גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי המודעות למוות הופכת אותנו לנדיבים ומתי למרושעים

מתי המודעות לסופיות החיים הופכת אותנו לנדיבים ונחמדים ומתי למרושעים? ● פרופ' שלדון סלומון, מהוגי תיאוריית ניהול האימה, ופרופ' מייקל סטיגר, מהחוקרים המובילים בתחום הפסיכולוגיה החיובית, מדברים על ההבדלים בין אנשים שמחפשים משמעות לבין אלה שפשוט נולדו איתה, ומסבירים מדוע היא חשובה בהתמודדות עם הידיעה שבסוף נמות

כיצד מגיבים בני האדם אל מול סופם הבלתי נמנע ואיך זה משפיע על ההתנהלות שלהם בהווה? השאלה הזאת עומדת במוקד העניין של שני חוקרים שביקרו לאחרונה בישראל: פרופ' שלדון סולומון מאוניברסיטת skidmore בניו יורק, שהתפרסם כאחד מהוגי "תיאוריית ניהול האימה", העוסקת בפחד העצום שאנחנו חשים מהמוות, ופרופ' מייקל סטיגר, מנהל המעבדה לחקר משמעות ואיכות חיים בבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת קולורדו.

"גלובס" שוחח עם שני החוקרים, שהגיעו לישראל כדי להשתתף בסימפוזיון בינלאומי באוניברסיטת בר-אילן, בנושא "מחסומים ונתיבים במעבר להורות".

"איך הופכים את החיים למשהו שאנחנו לא רק שורפים אותו? זו שאלה שהטרידה אותי מגיל צעיר, וכשיצאתי לחקור אותה, התפלאתי לגלות שהיא לא מטרידה את כולם. לרבים ברור שיש משמעות לחיים. הם לא חשים צורך לחפש אותה. מבחינתם העניין פתור", אומר סטיגר, שהופתע מתוצאות מחקריו בתחילת הדרך. "חשבתי שאנשים שמחפשים משמעות יהיו מאוד בריאים בנפשם, בעוד שבפועל הם האנשים הכי חרדתיים. זה כך לפחות בעולם המערבי. האנשים ששאלת המשמעות פתורה מבחינתם או לא מטרידה אותם הם חברותיים יותר, נחמדים יותר, פחות הרסניים לעצמם וחיים זמן רב יותר".

כיצד אנשים "פותרים" את סוגיית המשמעות?

"רוב הנשאלים אמרו שהם בדרך כלל שמחים, או שכרגע הם אולי חווים קושי אך מעריכים שעוד יבואו ימים שמחים בעתיד, וזה מספיק להם. מבחינתם, כל עוד הם לא רוצים להתאבד, הם לא מרגישים שצריך סיבה מיוחדת לחיות. מבחינתם, שאלת המשמעות אינה קשורה לתהייה 'אם הייתי מת מחר, האם הייתי יכול להצדיק בפני העולם את סיפור חיי".

נראה שדי מתגמל לא לשאול הרבה שאלות בנושא הזה.

"אולי היחס הסיבתי הוא הפוך: אם אין לך סיבה לסבול, אתה לא נדרש לשאלה בשביל מה זה נחוץ. כך או כך, העולם שבו אנחנו חיים מתגמל הסתפקות בשמחה".

"אין מספיק חרדת קודש מול עשיית טוב"

לשמחתו או לצערו של סטיגר, בכל זאת ישנו פלח אוכלוסייה די משמעותי שכן מתעניין בשאלת המשמעות וסובל מהיעדרה. אלה אנשים שנוטים יותר לפנות לטיפול פסיכולוגי, ועבורם בנה סטיגר כלים שיאפשרו להם לתת משמעות אישית לחייהם.

"גם אנשים שהם בדרך כלל שמחים ומרוצים יכולים לסבול ממשבר בסוגיית המשמעות, כאשר היומיום שלהם נמצא תחת מתקפה מסוימת או שהם חווים שבר במערכת האמונות שלהם", הוא אומר. שבר כזה יכול להתרחש אם קרה אסון להם או לקרוביהם, אם לא קיבלו "פרס על התנהגות טובה" שציפו לו על פי מערך האמונות שלהם, או אם חל שינוי משמעותי וחד בתרבות שבה הם חיים.

"הפילוסוף-פסיכולוג ויקטור פרנקל, שכתב את הספר 'אדם מחפש משמעות', מתאר את האופן שבו בני אדם, במצבים הכי קשים, בונים לעצמם נרטיב אישי של משמעות", אומר סטיגר. "במרכז הנרטיב הזה עומדת מטרה מסוימת או מערכת יחסים מסוימת (שיכולה להיות גם מערכת יחסים עם אלוהים), שעבורה כדאי לשמור על צלם אנוש גם בתנאים קשים ואף שהכול ייגמר ממילא. עבור המשמעות הזאת יש לחתור להגיע אל המחר, אף שאולי לא יהיה מחרתיים. לפרנקל עצמו, היה זה זכר אשתו שהשאיר אותו שפוי בתקופה שבה היה במחנה ריכוז בשואה. כאשר נזכר באהבתה, היה יכול לשמוח לרגע ולחוש שהוא אנושי גם בנסיבות הקשות. כשדמיין את פניה מביטות בו, רצה לשרוד ולהישאר אדם טוב, בשבילה".

לדברי סטיגר, פרנקל סבר שתחושות של ריקנות הנובעות מחוסר משמעות עומדות בבסיס רוב הסבל שחווים בני אדם והרבה מהסבל שהם גורמים לאחרים. הוא גרס שמשמעות אינה יכולה להסתכם בהדוניזם בלבד, אלא חייבת להתקיים בהקשר רחב ועמוק יותר. סטיגר, כאמור, הגיע לתוצאות מעט שונות במחקרו האמפירי.

מה מציע פרנקל למאותגרי המשמעות?

"פרנקל אמר שיש משהו שרק אתה יכול לעשות בעולם הזה, והוא לא יכול לומר לך מהו, אבל אתה יודע. הוא אמר שאדם לא יכול להיות שמח רק כי החליט להיות שמח. אדם הופך להיות שמח מתוך מעשה. הוא מציע לבני האדם קודם כול לעשות - משהו, כל דבר, ומתוך המעשה צומחת המשמעות. המעשה יכול להיות יצירה או אהבה או סבל".

אז הוא ממליץ לאנשים לסבול?

"לא, אבל הוא מציע להם לא להתכחש לסבל, לאובדן, ולבחון מה הדבר האחרון שכל עוד יישאר לך החיים יהיו שווים. וזוהי המשמעות. זה הדבר שהוא באמת חשוב".

המשמעות שסטיגר מציע למטופליו היא קצת שונה. "אנחנו מבדילים בין 'משמעות החיים', שהיא באמת שאלה שאין לנו תשובה עליה, לבין 'משמעות בחיים', שזה אומר: מה הזהות שלי? איך אני ארוג במערך החברתי הכולל וכיצד החיים שלי תורמים באופן כלשהו לעולם.

"לגנטיקה יש השפעה רבה על המידה שבה אנשים מרגישים בנוח עם השאלות הללו, אולם יש אפשרות לשנות זאת. אנשים שהם 'מחפשי משמעות', כלומר לא נולדו עם המשמעות הזאת אבל מרגישים שעבודתם תורמת לבני האדם או לעולם, ידווחו כי הם שמחים יותר ומושקעים יותר בעבודה. מחפשי משמעות ייטו יותר להיות מרוצים אם מצאו משמעות בדת או בקהילה כמו-דתית, מבוגרים נוטים לדווח יותר על מציאת משמעות בעוד צעירים מדווחים יותר על חיפושה.

"היום אני מקיים סדנאות לעידוד משמעות, לפרט וגם לארגונים. למשל, שאלת המשמעות בעבודה משנה את האופן שבו ארגונים חושבים על תמריצים. התפיסה שאתה נותן כסף וקונה זמן - כבר לא מציירת את התמונה המלאה. תחושת משמעות בעבודה אינה תחליף לתגמול כספי, כמובן. בטווח הארוך האנשים המוכשרים רוצים גם כסף וגם משמעות.

"בניסויים שלנו אנחנו עושים מניפולציה בתחושת המשמעות על ידי כך שאנחנו, לדוגמה, מבקשים מאנשים לצייר משהו ואז מכניסים את זה למגרסה. מבחינת רוב האנשים, המאמץ שלהם נתקל באדישות מוחלטת מהעולם. אין מספיק חרדת קודש מול הנכונות של אנשים להשקיע כדי להפוך את העולם לטוב יותר. כך מתרבים האנשים שחושבים שהם רק מחרבים את העולם או לא משמעותיים לו".

"המודעות למוות יכולה להיות קטלנית"

גם אותם אנשים שבהם התחלנו את השיחה, שטוענים שמצאו משמעות, נמצאים בבעיה, והיא שכל הטוב הזה ייגמר יום אחד.

סולומון: "זה המקום שבו אני נכנס לסיפור".

מחקריו של סולומון עוסקים בשינויים המתחוללים בבני אדם כאשר הם נעשים מודעים למוות. "הפרדוקס של חיינו הוא שאנחנו לרוב פועלים כדי לשרוד, אבל חכמים מספיק כדי להבין שזה לא יקרה", הוא אומר. "לא היינו מסוגלים לעשות כלום אם היינו באמת תופסים את זה. רובנו לא חושבים על המוות כל הזמן, כי אנחנו מוגנים על ידי מערכות של תרבות ואמונה ומרגישים בנוח עם המקום שלנו בהן. אבל כשהתחושות הללו מתערערות - וזה קורה כאשר התפקידים של אדם בחברה לא נותנים לו להרגיש ראוי ובעל ערך - אז צפה ועולה חרדת המוות.

"הייתה תקופה בימי הביניים, שבה לא משנה מי היית, אם נהגת ביושר, הובטח לך גן עדן בעולם הבא. היום גן עדן מוצג כמקום בעולם הזה, אבל הוא לא זמין לכולם. הוא זמין לך רק אם אתה עשיר, רק אם אתה יפה. זה עלול להוביל לדיכאון חברתי.

"כשהייתי ילד זה היה בסדר להיות בינוני. אם היית בסדר בספורט, היית משחק עם כולם. אם היית שומר על רמת ציונים סבירה ולא נכשל בבחינות, מבחינת בית הספר הכול היה בסדר. היום נדמה לנו שכל אחד צריך להבריק אבל האדם הממוצע הוא רק ממוצע. אחת הסיבות לחוסר שקט בחברה היא שהיעדים שהציבו בה אינם נגישים לרוב האנשים. כשהנצרות שלטה בתרבות, כל אחד קיבל משהו, גם אם אותו 'משהו' היה רק פנטזיה".

אז איך אנשים מתמודדים עם ערעור מעמדם בחברה, שלא מאפשר להם להשתמש בתפקידם במארג החברתי כדי להכחיש את המוות?

סולומון: "בסדרת ניסויים שערכנו, הזכרנו לאנשים שהם עומדים למות ובדקנו כיצד זה משפיע עליהם. גילינו שחרדת המוות הופכת אנשים לנוקשים יותר בדעותיהם, הם נוטים יותר להזדהות עם מפלגות שמרניות והם כועסים מהר וחזק יותר על מי שלא מסכים איתם. מניפולציות קטנות שאנחנו עושים ברמת המודעות למוות - לדוגמה על ידי הכנסת תיאור מוות לטקסטים או אפילו רק שיחה עם אנשים על העובדה שימותו מתישהו - מובילות לשינויים גדולים יחסית.

"אנחנו רואים שאנשים מתרחקים מזרים ומתקרבים לקרובים. יש עלייה בנטייה לפגוע בזרים. יש עלייה בנטייה להיות מושפע ממנהיג כריזמטי. באופן פרדוקסלי הם נוטים יותר לעשן ולשתות, כלומר אנשים הורגים את עצמם כדי להשכיח את מותם. אנחנו רואים שאנשים מתקשים לקבל החלטות נכונות לגבי הבריאות שלהם כשהם מודעים למוות, שזו בעיה כי ההחלטות בתחום הבריאות צריכות להתקבל מתוך מודעות לכך שבחירה לא נכונה יכולה להרוג אותך.

"אנשים שמזכירים להם את המוות נוטים יותר לנהוג באופן מהיר ומסוכן. הריגוש נועד להשכיח. אם תזכיר לאנשים שנמצאים בשמש את סרטן העור, אלה שממילא נוטים להימרח בקרם הגנה יחזקו התנהגות זו, כי היא חלק מהתפיסה העצמית שלהם. אלה שלא נוטים להימרח, יסיחו את דעתם במשהו אחר ולא ימרחו את הקרם. אנורקסיה זה בדיוק אותו דבר - כשמזכירים לאנורקטית שהיא תמות, היא רוצה לחזק את ההערכה העצמית שלה והדרך שלה לעשות זאת היא על ידי הרעבה. המוות יכול להיות קטלני לבריאותך".

לדברי סולומון, ככל שאתה פוחד יותר מהמוות, כך תיטה להגן על מערכות הערכים שלך בחירוף נפש רב יותר, "ולכן היום הקונפליקטים מונעים מקונפליקט חרדתי בין מערכות ערכים, ולא רק ממאבק על משאבים. המשוואה הזאת עובדת גם הפוך. כשמציפים לאנשים קונפליקט בין רעיונות, חרדת המוות שלהם עולה".

אפשר לנווט את חרדת המוות למקום טוב יותר. לדוגמה, "כדורסלנים שעומתו עם חרדת המוות קלעו טוב יותר לסל אחרי השיחה. נראה שהקליעה הייתה חשובה להערכה העצמית שלהם. אז הם התאמצו יותר".

להיות מודע או לא מודע, זאת השאלה

סולומון טוען כי משמעות, כמו הערכה עצמית, היא כלי שאנחנו מחזיקים בארסנל שלנו נגד פחד המוות. גם משמעות היא חלק מניהול האימה. "כשלאנשים יש משמעות, היא יכולה להיות חסם בפני התנהגות גועלית".

סטיגר: "אני כן חושב שמשמעות נובעת גם מכך שאנחנו מכירים בכך שאנחנו בני מוות. לא משנה מה דתך ואמונתך, כולם מסכימים שהחיים האלה, עם הגוף הזה, עם האנשים האלה - כל זה סופי לגמרי".

פרופסור מייקל סטיגר

סולומון: "אפלטון אמר שאנחנו ישנים בעודנו ערים. כדי לחיות באופן מלא עלינו להכיר במגבלות שלנו".

סטיגר: "זה באמת מחזיר אותי לאפלטון, שתהה אם עדיף להיות כבשה שמחה ולא מודעת או אדם מודע וסובל".

סולומון: "סארטר, גם הוא מזרם האקזיסטנציאליזם, אמר שאם אתה רוצה לבחור עליך להיות מודע לסבל הצפוי לך, ויש לזה מחיר. אם אתה לא רוצה להיות מודע, אתה לא יכול לבחור ואז אתה ברוקולי, או כרובית, או מה שזה לא היה".

סטיגר: "האקסיזטנציאליסטים מוטרדים בעיקר מהסיכון שבני האדם יאמצו גרסאות 'אינסטנט' של משמעות שאינן רלוונטיות להם באמת, שהן פשוט תוצר של התרבות שלהם. כמו שהאיש החכם אקסל רוז אמר, אתה צריך לבחור את האשליה שלך. ואז להשתמש בה".

סולומון: "אקסל צדק".

סטיגר: "אבל לא כשהוא הרביץ לאשתו".

לדברי סטיגר, תרבות נוצרת מן ההמון, אבל לא באופן דמוקרטי. "גורמי השלטון, ההון והתקשורת קובעים את התרבות שלנו, ומשפיעים יותר מהחלק היחסי שלהם באוכלוסייה. במשך רוב ההיסטוריה, משמעות החיים נבנתה בקהילות קטנות. מאז הנצרות, היא מופצת באופן רחב. היום שני אנשים בטוויטר בקצוות שונים של העולם רואים את העולם באופן דומה יותר מאשר שני אנשים שאחד מהם בטוויטר ואחד לא".

סולומון: "למשמעויות הנלמדות הללו יש ערך, אבל זה לא פותר אותנו מהאחריות לבחון אותן באופן מודע ולבחור. כשאדם הוא צעיר, הוא דוחה את כל המשמעויות שמוצעות לו באופן גורף, וגם זו הגזמה, אין צורך לדחות את חוכמת כל הדורות, אבל גם לקבל אותן צריך עם קורטוב של ספקנות. מערכות האמונה הקיימות שגדלנו לתוכן, מעניקות לנו הקשר שבלעדיו לא נוכל להחליט. כך שמצד אחד אנחנו צריכים להתאים את עצמנו למערכות משמעות קיימות כדי שלא ייווצר כאוס, אבל אם אנחנו מאמצים אותן באופן יותר מדי קשיח ולא מתקנים אותן כשהן לא עובדות לטובתנו, נוצר עצב ברמה האישית ואי-שקט ברמה החברתית".

סטיגר: "בעוד שבמערב הרעיון שאתה מחפש משמעות מלחיץ אותך, בתרבויות המזרח לא מבדילים בין חיפוש משמעות למציאת משמעות. במסורות של יפן, קוריאה וחלקים מסין, השאלות הללו מובנות יותר בתוך התרבות. חיפוש המשמעות הוא חלק מהתרבות, בעוד האמריקאי אמור להתנהל כל יום כאילו המשמעות כבר נהירה לו".

סולומון: "תרבויות המזרח מחפשת משמעות כחלק מהיומיום שלה. האמריקאי מחפש משמעות כשהוא במצוקה. הנרי מילר אמר: 'תעמוד במקום כמו יונק דבש'. כלומר, התזוזה, החיפוש, היא חלק בסיסי מעצם הקיום".

סטיגר: "האדם המערבי הרגיל, ביום רגיל, לא בנוי לכל זה, ולכן הוא נוקט את כל אמצעי ההגנה שגילה סולומון".

ומה בעניין ההורות?

סולומון: "מול חרדת המוות, אנשים רוצים ללדת ולגדל יותר ילדים, והם רוצים להתחיל בכך מוקדם יותר. אולי לכן יש לישראלים יותר ילדים. כמו כן, מצאנו שכאשר מזכירים לאנשים את המוות והם נהיים מרושעים כלפי זרים, הרי שאם מזכירים להם את הילדים שלהם, האפקט הזה מתמתן והם שוב נחמדים".

סטיגר: "הורות יכולה להיות דרך לחוש משמעות. לפעמים אנשים מרגישים שאם יש להם ילדים, הם עצמם כבר לא משמעותיים - הוחלפתי כבר על ידי הדור הבא, אני כבר לא ילד ולכן אזדקן ואמות. יש רבדים אקזיסטנציאליסטיים רבים לילדות ולהורות. חלקם טובים וחלקם פחות. בטווח הארוך התרומה למשמעות כנראה חיובית. ככל שאתה מוצא משמעות רבה יותר בהורות, כך ההורות גם משמחת יותר. ככל שמשקיעים יותר מחשבה ותשומת לב ברגעים שחווים עם הילדים, הרגעים האלה הופכים להיות משמעותיים יותר, ואז גם התחושה לגבי ההורות היא חיובית יותר. בסך הכול ההורות עונה על שלושת רכיבי המשמעות: מי אני? הורה. מה הקו המנחה אותי? להיות הורה טוב. מה הערך לחיי? להיות הורה ולא להותיר את ילדיי יתומים".

המודעות למוות הופכת אותך להורה טוב יותר?

סולומן: "רק אם אתה יודע להיות הורה טוב מלכתחילה".

סטיגר: "להיות הורה טוב פירושו גם להעניק תחושת משמעות לילדים שלך. את זה עושים על ידי טקסים, מסורת, וגם בעזרת הסברים נאורים כיצד להתמודד עם משבר כשאחרים חושבים אחרת ממך או כשאנשים טובים או רעים לא מקבלים את מה ש'מגיע להם'. פגשתי אמא ששאלה כיצד תוכל לחנך את הילד שלה להכיר תודה על מה שיש לו. שאלתי אותה מה רע לומר, 'להכיר תודה זה ערך של המשפחה שלנו'".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?