גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נסוגים לאחור: המשטרה תשחרר 20 מ' ש' שחולטו לרוית ברניב

המשטרה ויו"ר שיכון ובינוי לשעבר הגיעו להסכמה על היקף הרכוש שנתפס וישוחרר בחזרה לידיה, ובכלל זה מרבית הכספים וחשבונות הבנק שנתפסו ע"י המשטרה במסגרת חקירת השוחד לכאורה בשיכון ובינוי

רוית ברניב / צילום: אביב חופי
רוית ברניב / צילום: אביב חופי

המשטרה תשחרר כ-20 מיליון שקל שנתפסו ליו"ר שיכון ובינוי לשעבר, רוית ברניב, במסגרת חקירתה בגין חשד למתן שוחד במסגרת פרשת השוחד לכאורה של שיכון ובינוי באפריקה - כך הודיעו היום (ב') המשטרה ובאת-כוחה של ברניב, עו"ד מיכל רוזן-עוזר, לבית המשפט, לאחר שהגיעו להסכמות על היקף הרכוש של ברניב שישוחרר לידה.

מדובר בנסיגה של המשטרה מעמדה קודמת שהגישה לבית המשפט, ואשר במסגרתה הציעה לשחרר רק 8.6 מיליון שקל לידי ברניב, ולא את כלל ניירות הערך וחשבונות הבנק שנתפסו.

על-פי ההסכמות, כל חשבונות הבנק של ברניב ישוחררו מתפיסה, למעט סך של מיליון שקל שיועברו לקרן החילוט של המדינה, לצורך חילוט עתידי במקרה שברניב תועמד לדין ותורשע. בנוסף, יישאר תפוס כל הנדל"ן שבבעלות ברניב ונתפס באמצעות רישום. זאת, מלבד נכס בגבעתיים שבו לברניב יש חלק קטן בלבד (כשמינית מהנכס רשום על-שמה). בנוסף, ייוותרו תפוסים קרנות על שמה של ברניב. רכבה של ברניב מסוג קרייזלר, שנתפס באמצעות רישום, ישוחרר מתפיסה.

על-פי הודעת המשטרה וברניב, הסכמות אלה תקפות למשך 180 יום.

מדובר בשחרור חלק משמעותי מהתפיסה שבוצעה - המיליונים הרבים במזומן ובניירות ערך. ההסכמות שהושגו מבטאות גם נסיגה מעמדת המדינה שהוגשה לבית המשפט בשבוע שעבר, לפיה יש להשאיר נתח מרכזי מהכספים בידי המדינה ולהחזיר לברניב נתח קטן בלבד. הוסכם להשאיר כ"תפוסים" את הנכסים שהתפיסה שלהם רישומית בלבד ולשחרר את כל המזומן שבבעלות ברניב, והיא יכולה לעשות בכספים אלה ככל העולה על רוחה.

ההודעה הוגשה לבית המשפט לאחר שבשבוע שעבר שלח בית המשפט שלח את המשטרה ויו"ר שיכון ובינוי לשעבר "להידבר" ולנסות להגיע להסכמה על היקף הרכוש של ברניב שנתפס על-ידי המשטרה וישוחרר בחזרה לידיה. ההחלטה ניתנה לאחר שהמשטרה הגישה את תגובתה לבקשתה של ברניב לשחרר רכוש וכספים שתפסה המשטרה במסגרת החקירה נגדה, בהיקף של מעל 20 מיליון שקל, וכן וילה בצפון תל-אביב; נכסים בגבעתיים; קרקע בעמק חפר; רכב מסוג קרייזלר מודל 2015; חשבונות בנק וחשבונות פיננסים אחרים.

לטענת ברניב, תפיסת הרכוש שלה נעשתה באופן לא חוקתי, כ-3 שבועות לאחר חקירתה במסגרת פרשת שיכון ובינוי, ללא כל הצדקה, באופן לא מידתי ולאחר שבית המשפט הביע את עמדתו בנוגע לחולשת הראיות לביסוס החשדות כנגדה.

בתגובה שהגישה המשטרה, היא דחתה את כל טענותיה של ברניב. "התשתית הראייתית כנגד המבקשת (ברניב, א' ל"ו) מבססת אפשרות ממשית לקיומן של עבירות שונות ובין היתר גם עבירות מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בהיקפים עצומים, במשך שנים", נכתב בתגובה המדינה, וכן נטען כי "מכיוון שהתועלת שהפיקה המבקשת וחברת שיכון ובינוי מן השוחד, על-פי החשד, עומדת על היקפים עצומים, הרי רכוש בהיקף זה הוא בר-תפיסה לצורך הבטחת החילוט על-פי החוק".

בתגובה מפורט היקף הרכוש שנתפס לברניב, ובין היתר חשבון בבנק פועלים המשותף לברניב ולאביה, ובו סך של כ-4.19 מיליון שקל, מהם כ-3.9 מיליון שקל ניירות ערך סחירים; כספים בחשבון בבנק הפועלים סניף הדר יוסף בסך של כ-4.24 מיליון שקל, מהם כ-4 מיליון שקל ניירות ערך סחירים; חשבון בבנק פועלים סניף הדר יוסף בסך של כ-4.167 מיליון שקל, מהם כ-3.9 מיליון שקל ניירות ערך סחירים; חשבונות המתנהלים בבנק דיסקונט סניף 145 בסך של כ-620,000 שקל; חשבון בבנק לאומי סניף 626 בסך של כ-7 מיליון שקל, מהם כ-5.4 מיליון שקל ניירות ערך סחירים; חשבונות בבתי השקעות: קרנות בחברת מגדל, פניקס ועמיתים מבטחים וילין לפידות על-שם רוית ברניב בסך של כ-5.2 מיליון שקל.

כמו כן נתפסו נכסי נדל"ן, כאמור, ובהם שתי דירות, חלקה של ברניב רוית (כשמינית) בדירה נוספת, קרקע חקלאית על-שם ברניב רוית, שערכה לא ידוע ודירת המגורים, קוטג' דו-משפחתי על-שם רוית ברניב ואבי צבי. כן נתפס רכב מסוג קרייזלר, כאמור.

המדינה ציינה בתגובתה לבקשה לשחרור רכושה של ברניב כי "לאור ההתפתחות בחקירה, שטרם מוצתה בעניינה של החשודה, היא מתנגדת לשחרור גורף של הרכוש שנתפס". עם זאת, בתגובה צוין כי על-מנת לאפשר לברניב להמשיך ולנהל את חייה, מוצע הסדר בנוגע לשחרור חלק מנכסיה. על -פי ההסדר: סך של כ-8.6 מיליון שקל, שהם מחצית מניירות הערך התפוסים, יועברו לניהול יחידת החילוט באמצעות בית השקעות שנבחר במכרז האפוטרופוס הכללי; יתרת ה-8.6 מיליון שקל בניירות ערך תשוחרר מתפיסה.

עוד מוצע כי סך של 1.7 מיליון שקל, שהם כל הכספים התפוסים בחשבון הבנק על שם ברניב, וכן מחצית מהכספים התפוסים בחשבונות המשותפים לה ולצבי אבי, יועברו לחשבון קרן החילוט המנוהל על-ידי האפוטרופוס הכללית; חשבונות הבנק ישוחררו לפעילות שוטפת; נכסי הנדל"ן יישארו תפוסים רישומית; החשבונות בבתי השקעות שנתפסו יישארו תפוסים רישומית; ישוחרר רכבה בכפוף למתן ערבויות; יופקד סכום ערבות (שייקבע על-ידי יחידת החילוט) בחשבון קרן החילוט לצורך הבטחת ירידת הערך של כלי הרכב; צו המניעה במשרד הרישוי יהיה תקף וברניב תתחייב שהרכב לא יימכר ולא יועבר לצד ג'; וכן יירשם שיעבוד לטובת יחידת החילוט באפוטרופוס הכללי בפוליסת ביטוח על-שם ברניב.

לאור הצעת ההסדר, בית המשפט קבע כי "מצופה מהצדדים להידבר ביניהם", ושלח אותם למשא-ומתן על היקף הרכוש שישוחרר; וכך אכן היה: בימים האחרונים ניהלו הצדדים משא-ומתן בנוגע להיקף הרכוש שישוחרר, ובסופו הגיעו הצדדים להסכמות שהוגשו היום לבית המשפט.

הרקע לתפיסת רכושה של ברניב היה החקירה שמנהלת המשטרה בחשד למתן שוחד על-ידי גורמים בשיכון ובינוי לעובדי ציבור זרים באפריקה בתמורה לקידום פרויקטים. ברניב כיהנה כיו"ר דירקטוריון שיכון ובינוי בע"מ וחברה בדירקטוריון חברות בקבוצת שיכון ובינוי בין השנים 2007-2012. בין היתר היא כיהנה כדירקטורית בחברת שיכון ובינוי SBI תשתיות בע"מ (המוחזקת ב-100% על-ידי שיכון ובינוי בע"מ), אשר אחראית על כל הפעילות הבינלאומית של חברת שיכון ובינוי בע"מ.

ברניב חשודה בביצוע עבירות פליליות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, עבירות מנהלים בתאגיד (לרבות הפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד), עבירות על חוק ניירות ערך, עבירות מס, קשירת קשר ועבירות הלבנת הון. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון