גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחברות יש חזון, ולמדינה? 5 מבכירי המשק על תכנון לטווח ארוך

ביקשנו מ-5 בכירים בשוק העסקי - ישי דוידי, גיל שויד, רוחה לוין, שלמה דוברת ומיכל עבאדי-בויאנג'ו - לענות על שאלות העוסקות בתכנון לטווח ארוך ● על דבר אחד כולם מסכימים: כל עוד יש חזון ברור - השינויים והטלטלות שבדרך יהיה פשוטים יותר לחצייה ● ישראל 2048, פרויקט מיוחד

גיל שוויד / צילום: שלומי יוסף
גיל שוויד / צילום: שלומי יוסף

השאלות שהוצגו:

1. כמה רחוק חברות עסקיות יכולות וצריכות לתכנן?

2. האם חברות עסקיות יכולות לתכנן לטווח ארוך בעולם של רגולציה משתנה?

3. אם ישראל צריכה להתמקד בתחום אחד כדי להבטיח חוזקה כלכלית-חברתית - מהו התחום?

לכל הכתבות בפרויקט ישראל 2048

רוחה לוין, לשעבר מנכ"ל גזית גלוב | "חינוך למדעים ופיתוח תשתיות לאומיות"

רוחה לוין / צילום: עמית שעל

1. "ודאי שכן. הן חייבות לתכנן לטווח ארוך. חברת נדל"ן מסחרי ששואפת להכפיל את היקף הנכסים שלה בתוך עשור, חייבת תוכנית שכוללת היבטים פיננסיים, פיתוח עסקי ועוד. האם התוכנית הזו תהווה בסיס לשינויים? כן, אבל לחברה צריך להיות בסיס עסקי שהיא יכולה להתפתח על פיו".

2. "חברות עסקיות צריכות לתכנן לשנה הקרובה, לחמש השנים הקרובות ולעשור הקרוב. כמובן שהתוכניות ארוכות הטווח צריכות להיות נתונות לשינויים, בשל שינויים בשוק, במצב הגיאופוליטי, שינויים ברגולציה, שינויים במפת התחרות ועוד. חשוב שחברות יכירו בשינויים בשוק ויוכלו להתאים את עצמן במהירות".

3. "קשה לי להחליט מה יותר חשוב מבין שני התחומים הללו: חינוך למדעים מהגיל הרך או פיתוח תשתיות לאומיות".

ישי דוידי, מנכ"ל ומייסד קרן פימי | "להתמקד בפרמטרים הניתנים לשליטתנו"

ישי צוידי / צילום: יונתן בלום

1. "בהתייחס לאופק התכנון של חברות, אנו פועלים בשלושה רבדים של תכנון: תוכנית רב שנתית, תכנית אסטרטגית ותכנית מיקרו-אופרטיבית ממוקדת. תוכנית רב שנתית - נבנית לטווח זמן של 5 עד 7 שנים.

"תכנון של למעלה משבע שנים הוא בחזקת 'מעבר להרי החושך'; תוכנית אסטרטגית - תבטא את יעדיה ומהלכיה האסטרטגיים של החברה בשלוש עד חמש השנים הבאות. טווח זמן כזה מאפשר הן ניהול תהליכים ארוכי טווח המיישמים את אסטרטגיית החברה בהקשר של צמיחה ותחרות בסביבה משתנה והן קביעת פרמטרים ברורים שלאורם תפעל החברה בסביבה זו; תוכנית אופרטיבית - תוכנית עבודה ממוקדת ומפורטת לשנה הקרובה, מאפשרת לדרגי הניהול בתחומים השונים לבצע ולבחון את העמידה שלהם בתוכנית, גם במהלך השנה".

2. "חברות עסקיות יכולות וחייבות לתכנן מדיניות לטווח ארוך, על אף השינויים התכופים בעולם. שינויים רגולטורים תכופים הם רק דוגמה אחת לסביבה מקרו-כלכלית דינמית אשר הופכת את מלאכת התכנון בחברות למשימה מאתגרת. מחקרים רבים מצביעים על כך שקצב השינויים ועצמתם בעולם הולכים וגוברים. לפי תפיסתנו, הדרך הנכונה לתכנון לטווח ארוך בסביבה עתירת טלטלות זו היא להתמקד בפרמטרים הקריטיים להצלחת החברה, ובעיקר בפרמטרים אשר נמצאים בשליטתנו. לדוגמה: כוח אדם איכותי, השקעה בטכנולוגיה ובמחקר ופיתוח ומינוף נמוך".

3. "מדינת ישראל חייבת לשים את צמצום הפערים החברתיים כיעד ראשון במעלה. צמצום זה, על כל נגזרותיו, ייצור חברה חזקה, מאוזנת וצומחת ויאפשר למדינת ישראל להגיע להישגים משמעותיים הרבה יותר. בכדי להגיע ליעד זה יש להשקיע בחינוך ובעיקר בתחומי יסוד כגון מתמטיקה, אנגלית, מדעים, הבנת הנקרא וחינוך טכנולוגי. השקעות גדולות במיוחד צריכות להיות מבוצעות באוכלוסיות הדורשות חיזוק בתחומים אלה. אנחנו בפימי גאים מאוד במנהלים ובעובדים (כ-27 אלף עובדים), בהתקדמות שלהם, ביכולת שלהם להתחרות ולהיות בלא מעט מקרים חוד החנית של התעשייה והכלכלה בעולם".

גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט | "יש לנו ניסיון של 70 שנה כדי לדעת מה עובד"

גיל שוויד / צלם: איל יצהר

1. "כל ארגון צריך לחשוב קדימה, להגדיר יעדים ברורים ומדדי הצלחה ולנסות לעצב את העתיד של עצמו במקום להיות מושפע אך ורק מפרמטרים חיצוניים. חשוב מאד להחזיק בחזון ברור, ובמקביל לזכור שאין לנו באמת יכולת לשלוט מתי החזון עצמו יתממש.

"התכנון העתידי חייב להביא בחשבון שלא את הכול אפשר לצפות מראש, וארגון בריא צריך לשמר לעצמו את הגמישות להתמודד גם עם דברים בלתי צפויים. כך שבסופו של דבר, ארגון חייב להיות בעל חזון מוגדר, לנתב את הדרך שלו קדימה ולתכנן אותה, תוך שהוא מאפשר מרחב תמרון גם להתמודדות עם דברים שלא בשליטתו".

2. "רגולציה היא פקטור אחד מבין שורה של פקטורים שמשפיעים על עתיד החברה. חברות צריכות לבחור לעצמן כיוון וחזון ברורים ולכוון את עצמן, בכל שנה, בהתאם לנסיבות הקיימות בשטח וליכולות הארגוניות. חלק מהתכנון העתידי צריך לצפות גם את מגמות הרגולציה ואת התרחישים שעשויים להתלוות אליה, אולם לא נכון יהיה לקבוע שבשל שינויים רגולטוריים ארגונים וחברות יכולים להרשות לעצמם שלא לתכנן קדימה".

3. "אני מאמין שקיים כוח בלתי מבוטל בגיוון בעוגנים הכלכליים והחברתיים של ישראל, והעובדה שהכלכלה שלנו לא מבוססת על תחום אחד היא בפירוש לטובתה. יש לנו ניסיון של 70 שנים, מהן אנו יכולים ללמוד כמדינה אילו השקעות הניבו את התוצאות הרצויות ומהם התחומים בהם אסור לנו להישאר מאחור. בעיני, החינוך והתשתיות הנלוות אליו תמיד יהיו תחומים שמחייבים השקעה והתגייסות, שכן כשמדובר בחינוך מדובר בדורות הבאים שלנו. כל השאר ימדד ויקבע על ידי המציאות בשטח והשוק החופשי.

שלמה דוברת, ממייסדי קרן ויולה | "חברות שיתכננו שנה או רבעון קדימה ייכנסו למשבר" 

שלמה דברת / צלם: איל יצהר

1. "בבסיס של חברות עסקיות מצטיינות עומדת חשיבה ארוכת טווח. חברות המתמקדות ביעדים קצרי טווח כמו הרבעון הקרוב או השנה הקרובה, במוקדם או במאוחר יתקלו בשנוי שוק או טכנולוגיה ויכנסו למשבר. הבסיס לחשיבה ארוכת טווח הוא חזון ברור המתווה את סוג החברה אליה שואפים, שוק היעד שלה ובעיקר הערך המוסף הייחודי שלה.

"חזון ברור ומעורר השראה מהווה את כוכב הצפון של כל חברה עסקית מוצלחת. הוא משמש את הבסיס להחלטות עסקיות, להתוויית אסטרטגיה ולבניית תחושת מטרה ברורה בקרב הנהלת החברה ועובדיה. חזון מנוסח היטב אינו זקוק לשינויים והתאמות תכופים ומחזיק מעמד שנים רבות. בהינתן חזון על החברה לגבש אסטרטגיה למימושו. חברות צריכות לבחון הנחות ולעדכן את האסטרטגיה מעת לעת לאור שינויים בסביבה חיצונית או התקדמות החברה".

2. "בהינתן אסטרטגיה ברורה, חברות עסקיות מצטיינות מכינות תוכנית עסקית ל 3-5 שנים ובה מוגדרים יעדים עסקיים ופיננסים, תכניות מוצרים ושווקי יעד, משאבים וצרכי הון. תוכנית עסקית יכולה וצריכה להתעדכן מידי שנה ועל החברה לגזור תוכנית שנתית מפורטת ותקציב שנתי רק לאחר שעדכנה את התוכנית ארוכת הטווח".

3. "האסטרטגיה הכלכלית החברתית של מדינת ישראל צריכה לשמר את המובילות העולמית של תעשיית ההייטק, אבל להתמקד גם במימוש יכולות החדשנות בענפי התעשייה המסורתית והשירותים. האסטרטגיה של מדינת ישראל צריכה לשאוף למימוש פוטנציאל ההון האנושי על ידי מערכות חינוך, השכלה והכשרה מקצועית מובילות בעולם ויצירת ניידות חברתית אמיתית על ידי פתיחת חסמים מגדריים, מגזריים וגאוגרפים.

"בכל התחומים המרכזיים, על משרדי הממשלה לעבוד עם תכנית עבודה מפורטות ל-3-5 שנים ולגזור את התקציב השנתי מהחזון, האסטרטגיה ותכנית העבודה הרב שנתית. תהליכים כאלו מומשו באופן חלקי בשנים האחרונות, בתחומים כמו תעסוקה וחינוך, וכמי שהיה שותף לחלקם - אני יכול להעיד שגם בסביבה פוליטית סוערת ולא יציבה ניתן לעשות שינויים גדולים ובעלי חשיבות אסטרטגית. מה שנדרש הוא חזון ברור ומנהיגות מחויבת".

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, יו"ר פסגות | שאלות ותשובות

מיכל עבאדי בויאנגו / צילום רמי זרנגר

האם בכלל אפשר לגבש תוכנית לעתיד של מדינה כמו ישראל? ואם כן מאיפה אפשר צריך להתחיל ומי אמור להוביל את זה?

"כל מדינה צריכה לבצע תכנון ארוך טווח שמביא בחשבון גם את הצורך להשאיר מקום לשינויים בלתי צפויים בסביבה העולמית, לאירועים לא צפויים מבחינה ביטחונית ועוד. ממשלת ישראל צריכה וחייבת לגבש תוכנית אסטרטגית. זו המחויבות שלה כלפי האזרחים. אני מאמינה שאת בניית האסטרטגיה הלאומית צריך להוביל גוף במשרד ראש הממשלה, בהובלתו של מנכ"ל משרד ראש הממשלה.

"גוף זה צריך לכלול את מיטב אנשי המקצוע ממשרדי הממשלה, ממערכי התכנון הלאומיים, נציגי המגזר העסקי והגופים המממנים ומיטב המוחות מהאקדמיה. גוף זה צריך להיות מופרד מהניהול השוטף של המדיניות הממשלתית ולכן חייב להיות בלתי תלוי לחלוטין במשרדי הממשלה האחרים לרבות בהיבט התקציבי.

"אני בטוחה שרק גוף ברמת עצמאות כזו (כמו של מבקר המדינה ושל בנק ישראל) יכול להיות מנותק מהשפעות פוליטיות, לראות תמונה כוללת ולהביא לתכנון עתידי אמיתי.

"גוף התכנון הלאומי צריך למפות את כל תחומי החיים המשמעותיים לאזרחים ובהם - בריאות, חינוך, ביטחון, תשתיות ושירותים חברתיים ולקבוע "בנק פרויקטים לאומיים" נדרשים וחלופיים לכל תחום. בנק הפרויקטים יכלול גם את תמחור הפרויקטים וגם את בחירת סוכנות הביצוע לפרויקט (חברות ממשלתיות, תקציבים ממשלתיים או BOT). ממשלה נבחרת, עדיף בתחילת הכהונה שלה, תוכל לבחור ממלאי הפרויקטים האמורים, בהתאם למדיניות שלה".

האם המדינה כולה לתכנן לטווח ארוך, כשאנו רואים שאפילו תקציב המדינה משתנה כל הזמן?

"היום קיים פער משמעותי בין התקציב המקורי לבין הביצוע בפועל. הפער מתבטא באלפי שינויים תקציביים שנעשים לאורך השנה. כלומר, בישראל יש בעיה אמיתית בתכנון הממשלתי לטווח הקצר.

"למרות בעיה זו אני סבורה ומאמינה שחייבים לתכנן לטווח ארוך ולכן רק גוף עצמאי בלתי תלוי, שפועל במקביל לפעילות השוטפת הממשלתית, עם סמכויות עצמאיות ותקציב עצמאי - יכול לייצר חלופות אמיתיות שיועלו בפני הממשלה שתכריע לגבי סדרי העדיפויות".

האם ועד כמה חברות עסקיות יכולות לתכנן קדימה במציאות של רגולציה משתנה וכשלמדינה אין תוכניות-על?

"הממשלה משפיעה על הסקטור העסקי בכל פעולה שהיא מבצעת. כאשר יש פערים בעבודת הממשלה לטווח ארוך הם בהכרח משפיעים על פעילות הסקטור העסקי. במצב כזה של חוסר ודאות לחברות הגדולות, המבוססות ובעלות היכולת לרכז כוח מול הרגולטור, קל יותר לתכנן את פעילותן לטווח ארוך ואילו החברות הקטנות, שתלויות גם הן בפעילות הממשלה, כמובן נפגעות יותר. לאור זאת, קיים הכרח ביציבות רגולטורית של הממשלה".

איך המדינה יכולה לשלב את המגזר העסקי בתכנון - ובביצוע - ארוך הטווח?

"למגזר העסקי בישראל יש מקום של כבוד בפיתוח המשק, בצמיחת המשק ובוודאי בכל הקשור לפיתוח תשתיות לאומיות. בתקופת כהונתי כחשבת כללית, שולב המגזר העסקי במימון ובפיתוח פרויקטי תשתית לאומיים, דוגמת פרויקט הרכבת הקלה, עיר הבה"דים, מתקני האנרגיה באשלים ועוד. בגוף התכנון המרכזי אני מאמינה שקיים הכרח לשלב את הסקטור העסקי, גם את גופי הביצוע וגם את הגורמים המממנים (המערכת הבנקאית והמערכת המוסדית).

"האם לא היה כדאי שהמדינה תנצל את תקופת הריבית האפסית לטובת הגדלת הגירעון והקמת מיזמי תשתיות לטווח הארוך? האם אפשר לוותר או להפחית קצת במשקל החשיבות שניתנת ליחס חוב/תוצר ולהגדיל השקעות?

"לפני שמעלים את החוב, שהוא הירושה שאנו משאירים לדורות הבאים, אני סבורה שממשלת ישראל צריכה להגביר את היעילות והאפקטיביות בניהול תקציב המדינה. להערכתי, יש מקומות רבים שמהם ניתן למצוא מקורות להגדלת ההשקעה בתשתיות לפני שהולכים לדרך הקלה של הגדלת הגירעון. בנוסף, אני סבורה שיש בעיה אמיתית בחברות התשתית הממשלתיות שמבצעות את רוב הפרויקטים.

"ולכן לפני שמגדילים את ההוצאה צריך לטפל בממשל התאגידי ובדרכי ההתנהלות של חברות אלה. אני לא מאמינה בהגדלה מסיבית של ההוצאה הממשלתית ללא בדיקה והבנה שגופי הביצוע או הפרטיים יכולים לתת את התוצאה המתבקשת".

עוד כתבות

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

שיטת ההימורים והסיכויים: מאחורי הקפיצה של עדן גולן לצמרת הטבלה

הנציגה הישראלית עדן גולן קפצה למקום השני בטבלאות ההימורים, לאחר הביצוע שלה בחצי הגמר ● מקביעת היחסים ועד להיסטוריה, כל הפרטים על השיטה ● וגם: מי המדינה שמובילה? ● שאלות ותשובות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים