גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיג ועד טילים: הכלכלה הערבית במזה"ת רוויה באתגרים

האנרגיה Shell מכרה את חלקה בשדה הגז מארין, ובכך אפסה התקווה לפיתוח ענף כלכלי רווחי חדש ● ישראל והרשות הפלסטינית יקדמו הקמת 3 חוות דגים במימי רצועת עזה, מהלך שיגדיל את תנובת הדגים באלפי טונות בשנה - וגם את ההכנסות, בענף הכלכלי השני בחשיבותו ברצועה

דייגים פלסטינים בצפון הרצועה / צילום: רויטרס
דייגים פלסטינים בצפון הרצועה / צילום: רויטרס

שלוש בשורות חיוביות הגיעו השבוע לתושבי רצועת עזה, שתיים מהן כרוכות זו בזו. דובר צה"ל הודיע כי למשך שלושת החודשים הקרובים, יורחב השטח המותר בדיג עבור תושבי הרצועה מ-6 מייל ימיים (קצת יותר מ-10 ק"מ) ל-9 מייל. בהודעה נאמר כי מדובר בצעד שנועד לסייע לענף הדיג ברצועה בעונה הפעילה שלו, בדומה לעונת הסתיו. הרחבת אזור הדיג, כך לשון ההודעה, הגדילה אז את מספר הדייגים, בענף הכלכלי השני בחשיבותו ברצועה, והביאה לגידול של ממש בתנובת הדיג. הענף מעסיק כיום כ-3,500 דייגים ומפרנס עוד אלפי משפחות במקצועות הקשורים אליו. הוא למעשה הענף הכלכלי היחידי אשר גדל באופן קבוע מתחילת העשור.

תנובת הדגים השנתית בטונות

ניסיונות הפיגוע דרך הים, הביאו את חיל הים להטלת סגר ימי קבוע על הרצועה ועל הגבלת מרחב הדיג מ-20 מייל ימי כפי שנקבע בהסכמי אוסלו ל-6. סירות החוצות את המרחב מסתכנות בפגיעה מירי מספינות חיל הים, וכך בפברואר האחרון נהרג דייג אחד ובן דודו נפצע מירי כזה. זה לא מונע מארגוני הטרור להמשיך בניסיונות פיגוע. רק בחודש שעבר נעצר אמין ג'ומעה, פעיל הג'יהאד האסלאמי, אשר לפי כתב אישום שהוגש נגדו תכנן פיגוע בספינות חיל הים.

ההחלטה על הרחבת אזור הדיג הגיעה לאחר כמה פגישות של אנשי המינהל האזרחי עם נציגי משרד החקלאות הפלסטיני, האחראי על ענף הדיג, ועם נציגי איגוד הדייגים של עזה. בפגישות האלה הסכימה ישראל להארכת תקופת הרחבת אזורי הדיג מחודשיים ליותר משלושה.

אבל הבשורה בעלת המשמעות הגדולה יותר היא האצת הקמתן של 3 חוות דגים במימי הרצועה. מדובר בפרויקט שעלה בשיחות של המדינות התורמות יותר מפעם אחת, והמימון עבורו מובטח. מופלח אבו ריאלה, חבר איגוד הדייגים שהשתתף בפגישה, אומר כי החוות עשויות להגדיל את תנובת הדגים באלפי טונות בשנה, ויצמצמו את הסיכון שנוטלים הדייגים כשהם יוצאים מעבר לשטח המותר כדי להגיע לאזורים עשירים יותר בדגים. לשם כך הגישו הפלסטינים בקשה לאפשר אימונים של צוללנים בחו"ל לעבודה בחוות הדגים. גורם ביטחוני ישראלי מאשר את הדברים ואומר כי אם תצליח הרשות הפלסטינית לנהל את הפרויקט הזה בלי מעורבות חמאס, הוא יתממש בקצב מהיר ביותר.

הבשורה השלישית היא החלטת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן להקפיא את כוונתו להטיל עוד עיצומים על ממשל חמאס ברצועה, עיצומים שהיו אמורים לכלול קיצוץ משכורותיהם של עשרות אלפי עובדי הממשל ברצועה, הקטנת הסכום לתשלום עבור סולר לתחנת הכוח ועוד. ההחלטה התקבלה בעקבות העימותים שעל גדר הרצועה, שבהם נהרגו יותר מ-20 פלסטינים ונפצעו עשרות. לא זמן טוב להחריף את מצבם החמור ממילא של תושבי הרצועה.

גזו סיכויי הגז

בשבוע שעבר הודיעה ענקית האנרגיה ההולנדית-בריטית של, על מכירת חלקה בשדה הגז הטבעי מארין שלחופי רצועת עזה, לקרן ההשקעות של הרשות הפלסטינית, PIF. של החזיקה ב-90% מזכויות הפקת הגז מהמאגר שגודלו מוערך בכ-30 מיליארד מ"ק גז טבעי (לשם השוואה, גודלו של שדה לוויתן מוערך בכ-600 מיליארד מ"ק). שדה הגז שם התגלה לפני 18 שנים, אך מאז הפקת הגז בו לא עברה את שלב התוכניות העקרוניות.

המכירה ומחירה הנמוך יחסית מעידים על הכשל הכלכלי של הרשות הפלסטינית בניצול משאב הטבע הכמעט יחידי שיש בשטחיה. חמאס אמנם שולט ברצועת עזה, אך הזכויות הן של הרשות הפלסטינית. אהוד ברק שכיהן כראש ממשלה בקיץ 2000, העביר למעשה אז ליאסר ערפאת את הזכות למכור את זכויות הקידוח וההפקה שהיו עד אז בידי ישראל, ובריטיש גז (BG) בעלת זיכיון הקידוחים החלה לעבוד עבור הפלסטינים. ב-2005 החליט ראש הממשלה דאז אריאל שרון שלא לרכוש גז משדה זה בהעדיפו את מצרים, ושנתיים אחר כך נטל חמאס את השלטון ברצועה וסיכויי פיתוח השדה הפכו לאפסיים.

החברה הבריטית, שבינתיים נמכרה לשל, ניסתה למכור את זכויותיה לחברות בינלאומיות אחרות, אלא שלא נמצא מי שיקנה חתול בשק הבלגן הפלסטיני. של החליטה להיפטר מההחזקה הזו גם במחיר הפסד והעבירה אותה ל-PIF. בהודעתה נאמר כי המטרה עולה בקנה אחד עם מדיניותה להתמקד בהחזקות שבהן היא יכולה להתחרות בתנאים הטובים ביותר. ניסוח עדין למילים: תתקשרו אלינו אחרי שתפתרו את הבעיות שלכם.

PIF והממשלה הפלסטינית הודיעו כי יחפשו שותף בינלאומי משמעותי אחר שיממש את עתודות הגז משדה מארין. אלא שגם שם יודעים כי כל עוד נמשך הכאוס ברצועה, וכל עוד חמאס הוא השולט שם ולא הרשות, שום גורם בינלאומי לא ישים את כספו על הרפסודה הפלסטינית הרעועה.

הפגנות בגדר? לא מעניין

השדה הזה והכנסותיו קריטיים ביותר לכלכלה הפלסטינית. ההערכות השמרניות מדברות על רווחים של יותר מ-5 מיליארד דולרים ממנו. הכסף הוא לא העיקר - פיתוח השדה אמור היה להביא לפיתוחו של ענף כלכלי חדש, רווחי ומעסיק עשרות אלפי עובדים פלסטינים. לצדו היו תוכניות להקמת מתקן התפלת מים על חופי עזה, וכמובן שהמשמעות הישירה הייתה עצמאות אנרגטית של הרשות הפלסטינית כולה, עם אספקת גז סדירה לתחנות כוח מונעות-גז ברצועה ובגדה.

סרטון החיילים הצוהלים למראה פגיעת כדור בפלסטיני שהשתתף בהתפרעויות ליד הגדר ברצועה, העיר לזמן קצר את הדיווחים בעיתונים וברשתות הערביות על המתרחש בגבול הרצועה. אבל הייתה זו הבלחה קצרה, שהעידה על חוסר העניין של העולם הערבי בסוגיה הפלסטינית ככלל וברצועת עזה במיוחד. למעט דיווחים בשני ימי שישי של ההפגנות, נדחק העניין הזה אל שולי החדשות באתרים ובעיתונים הערביים הלא פלסטיניים. תופעה מעניינת יותר הייתה הנימה שבה נמסרו הדיווחים, הרבה פחות אמפתיה, ענייניות כאילו מדווחים על חלק אחר בעולם, ובמקצת המקרים אפילו ביקורת על אופי ההפגנות, על מתן ה"תירוץ" לישראל לירות במפגינים, בשל נוכחות חמושים בקהל והנחת מטעני החבלה על הגדר, כשעיקר הביקורת מופנה לחמאס.

משרד החוץ פרסם השבוע תגובות אוהדות שהגיעו מהעולם הערבי בעמוד הפייסבוק בערבית שהוא מפעיל, וגם אם מדובר במדגם לא מייצג ששווק מטעמי הסברה ישראליים, יש בו משהו. עמוד פייסבוק ישראלי אחר בערבית, נחשב פופולרי במיוחד בקרב תושבי הרצועה: זהו עמוד הפייסבוק שמפעיל המינהל האזרחי. בעמוד נספרות מאות אלפי כניסות בחודש, אומר גורם ביטחוני, רוב-רובן של פלסטינים תושבי רצועת עזה. המסרים המועברים בו הם אזהרות מפני פעילות נגד ישראל, ובכלל זה השתתפות בהפגנות ליד הגדר או ניסיונות לחצותה.

אבל מה שזוכה לפופולריות הגדולה ביותר בעמוד הזה, הוא דיווחים על השימוש שעושה חמאס בתקציבים ובמשאבים אחרים המגיעים לרצועה. נמסרים שם נתונים על העלויות של בניית המנהרות והאימונים הצבאיים, על גובה המשכורות של אנשי חמאס לעומת השכר הרגיל ברצועה ועוד. המסר מופנם ותואם למה שרבים ברצועה חושבים על חמאס. זו אחת הסיבות להצלחה המועטה יחסית של קמפיין ההפגנות על הגדר. הנהגת חמאס תפסה טרמפ על הקמפיין הזה, בתחילה כגוף מארגן, ואף מינתה סדרנים מאנשיה שהיו אמורים לכאורה למנוע התקרבות לגדר. אבל בפועל חברי הגופים הצבאיים של הארגון ניצלו את ההפגנות לניסיונות פיגוע ולהנחת מטענים. אנשיהם התסיסו את האווירה והובילו ליידויי אבנים ובקבוקי תבערה אל חיילי צהל ולניסיונות לפגוע בגדר עצמה.

בשל החשש מאנשי חמאס הביקורת על פעילותו נותרת סמויה, אבל אחד מיוזמי ההפגנות, איש ארגון לזכויות אדם ברצועה, אמר ל"גלובס" כי המחאה נגד חמאס היא פשוט באי הגעה לגדר. וכך, בשישי השני של ההפגנות, הגיעו רק אלפים בודדים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו