גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדת המדינה קיבלה 300 א' ש' תמורת עדותה נגד קירשנבאום

לבקשת "גלובס", צו איסור הפרסום על היותה של נלי דינוביצקי עדת מדינה הוסר היום ● לדינוביצקי ובן זוגה יוחסו בעבר מעשי נוכלות, לרבות זיוף מסמכים והתחמקות שיטתית מנושים ● השופט לפרקליטות: "צריך לעשות בדק-בית"

פאינה קירשנבאום / צלם: שלומי יוסף
פאינה קירשנבאום / צלם: שלומי יוסף

מבוכה לפרקליטות: העדה סיפרה שקיבלה דמי מחיה בנוסף לתשלום שסוכם במסגרת הסכם עדת המדינה, הפרקליטות לא הכירה את העניין, הדיון נפסק על-מנת להביא את המסמכים הרלוונטיים, והשופט נזף בפרקליטות.

נלי דינוביצקי - מי שהייתה חברתה של פאינה קירשנבאום ושותפתה לחברת יבוא סיגריות שהקימו ביחד ונעזרה בקשריה על-מנת לקבל פרויקטים לחברת ההפקות שבבעלותה - העידה היום כעדת מדינה במסגרת פרשת התביעה נגד פאינה קירשנבאום בתיק ישראל ביתנו.

לבקשת "גלובס", צו איסור הפרסום על היותה של דינוביצקי עדת מדינה הוסר היום על-ידי השופט ירון לוי, המנהל את ההליך בו נאשמת בין היתר סגנית השר לשעבר קירשנבאום. 

נלי דינוביצקי  / צילום: שלומי יוסף

דינוביצקי ובן זוגה, איגור ריז, היו מקורבים לקירשנבאום בשנים בהן מיוחסים לקירשנבאום האישומים בפרשת ישראל ביתנו, נחקרו כחשודים מרכזיים בפרשה, וכעת מעידה דינוביצקי כעדת מדינה בתיק.

במהלך שנת 2014, כאשר חקירת הפרשה הייתה בעיצומה, סוכם שתהפוך לעדת מדינה ותקבל חסינות בנוגע לחשדות שיוחסו לה בפרשה, בתמורה למתן עדות נגד קירשנבאום ודוד גודובסקי (מי שנחשב ליד ימינה של קירשנבאום וכבר הורשע על חלקו בפרשה במסגרת הסדר טיעון).

דינוביצקי, שהייתה שקועה באותה עת בחובות כבדים, והתנהלו נגדה מספר הליכים משפטיים בשל אותם חובות, דרשה מהמדינה באמצעות עורך דינה סכום-עתק של יותר ממיליון שקל עבור החתימה על הסכם עדת המדינה.

המדינה נענתה לחלק מדרישותיה והסכימה לשלם לה סכום של 180 אלף שקל בעד שיתוף-הפעולה, סכום שבאופן יוצא דופן יועבר לה רק לאחר שמנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה יאשר שהיא עמדה בכל תנאי ההסכם, לרבות מתן העדות בבית המשפט. המשמעות היא שאת עדותה מסרה היום דינוביצקי בבית המשפט, כשחרב של 180 אלף שקל מונפת מעל ראשה.

בנוסף, חוקרי המשטרה העבירו לדינוביצקי עשרות אלפי שקלים לטובת כיסוי חלק מחובותיה, במסגרת התקופה בה הפעילו אותה החוקרים במסגרת שיתוף-הפעולה שלה, וביקשו ממנה להיפגש עם דמויות מפתח בפרשה, תוך שהם מתעדים את הפגישות.

דינוביצקי הסבירה כי היה עליה להתחיל לשלם את החובות, "כדי שתצא שמועה שאני משלמת את הכסף" - פעולה שהייתה אמורה לתמרץ את בני השיח שלה לשתף עימה פעולה, שכן באותה תקופה מספר גורמים סרבו להיפגש איתה, עד שתסדיר את תשלום חובותיה.

בנוסף לסכומים האמורים הופתעו הסנגורים בעת הדיון היום, כאשר סיפרה דינוביצקי שהיא קיבלה גם דמי מחיה של 6,000 שקל לחודש למשך שנתיים. דינוביצקי העידה כי "עורך הדין סיכם במסגרת ההסכם שאני אקבל דמי מחיה של 6,000 שקל בחודש, ובסוף סכום של 180,000 שקל".

מדובר בתוספת של 144 אלף שקל ששולמו לה לאורך התקופה, ולא נכללו בהסכם שמסרה התביעה לעיון הסנגורים בתיק במסגרת גילוי חומרי החקירה.

בסך-הכול יוצא שדינוביצקי קיבלה 324,000 שקל, לא כולל הסכומים שהועברו לכיסוי חובותיה במהלך החקירה.

השופט לפרקליטות: "צריך לעשות בדק-בית"

בשלב זה התברר כי גם נציגי הפרקליטות הופתעו מעדותה של דינוביצקי על קבלת דמי המחיה לאורך שנתיים. לאחר אחת מההפסקות הודיעו נציגי הפרקליטות כי הם פנו בינתיים למשטרה וקיבלו מסמך משלים שכולל את פרטי ההסכם שלא היה מוכר להם.

ד"ר מאור אבן-חן, התובע הראשי בתיק, הסביר: "כשדיברנו עם המשטרה לקראת העדות, הוסבר לנו שיש נספח סודי שעוסק בנושא שלא רלוונטי לעדות, לכן לא ביקשנו לראות אותו. כשעלה היום הנושא של התשלום החודשי הקבוע, פניתי ולמשטרה וביקשתי לדעת איך יכול להיות שזה לא מופיע בשום מקום, ומסתבר שהם כרכו את זה לנספח הסודי, וביקשתי לקבל עותק באופן מיידי".

שופט: "למה אתם מסתפקים בדיווח בעל פה בזמן אמת, ולא מבקשים לראות את המסמך, כבר אז? יכול להיות שזה היה מונע את המצב היום. המשטרה מסתירה מכם משנת 2014 שיש תוספת להסכם, איך זה יכול להיות?"

אבן-חן: "אנחנו לא ידענו מזה, אני לא רוצה להגיד שהסתירו מאיתנו".

שופט: "דברים כאלה לא ידועים למפקדים של היחידה? צריך לעשות בדק-בית. אתם צריכים לבדוק דברים כאלה מראש. אתם נחשפים לחומר החסוי בתיק. זה לא נראה טוב ולא נשמע טוב".

אבן-חן: "אני מסכים". 

שופט: "אני מצפה שתדווחו לי מה אתם מתכוונים לעשות עם זה, זה לא יכול להישאר ככה, זה נראה לא טוב כלפי הנאשמים, וגם כלפי בית המשפט. רשויות האכיפה לא יכולות להסתיר, אלא אם יש עילה בדין".

עדה אחרת בפרשה על דינוביצקי: "כל מה שהיא אומרת זה שקר"  

דינוביצקי העידה היום בבית המשפט כיצד התבקשה על-ידי קירשנבאום וגודובסקי להעביר להם עמלה בגובה 10% על כל אירוע שקיבלה להפיק באמצעות השימוש בקשריהם.

בנוסף העידה דינוביצקי כי התבקשה על-ידי קירשנבאום לגבות ממספר גורמים את הסכום אותו הייתה אמורה להשקיע קירשנבאום בחברת יבוא הסיגריות המשותפת שהן הקימו באותה עת. לפי עדותה, דינוביצקי התבקשה להנפיק חשבוניות פיקטיביות עבור מספר גורמים, בתמורה לקבלת הכספים שיושקעו בחברה בשמה של קירשנבאום, כפי שפורסם מוקדם יותר היום ב"גלובס".

במסגרת החקירה הנגדית הציג בא-כוחה של קירשנבאום, עו"ד גיורא אדרת, תמצית משלל התביעות האזרחיות ודרישות החוב שהוגשו כנגד דינוביצקי וריז לאורך השנים, מהן עולה כי נקלעו לחובות של מאות אלפי שקלים לגורמים שונים, ויוחסו להם מעשי נוכלות, לרבות זיוף מסמכים והתחמקות שיטתית מנושיהם.

נגד דינוביצקי אף מתנהל הליך פשיטת רגל, כאשר בנובמבר האחרון נקבע כי היא לא עומדת בחיוביה לפי צו הכינוס שהוצא לה, וכי יש לה "פיגורים ומחדלים נוספים רבים" אשר בגינם הוחלט לבטל הקלות שניתנו לה במסגרת ההליך, נדחתה בקשה להכריז עליה כפושטת רגל (על מנת שתוכל לקבל צו הפטר על חובותיה), והוצא נגדה צו עיכוב יציאה מן הארץ.

עו"ד אדרת עימת את דינוביצקי עם אמירות קשות שנאמרו לגביה על-ידי עדים אחרים בתיק. אחת העדות, בעלת משרד נסיעות שניהלה קשרים עסקיים עם דינוביצקי, העידה כי דינוביצקי היא "שקרנית מספר אחת... היא שקרנית ושחקנית, היא יודעת איך לקחת מאנשים כסף.... היא שקרנית ורמאית".

העדה טענה כי דינוביצקי עקצה אותה בסכום של רבע מיליון שקל, אך לא רק אותה: "היא עקצה כמה סוכנויות בישראל. את מונה טורס בנתניה ב-300 אלף שקל וסוכנות אחרת ב-60 אלף שקל. אני לא היחידה", ובהמשך אמרה "כל מה שנלי (דינוביצקי, ב' ש') אומרת זה שקר".

על כך הגיבה דינובצקי כי אמרה את הדברים מכיוון ש"היא כעסה עליה שלא החזרתי לה את החוב".

בנוגע לבן זוגה של דינוביקצי, איגור ריז, העידה אותה עדה כי הוא זייפן מסמכים: "הוא גאון, מומחה למחשבים... דרך המערכת היה מכניס לפוטושופ ועושה שינויים". 

דינוביצקי הדגישה לכל אורך עדותה כי היא אינה בקיאה בפרטים הטכניים בדבר העברות הכספים עליהם נחקרה, וכי מוטב כי יפנו את השאלות בנושא הזה לבן זוגה, שצפוי להעיד בעוד שבועיים.

לאור זאת הודתה דינוביצקי במסגרת חקירתה הנגדית כי היא אינה יכולה להעיד על המסלול המדויק של הכספים שדרשה בהנחיית קירשנבאום מגורמים שונים, על-מנת לכסות על חלקה בהשקעה בחברה המשותפת. בשלב הזה שאל אותה השופט ירון לוי: "אז איך את יודעת שזה (הכסף, ב' ש') נכנס בכלל?"

דינוביצקי: "אני ידעתי שזה החלק של פאינה ב'דון טבק' (שם החברה המשותפת, ב' ש'), העברתי לאיגור (ריז, ב' ש'), והוא התעסק עם חשבון הבנק של החברה". 

אדרת: "אז בנושא של דון טבק, את מעידה שאת לא יכולה לעזור לבית המשפט לדעת את העובדות?"

דינוביצקי: "נכון".

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים