גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנדלבליט נגד אולמרט: "השתלח קשות בגורמי אכיפת החוק"

היועמ"ש באירוע השקה לספרו של ד"ר מאור אבן-חן: "אני מצר על הדברים שפורסמו מפיו של מי שהורשע בעבירות שחיתות וזה עתה סיים לרצות את מאסרו, אשר כללו השתלחויות קשות כלפי בכירי מערכת אכיפת החוק שקדמו לי. מדובר בדברים ראויים לגינוי" ● "מערכת אכיפת החוק מתנהלת ביושר ובהגינות"

היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף
היועמ"ש אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, התייחס הערב (ג') למתקפה של אהוד אולמרט על רשויות אכיפת החוק, והשיב אש: "אני מצר על הדברים שפורסמו בעת האחרונה, מפיו של מי שהורשע בעבירות שחיתות וזה עתה סיים לרצות את עונש המאסר שנגזר עליו, אשר כללו השתלחויות קשות כלפי בכירי מערכת אכיפת החוק שקדמו לי. מדובר בדברים ראויים לגינוי בכל פה. היה עדיף שדברים אלה לא היו באים לעולם". 

מנדלבליט הוסיף כי "מערכת אכיפת החוק מתנהלת ביושר ובהגינות. אנשיה מבצעים את מלאכתם בצורה יסודית ובאחריות, ללא מורא ובאופן חסר פניות, והכול מתוך מחויבות עמוקה לאינטרס הציבורי. הם עושים לילות כימים כדי לברר אשמה ולהוציא אמת לאור".

לאחר מכן הוסיף מנדלבליט התייחסות אקטואלית, על רקע הבקשה שהגיש השבוע אולמרט לקצר את הקלון שהוטל עליו בשל הרשעתו בעבירות שחיתות: "נוכח הפגיעה הציבורית הנובעת מביצוע עבירות חמורות, קבע המחוקק, והבהיר גם בית המשפט העליון, כי ביצוע העבירות יכול להטיל פגם מוסרי, אשר גורר במקרים המתאימים, בנוסף לענישה המקובלת בגין הרשעה בביצוע העבירה, גם מניעה מלכהן בתפקידים ציבוריים".

דבריו של היועמ"ש נאמרו הערב במסגרת אירוע השקה לספרו של ד"ר מאור אבן-חן, סגן מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, העוסק בעבירות השוחד. בהקשר הזה הדגיש מנדלבליט את התפיסה של מערכת אכיפת החוק בנוגע לחשיבות המאבק בעבירות השחיתות השלטונית בכלל, ועבירות השוחד בפרט. מנדלבליט הדגיש כי "חובה עלינו כחברה, ובוודאי חובה עלינו כמערכת אכיפת החוק, להמשיך להיאבק בתופעת השחיתות השלטונית ביד קשה, לחשוף את העבירות ולהעמיד לדין את מבצעיהן".

מנדלבליט הסביר כי מדובר בעבירות הפוגעות בחברה כולה, "מכרסמות באמון הציבור במוסדות השלטון ובתחושת השוויון של אזרחי המדינה. הן פוגעות בנכסים הציבוריים ופוגמות עד מאוד במנדט של השירות הציבורי להפעיל את כוחו השלטוני", ולכן מערכת אכיפת החוק לא יכולה לגלות סובלנות כלפי עבריינות מסוג זה.

לדברים אלה של מנדלבליט הצטרפה גם שופטת בית המשפט העליון, ענת ברון, שנשאה אף היא דברים במסגרת האירוע והוסיפה את נקודת המבט המחמירה של הרשות השופטת לעבירות השחיתות השלטונית: "מצווה על כל משרת ציבור להרחיק עצמו מדבר שוחד כמו מאש, ואם יש ספק, לא צריך לומר שאין ספק, אמרה".

בהמשך הוסיפה השופטת ברון, ייתכן כתגובה מרומזת לקו ההגנה הנוכחי של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפיו "דין סיגרים אינו כדין מעטפות כסף", ואמרה כי "לשוחד פנים רבות; הוא כבר לא מתגלם במעטפות מזומנים שמועברות מתחת לשולחנות של פקידי ציבור שסרחו, ועל כן בדין הישראלי בעניין השוחד, המגמה הכללית היא החמרת הענישה והרחבת תכולת העבירות".

חתן השמחה, ד"ר מאור אבן-חן, העומד בימים אלה בראש צוות התביעה שמנהל את הליכי ההוכחות נגד פאינה קירשנבאום והנאשמים הנוספים במסגרת פרשת ישראל ביתנו, התייחס בדבריו לקו הדק המפריד פעילות ציבורית לגיטימית לפעילות שתחשב כעבירת שוחד לפי חוק העונשין, וציין כי מדובר בגבול ש"עדיין לא שורטט במלואו", והוסיף כי "צריך לדעת להפעיל שכל ישר ולהבין מתי לפנינו איסור פלילי ומתי לא".

אבן-חן התייחס בהרחבה לפעילות המתווכחים והלוביסטים, שלאחרונה מוצאים את עצמם במרכז פרשות השחיתות השלטונית, והסביר כי לעיתים קיים צורך אמיתי בבעלי תפקידים מסוג זה, אשר נובע מהסרבול והקושי בעבודה מול גופים ציבוריים במדינה. אבן-חן הוסיף כי לטעמו, "אחד הגורמים לקושי לאבחן בין פעילות לגיטימית לעבירת השוחד היא העובדה שחלק ניכר מהפעילות של הלוביסטים בישראל לא מוסדר", על אף ההסדרה החלקית של עבודת הלוביסטים בכנסת.

במסגרת האירוע נשא דברים גם יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה, שהתייחס אף הוא לסוגיית העיסוק המשפטי ההולך וגובר בישראל בעבירות השחיתות השלטונית, אך מהזווית של ריבוי העבודה לעורכי הדין שעוסקים בתחום: "עבירת השוחד מביאה המון פרנסה לעורכי הדין. יותר ויותר עורכי דין נדרשים לתחום הזה. זה באמת מצער שהחברה שלנו בעשור האחרון נחשפת ליותר ויותר עבירות שוחד, שלא מדלגות על אף אחד. נחשפים לזה אצל ראשי ראשויות, אישי ציבור, וזה מאוד מעציב ונותן תחושה לפעמים שאנו חיים במדינת עולם שלישי, אבל לא. אנחנו חיים במדינה מתוקנת". 

השופט ברון הגיבה לדבריו ואמרה: "נדמה לי שתהיה רק יותר ויותר פרנסה, אולי מתישהו הגלגל יתהפך, אבל עוד חזון למועד".

הרחבת השימוש בעבירות השחיתות

בשלב השני של הערב התקיים פאנל בהנחיית העיתונאי ברוך קרא ובהשתתפות: עו"ד נוית נגב ממשרד שינמן-נגב-ניב; עו"ד גיורא אדרת ממשרד אדרת ושות'; עו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה; ותנ"צ ערן קמין, ראש חטיבת החקירות משטרת ישראל.

עו"ד נגב, המייצגת את נוני מוזס במסגרת חקירתו בפרשת "2000" התייחסה לשאלתו של קרא על פרשנות היתר שהפרקליטות מבצעת לעבירות השחיתות, ואמרה כי "התהליך של הרחבת העבירות קיים די הרבה שנים. אני חושבת שיש ניסיון מצד הפרקליטות לאתגר בכל פעם את הגדרת העבירה... יש לנו בעיה של נורמות בנושא של שתדלנות ושל התנהגות עובדי ציבור, יש לנו לא מעט בעיות, והפתרון שמוצאים זו הרחבה של עבירת השוחד. אם תשאל היום בבית ספר מה מותר ומה אסור לעובד ציבור לעשות, הם מבולבלים מאוד".

עו"ד אדרת, המייצג כיום את פאינה קירשנבאום במסגרת פרשת ישראל ביתנו המנהלת כעת בבית המשפט, אמר לגבי הפרשה: "אני סבור כי בפרשה הזו יש הקצנה. בראייה הכללית יש פרשנות רחבה מדי לטעמנו... דובר כאן על כספים קואליציוניים כרעה חולה. אני אומר, כמה אנחנו משקיעים במניעה, בלמנוע מדברים כאלה שיקרו? אם הכספים האלה כל-כך משחיתים, למה לא מפסיקים אותם? למה לא קובעים כללים יותר נוקשים?"

תנ"צ קמין התייחס אף הוא לתיקי השחיתות הרבים הנחקרים במשטרה, ואמר: "אנחנו עובדים על הרבה תיקים שחיתות ציבורית, ואנחנו לומדים איפה הפרצות ואיפה הכשלים בחזקת פרצה שקורצת לגנב", והוסיף כי יש בעיה כאשר מנגנונים כספיים מופקדים אצל "אנשים שהסולם הערכי שלהם הוא פחות או יותר לא קיים...יש הרבה מקומות שהקרקע היא פשוט קרקע שמאפשרת לאנשים שלא רוצים את טובת המדינה אלא את טובתם שלהם".

בהתייחס לשאלה על אירועי ערן מלכה, קצין החקירות שמרצה כיום עונש מאסר על חלקו בפרשת רונאל פישר, בגין הדלפת מידע מחקירות רגישות אליהן היה חשוף מתוקף תפקידו, אמר קמין: "אירוע ערן מלכה עבורנו הוא אירוע טראומתי מאוד. עובדה שקצין בחר לבגוד בערכים שלו זה דבר שהוא נוראי מבחינתנו", ולגבי הזיכוי בפרשת אלון חסן לצד הביקורת הרבה שנמתחה על חוקרי המשטרה על-ידי בית המשפט, אמר קמין כי "זה בהחלט מוביל אותך להסתכל לאחור ולשאול איפה היו הטעויות שלך", והוסיף: "חוקר אין לו עניין להגיע להרשעה, אוי ואבוי אם הייתי מנחה את החוקרים שלי להגיע להרשעה; לחוקר יש רק דבר אחד, זה חקר האמת. אין לו פרשנות יתר או פרשנות חסר, לפעמים הוא פוגע, ולפעמים הוא לא פוגע". 

קרא שאל את קמין גם לגבי השימוש הגובר בעדי מדינה בתיקי שחיתות, והאם ריבוי של עדי מדינה לא מלמד על חולשתו של התיק. קמין הגיב: "אין טענה מופרכת יותר מהטענה הזו. זוהי טענה שטובה לתקשורת ולהתנצחות בערוצי הטלוויזיה, ואין לה שום מקום לטעמי בהיכלי המשפט ובעולם המשפטי... עדי מדינה, כבר אמר בית המשפט שהם בבחינת הכרח בל-יגונה. בעבירות השוחד אין אינטרס לשתף פעולה לא למי שקיבל ולא למי שנתן... אנחנו מנסים להגיע ממקומות אחרים, באמצעות האזנות נפח, האזנות לקווי טלפון לא ידועים, אנחנו מנסים לגייס אנשים שהיו קרובים לעבירה ויכולים לתת לנו זווית על חלקה. כי החלק הגדול השלם הוא לא רק בין הנותן ללקוח. ההתחסדות הזו סביב עדי המדינה זו טענה שאני חושב שהיינו צריכים לשאול אותה הפוך: אם היית חלילה קורבן עבירה, ומי שביצע אותה לא היה מודה או מספר. היית רוצה שהיא תגיע לחקר האמת?"

עו"ד אדרת הגיב לדבריו של קמין: "לטעמי השימוש בעדי המדינה הוא גדול ורב מדי. השימוש צריך להיעשות רק במקרים קיצוניים, כשאין ברירה, ולא נראה לי שזה מה שנעשה בפועל. לא נכנס למה מציעים ומה סוגרים מאחורי הקלעים ובאיזו תמורה נותנים להם, שאליה לא ניכנס".

דברי מנדלבליט:

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך