גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פתרון הליכוד לפסקת ההתגברות - תיקון לחוק יסוד: כבוד האדם

(עדכון) - בהודעה שנשלחה היום מטעם נתניהו נאמר כי הכוונה היא להעביר "פסקת התגברות מורחבת, תוך כמה דיונים מהירים" ● לדברי הליכוד, "היום בישיבת הממשלה התברר כי למהלך כזה אין התנגדות מצד היועמ"ש ומעריכים שיהיה לכך רוב גם בממשלה" ● מחר יוקם צוות שיעבוד על התיקון

בנימין נתניהו / צילום: שלומי יוסף
בנימין נתניהו / צילום: שלומי יוסף

הפתרון המוצע על-ידי הליכוד לנושא חקיקת פסקת ההתגברות הוא תיקון לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו - ולא הליכה על-פי המודל הבריטי אשר הוצע שבוע שעבר על-ידי ראש הממשלה.

בהודעה שנשלחה היום (א') מטעם ראש הממשלה בנימין נתניהו, נאמר כי הכוונה היא להעביר "פסקת התגברות מורחבת, תוך כמה דיונים מהירים". לדברי הליכוד, "היום בישיבת הממשלה התברר כי למהלך כזה אין התנגדות מצד היועץ המשפטי לממשלה, ומעריכים שיהיה לכך רוב גם בממשלה". 

מחר (ב') בבוקר צפויה להתקיים פגישה נוספת של ראשי המפלגות ו/או ישיבת ממשלה רחבה כדי לאשר את ההצעה.

יצוין כי היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, לא הניח חוות-דעת כתובה, אך עמדתו כפי שהובהרה הייתה שאם התיקון לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו יהיה כזה שיכלול הצבעה של 70 חברי כנסת וגם מתן אפשרות לשופטי בג"ץ לפסול חוקים ברוב של 6 מתוך 9 שופטים (בניגוד למצב המשפטי הנוכחי, שבו בג"ץ יכול לפסול חוקים של הכנסת בנימוק שהם אינם חוקתיים, גם ברוב רגיל) - מנדלבליט יתמוך במהלך.

"גלובס" פנה לליכוד בניסיון להבין האם הנוסח שהם עומדים להציע כולל את שני התנאים הללו (70 חברי כנסת ורוב של 6 מתוך 9 שופטי העליון) לקראת הדיון מחר, והתשובה שנמסרה היא שהדברים יתבהרו רק מחר. 

בליכוד מעדכנים עוד כי הושגה הסכמה רחבה על פסקת התגברות רחבה, וכי גם היועמ"ש מסכים לרף של חברי כנסת והחלטה שיפוטית ברוב של 6 מתוך 9 שופטי העליון. בסיעת כולנו דרשו הקמת צוות עבודה (שיאפשר לכולם לרדת מהעץ). בצוות יכללו שר האוצר, וגם משפטנים. מחר יוקם צוות שיעבוד על התיקון. 

הישיבה נדחתה

מוקדם יותר היום נערך בישיבת הממשלה דיון בנושא תיקון חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, כך שסמכות בתי המשפט לפסול או לשנות חוקים תישלל, בהתאם להצעה שהניח ראש הממשלה בנימין נתניהו לפני מספר ימים (המודל הבריטי).

היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט אמור היה להביע את עמדתו במהלך הדיון - נגד המודל הבריטי ותוך הפניה לתיקון חוק היסוד תוך השמת רוב דרוש של 70 חברי כנסת (רוב מיוחס).

מסיעת הליכוד מסרו בתום הדיון כי "סוכם להמשיך בימים הקרובים". כלומר, היום לא תיערך הצבעה על תיקון חוק היסוד לפי הנוסח שהבית היהודי דחף בשבוע שעבר, הנוסח של ח"כ בצלאל סמוטריץ', שבו השוואת פסקת ההגבלה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו לפסקת ההגבלה המצויה כיום בחוק יסוד: חופש העיסוק.

אמש פורסם כי היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט צפוי להתנגד בבוקר, בעת ישיבת הממשלה, לחקיקת המודל הבריטי, כלומר שלילת סמכות ממערכת בתי המשפט לפסול חקיקה, כפי שהוצע על-ידי ראש הממשלה נתניהו לפני מספר ימים בישיבת הממשלה הקודמת. באשר לחקיקת פיסקת התגברות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, צפוי מנדלבליט להסביר כי מודל מן הסוג הזה, עם רוב של לפחות 70 חברי כנסת, הוא משהו שניתן לחיות עמו ברמה המשפטית.

ביום רביעי האחרון, בישיבת הממשלה ערב יום השואה, הציע נתניהו את הסעיף שהונח בעבר על שולחן הכנסת (בשנת 2007), לפיו במקרה שבית המשפט מוצא במהלך דיון שיש סתירה בין חוק לבין חוק יסוד, עליו "לפניות ליו"ר הכנסת בהמלצה מנומקת לקיים דיון בחוק האמור".

נתניהו הסביר כי בניגוד לבית היהודי, אשר רוצים רק פסקת התגברות נקודתית לנושא טיפול במהגרי העבודה וחוקי הכניסה לישראל - הליכוד בוחר לקדם הצעה רחבה וחזקה בהרבה. נתניהו ציין אז כי הוא שוחח עם ח"כ בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי, אשר ההצעה שהוא הניח נמצאת כיום בפני ועדת שרים לחקיקה (ועליה ניתן להצביע כבר בימים הקרובים), וכי סמוטריץ' הסכים שהצעתו מוגבלת ושהמודל הבריטי רחב מכך.

יצוין כי כדי להגיע לרוב של 61 חברי כנסת, הרוב הנחוץ כדי לתקן חוק יסוד, יצטרכו כל חברי הקואליציה להתגייס להצבעה בכנס הקיץ הקרוב - דבר המוטל בספק. ח"כ בני בגין (הליכוד), למשל, אמר בראיונות רדיו בימים האחרונים כי הוא ידרוש רוב מיוחס (70 למשל) כדי להעביר חקיקה שהיא גם על דעת האופוזיציה. בנוסף, ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, אמר באירוע "שבתרבות" במודיעין לעיתונאית דפנה ליאל כי נושא פסקת ההתגברות לא יעבור. לדבריו, "ישראל אינה רפובליקת בננות".

יצוין כי תיקון פסקת ההתגברות או העברת המודל הבריטי לשלילת סמכות בתי המשפט לבטל או לתקן חוקי כנסת, הוא מהלך העשוי לפגוע באופן קשה בכל נושא זכויות האדם, חופש ביטוי ושוויון בישראל. מהלך זה מעורר התנגדות רחבה בקרב משפטנים בכירים ושופטים עליונים בדימוס.

הוויכוח שהתגלע ביום רביעי האחרון, בין השר נפתלי בנט לבין ראש הממשלה נתניהו במהלך ישיבת הממשלה, ויכוח שלאחריו הוחלפו מהלומות פומביות בין הצדדים באמצעות הודעות עוקצניות - רמז על כך שהצדדים מתכוונים לראות בנושא הזה עילה לפירוק הממשלה ולא דווקא עניין עקרוני.

הוויכוח על החקיקה הזו לא יפתור בטווח הקרוב את שאלת ההסכמים של ישראל עם אוגנדה ו/או מדינות אחרות להוצאת כ-39 אלף מהגרי עבודה/מסתננים/פליטים ואף לא את שאלת שיקום שכונות דרום תל-אביב. 

רוב של 70 חברי כנסת

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, עדיין לא נדרש להעביר את עמדתו בסוגיית הוספת פסקת התגברות לחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. מנדלבליט יידרש להביע עמדה באשר לחוקתיות המהלך רק אם וכאשר הוא יבשיל להצעת חוק של ממש. עם זאת, ידוע שעמדתו של מנדלבליט היא שכדי לחוקק חוק "עוקף בג"ץ" יידרש רוב של 70 חברי כנסת.

כמו כן, על בסיס הצעת חוק יסוד: החקיקה, נראה כי מנדלבליט יתמוך בנוסף בגישה לפיה בג"ץ יוכל לפסול חוק של הכנסת רק ברוב מינימלי של 6 מתוך 9 שופטים בבית המשפט העליון. זאת, בניגוד למצב המשפטי הנוכחי שבו בית המשפט העליון יכול לפסול חוקים של הכנסת בנימוק שהם אינם חוקתיים, גם ברוב רגיל.

גורמים המקורבים אל היועץ המשפטי לממשלה אמרו היום ל"גלובס" כי היועמ"ש סבור כי לפי שעה יש להמשיך ללמוד את הנושא ואת המודלים השונים שקיימים במדינות אחרות. יתר על כן, לגישת היועמ"ש, חשוב מאוד שהכנס והממשלה יקיימו דיאלוג עמוק עם הרשות השופטת טרם קבלת החלטה כלשהי. לאור ההמלצה הזאת של היועמ"ש, החליט נתניהו להמשיך ולקיים דיונים בנושא לפני קבלת החלטות. 

חיות: להגן על עקרונות היסוד החוקתיים

בתוך כך, הפיצה היום דוברות הנהלת בתי המשפט קטע מדברים שנשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, עומדת לומר בהרצאה השנתית לכבוד עצמאות ישראל במרכז למורשת היהדות ע"ש צימבליסטה באוניברסיטת תל-אביב, דברים שכבר נכתבו מראש. חיות מדגישה את הצורך לשמור על השיטה הקיימת.

"משאנו מבקשים להתהדר, ובצדק, כלפי עם ועולם בהיותנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, עלינו לזכור כי אחת הערובות ההכרחיות לכך היא שמירה על מערכת בתי משפט עצמאית, מקצועית ובלתי תלויה, המקיימת ביקורת שיפוטית המגנה על עקרונות היסוד החוקתיים של השיטה", דברי חיות.

עוד כתבות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל נסחר ביציבות, 3.14 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר