גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כביש דו-סטרי: ביטוח הרכב רכוש שב להרוויח

תחום ביטוח הרכב חובה, שהציג רווחים נאים ב-2015 ועבר להפסד מצרפי ב-2016, שב להרוויח אשתקד - אולם רק בגלל רווח חריג שרשמה הפניקס, שבלעדיו רשם התחום הפסד מצרפי ● תהליך הפוך עבר באותה תקופה על תחום ביטוח הרכב רכוש: הפסד מצרפי גדול ב-2015, שהתכווץ ב-2016, ומעבר לרווח נאה ביותר אשתקד

אייל לפידות / צילום ארכיון: תמר מצפי
אייל לפידות / צילום ארכיון: תמר מצפי

בשנת 2017 רשם ענף הביטוח שנה טובה מאוד. בשנה זו רשמו 12 חברות הביטוח העצמאיות - שפועלות בשלל תחומי ביטוח מול הציבור הרחב (להוציא אחת קטנה שנמכרת לאחרת) - רווח כולל לפני מס של כ-5.2 מיליארד שקל מהפעילויות שלהן.

מדובר בסכום מרשים, שמהווה זינוק של 140% כמעט ביחס לרווח הכולל לפני מס שהציגו החברות הללו ב-2016, וכמעט 115% יותר ממה שאותן חברות רשמו ב-2015. צמיחה זו, שבאה לידי ביטוי גם בשורת הרווחים לאחר מס, נבעה משיפור גורף למדי בשלל תחומי פעילות, בהם ביטוחי החיים, אך היא באה גם בצל מגמות הפוכות וסותרות בכמה מתחומי הפעילויות המרכזיים בענף.

במה מדובר? בדיקת "גלובס" מלמדת בהקשר זה, כי בשנת 2015 תחום ביטוחי הרכב חובה הניב רווח כולל לפני מס מצרפי של 992 מיליון שקל, שהיווה יותר מ-40% מהרווח הכולל לפני מס הענפי בכל מגזרי הפעילויות של החברות. כמו כן, באותה שנה אף חברה לא הפסידה בתחום ביטוחי הרכב חובה, שהם ביטוחים בעלי זנב ארוך, שבמסגרתם החברות מכירות ברווחים של שנה אחת רק כעבור כמה שנים.

ב-2016 עבר רוב ענף הביטוח להפסד בתחום הרכב חובה, לאחר ששמונה מתוך 12 החברות שפעלו בתחום עברו להפסד, וגררו את הענף להפסד לפני מס מצרפי של כ-140 מיליון שקל בתחום מרכזי זה.

זה קרה במידה רבה, אך ממש לא רק, בגלל שב-2016 נדרש הענף, לראשונה, להפרשות ניכרות, בגין השפעות של תקנות שינוי בריבית היוון קצבאות, בהתאם להמלצות ועדת וינוגרד. ההשפעות של וינוגרד נמשכו, במידה פחותה, גם בשנה החולפת. וכך אנו מגיעים ל-2017, שבסופה אמנם שב הענף להרוויח ברכב חובה ברמה המצרפית, אך עדיין הרבה פחות מאשר בשנת 2015.

כך, בשנה האחרונה רשמו חברות הביטוח רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-195 מיליון שקל בביטוחי הרכב חובה, ורווח זה היווה פחות מ-4% מהרווח הכולל לפני מס מהפעילויות של קבוצות הביטוח.

כבר לא נוהגים להרוויח כל הזמן

2017: הפניקס - וכל היתר

ואולם, השורה התחתונה הזו לא מספרת את כל הסיפור של תחום הרכב חובה, שממשיך להכביד על החברות, ומתקשה להניב להן את הרווחים האדירים שקיבלו ממנו בעבר - לפני שהרגולציה סימנה את הרווחיות הגבוהה שהייתה בו, ופעלה לשנותו.

מדובר, למשל, בהתערבות בתעריפי "הפול", או בכך שבענף מונהגת פוליסה תקנית מחייבת לביטוח רכב חובה, כך שהכיסוי הביטוחי האחיד בכל חברות הביטוח - לצד זמינות מידע השוואתי של מחירים - מביאים לכך שמחיר המוצר הוא המשפיע העיקרי על ההחלטה באיזו חברת ביטוח לרכוש את פוליסת הביטוח, כפי שכתבו בביטוח חקלאי, בכוונם ל"תחרות הגוברת".

אם כן, מדוע אמרנו שהשורה התחתונה החיובית ממש רחוקה מלספר את הסיפור המלא? כי למעשה, אפשר לומר שהחלוקה בתחום הרכב חובה בשנת 2017 היה שוק הביטוח הישראלי מצד אחד - ומן הצד השני חברת הפניקס, שרשמה רווח כולל לפני מס חריג בגובהו - 212 מיליון שקל. ללא הרווח של הפניקס, יתר הענף דווקא מציג הפסד מצרפי בתחום הרכב חובה.

מדוע אנו מבליטים את הרווח של הפניקס, בעוד ששתיים מהחברות הקטנות בהרבה - שלמה ביטוח וביטוח חקלאי - רשמו אף הן רווח משמעותי עבורן מהתחום, וגבוה מכל היתר? זאת משום שהפניקס היא שחקן גדול מאוד בתחום הרכב, לצד תחומים אחרים, ומשום כך היא אמורה לפעול ב"אותו המגרש" של החברות הגדולות הבאות ביחס לאוכלוסיית המבוטחים.

כלומר, לחברה קטנה קל לברור לעצמה מבוטחים מסוימים שהיא חושקת בהם, ולוותר על אחרים. לחברות גדולות זה יותר קשה, והן מבטחות את "עם ישראל". מכאן, שהרווח של הפניקס בתחום זה גבוה בהרבה משל המתחרות הישירות הגדולות שלה, וזה רומז על אפשרות שהיא יודעת משהו שהן לא יודעות, או שהיא עושה משהו שהן לא עושות. נדגיש כי ב-2017 תחום הרכב חובה הסב הפסד למגדל, להראל ולאיי.די.איי ביטוח (שמוכרת בציבור כ"ביטוח ישיר").

ובינתיים, בתחום הרכב רכוש

בכל אופן, תחום הרכב חובה אינו היחיד שבאופן מסורתי היה רווחי מאוד עבור החברות, והיום כבר לא כל כך. גם תחום הרכב רכוש היה בעבר תחום רווחי כמעט תמיד. זה השתנה כבר לפני שנים, כשהשוק הפך תחרותי מאוד, וכמו הרכב חובה ותחומים נוספים - תחום זה תלוי מאוד בתוצאות מניהול ההשקעות בשוקי ההון.

על רקע השינויים הללו, שהתחוללו בענף כבר לפני תקופה ניכרת, שנת 2015 הייתה שנה קשה ברכב רכוש, וכמעט כל החברות הפסידו אז בתחום מרכזי זה (רק איי.די.איי ביטוח וביטוח חקלאי הרוויחו בתחום הזה אז), והוא הניב הפסד מצרפי של כ-190 מיליון שקל.

מדובר בביטוחי הרכב צד ג' והמקיף לרכב, וכאמור, גם בשנת 2016 התקשה תחום זה להציג מגמה חיובית. את אותה שנה סיים השוק בחלוקה כמעט שווה בין חברות שהפסידו בתחום (שבע מהן) לכאלה שהרוויחו (יתר החמש), אך הוא עדיין הציג הפסד מצרפי, של כ-116 מיליון שקל.

וכך אנו מגיעים לשנת 2017, שבסופה תחום הרכב רכוש הפך רווחי באופן גורף - ואף חברה לא הפסידה. הרווח המצרפי של ענף הביטוח ברכב רכוש הסתכם ב-2017 בכ-620 מיליון שקל לפני מס, שמהווים כ-12% מהרווח הכולל לפני מס של הענף. אגב, גם בתחום זה הפניקס בולטת לחיוב, אך לא באופן יוצא דופן, והיא מציגה רווח תלת-ספרתי במיליוני שקלים, אחרי אי.די.איי ביטוח ומנורה מבטחים - שרשמה את הרווח הגבוה בתחום. 

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"