי

"כל חברה משפחתית לא ממשיכה בסוף": הקבלן ראול סרוגו מסביר למה החליט לעשות אקזיט

מאז מותו הטרגי של בנו רועי בתאונת גלישה, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ לשעבר ראול סרוגו, הכניס שינויים דרמטיים בחייו ● הוא בהליכי מכירת החברה המשפחתית לאמפא, נלחם ברשויות כדי לחשוף את עומק המחדל שהביא למותו של בנו, ואף החל ללמד חינוך פיננסי בבית ספר תיכון, אבל לא נוטש את הנדל"ן

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: Reuters, Laure Andrillon

אינטל עקפה את צפי האנליסטים אך אכזבה בתחזית להמשך; המניה יורדת במסחר המאוחר

אינטל הרוויחה 15 סנט למניה והכנסותיה עמדו ברבעון על 13.7 מיליארד דולר, מעל הצפי ● למרות זאת החברה מאכזבת בציפיות לרבעון הראשון של 2026

דאטה סנטר / אילוסטרציה: Reuters, Noah Berger

מי שלא מבין את תשתיות המחר, מממן את האתמול

הכלכלה המודרנית כבר לא נמדדת בנפח המבנים אלא ביכולת להזרים ולעבד דאטה בזמן אמת ● דאטה סנטרים, ענן וסיבים אופטיים אינם שכבת תמיכה של הכלכלה, הם הכלכלה עצמה - והתובנה הזו מחלחלת כיום אל ליבת המערכת הבנקאית ● הטור מתפרסם לקראת כנס תשתיות לעתיד של גלובס, שייערך ביום רביעי הבא

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה מעורבת בפתיחת המסחר בת"א; ארית מזנקת לאחר עסקה של חברת הבת באירופה

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3%, ת"א 90 עולה בכ-0.4% ● לאחר הדוחות של אינטל אמש, מניות השבבים הדואליות מגיבות בירידות ● החוזים העתיידים על וול סטריט נסחרים בעליות קלות ● המסחר באירופה נפתח במגמה מעורבת: הפוסטי עולה בכ-0.2%, הדאקס יורד בכ-0.2% ● באסיה ננעל המסחר בעליות ● הזהב מתקרב לרף של 5,000 דולר ● אינטל צוללת ביותר מ-11% במסחר המוקדם

כוחות צה''ל בעזה. ''זה קריטי להסתגל ולהשתנות תוך כדי לחימה'' / צילום: דובר צה''ל

"האסטרטגיה של חמאס היא להרוג את האנשים שלהם למען יח"צ"

החוקר הבריטי אנדרו פוקס צלל למערכה בעזה כדי לנתח את שדה הקרב המודרני ● בראיון לגלובס הוא עומד על הפער בין ההישגים הצבאיים לכישלון ההסברתי: "ישראל הופתעה מעוצמת התעמולה נגדה" ● מהסתגלות למנהרות ועד למהפכה הרפואית, פוקס בוחן את הלמידה של צה"ל תחת אש, ומזהיר: "חמאס לא מהווה איום כרגע, אבל הוא חוזר לשליטה מלאה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; מניות וויקס ולמונייד זינקו, מובילאיי ירדה

טראמפ תבע היום את בנק גיי.פי.מורגן על סך 5 מיליארד דולר, בטענה שהבנק סגר את חשבונותיו שלא כדין ● הכלכלה האמריקאית צמחה בקצב המהיר ביותר זה שנתיים ברבעון השלישי ● אינפלציה עיקשת: מדד המחירים המועדף על הפדרל ריזרב עלה ב-2.8% בנובמבר ● מובילאיי צופה הכנסות של 1.9-1.98 מיליארד דולר, בשוק ציפו ליותר ● אינטל תפרסם את הדוח הרבעוני שלה אחרי הנעילה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

30 מיליון שקל: לאומי פרטנרס גרף רווח על מימוש מניות טראלייט

הבנק נותר עדיין עם החזקה של 11% בחברת האנרגיה המתחדשת ● לו היה מוכר את כל מניותיו היה מורווח כ-100 מיליון שקל על השקעתו בה

אילון מאסק ומייקל אולירי / צילום: ap

כאשר אילון מאסק כיוון את המתקפות שלו נגד מייקל אולירי, המנכ"ל האירי ידע בדיוק מה לעשות

קרב מקוון בין מנכ"לי SpaceX וריינאייר הפך לשיעור כיצד להרוויח כסף מסכסוך מתוקשר

טיקטוק / אילוסטרציה: Shutterstock

הושלמה מכירת הפעילות של טיקטוק בארה״ב: כך זה יעבוד

חברת האם הסינית חתמה רשמית על העברת חלקים מפעילות טיקטוק לארה"ב, ובכך הסתיימה סאגה של שנים ● החשש בארה"ב היה שהממשלה הסינית תנצל לרעה נתונים רבים, וכעת נתונים אלו יאחוסנו בסביבת ענן מאובטחת ● טראמפ הודה לנשיא סין על ההחלטה: "הוא היה יכול לבחור בדרך אחרת, אבל לא עשה זאת"

זום גלובלי / צילום: Reuters

השם החדש והמפתיע שעשוי להיכנס למועצת השלום

קים ג'ונג און משפיל את סגן ראש הממשלה ושולח מסר לקראת אירוע ענק • טראמפ מציע לאפיפיור להצטרף ל"מועצת השלום", למרות הביקורת נגדו • וההכרעה במשפט של רוצח ראש ממשלת יפן ● זום גלובלי, מדור חדש 

"סימן אזהרה למשטר": המוקד המפתיע שבו התחילו המחאות באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: השמרנים באיראן היו בין הגורמים שהתחילו את המחאות, שיתוף הפעולה של ישראל ויוון, ובאירלנד לא מאמינים ש-6 מיליון יהודים נרצחו בשואה • כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, ת"א 35 בשיא; מניות הביטוח זינקו ב-3.5%

מדד ת"א 90 זינק ב-1.5% ● מניית הבורסה לני"ע זינקה לאחר שדיווחה מו"מ למכירת פעילות המדדים שלה לגוף זר ● אבי לוי, בעל השליטה בחברת להב, הופך לבעל עניין בחברת חג'ג' אירופה ● השקל התחזק היום ועומד על 3.14 שקלים לדולר

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

שווי של כ-65 מיליון שקל: האקזיט של בעלי מסעדת ההמבורגרים מתל אביב

לאחר השקעה של 130 מיליון שקל על ידי לאומי פרטנרס ומור גמל ופנסיה, ממשיכה קבוצת נונו בהתרחבות דרך אחזקות במותגי מסעדנות ורוכשת 50% ממותג ההמבורגרים התל־אביבי GDB ● לפני כחודש רכשה גם את רשת טאקריה בעסקת מזומן של 29 מיליון שקל

ליפ-בו טאן, מנכ''ל אינטל / צילום: אינטל

הציפייה הייתה בשמיים, אבל אינטל היא עדיין חברה במשבר

אינטל רשמה בשבועות האחרונים עלייה פנומלית ובתי ההשקעות שדרגו את המלצת הקנייה שלהם למנייה ● אלא שעם פרסום התוצאות לרבעון הרביעי ההתלהבות נבלמה והמשקיעים קיבלו תזכורת למשבר הגדול בו מצויה החברה ● האם 2026 תהיה שנת המפנה?

ההכנסות ממיסוי רכב שברו שיאים ב-2024 / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

המספרים שמוכיחים שהמדינה התמכרה להכנסות ממסים על הרכב הפרטי

כ־12% מסך גביית המסים ב־2024 הגיעו מתחום הרכב ● הבלו בישראל היה גבוה ב־41% מהממוצע של כלל מדינות ה־OECD ● צ'רי ולנדרובר הודיעו על תחילת היצוא של FREELANDER ● טסלה נערכת לשיווק סייברטראק בישראל ● ו-MG משיקה קרוס־אובר פלאג־אין גדול ● השבוע בענף הרכב