גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כביש דו-סטרי: ביטוח הרכב רכוש שב להרוויח

תחום ביטוח הרכב חובה, שהציג רווחים נאים ב-2015 ועבר להפסד מצרפי ב-2016, שב להרוויח אשתקד - אולם רק בגלל רווח חריג שרשמה הפניקס, שבלעדיו רשם התחום הפסד מצרפי ● תהליך הפוך עבר באותה תקופה על תחום ביטוח הרכב רכוש: הפסד מצרפי גדול ב-2015, שהתכווץ ב-2016, ומעבר לרווח נאה ביותר אשתקד

אייל לפידות / צילום ארכיון: תמר מצפי
אייל לפידות / צילום ארכיון: תמר מצפי

בשנת 2017 רשם ענף הביטוח שנה טובה מאוד. בשנה זו רשמו 12 חברות הביטוח העצמאיות - שפועלות בשלל תחומי ביטוח מול הציבור הרחב (להוציא אחת קטנה שנמכרת לאחרת) - רווח כולל לפני מס של כ-5.2 מיליארד שקל מהפעילויות שלהן.

מדובר בסכום מרשים, שמהווה זינוק של 140% כמעט ביחס לרווח הכולל לפני מס שהציגו החברות הללו ב-2016, וכמעט 115% יותר ממה שאותן חברות רשמו ב-2015. צמיחה זו, שבאה לידי ביטוי גם בשורת הרווחים לאחר מס, נבעה משיפור גורף למדי בשלל תחומי פעילות, בהם ביטוחי החיים, אך היא באה גם בצל מגמות הפוכות וסותרות בכמה מתחומי הפעילויות המרכזיים בענף.

במה מדובר? בדיקת "גלובס" מלמדת בהקשר זה, כי בשנת 2015 תחום ביטוחי הרכב חובה הניב רווח כולל לפני מס מצרפי של 992 מיליון שקל, שהיווה יותר מ-40% מהרווח הכולל לפני מס הענפי בכל מגזרי הפעילויות של החברות. כמו כן, באותה שנה אף חברה לא הפסידה בתחום ביטוחי הרכב חובה, שהם ביטוחים בעלי זנב ארוך, שבמסגרתם החברות מכירות ברווחים של שנה אחת רק כעבור כמה שנים.

ב-2016 עבר רוב ענף הביטוח להפסד בתחום הרכב חובה, לאחר ששמונה מתוך 12 החברות שפעלו בתחום עברו להפסד, וגררו את הענף להפסד לפני מס מצרפי של כ-140 מיליון שקל בתחום מרכזי זה.

זה קרה במידה רבה, אך ממש לא רק, בגלל שב-2016 נדרש הענף, לראשונה, להפרשות ניכרות, בגין השפעות של תקנות שינוי בריבית היוון קצבאות, בהתאם להמלצות ועדת וינוגרד. ההשפעות של וינוגרד נמשכו, במידה פחותה, גם בשנה החולפת. וכך אנו מגיעים ל-2017, שבסופה אמנם שב הענף להרוויח ברכב חובה ברמה המצרפית, אך עדיין הרבה פחות מאשר בשנת 2015.

כך, בשנה האחרונה רשמו חברות הביטוח רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-195 מיליון שקל בביטוחי הרכב חובה, ורווח זה היווה פחות מ-4% מהרווח הכולל לפני מס מהפעילויות של קבוצות הביטוח.

כבר לא נוהגים להרוויח כל הזמן

2017: הפניקס - וכל היתר

ואולם, השורה התחתונה הזו לא מספרת את כל הסיפור של תחום הרכב חובה, שממשיך להכביד על החברות, ומתקשה להניב להן את הרווחים האדירים שקיבלו ממנו בעבר - לפני שהרגולציה סימנה את הרווחיות הגבוהה שהייתה בו, ופעלה לשנותו.

מדובר, למשל, בהתערבות בתעריפי "הפול", או בכך שבענף מונהגת פוליסה תקנית מחייבת לביטוח רכב חובה, כך שהכיסוי הביטוחי האחיד בכל חברות הביטוח - לצד זמינות מידע השוואתי של מחירים - מביאים לכך שמחיר המוצר הוא המשפיע העיקרי על ההחלטה באיזו חברת ביטוח לרכוש את פוליסת הביטוח, כפי שכתבו בביטוח חקלאי, בכוונם ל"תחרות הגוברת".

אם כן, מדוע אמרנו שהשורה התחתונה החיובית ממש רחוקה מלספר את הסיפור המלא? כי למעשה, אפשר לומר שהחלוקה בתחום הרכב חובה בשנת 2017 היה שוק הביטוח הישראלי מצד אחד - ומן הצד השני חברת הפניקס, שרשמה רווח כולל לפני מס חריג בגובהו - 212 מיליון שקל. ללא הרווח של הפניקס, יתר הענף דווקא מציג הפסד מצרפי בתחום הרכב חובה.

מדוע אנו מבליטים את הרווח של הפניקס, בעוד ששתיים מהחברות הקטנות בהרבה - שלמה ביטוח וביטוח חקלאי - רשמו אף הן רווח משמעותי עבורן מהתחום, וגבוה מכל היתר? זאת משום שהפניקס היא שחקן גדול מאוד בתחום הרכב, לצד תחומים אחרים, ומשום כך היא אמורה לפעול ב"אותו המגרש" של החברות הגדולות הבאות ביחס לאוכלוסיית המבוטחים.

כלומר, לחברה קטנה קל לברור לעצמה מבוטחים מסוימים שהיא חושקת בהם, ולוותר על אחרים. לחברות גדולות זה יותר קשה, והן מבטחות את "עם ישראל". מכאן, שהרווח של הפניקס בתחום זה גבוה בהרבה משל המתחרות הישירות הגדולות שלה, וזה רומז על אפשרות שהיא יודעת משהו שהן לא יודעות, או שהיא עושה משהו שהן לא עושות. נדגיש כי ב-2017 תחום הרכב חובה הסב הפסד למגדל, להראל ולאיי.די.איי ביטוח (שמוכרת בציבור כ"ביטוח ישיר").

ובינתיים, בתחום הרכב רכוש

בכל אופן, תחום הרכב חובה אינו היחיד שבאופן מסורתי היה רווחי מאוד עבור החברות, והיום כבר לא כל כך. גם תחום הרכב רכוש היה בעבר תחום רווחי כמעט תמיד. זה השתנה כבר לפני שנים, כשהשוק הפך תחרותי מאוד, וכמו הרכב חובה ותחומים נוספים - תחום זה תלוי מאוד בתוצאות מניהול ההשקעות בשוקי ההון.

על רקע השינויים הללו, שהתחוללו בענף כבר לפני תקופה ניכרת, שנת 2015 הייתה שנה קשה ברכב רכוש, וכמעט כל החברות הפסידו אז בתחום מרכזי זה (רק איי.די.איי ביטוח וביטוח חקלאי הרוויחו בתחום הזה אז), והוא הניב הפסד מצרפי של כ-190 מיליון שקל.

מדובר בביטוחי הרכב צד ג' והמקיף לרכב, וכאמור, גם בשנת 2016 התקשה תחום זה להציג מגמה חיובית. את אותה שנה סיים השוק בחלוקה כמעט שווה בין חברות שהפסידו בתחום (שבע מהן) לכאלה שהרוויחו (יתר החמש), אך הוא עדיין הציג הפסד מצרפי, של כ-116 מיליון שקל.

וכך אנו מגיעים לשנת 2017, שבסופה תחום הרכב רכוש הפך רווחי באופן גורף - ואף חברה לא הפסידה. הרווח המצרפי של ענף הביטוח ברכב רכוש הסתכם ב-2017 בכ-620 מיליון שקל לפני מס, שמהווים כ-12% מהרווח הכולל לפני מס של הענף. אגב, גם בתחום זה הפניקס בולטת לחיוב, אך לא באופן יוצא דופן, והיא מציגה רווח תלת-ספרתי במיליוני שקלים, אחרי אי.די.איי ביטוח ומנורה מבטחים - שרשמה את הרווח הגבוה בתחום. 

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של השופט אורנשטיין נחשף: כמה ישלם היהלומן דן גרטלר?

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע שבפסיקה נקבע כי 90% מהתביעה של האחים נגד היהלומן נדחתה ● ערב החג, ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק אך נדחה. כעת הוא צפוי לזנוח את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"