גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנובה תפסיק להפיץ עופות לחברה-הבת

בעקבות רפורמה בהפצת מזון מצונן של משרד הבריאות, נדרשה תנובה לשנות את ההסכמים עם שותפתה בחברה הבת א-ת, אך שתי החברות לא הגיעו להבנות

אייל מליס / צלם: תמר מצפי
אייל מליס / צלם: תמר מצפי

תנובה, ספקית המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, מפסיקה לספק שירותי הפצת עופות טריים לחברה-הבת שלה א-ת בהיקף של עשרות אלפי טון בשנה - כך נודע ל"גלובס". עבור תנובה מדובר באובדן הכנסה של כ-30 מיליון שקל בשנה. עד היום נהנתה תנובה מאחוזים מהמכירות עבור הפצה בהיקף זה, ואולם הרווחיות בתחום אינה ברורה, מאחר שהוא עובר תהפוכות שמגדילות את ההוצאות ומשנות את המודל העסקי.

א-ת היא חברה לייצור פטם והודים בבעלות משותפת של תנובה (50%) ואמבר (50%), ועד היום ההסכם בין השתיים היה כי תנובה מספקת את שירותי ההפצה לחברה, ואילו אמבר מוכרת תערובת מזון לעופות לחברה המשותפת.

קבוצת א-ת נחשבת ל"אינטגרציה" - מבנה עסקי שכולל את כל שלבי שרשרת הייצור, החל מיבוא המזון, מכוני תערובת, מערך הרבייה, ההדגרה וגידול הפטם לבשר, ועד לסחר - מכירת אפרוחים ומכירת תוצרת המשחטות לשיווק לצרכני הקצה. לקבוצה מחזור שנתי של כ-1.4 מיליארד שקל, והיא מעסיקה מעל 1,700 עובדים.

תחום הפצת הפטם, שתנובה מספקת את השירותים בו לא-ת, חווה תהפוכות שמשפיעות במישרין על הרווחיות הגלומה בו. לאחרונה משרד הבריאות הכניס לתוקף שורה של הנחיות בתחום ההפצה, שבמסגרתן מוצרים שנחשבים חומרי גלם ומוצרים מוכנים לאכילה, מצוננים, לא יכולים יותר להיות מובלים באותה משאית.

המשמעות: נוצר סטנדרט חדש שדרש מתנובה להפריד את העופות הטריים מהמוצרים המצוננים, מה שהפך את המערך ללא יעיל עבורה, כיוון שהוא לא משתלב עם שאר המוצרים שלה. במקרה שתנובה הייתה רוצה להמשיך בפעילות ההפצה, היא כנראה הייתה נאלצת להגדיל את מערך ההפצה שלה בעשרות אחוזים, כך שבהינתן העלויות והתקנות החדשות - הפעילות לא הייתה מספיק רווחית.

בצל שינויים אלה תנובה ושותפתה בא-ת ניסו לאחרונה להגיע להבנות בדבר מודל תשלום חדש לתנובה עבור ההפצה. ככל הידוע, הצדדים לא הצליחו להגיע להבנות בעניין. עבור תנובה, הסתפקות בתשלום הנוכחי אינה מספקת לאור השינויים שהורה עליהם משרד הבריאות. בא-ת צפויים למצוא פתרון חלופי להפצה באמצעות קבלני משנה.

בכל אופן, כיום תנובה מחזיקה במערך חלב שבו כ-400 קווי הפצה, לצד כ-150 קווי הפצה נוספים שכוללים את יתר הפעילות שלה: מוצרי טירת צבי, סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף, מוצרי הדגים וכאמור את הפטם של א-ת ושל עוף הגליל. בעקבות המהלך תצמצם תנובה את מספר קווי ההפצה שלה, ותפחית ממנו כ-30-40 קווים.

לפי נתוני המועצה לענף הלול, המכירות בענף מוערכות ב-5.3 מיליארד שקל בשנה, ומתוכן מכירות בשר פטם מסתכמות בקרוב ל-3 מיליארד שקל, עם ייצור של כ-480 אלף טון בשנה. הפעילות של א-ת כאמור מגיעה לעשרות אלפי טונות בשנה.

בנוגע לשאלה מה יעלה בגורלם של העובדים המועסקים בקווים שייסגרו, בסביבת תנובה הבהירו כי יעשה כל מאמץ לקלוט את העובדים הללו בחברה, וכי בשלב זה צפויה החברה לקלוט את מרבית העובדים הללו בפעילויות קיימות שלה.

תנובה היא כאמור ספקית המזון הגדולה בישראל, וצעד זה עשוי להשפיע על מעמדה מול רשתות המזון, שכיום מתבססות על הפצת העופות שלה בתדירות יומיומית: מערכת הפצת פטם טרי מחייבת הגעה בכל יום לכל חנות. האסטרטגיה עליה הצהירה תנובה כללה ייעול של מערכי ההפצה שלה. כך, לפני כחצי שנה עשתה תנובה הרחיבה את פעילות ההפצה שלה בקווי הפצת החלב, כשצירפה אליהם את הפצת מוצרי חברת המיצים פריניב.

במקביל, תנובה הכריזה על אסטרטגיה שמטרתה לצמצם פעילויות לא רווחיות או הפסדיות עבור החברה. כך או כך, תנובה חוותה 3 שנים מאתגרות מאז שבשנת 2015 מכרו קרן אייפקס ומבטח שמיר את השליטה בה לידי קונצרן ברייט פוד הסיני. עם זאת, בתקופה האחרונה הצליחה החברה לבלום את השחיקה בנתחי השוק תוך שהמכירות הכספיות של הקבוצה צמחו.

בשנים האחרונות נאלצה תנובה להתמודד עם אתגרים לא פשוטים עבורה בתחום הרגולציה שהשפיעו על פעילותה: פתיחת מכסות יבוא של גבינה צהובה ובשר. בנוסף, תנובה מתמודדת עם פיקוח של המדינה גם על מחיר המטרה של החלב הגולמי שעלה לאחרונה, כשבמקביל מחירם של המוצרים המפוקחים לא השתנה.

אתגרים אלה, לצד התפתחות התחרות באמצעות מותגים פרטיים ומתחרותיה בשוק החלב, פגעו בנתחי השוק של תנובה ובהיקפי המכירות שלה. ועל אף כל אלה, ב-2017 הצליחה תנובה לבלום את הירידה במכירות שלה בשוק המבורקד שהסתכמו בכ-5.7 מיליארד שקל (לפי נתוני סטורנקסט) ולהציג צמיחה של 130 מיליון שקל בשנה.

רק לפני כחודש הודיעה תנובה כי ברייט דיירי, תשלובת החלב של ברייט פוד, ממנה את חיים גבריאלי לתפקיד יו"ר תנובה לאחר כהונה של 8 חודשים כדירקטור וכסגן יו"ר תנובה. בתפקידו הבולט הקודם היה גבריאלי מנכ"ל קונצרן אי.די.בי (קודם לקריסתו הפיננסית וגם לאחריה). באמצעות המינוי הזה, קיוו בתנובה כי בעל בית ישראלי, שמכיר את הרגולציה ואת השוק המקומי, ישפר את ההתמודדות שלה עם האתגרים הללו.

המבנה של תנובה וא-ת

1. אובדן הכנסה לתנובה מביטול הפצת העופות - כ-30 מיליון שקל

2. קבוצת א-ת (חברת בת של תנובה)

■ מחזור שנתי - כ-1.4 מיליארד

■עובדים - מעל 1,700 

3. מערך ההפצה של תנובה

■ כיום: כ-550 קווי הפצה

■ הצמצום הצפוי: ביטול 30-40 קווי הפצה

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

שבבים, קרוזים ונייק: המניות מאחורי השיאים בוול סטריט

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● אילו מניות כיכבו, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים, מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

המשרוקית מארחת. חברה ממשלתית / צילום: Shutterstock

להפריט או לא? זה המושג שעומד בלב המחלוקת המתמשכת

בממשלה נאבקים על השליטה בהן, והוויכוחים אודותן נמשכים כבר עשורים • מה עומד מאחורי "החברות הממשלתיות"? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

גיוס הון לחברות הייטק / צילום: Shutterstock, Pushish Images

שיא חדש בגיוסי ההייטק, אבל עם כוכבית

ההייטק הישראלי מגייס מיליארדים - אבל הפער בין הדוחות עלול לחשוף גם תרגילים תדמיתיים: בין 2.7 ל-6 מיליארד דולר גויסו ברבעון, תלוי איך ואת מי סופרים ● הדומה בשני הדוחות - סייבר, AI ותוכנה ארגונית ממשיכים להוביל את המגמה

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

גילעד אלטשולר ויוסי לוי / צילום: איל יצהר, יח''צ

אלטשולר שחם מאבד לקוחות, והשווי נחתך. ומי בית ההשקעות הצומח שמככב?

עד לא מזמן אף אחד לא דמיין שזה יקרה: שווי חברת הגמל של מור עקף את זה של אלטשולר שחם ● ברקע: הנטישה ההמונית של לקוחות אלטשולר, שמצטברת ליותר מ־100 מיליארד שקל, והצטמקות רווחיו ● במקביל, מור מככב בטבלת התשואות וצומח מהר בהכנסות וברווחים

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר