גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדירוג עלה, אז מדוע האג"ח של חברת דסק"ש צונחות?

העלייה במינוף היא אחת מצמד הסיבות המרכזיות למיני-פאניקה שהתפתחה באג"ח החברה ● הסיבה המרכזית השנייה היא ההתנהלות בסוגיית ההצעה לרכוש את יורוקום

אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר
אדוארדו אלשטיין / צילום: איל יצהר

מארס 2018 היה אמור להיות חגיגי עבור מחזיקי אג"ח דיסקונט השקעות, לאחר שהן זכו במהלכו להעלאת דירוג מ-S&P מעלות לרמה של BBB פלוס באופק יציב. ואולם המחזיקים התעלמו מהבשורה החיובית וביצעו מכירת חיסול של האג"ח, שאיבדו מתחילת השנה כ-5%.

להבנתנו, אחת הסיבות המרכזיות שהביאו את מעלות להעלות את דירוג החוב של דסק"ש הוא השיפור הניכר בפרופיל הנזילות שלה במהלך 2017. החברה החליפה בשלהי השנה החולפת חוב בעל משך חיים ממוצע (מח"מ) בינוני בהיקף של 2.6 מיליארד שקל בחוב בעל מח"מ ארוך, כך שמשך החיים הממוצע של כלל החוב של דסק"ש כיום הוא כ-4.6 שנים, בהשוואה ל-3.6 שנים בסוף 2016.

יתר על כן, לרשות דסק"ש עומדות יתרות נזילות אדירות של 1.7 מיליארד שקל בקופה, המספיקות כדי לפרוע את כל חובותיה עד לתום 2020, מבלי שתידרש למחזר חוב ומבלי שתקבל דיבידנדים נוספים מעבר לאלה שהוכרזו במהלך התקופה. לקופת החברה ייכנסו בימים הקרובים כ-250 מיליון שקל, דיבידנדים שיחולקו מחברות הקבוצה - שופרסל ונכסים ובניין, וכן מפשרת מעריב, כך שנזילות דסק"ש אף השתפרה.

הלחץ של מחזיקי האג"ח - שהעלים כלא-היה את החיזוק החיובי המשמעותי מצד חברת הדירוג - הוא פועל יוצא של מספר התפתחויות עדכניות. ראשית נציין כי הסנטימנט הכללי בשוק המקומי באשר לכושר ההחזר של חברות החזקה דוגמת דסק"ש נפגם בשל הסיטואציה אליה נקלעה לאחרונה פירמידת יורוקום של שאול אלוביץ, אשר המחישה את חולשת המודל המימוני של פירמידות מעין אלה. לשיטתי, חברות החזקה אינן מוצר מדף, ויש לבצע את ההבחנות בין החברות השונות על בסיס הנתונים הרלוונטיים.

פאניקה מוגזמת בחלל

דסק"ש היא חברת החזקות שבידיה 50.1% ממניות שופרסל, 64.4% נכסים ובניין, 42.1% מסלקום ו-50.3% ממניות אלרון. שווי השוק של מניות החברות הציבוריות שמחזיקה דסק"ש, המהוות מעל 90% מהשווי הנכסי שלה, הוא כ-5.1 מיליארד שקל, אחרי ירידה בשווי המצרפי שלהן בכ-840 מיליון שקל מתחילת 2018.

הירידה החדה בשווי מניות הקבוצה, שעיקרה, כ-60% נובעת מצניחת סלקום, הביאה את יחס החוב נטו של דסק"ש לנכסיה לרמה של 60% בקירוב, לאחר שיחס זה עמד בתחילת השנה על 54%. על כך ניתן לומר "לא נעים - לא נורא".

העלייה במינוף, כפי שמשתקפת מיחס זה, היא אחת מצמד הסיבות המרכזיות למיני-פאניקה שהתפתחה באג"ח החברה. להערכתי מדובר בפאניקה מוגזמת, הנובעת מהעובדה שהשווי הנכסי של דסק"ש מורכב מנכסים סחירים שמחיר השוק שלהם נקבע כל בוקר על המסכים, ופעמים רבות אינו מבטא את שווים הכלכלי. עוד אציין כי נכסיה של דסק"ש אינם משועבדים, ולפיכך לשיטתי הגמישות הפיננסית של החברה טובה.

הסיבה המרכזית השנייה לירידות החדות בחוב דסק"ש היא ההתנהלות בסוגיית ההצעה לרכוש את יורוקום (שבבסיסה חברת התקשורת בזק) -שהיא הדגמה חיה לפער התרבותי שבין בעל השליטה בדסק"ש, אדוארדו אלשטיין, לבין הציפיות של המשקיעים המקומיים.

בעוד שהשווי הנכסי של החברה צונח, התעוררו משקיעי דסק"ש בוקר אחד עם ידיעות שבעל השליטה מתכוון להשתמש בקופתה הדשנה של החברה לביצוע מגה-עסקה אשר תביא למכירת ההחזקה בסלקום והחלפתה בבזק, במקביל לרכישת מניות בחברות חלל תקשורת, אנלייט ובפרויקט הנדל"ן מידטאון של יורוקום.

כך, בן לילה, מבלי שתתקיים שיחת ועידה ותפורסם מצגת עדכנית שתתאר בפרטי פרטים את החזון העדכני של דסק"ש, ואת מבנה ההון העתידי שלה היה והעסקה תושלם, מצאו עצמם משקיעי דסק"ש מופתעים ומודאגים. הנכונות של בעלי החברה למכור את סלקום באופן מיידי על מנת להיחשף למובילת שוק התקשורת בזק, העיבה גם היא על הערך הגלום בתיק ההשקעות של דסק"ש.

עם ביטול הכוונה לרכוש את יורוקום כולה, והמעבר של דסק"ש להתמקד בניסיון לרכוש את מניות חלל תקשורת, פרסמה החברה דיווח לבורסה בו הסבירה כי השלמת עסקת חלל תקשורת תתבצע במקביל לשמירה על היחסים הפיננסיים של דסק"ש. ואולם גם במקרה זה התנהלות החברה בתחום ההסברה למשקיעים רחוקה מלהשביע רצון, ולראיה העובדה שגופי השקעות רציניים הפיקו ניתוחים המציינים את החשש מהעול הפיננסי שתהווה עסקת חלל ככל שתצא לפועל, על צרכי המימון של דסק"ש.

התזמון של עסקת חלל תקשורת המקרטעת בעייתי עבור דסק"ש, ועל רקע השחיקה בשווי החזקותיה בתקופה האחרונה הצית מחדש את הספקות בנוגע לכושר ההחזר שלה. זאת למרות הנזילות המצוינת והמינוף הסביר, גם לאחר הירידות האחרונות במחירי המניות הסחירות שבידיה. בנתונים הנוכחיים, נראה לנו כי הפאניקה במחירי ניירות הערך של החברה מוגזמת.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך