גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרוטוקול, דוח הביקורת והמידע השגוי: סערה במכון התקנים

דוח פנימי: גילי לוקר מאגף הכספים שינתה פרוטוקול בכתב-יד ומסרה לוועדת המכרזים מידע לא נכון ● מכון התקנים: "הליך ההתקשרות איננו תקין, אך אין כאן עבירה משמעתית או כל עבירה אחרת" ● פרקליטה של גילי לוקר: "מרשתי מעולם לא הטעתה את ועדת המכרזים"

ועדת הביקורת של מכון התקנים קיבלה דוח של המבקר הפנימי רו"ח מוטי בראלי, על נסיבות העסקתו של הכלכלן רו"ח ניצן שליט במכון התקנים בחמש השנים האחרונות. הדוח עוסק בהחלטות של ועדת המכרזים של המכון בשני אירועים שונים, האחד בשנת 2014 והשני בשנת 2017. עד כה דוח הביקורת לא פורסם ולא התקבלה החלטה על אופן הטיפול בממצאים המפורטים בו.

ניצן שליט, הנחשב למומחה בתחום השכר, הוא חבר בוועד המרכזי של לשכת רואי חשבון, וחבר בוועדת הביקורת ובוועדת חשבי השכר בלשכה. שליט מקורב ליו"ר לשכת רו"ח, יזהר קנה ממשרד רו"ח פאהן קנה, שהוא משרד רו"ח של מכון התקנים.

על פי דוח המבקר הפנימי של מכון התקנים, בפרשה זו קיבלה ועדת המכרזים מידע לא אמיתי, ופרוטוקול בכתב-יד שונה על ידי מנהלת אגף הכספים במכון, רו"ח גילי לוקר. כתוצאה מכך, אישרה ועדת המכרזים של המכון ב-6.2.17 פעם נוספת את העסקתו של ניצן שליט במכון ללא מכרז ובניגוד לנהלים. בעקבות ההחלטה קיבל שליט בגין בשנה זו 256 אלף שקל.

"ניתן להרחיב את היקף הפטור"

על פי דוח הביקורת, הבקשה הראשונה להעסקת שליט בפטור ממכרז, הוצגה לוועדת המכרזים של המכון ב-23.1.14 על ידי רו"ח לוקר. במסמכי הוועדה נעשו תיקונים בכתב-יד על ידי לוקר, לפיהם "רו"ח ניצן שליט הועסק בעבר על ידי רו"ח של המכון ועל ידי המכון והיינו מאוד מרוצים מתפקודו ומתוצאות עבודתו במכון. לניצן שליט יש ידע וניסיון רב וכן יש לו יחסי אמון עם המכון". על יסוד הבקשה של לוקר ומסמכי הבקשה, ועדת המכרזים מסרה לרו"ח, בפטור ממכרז, את העבודה על דוחות 2013.

המבקר הפנימי קובע, כי "ההתקשרות עם ניצן שליט אושרה לליווי מקצועי וניהול התהליך של הדוחות הכספיים לשנת 2013, ולמטלה זו בלבד. עם סיום מטלה זו במהלך שנת 2014, לא היה לספק אישור פטור ממכרז".

בבדיקה שערך המבקר הפנימי בראלי, נמצא כי התשלום לשליט בגין 2013 היה גבוה מהמותר במסגרת פטור ממכרז. התברר גם, כי למרות שההחלטה חלה על שנה אחת בלבד, אגף הכספים במכון התקנים המשיך להעסיק את שליט עד שנת 2017, אם כי בסכומים שאינם מחייבים הליך של פטור ממכרז.

הפעם השנייה בה התבקש עבור שליט פטור ממכרז היה כאמור בתחילת 2017, בהקשר לחישובי פרישת עובדים במסגרת הרפורמה במכון. מנהלת אגף הכספים גילי לוקר, ביקשה לתת את העבודה לשליט בפטור ממכרז. היא הסבירה ששליט כבר ביצע עבודות בעניין זה, וכשעלו שאלות על ענין הפטור ממכרז הודיעה לוקר: "יש לספק פטור משנת 2013 לליווי סגירת הדוחות הכספיים של המכון, ובמקרה זה מדובר בהרחבה של העסקתו.. מכיוון שהיקף העבודה יגדל, ניתן להרחיב את היקף הפטור אשר תקף עד סוף 2018. החוזה עם הספק יתעדכן כל שנה בהתאם לנפח העבודה".

"פעולה לא תקינה"

חברי ועדת המכרזים קיבלו את דבריה של לוקר כאמת. היועץ המשפטי של המכון עו"ד מוטי שיף אמר למבקר הפנימי, כי "חברי הוועדה האמינו והסתמכו על דבריה של גילי". המבקר קובע: "על סמך הבקשה של מנהלת אגף הכספים, הוועדה החליטה להרחיב את היקף הפטור הקיים וקובעת כי לא נדרש פטור נוסף".

המבקר הפנימי העיר לחברי ועדת המכרזים, כי היה עליהם לשים לב לתיקונים בכתב-יד מהפרוטוקול הקודם, המהווים "פעולה לא תקינה", וכי "ראוי היה כי חברי הוועדה היו דורשים ממנהלת אגף כספים לבסס את דבריה ולהציג בפני הוועדה תיעוד של פרוטוקול קודם של הוועדה, שבו אושרה ההתקשרות עם הספק בפטור ממכרז, כתנאי לאישור הרחבתו של אותו פטור וקביעה כי לא נדרש פטור חדש".

ואלה משפטי המפתח בדוח המבקר על הפרשה: "המידע שמסרה גילי לוקר לוועדה ב-6.2.17, כי ניצן שליט מועסק כיום בפטור תקף משנת 2013 אינו נכון, וממילא גם החלטת ועדת המכרזים, הקובעת כי ניתן להרחיב את היקף הפטור הקיים וכי לא נדרש פטור חדש, אינה נכונה.

"לאור האמור לעיל, העסקת רו"ח ניצן שליט מתחילת שנת 2017 ועד 3.12.2017, בהיקף התקשרות שמסתכם לסך של 256,693 שקל כולל מע"מ, נעשתה מבלי שלהתקשרות עם הספק אושר פטור ממכרז, כנדרש".

עוד נכתב כי "יש להביא את הנושא לדיון מחדש ובחינה משפטית בוועדת המכרזים".

לפי המבקר, לוקר ביקשה בתחילה מהוועדה פטור ממכרז ורק אחר כך חזרה בה וטענה שקיים פטור מ-2013, ולדבריה הוצגו בפני המבקר עובדות שקריות באשר לדברים שנאמרו בישיבת הוועדה. לטענתה, נעשה שימוש בהליך הביקורת כדי לנגח אותה, "תוך הפרחת שקרים על גבי שקרים לצורך הטעיית המבקר". לדבריה, הביקורת צריכה להיות מופנית לחברי הוועדה שאישרו את הפטור, ובין השאר טענה, שהיועץ המשפטי של המכון היה צריך לבדוק את הפטור ואת האפשרות המשפטית להאריכו/להרחיבו.

המבקר ציין בדוח, כי ביקש לקבל מענה לשאלה: "מדוע ביקשה לוקר את אישור הוועדה לפטור ממכרז תחילה, ואז חזרה בה וטענה כי קיים כבר פטור משנת 2013, מה שהתברר בדיעבד כי אינו נכון, שכן הפטור שניתן על ידי הוועדה ב-23.1.2014 יועד למטלה ספציפית - לצורך ליווי מקצועי וניהול תהליך סגירת הדוחות הכספיים לשנת 2023.

"המכון ישפר את הנהלים"

בשני דוחות אחרונים של מבקר המדינה הוצגו ליקויים בתפקוד שומרי הסף של מכון התקנים, כולל מנהלת הכספים לוקר. מבקר המדינה קיבל לפני שבועיים את הדוח הפנימי שממצאיו הובאו כאן.

ממכון התקנים נמסר בתגובה: "דוח ועדת הביקורת מעלה כי הליך ההתקשרות עם רו"ח ניצן שליט איננו תקין, אך אין כאן עבירה משמעתית או כל עבירה אחרת, כפי שמנסים לטפול. לצערנו, הטענות הללו מועלות על ידי גורם אינטרסנטי המכהן כמנהל בכיר במכון התקנים, אשר השתתף בוועדת המכרזים ואישר את הפטור, וכעת מנסה להתחמק מאחריות ופועל באופן שיטתי וללא ליאות לפגוע בפעילות המכון.

"מכון התקנים מכבד את ועדת הביקורת ומקיים משטר קפדני של יישום מסקנות ועדת הביקורת, וכך יקרה גם במקרה זה. בהתאם למסקנות הדוח, המכון ישפר את הנהלים שלו בטיפול בנושאים הנדונים בוועדת המכרזים. המכון ימשיך להתייעל וליישם את הרפורמה, ולהוביל תהליכי תקינה איכותיים ומיטביים".

עו"ד אלי הלפרן מסר בשמה של לוקר: "מרשתי מעולם לא הטעתה את ועדת המכרזים של המכון במקרה נשוא דוח הביקורת. מרשתי העלתה בפני ועדת המכרזים בקשה פשוטה שלפיה תיבחן אפשרות להתקשרות בפטור חדש ממכרז, באופן התואם את הוראות הדין וכפי שיאושר על ידי היועץ המשפטי של ועדת המכרזים. מרשתי מעולם לא ביקשה להאריך פטור קודם ובוודאי שהיא לא הגורם המוסמך להכריע בשאלה המשפטית אם ניתן או לא ניתן היה להאריך פטור שכזה, שכן הגורם הבלעדי שיכול ומוסמך להכריע בסוגיות אלה הינו היועץ המשפטי של ועדת המכרזים".

תגובתו של ניצן שליט לא התקבלה.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל