גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרפואה המותאמת אישית מתקרבת לפריצת דרך משמעותית"

פרופ' דיוויד סידרנסקי, חוקר סרטן נודע בארה"ב ומנהל קרן השקעות הביומד בישראל (IBF), מסביר בראיון ל"גלובס" מדוע רק עכשיו הרפואה המותאמת אישית עומדת להצדיק את ההייפ שהיה סביבה לפני עשור

פרופסור דיוויד  סידרנסקי  / צילום: יונת בלום
פרופסור דיוויד סידרנסקי / צילום: יונת בלום

פרופ' דיוויד סידרנסקי, מהאונקולוגים הידועים בארה"ב, חוקר כיצד ניתן להגיע לגילוי מוקדם של סרטן, אבל הוא לא מסתפק במחקר בלבד. כמה חברות הוקמו על בסיס הגילויים שלו, הוא מעורב בפעילות של אחרות, וכראש קרן הביוטק הישראלית (IBF) הוא פועל לקידום תעשיית ביוטק מקומית שתיצור מקומות עבודה ותמנע בריחת מוחות לחו"ל.

"הישראלים, אם הם מקבלים את העצה עם כסף, אז הם באמת מקשיבים לה", צוחק סידרנסקי. ובנימה רצינית יותר, הוא אומר בראיון ל"גלובס": "שלושה דברים הם הכרחיים לחברת ביוטק ואין אפשרות להתקדם בלעדיהם - כסף, טכנולוגיה וצוות. אם אחד מהם לא עובד כמתוכנן, אפשר להפסיד על זה את החברה. השותפים בקרן מעורבים בפעילות של החברות שבפורטפוליו שלנו, בין שכדירקטורים ובין שבתפקידי הנהלה".

השותפים בקרן הם סידרנסקי; ד"ר יובל קבילי, דוקטור לביולוגיה מולקולרית, משקיע ואיש פיתוח עסקים מוכר בתעשיית הביומד; ועידו צעירי, שהגיע מתחום ההשקעות בארה"ב. יותר מ-20 בכירים בתעשיית הפארמה העולמית, בראשות יו"ר טבע סול ברר, מגבים את הקרן כיועצים ומשתלבים בדירקטוריונים ובוועדות המייעצות של החברות.

למעשה, כך התחילה הקרן - כמעין מועדון חברים בהובלת ברר, שנהג לכנס יהודים וחובבי ישראל בין חבריו הבכירים בתעשיית הפארמה כדי שיחשבו יחד כיצד אפשר לעזור לתעשייה המקומית. מעת לעת, הייתה מוזמנת חברה ישראלית להציג בפני הקבוצה, או שחבריה היו יוצאים לרואד שואו בין חברות. לפעמים אחד הבכירים היה מצטרף לחברה כחבר בוועדה המייעצת או כדירקטור. אלא שעם הזמן, הקבוצה הרגישה שזה לא מספיק וחשבה שיהיה אפקטיבי יותר להקים קרן שתשקיע בחברות הישראליות. כך קמה הקרן ב-2015, והיום עומד בראשה האונקולוג האמריקאי-ישראלי. "לחברות בישראל אין עדיין הידע ואפילו לא הידע הקולקטיבי בתעשייה כולה, המספיק כדי להצמיח חברות ביוטק ופארמה מצליחות", הוא אומר, "לכן הוקמה IBF".

"אנחנו רוצים לרכוש מוצרים נוספים"

אחת החברות המובילות בפורטפוליו של הקרן היא איילה פארמה, שלאחרונה גייסה 17 מיליון דולר לטובת ניסויים שלב II במוצר בתחום הסרטן, שרכשה מחברת בריסטול מיירס סקוויב (BMS). סידרנסקי מגלה שאיילה פארמה עשויה לצאת להנפקה בעוד שנה, אם השוק יתאים לכך. "לו הייתה החברה רוצה לקדם רק את המוצר הראשון שלנו, היינו יכולים לעשות זאת בכסף של הקרנות. אולם אנחנו רוצים לקדם כמה מוצרים במקביל. אני מקווה שנגייס 30-50 מיליון דולר".

סידרנסקי מונה לאחרונה ליו"ר איילה פארמה, המנוהלת על ידי ד"ר רוני ממלוק, לשעבר מנכ"ל חברת כיאזמה. "השגנו לחברה הזאת נכס מאוד מתקדם, ודרושים ניסויים לא גדולים כדי לקבל אישור", הוא אומר. "התרופה הזאת הגיעה לידינו משום שיש לנו צוות ש-BMS מעריכים שיכול להביא את המוצר לשוק. המטרה שלנו היא לרכוש מוצרים נוספים, ולהקים חברה משמעותית בתחום הסרטן". לדברי סידרנסקי, החברה הזאת היא דוגמה מצוינת לחברה שבה המעורבות של IBF אפשרה גיוס של צוות משמעותי.

איך אתם בוחרים את החברות שהן אתם משקיעים?

"אנחנו מחפשים חברות עם הוואו של המדע אבל חשוב לנו מאוד גם לראות איך המדע הופך למוצר. המדע הוא הכרחי למוצר ביוטק טוב, והוא גם יפה, אין מה לומר, אבל אנחנו מאוד ממוקדים באופן קידום המוצר, בבניית חברות ומקומות עבודה, גם לאנשים שהיום נאלצים לעזוב לחו"ל".

בכוונת הקרן להשקיע בשתי חברות נוספות, ואם ההנפקה של איילה פארמה תצא לפועל והיא תהיה ממומנת היטב, תהיה מחשבה על קרן נוספת. הראשונה הייתה בהיקף של 70 מיליון דולר, הבאה תהיה כנראה בהיקף גדול יותר.

סידרנסקי צפוי להיות אחד הדוברים המרכזיים בתחום האונקולוגיה בכנס Mixii-Biomed 2018, שייערך בסוף מאי בתל-אביב. "המחקר שלי עוסק בזיהוי של סרטן מדגימה קטנה של הפרשות גוף - דם או שתן או צואה", הוא מספר. "אנחנו מזהים תאים שיש בהם שינוי, גנטי או אפיגנטי (שינויים המתרחשים בגן כתוצאה מהשפעת הסביבה ומונעים מחלק ממנו להתבטא), והמטרה היא לאתר תהליכים סרטניים בתחילת דרכם או אפילו תהליכים קדם-סרטניים. כמו כן, אנחנו רוצים להבין באמצעות המעקב אחר השינויים הללו את המנגנון של התפתחות המחלה, ולנסות לראות מתי גידול קדם-סרטני הופך להיות ממאיר, באילו תנאים. עצם הגילוי של מצבים קדם-סרטניים הוא חשוב, אבל יש כל כך הרבה מקרים כאלה, שאין טעם או יכולת לטפל בכולם".

חברת אקזקט סיינס, שפיתחה בדיקה לאיתור דנ"א סרטני בצואה ונחשבת מדויקת יותר מבדיקת הדם הסמוי בצואה הנפוצה ככלי לאבחון סרטן המעי הגס, הוקמה בין היתר על בסיס הגילויים של סידרנסקי. היא נסחרת היום לפי שווי של 4.6 מיליארד דולר. חברה פרטית נוספת, בשם MDX, לאבחון מוקדם של סרטן בביופסיה, פועלת גם היא בעזרת הטכנולוגיה של סידרנסקי.

"התחלנו את המחקר בתחום הזה ב-1994-1995, והגישה מאוד מוערכת מחקרית אבל אי-אפשר לומר עדיין שהיא תפסה ברמה המסחרית", אומר סידרנסקי. "אני מאמין שההתקדמויות האחרונות בתחום ריצוף הגנים יקדמו את התחום באופן משמעותי. כשהתחלנו, לא הייתה שום דרך לקבוע רצף גנטי מלא של תא. חקרנו דנ"א כמו במשל המערה של אפלטון - מנסים לראות דבר באמצעות ההיטלים וההשתקפויות שלו. היום, כשאפשר לגלות את רצף הדנ"א של כל תא במחיר סביר ובמהירות, אנחנו מאמינים שהתחום ינסוק".

"העכבר הוא רק צלחת פטרי"

סידרנסקי ייסד גם את חברת צ'מפיון אונקולוג'י, המקדמת טיפול מותאים אישית ונסחרת לפי שווי של 41 מיליון דולר בנאסד"ק. הרעיון העומד בבסיס החברה מעניין: אם ניקח עכברים ונשתיל בכל אחד מהם חתיכה מהגידול של החולה, ואז ניתן להם תרופות רלוונטיות, נוכל לראות איזו תרופה הורגת את הגידול באופן היעיל ביותר. צ'מפיון מוכרת את השירות הזה גם לחברות תרופות הבוחנות את היעילות של התרופות שלהן כחלק מתהליך הפיתוח, וגם כשירות ליחידים חולי סרטן שמוכנים להשקיע כמה עשרות אלפי דולרים כדי לאתר במהירות האפשרית את התרופה המתאימה להם ביותר, ללא ניסיונות שווא כואבים, מיותרים ויקרים.

הבעיה בגישה הזאת היא שהעכבר אולי נושא את הגידול של החולה, אך הוא איננו החולה. הוא נותן רק חצי מהפתרון לרפואה מותאמת אישית, ולכן מתאים רק לברירה בין התרופות הקלאסיות לסרטן, התרופות הכימותרפיות והתרופות מבוססות הנוגדנים. "התרופות החדשות ביותר לסרטן", אומר סידרנסקי, "בכלל לא פועלות ישירות על הגידול אלא דרך מערכת החיסון. לעכברים שמושתלים בהם שתלי-אדם מסוגים שונים, כמו העכברים שלנו, בכלל אין מערכת חיסון, כי הם תוכננו להיות 'עירומים' מפעילות חיסונית כדי לקלוט את הסרטן בצורה הנקייה ביותר". סידרנסקי מעריך כי החברה מנבאת היום את התרופה הנכונה בכ-85%, אך שיעור זה יירד ככל שייכנסו לשוק יותר תרופות המבוססות על המערכת החיסונית. צ'מפיון נערכת כעת לפתח עכברים שניתן להשתיל בהם גם את הגידול של החולה וגם את מערכת החיסון שלו. "העכבר המסכן הוא רק צלחת פטרי", אומר סידרנסקי.

צ'מפיון היא חברה אמריקאית שפעלה במשך זמן קצר גם מרעננה, אך סגרה את פעילותה שם. . סידרנסקי סבור שהעתיד האמיתי שלה הוא בשירות לחברות תרופות, וכי על בסיס פעילות זו היא צפויה בסופו של דבר להירכש.

באופן כללי, הרפואה המותאמת אישית לא התפתחה כפי שהעריכו שהיא תתפתח בשיא ההייפ שלה, לפני כעשור.

"הרפואה המותאמת אישית התפתחה תחילה מתחום הסרטן, וזה הגיוני. בתחום הזה תופעות הלוואי רבות ומספר החולים שמגיבים היטב לכל תרופה הוא נמוך, אבל אצל מעטים התגובה יכולה להיות פתאום טובה מאוד. עם זאת, זה קורה ויקרה גם בתחומים האחרים. למשל בטיפולים בהתקפי לב כבר מכניסים שיקולים כמו רמת האנזימים ומצב הגוף, מאפייני הגנטיקה של המטופל וקצב עיבוד התרופות מסוגים שונים".

איזה שיעור מהחולים יכול ליהנות היום מבדיקה כמו של חברת פאונדיישן 1, שממפה את הגנטיקה של הגידול ומתאימה לו תרופות?

סידרנסקי (צוחק): "זו שאלת השאלות. היום אולי 25%. לפעמים מאתרים בגידול המון מוטציות ייחודיות אבל לאף אחת מהן אין תרופה ייחודית מתאימה. לפעמים יש כל כך הרבה מוטציות בגידול, שגם אם תתאים תרופה לאחת מהן, היא לא בהכרח התרופה הכי טובה. רק במקרים ספורים, כמו סרטנים גינקולוגיים שמבטאים Her2, יש מוטציה יחידה שגורמת למחלה ותרופה קיימת שמתאימה לה. לכן חיונית הטכנולוגיה שלנו בעכברים. רק כך אפשר לראות איזה מהטיפולים הקיימים באמת עובד הכי טוב בפועל. רפואה מותאמת אישית עובדת רק אם יש לך בחירה בין חלופות.

"אני בהחלט רואה את עולם הביג דאטה נכנס לתחום כדי לקשר בין סל שלם של מוטציות להיצע רחב מאוד של תרופות. בדיקות כמו זו של פאונדיישן לריצוף הגנים של הגידול הן חשובות ביותר, אבל יותר כדי לפתח פתרונות נוספים ופחות כדי להתאים את הטיפולים שקיימים כבר עכשיו. אני מאמין שהתחום הזה נמצא לקראת פריצת דרך משמעותית ממש בקרוב, משום שהמידע הגנטי היום כל כך הרבה יותר זמין".

האימונותרפיה הביאה מהפכה לתחום הסרטן, אבל ברור שהיא לא סוף פסוק. מה לדעתך תהיה "האימונותרפיה הבאה"?

"האימונותרפי הייתה מהפכה חד-פעמית בחיי. לא ראיתי עוד תרופות שגידולים שונים מגיבים להם כך. כולנו חוששים מכך שעדיין לא קיים הדור הבא של האימונותרפיה, ומעט מתוסכלים כי בכל זאת רוב החולים עדיין זקוקים גם לכימותרפיה - לצד האימונותפריה או כשהיא מפסיקה לעבוד, בזמן שחשבנו שכימותרפיה תהיה בקרוב נחלת העבר.

"ייתכן שיהיו שיפורים בטיפולי האימונותרפיה, כמו טכנולוגיית ה-CAR-T המפיקה נוגדנים מדמו של החולה, וטכנולוגיית ה-TIL הפועלת באופן דומה. אולם, בשתי הגישות הללו מדובר במאמץ מאוד ממוקד בחולה יחיד ולא במוצר מדף. לא בטוח שמערכת הבריאות יכולה לעמוד בזה".

פרופ' דיוויד סידרנסקי

גיל: 57

השכלה: לימודי רפואה בביילור קולג', עם התמחות באונקולוגיה בג'ון הופקינס

תפקיד: שותף מנהל בקרן IBF, יו"ר חברת איילה פארמה, דירקטור בחברות הישראליות גלמד, אורג'נסיס ואפרנת וכן בחברות האמריקאיות אדווקסיס, תמיר ביו ואחרות; מנהל המחקר במרכז לסרטן הראש והצוואר באוניברסיטת ג'ון הופקינס

קריירה: חלוץ בפיתוח סמנים ביולוגיים לאבחון מוקדם של סרטן והתאמה אישית של טיפול. חתום על 500 מאמרים ופטנטים רבים בתחום אבחון הסרטן.חוקר היום את המנגנון שבאמצעותו עישון גורם סרטן

עוד משהו: מתגורר בישראל ובארה"ב

הפורטפוליו של IBF

איילה פארמה מבצעת ניסויים בתרופה לטיפול בסרטן שרכשה מחברת בריסטול מיירס סקוויב

Vidac Pharma מפתחת תרופה לסרטן העור ומחלות עור נוספות

Pharma 2b מפתחת תרופות חדשות על בסיס מולקולות קיימות

גמידה סל משתמשת בטכנולוגיות של הרביית תאי גזע לטיפול בסרטן ומחלות נוספות

ביונד ביולוג'יקס החברה, שהוקמה על ידי יוצאי חברת האימונותרפיה CCAM, מפתחת תרופות חדשות בתחום הזה

עוד כתבות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; טסלה נופלת ב-5% במסחר המוקדם בעקבות עימות מחודש בין טראמפ למאסק

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת